onsdag den 11. marts 2009

Ild i røret...

Nu hvor jeg er blevet lidt frisk igen, trængte jeg til noget solid kost. Der var hvidkål fra kassen der skreg på at blive brugt. Det blev så tranformeret til en gammel klassiker fra barndommen kaldt 'ild i røret'. Det går sikkert under betegnelsen 'karrykål' i mange danske hjem. Jeg har lavet om på opskriften igennem årene, så den nu er ret langt fra den oprindelige. I mit barndomshjem bestod den af 4 grundingredienser: hvidkål, oksekød, flåede tomater og karry. Nå ja, og en halv pakke margarine :-). Nu laver jeg en fedtfattig udgave med ekstra protein. I dag bestod karryblandingen af koriander, gurkemeje, bukkehornsfrø, chili, fennikelfrø og spidskommen.

Et mellemstort hvidkålshoved snittes i strimler. En pakke øko hk oksekød (300g) svitses i lidt olivenolie. Tilsæt 1 snittet porre samt 3 hvidløgsfed i tynde skiver og svits videre et par minutter. Hele herligheden hældes over i en stor gryde og kålen tilsættes. Svits videre til kålen falder lidt sammen og tilsæt ca 2 spsk af karryblandingen. Kom 3 skrællede gulerødder i tynde skiver i gryden, tilsæt en ds hakkede tomater og 2 dl fond/boullion. Lad retten simre under låg i ca 45 min.

Jeg ville gerne have lidt vegetabilsk protein i også. Så jeg kogte 2 dl belugalinser i godt 15 min og tilsatte dem til retten ca 5 min før servering. Så koger de ikke helt ud men tager stadig imod lidt karrysmag.

Som en sidste afrunding bliver retten tilsmagt med salt, sukker, sort peber og citronsaft. Det er både nemt at lave og nemt at spise. Jeg elsker 'alt i en' retter som passer sig selv.

Mens jeg dækkede bord gik solen ned over blokkene. Det er dejligt at dagene er ved at blive længere. Jeg kan mærke foråret boble i maven.....eller er det kålen? 

14 kommentarer:

 1. Har aldrig smagt "ild i røret" LOL Men måske skulle vi prøve det en dag ;) Dejligt du er frisk igen.Om det er foråret eller kålen du kan mærke - tjae - det er måske en blanding :D

  SvarSlet
 2. Godt at høre, at du har det lidt bedre, Malou. Tænk jeg har aldrig hør om karrykål før. Men uanset den gamle udgave, så lyder din opdaterede udgave da helt utroligt lækker :o)
  Næ jeg tror ikke, det er kålen du kan mærke i maven, for jeg kan også mærke det :o) Det er en skøn tid vi går i møde, ikk?

  SvarSlet
 3. Kære Malou
  Jeg har aldrig fået, eller lavet karrykål, så jeg nupper din opskrift minus det sidste, for jeg har også et hvidkål, det må være fra Kukkassen.
  Det ser rigtig godt ud, og nej, det er foråret, det var pragtfuldt derude idag.
  Knus Vibeke

  SvarSlet
 4. Hej Anette
  Prøv det, det er en pragtfuld nem ret. Tak, nu er jeg endelig ved at være helt på højkant. Trust me, det var vist mest kålen :-D
  Glad hilsen
  Malou

  SvarSlet
 5. Hej Susanne
  Hvor sjovt, jeg troede den ret var 'allemandseje'. Jeg har fået det serveret mange forskellige steder gennem tiden.
  Tak, jeg har gjort mit bedste for at skrue op for de gode ting i den.
  Åh ja, det her er den bedste tid ;-)
  Glad forårshilsen
  Malou

  SvarSlet
 6. Kære Vibeke
  Du nupper den bare :-)
  Jeg troede bestemt at det var noget der blev spist overalt i landet. Man kan hurtigt trylle en rest om til den skønneste karrysuppe, ved bare at tilsætte lidt kokosmælk og fond. Ja, det har været skønt derude i dag. Det var dejligt at mærke solen varme lidt på kinderne.
  Knus fra
  Malou

  SvarSlet
 7. Det er dejligt at høre, at du har det bedre, Malou!
  Og din ret lyder vildt lækker! Den vil jeg lave i weekenden, når jeg har lidt mere tid til køkkentjansen. Jeg kendte ikke retten, men det lyder som en gammel dansk ret, som er opdateret til mere moderne tider ;O)

  Ha' en dejlig torsdag! Klem ;-)

  SvarSlet
 8. Hej Malou
  Kan ikke være mere enig - der er ikke noget som alt-i-en-retter. Og den der lyder super god. Og ideen med at lave den om til suppe på 2. dagen - lækkert.
  Det er fantastisk at foråret banker på. Sådan en dag som i går, vil vi gerne have nogle flere af.
  Kh Hanne

  SvarSlet
 9. Jeg har aldrig set belugalinser - det lyder jo eksklusivt ;-)
  Smager det som Puy-linser - det er umiddelbart det, de mest ligner lige her?

  SvarSlet
 10. Det ser rigtig godt ud det "ild i røret " den minder om noget jeg fik i min barndom.
  Dejligt at du har det bedre Malou :)

  SvarSlet
 11. Hej Madame
  Tak, nu er jeg endelig helt frisk igen. Jeg har slappet af hele dagen og kun lavet aftensmad.
  Det er altså også en vildt god ret, godt med fibre og proteiner.
  Du må også ha´ en dejlig torsdag, selv om der ikke er meget tilbage af den :-)
  Klem fra Århus

  SvarSlet
 12. Hej Hanne
  Jeg elsker simremad i alle afskygninger, den her er bestemt ingen undtagelse. Der er altid kokosmælk i skabet og fond i fryseren hvis der er en rest at trylle med :-)
  Ja, sikke en dag det var i går. Den gjorde godt for humøret.
  Glad hilsen
  Malou

  SvarSlet
 13. Hej Nille
  Ja, det giver nogle dyre associationer :-)
  De er lidt mindre en Puy-linserne og kulsorte. De er skønne, for de bliver ikke melede når de koges. De har også en fin nøddeagtig smag.
  Jeg er blevet ret vild med dem.
  Glad hilsen
  Malou

  SvarSlet
 14. Hej Pernille
  Jeg tænkte nok der var nogen en kendte lidt til den fra barndommen.
  Vi kalder den faktisk 'ild i rø**n' fordi den sætter gang i fordøjelsen :-D
  Ta, det er bare så dejligt at det er ovre for denne gang.
  Glade hilsner
  Malou

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...