onsdag den 26. juni 2013

Adams Millionaires' Shortbread...

Her kommer en helt ny kage. Well, ny for mig. Første gang jeg hørte om denne kage var på min fødselsdag som blev holdt på Memphis Roadhouse sammen med Anne. Der blev jeg trakteret med den mest fantastiske fødselsdagskage (American Carrot Cake - opskriften kommer senere) og bød vores engelske tjener Adam på et stykke. Modvilligt spiste han et lille stykke - for han havde nogle traumer med gulerodskage. Vi spurgte ham hvad han yndlingskage var - og svaret faldt prompte: Millionaires' Shortbread!   

I går var Anne og jeg inde for at sige farvel til Adam. For han rejser videre ud i den store verden - helt til Canada. Og selvfølgelig skulle vi sige farvel med kage. Hans kage.

Anne og jeg holdt sankthansaften sammen her - og lagde ud med at bage kagen. Jeg er ikke just kendt for min samarbejdsvilje og fleksibilitet i et køkken - men vi fik det til at fungere. Vi brugte den her opskrift som udgangspunkt.

Da intet bliver bedre end summen af delene, skulle der de bedst mulige ingredienser til. Økologisk mel fra Kristensminde på Samsø og det bedste SMØR fra Naturmælk.

Shortbread:

250 g hvedemel
70 g rørsukker
175 g SMØR (blødgjort)

Dejen kan enten laves i hånden - eller i en foodprocessor. Anne (med de stærke raske arme) lavede den i et snuptag i en skål. De 3 ting smuldres sammen til konsistensen er som grove brødkrummer. Derefter æltes den hurtigt sammen til en dej og trykkes ud i en letsmurt form på ca 23 x 33 cm. Der må endelig ikke æltes ret meget - for så aktiverer man melets gluten og dejen bliver sej. Og det er no go - for den færdigbagte shortbread skal være sprød.

Jeg havde ikke nogen form der passede i størrelsen, så det blev et ildfast fad foret med bagepapir i stedet. Anne trykkede dejen ud - og jeg kritiserede. Jeg kanaliserede min gamle læremester med sætningen: "Den skal være helt jævn og man må ikke kunne se et eneste fingeraftryk". Ja, sådan en kost er jeg nemlig. Anne havde heldigvis overskud til at smile overbærende til mig.

'Kiksebunden' skal prikkes og det job klarede jeg. Ja, jeg har en smule OCD. Og ja, perfektion giver orden i kaos.

Fadet sættes i ovnen på 180°C i ca 20 minutter. Den skal føles fast og være let gylden.

Og så skal den køle helt af. Og man skal lade den være mens den køler af.

Ellers sker der det her: den knækker. Sorry, jeg ville jo bare se om den var løs i bunden. Det var den. Men det gør ikke så meget, for der skal jo noget dejligt snask ovenpå:

Karamel:

100 g SMØR
100 g muscovadosukker
2 ds kondenseret mælk (a 397 g)

Rør alle ingredienserne sammen i en gryde og tænd på svag varme. Rør til sukkeret er smeltet. Skru lidt op for varmen og rør hele tiden mens karamellen bobler til den ønskede konsistens. Den skal både ændre farve og viskositet. Den fik liv til at koge næsten 15 minutter. Hip hurra for Annes gode armkræfter.

Karamellen hældes ud på den afkølede bund og fordeles med en dejskraber.

Og så skal den igen køle af - mindst 3 timer ved stuetemperatur. Den bliver bedst hvis man springer køleskabet og hurtig nedkøling over - karamellen skal ha' tid til at gå i symbiose med bunden.

Til sidst smeltes 300 g flødechokolade (brug endelig mørk eller 50/50 hvis det er det du foretrækker). Chokoladen blev zappet i mikroovnen i 30 sekunders intervaller til den var smeltet. Der blev rørt 15 g SMØR i for at gøre den nemmere at skære.

Chokoladen blev fordelt over karamellen - og kagen fik lov til at stå natten over.

Mandag eftermiddag blev den så skåret i 20 firkanter. Undgå fristelsen til at bruge en opvarmet kniv - en god skarp kniv er nok, blot man aftørrer bladet ind i mellem.

Well, ikke tosset af et første forsøg. De 18 stykker blev omhyggeligt pakket i bøtter og fragtet ind på Memphis Roadhouse til en meget glad og overrasket Adam.

Jeg pakkede et stykke i en lille bøtte til Anne og nød selv det stykke jeg havde fotograferet.

OMG! Englænderne er jo gale.....og har en grotesk sød tand. Mine plomber synger stadig efter den omgang. Faktisk smager den som en stor Twix (eller Raider hvis man er af den gamle skole). Men det er en kage med stort potentiale. Jeg tænker: tyndere shortbread, karamel med lakrids og citron - og hvid chokolade og hindbærstøv på toppen. Ja?

Det skal lige siges af den færdige kage med fordel kan opbevares på køl og serveres direkte derfra.

So, Adam - if you are reading this: we are glad that you liked it. The smile on your face said it all. And thank you for introducing us to a brand new cake. We hope that you enjoyed your time in Denmark. We will miss you - and Memphis Roadhouse won't be the same without you. Take care - and have a great time in Canada. Best wishes from Anne & Malou...


21 kommentarer:

 1. What a yummy cake!!! I loved the little piece Malou made me!

  Hope you enjoyed it too, Adam? :-)

  Best wishes,

  Anne

  SvarSlet
 2. Hold nu KÆFT hvor ser den bare lækker ud! Wow, den må virkelig prøves en dag... snart...

  SvarSlet
 3. For skisen da - har sgu aldrig savlet så meget over en kage. At dejen så er prikket efter alle kunstens regler gør kagen bestemt ikke ringere.
  Hi hi - godt man ikke skal dele køkken med dig;-)
  Charlotte

  SvarSlet
 4. Ualmindelig syndig at se på!! Tror jeg vil kaste mig ud i den i weekenden :-) Måske i den nytænkte version med lakrids, citron og hvid chokolade ... tænke tænke tænke ... :-)

  SvarSlet
 5. Jeg må også prøve den kage. :) Og giver største antal point for prikning af bund. Wow det er flot. Det kom aldrig til at ske her, for det ville jeg aldrig ha´tålmodighed til. :( ;)

  Ghita

  SvarSlet
 6. Det er da en kage der skal prøves af.Men ideen om en kage med : Karamel, lakrids og citron - og hvid chokolade og hindbærstøv på toppen,det er lige mig :) Det vil da bare blive den vildeste kage - Mums :) Så jeg glæder mig til en opskrift.
  Pia

  SvarSlet
 7. Oh, gensynets glæde! :-) Kender kagen fra Australien. Der kalder de den for Chocolate Caramel Slice.
  Og Malou, de der stykker... De ser en anelse store ud. Forstår så udemærket de syngende plomber ;-)
  Suk, nu har du plantet ideen..
  Maria

  SvarSlet
 8. Årh hvad, gi et stykke.

  SvarSlet
 9. Hej Malou
  Det ville være en stor glæde hvis du, når du har eksperimenteret, vil poste den selvopfundne opskrift med lakrids og citron. Den bliver helt sikkert et hit!

  MVH Hanne

  SvarSlet
 10. Hvor ser det fantastisk ud - svinsk og lækkert, lidt ala den meget omtalte sneakerskage.

  - Anne

  SvarSlet
 11. Skønt at se Samsø Mel også hos dig. Håber du er begrejstret. Og kagen - syndig som bare pokker. Og din tanke med citron, og hvid choko lyder fortryllende... hvis du ikke laver den snart, så gør jeg:-)

  SvarSlet
 12. Jeg savlede helt seriøst, haha det har jeg aldrig prøvet før :-D Hold nu op, den ser syndigt lækker ud!!

  Chris

  SvarSlet
 13. Den SKAL jeg prøve. Var au pair i Australien med en englænder, der lavede dem. Mums. Jeg fik dog aldrig opskriften. Tænker at lakrids ville være en god kombi. Tak for en fantastisk blog. Hilsen fra Ulla.

  SvarSlet
 14. Tak for en god side og de mange detaljerede opskrifter, denne skal helt sikkert prøves i weekenden :)

  SvarSlet
 15. Årh Mums Filibaba!! Jeg savler Malou!

  SvarSlet
 16. Hold nu kæft (pardon my french) den lyder lækker - er normalt ikke til kage, men nu ved jeg tilfældigvis hvordan kondenseret mælk det smager så den skal da snart prøves - har da et par suckers for sukker her i huset så den skal nok falde i god jord.
  Hyggeligt at ses til DM i grill
  Dbh
  Thomas aka madfar

  SvarSlet
 17. Smagte dem sidst jeg var i London. De smager super godt. Min bageform var vist ikke rigtig i størrelsen, for jeg synes, at der var for lidt kage og chokolade og for meget karamel. Desuden da jeg sidst smagte dem, var karamellen meget mere blød. Min karamel blev meget hård og svær at tygge - hvad mon jeg har gjort galt? :)

  SvarSlet
 18. Det ser virkelig, virkelig bare lækkert ud. Det bliver helt bestemt projektet for weekenden :)

  SvarSlet
 19. Malou for helvede!!

  Den her MÅ jeg jo lave !!!

  SvarSlet
  Svar
  1. Go go go :-)

   Den er god - men hvinende sød. Bland endelig lidt mørk bitter chokolade i toppen!

   Slet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...