søndag den 15. februar 2009

Rosende ord om rosenkål...

Havde nogen fortalt mig for 10 år siden, at jeg en dag ville lovprise rosenkål, havde jeg straks ringet efter den blå vogn. Det har været min absolute hade-grøntsag, så længe jeg kan huske. Bare lugten i sig selv. Af hengemt fis og mørnede sommerhusmøbler. Well, det er sådan jeg husker det fra min barndom. 

Jeg stødte på en interessant undersøgelse om børns smagsans, da jeg uddannede mig til cater. Her fandt jeg ud af at alle ens smagspræferencer bliver grundlagt i den tidlige barndom. Vi går fra den søde, fede flydende modermælk over til den faste sure, stærke og salte mad. Den smag vi som børn har sværest ved at acceptere, er den bitre. Fra naturen signalerer den "fare - giftigt" og får os til at spytte bitter mad ud. Der er f.eks. bitterstoffer i kål, grapefrugt, artiskokker, ingefær, jule- og icebergsalat. Når vi først har haft en negativ oplevelse med bitter mad glemmer hjernen det aldrig. Derfor skal vi genopdage de bitre smage med voksne smagsløg. Gin & tonic, anyone?

Jeg er heldigvis kommet ud på den anden side og elsker nu bitre ting. Det er min erfaring at økologisk kål har en finere og mere nuanceret sødme end konventionelt dyrkede. Det giver en markant forskel på smagen netop i rosenkål. Men det hele handler i virkeligheden om tilberedning. Den rigtige og den forkerte. Kog den for længe og den bliver totalt klam og uappetitlig. Det er de nænsomme tilberedningsmetoder der skal på banen. 

Kål og især rosenkål indeholder også mange svovlforbindelser, og det er dem der giver 'rumle-tarm' når fordøjelsen går i gang. Kålens bitterstoffer bidrager også til fordøjelsen ved at stimulere galleproduktionen. Hov, det skulle jo handle om mad og ikke ernæringsteori. Moving on :-)

Det kræver lidt arbejde at klargøre rosenkålen, men det er bestemt umagen værd. Rosenkål kan spises både rå og tilberedt. Til salat kan man f.eks. halvere kålen og snitte den fint, eller pille alle bladene af (som ved klargøring) og bruge dem som de er. Hvis man ikke vil spise rå kål, kan begge dele blancheres i 5 sek og afkøles i isvand først. 

Som salat i meget fine strimler (chiffonade) m/ røde kidneybønner & æbletern.  Dressing af sesamolie, fishsauce, citronsaft, chiliflager, salt/peber/sukker & sorte sesamfrø.

Variation af salaten, som tilbehør til bøf. Her med kikærter og appelsinfileter, dog samme dressing.

Rosenkålsblade kan også bruges til andre ting. Dette er fra en øverunde til min svendeprøve.

Fra venstre mod højre: Kalkunsylte med stout, rødbede-quenelle på rosenkålssaute m/akaciehonning & hvid balsamico, samt sennepscreme. 

Her hele rosenkål som tilbehør til lammeryg. Rosenkålen sauteres i lidt olivenolie på en hed pande og overhældes med 1 dl vand. Tages af varmen og trækker færdig under låg ca 5 min.

Her på den simpleste facon (fra julen 2008). Bring 1/2 l vand i kog i en gryde med lidt salt. Tilsæt klargjorte rosenkål og tag gryden af varmen. Lad kålen trække i ca 8 min, så er den sprød-mør.

Spil på alle tangenter. Fremhæv rosenkålens nøddeagtige smag med ristede frø, kerner og nødder. Brug gode olier: oliven, valnød og sesam. Giv den lidt syre: balsamico, citron eller syrnede mælkeprodukter. Rygeost og fuldkornssennep kan give et fantastisk løft til de rå blade. Brug en rest dampede rosenkål til salat m/sprød bacon & ost i tern. Eller lav en purésuppe: kog rosenkål mør i fond med lidt fløde, blend, og server med chorizo/mandel smulder. 

Så giv rosenkål en chance til...please.

18 kommentarer:

 1. Aij, det var jo fantastsik læsning! Du har overbevist mig fuldstændig, og nu skal jeg i gang med at lave rosenkål! Tusind tak ;-)

  SvarSlet
 2. Hej Malou
  Godt gået, - jeg er jo rosenkålspiser, og det er hele min familie, især når jeg har lavet dem, så jeg udnytter ofte chancen, når de skal spise hos mig, - en god ide er, at de har fået frost, (det tar en del af den bitre smag, som mange tror de ikke kan lide), så det er en god ide, at have nogle rosenkålstokke i sin have.
  Mvh. Vibeke
  Ps.
  Kære Malou hvornår sover du? hi hi

  SvarSlet
 3. hej Madame.
  Hæ hæ, så har jeg altså hvervet dig til min'rosenkåls-kult'. Velbekomme, dejligt at du kunne bruge det til noget :-)
  Mvh Malou

  SvarSlet
 4. Hej Vibeke.
  Åh, jeg er så misundelig på at du bare kan gå ud i din have og hente grønne sager. Mon jeg kan dyrke en enkelt rosenkålsstok på altanen (på 3.sal) i en potte? :-)

  Ved du hvad kære, jeg sover næsten slet ikke i tiden. Det bliver højst til et par timer hver nat. Jeg tror at det er stress over at vente på afklaring om fleksjob eller pension. Det får mine fibro-smerter til at peake og jeg kan ikke ligge ned ret længe af gangen. Heldigvis kan jeg bruge tiden konstruktivt og blogge :-)
  Mvh Malou

  SvarSlet
 5. Kære Malou
  Jeg tænkte nok det var sådan det hang sammen, det må være et helvede!
  Mener du selv, at du kan have et fleksjob?- for mig lyder det som om, at det ville være lidt langt ude, du kan jo ikke styre smerterne, eller kan du? Jeg kender ikke meget til din sygdom, jeg ved bare, at leddegigt ind i mellem er svær at kæmpe med, og det lyder for mig, at din sygdom er endnu mere lusket.
  Kærlig hilsen
  Vibeke

  SvarSlet
 6. Kære Vibeke.
  Jeg mener godt at jeg klare et lillebitte fleksjob på mellem 12-16 timer om ugen. Det er også økonomien i det der lokker lidt. Pension giver jo en væsentlig nedgand i indtægt. Det må bare ikke være noget der er fysisk hårdt eller stresser. Det ville også være godt at få noget andet at kunne fokusere på, så jeg kan glemme mine smerter lidt. Jeg kunne jo godt tusse rundt og arkiverer noget, eller være telefonpasser. De jobs hænger bare ikke på træerne. Så jeg tror desværre at det ender med pension. Og ja, det er en rigtig lusket sygdom. Man ved aldrig hvor plaget man er af den i morgen. Hver dag er en ny prøvelse og udfordring. Leddegigt må også være en svær følgesvend at leve med. Hæver dine fingre op og bliver stive?
  Kærlig hilsen
  Malou

  SvarSlet
 7. Kære Malou
  Jeg har imellemtiden været inde og læse om din sygdom, den minder meget om leddegigt, bortset fra, at den åbenbart er mere utilregnelig.
  Jeg har fået to nye knæ, og det er meget vellykket, og mine hænder er "væltet", om morgenen er de stive, men jeg klarer mig alligevel, jeg er ret stædig,- det tror jeg også du er.
  Mvh. Vibeke

  SvarSlet
 8. Kære Vibeke.
  Jeg har også lige været inde på Gigtforeningens hjemmeside og læse lidt om leddegigt. Der er mange ting jeg kan nikke genkendende til.
  Det er da noget af en omgang med udskiftning af begge knæ. Det er fantastisk at det kan lade sig gøre. Godt at dine hænder stadig kan bruges til at lave dejlig mad.
  Og du har helt ret, jeg er møg-stædig :-)
  Mvh Malou

  SvarSlet
 9. Uh, søde pige. Stress er ikke godt for sådan nogle skvattede kronikere som os. ;-) (Sagt på den mest kærlige måde, for galgenhumor er vigtigt!) Men jeg forstår godt at du bruger tanker på afklaring. Jeg ville gøre PRÆCIST det samme.

  Når det så er sagt: Rosenkål... mange roser det, siger det er en fantastisk spise. Burde give det en chance mere, men ... barndommens tag sidder dybt i mig. Hahahahahahaha. (Kald mig kylling)

  SvarSlet
 10. Hej Frk. Kylling :-D

  Du har bare så meget ret, galgenhumor er et 'must' for kronikere.
  Jeg prøver at slappe af og tage det som det kommer. Lunten bliver bare hurtigt meget kort, når jeg ikke får sovet. Og det er synd for Nallefar. Jeg kan være en rigtig strigle!!!

  Det er dejligt at møde andre 'skravl' her i blog-land, der er meget indsigt og forståelse at hente fra dem der selv har en diagnose at forholde sig til.

  Kom nu, prøv igen. Du kan godt....
  lide rosenkål :-)

  Glad hilsen
  Malou

  SvarSlet
 11. Der er ingen der får mig til at spise rosenkål og er ved at kaste op bare ved lugten :-|

  I øvrigt læste jeg på udstillingen "Bodies", at vores smagsløg ændres ca. hver 14. dag. Interessant.

  SvarSlet
 12. Hej Perle.
  Så spis dem rå, de lugter slet ikke :-)
  Spændende, er det gennem hele livet?
  Mvh Malou

  SvarSlet
 13. Jeg har altid været rosenkålsfan - allerede før jeg flyttede til byen, hvor de er 'opfundet' - i bogstaveligste forstand faktisk!

  Jeg spiser dem også i salat med tranebær; dampede; kogte; stegte - jeg elsker dem! Desværre er sæsonen snart forbi - det er nogle sølle små gnallinger allerede synes jeg!

  SvarSlet
 14. Nå ja, Brussels sprouts :-)
  De danske sæson er lige nu, så de er ofte i Dogmekassen. Tranebær, det må jeg prøve. Tak for tippet Nille.

  SvarSlet
 15. Aha, hvor morsomt, den var der ikke! Min soester laerte mig at snitte rosenkaalen fint og saa stege den i "ground nut oil" (en noeddeolie, som jeg ikke kan komme i tanker om hvad hedder paa dansk) i en wok. Forbered rigeligt, for det forsvinder som dug for solen. :)

  SvarSlet
 16. Hej Tina. Det lyder som en god måde at tilberede dem på. Det vil jeg prøve engang.
  Det hedder jordnøddeolie på dansk :-)
  Smagen minder lidt om sesamolie, så jeg kan fint forestille mig at det dur.
  Mvh Malou

  SvarSlet
 17. Utrolig flot reklame, for en skøn grøntsag. Tusind tak.

  SvarSlet
 18. Hej Sister Bonde.
  Velbekomme, det var såmænd så lidt :-)
  Jeg vil altid gerne slå et slag for de gode råvarer.
  Glad hilsen
  Malou

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...