onsdag den 3. juli 2013

Verdens bedste hyldeblomstsaft...

Jeg lyver ikke: intet mindre end verdens bedste! Det har taget mig mange år at nå frem til den helt rette balance i sødme, syre og intensitet. Og i år sad den lige i skabet:

Denne portion giver ca 7 L koncentreret saft. Jeg fryser min saft så jeg kan undgå konserveringsmidler - og så er der frisk saft til lageret slipper op. Hvis du fryser din saft i flasker som jeg, så huske ikke at fylde dem helt op. Saften skal ha' lidt plads til at udvidde sig i volumen når den fryser ind. Jeg taler af bitre erfaringer - det er noget klistret stads at skulle vaske af sin fryser!

Årets hyldeblomsthøst hang længe i en tynd tråd. Der var simpelthen ingen kræfter at gøre godt med. Jeg har en lidt dum periode med armene, så det kan være svært at få dem op over hovedet (hvilket besværliggøre hårvask en del). Løsningen blev at tage min grab med i cykelkurven. Hvis den kunne hjælpe mig med at samle ting op fra gulvet, kunne den vel også hjælpe mig med at få hyldeblomsterne hevet ned i plukkehøjde? 

Resultatet taler for sig selv. Igen i år måtte jeg dog diskutere med et par haveejere der var sure over at jeg plukkede de hyldeblomster der hang ud over fortorvet. For de var af den opfattelse at når busken stod i deres have var det deres hyldeblomster. Jeg måtte pænt fortælle at sålænge jeg blev på ydersiden af hækken var det skam ganske lovligt at plukke dem der hang udenfor. En enkelt venlig ældre mand inviterede mig dog helt ind i hans have for at plukke alle de hyldeblomster jeg orkede (og han havde mange) mod at jeg cykler forbi med en flaske af den færdige saft. God stil!

Vel hjemme igen, og efter et hvil, gjorde jeg blomsterne klar til saften. Blomsterne skal endelig ikke skylles - den fine smag sidder primært i det gule blomsterstøv. Af samme grund er det en tynd saft man får lavet hvis man plukker blomsterne i vådt vejr. De fleste grønne stilke klippes af - og det gav mig 1,2 kg klippede blomster i den store røde skål. I det hvide fad ligger ekstra blomster hvor alle de grønne stilke er klippet af - de er til eddike.

Ja ja, jeg ved godt at vand på flaske ikke er spor bæredygtigt. Men det er nemt når man har begrænsede kræfter. Jeg bruger vandet til at lave saften med og flaskerne til at fryse i. Og det er ikke nødvendigt at skylle dem først. Erfaringen viser at en smule mørkt sukker bidrager med en fin karamelnote og en dybere farve - men det skal kun være lidt, ellers overdøver det den sarte smag af hyldeblomst.

Jeg er meget lidt glad for de bitterstoffer der sidder i 'det hvide' og kernerne på citronerne. Flere gange har jeg skrællet den yderste skal af og tilsat sammen med det rene frugtkød. I år valgte jeg at bruge skallen - og presse citronerne og tilsætte saften. For hvad er formålet med at tilsætte en masse citronskiver og så bare smide dem ud?

Det blev til en kombination af citronsyre og vinsyre. Man tilsætter bla syren for at sænke pH værdien på saften så det bliver sværere for mikroorganismer at formere sig. Det er dog også med til at give en frisk smag - og det er nødvendigt, da det ellers ville blive en kvalmende sød saft.

Klidmosters hyldeblomstsaft:

1,2 kg hyldeblomster - uden grove stilke
6 liter vand
3 kg rørsukker
½ kg lys muscovadosukker
Skal og saft af 4 økologiske citroner
45 g vinsyre
30 g citronsyre

Vandet koges op med de 2 slags sukker. Når det koger tages det af varmen, køler lidt af og tilsættes citron + de 2 slags syre. Tilsæt til sidst hyldeblomsterne. Lad blandingen stå på køkkenbordet og trække til den har stuetemperatur. Læg låg på gryden og stil den i køleskabet 3-6 døgn.

Resten af blomsterne blev brugt til hyldeblomsteddike. Fyld skoldede glas med så mange hyldeblomster der er plads til og hæld økologiske eddike på. Lad eddiken trække på køl i et par uger før der tages af den. Lad endelig blomsterne blive i glasset og fyld nyt eddike på af og til - blomsterne har meget smag at give af.

Efter 5 døgn var min koncentrerede saft klar. Den blev først siet igennem en si for at få blomsterne fra - og derefter igennem en stofble for at fjerne alle smådyr og urenheder. Saften blev hældt på flasker som tilbragte natten i køleskabet - og næste morgen blev de sat opretstående i fryseren. Når flaskerne først er frosset ind, kan de nemt stables liggende.

Igen i år klemte jeg hver en dråbe ud af blomsterne. Smid dem endelig ikke ud. De kan nemlig bruges til et par Stop Spild Af Mad projekter.

I denne omgang kneb det dog så meget med kræfterne at blomsterne blev pakket i 2 poser og smidt i fryseren. Og hvad kan de 'brugte' blomster så trylles om til? Jo, ser du:

Kom dem i bunden af en Römertopf - og indeni en fed øko-kylling. Det giver den lækreste hyldeblomst-kylling.

Blomsterne kan også blendes fint og tilsættes en kage. Her er en fræk hyldeblomstmazarin med hvid chokolade, citron og lavendel.

Er man ikke så eventyrlysten kan man blot blende blomsterne og koge en hyldeblomstmarmelade af dem:

800 g blendede blomster
600 g rørsukker
2 dl koncentreret saft
2 dl vand

Efter sigende skulle den være fremragende til blåskimmeloste *ralle*

Man kan også bruge blomsterne til at lave den lifligste 'likør'.

Pak dem tæt i syltetøjsglas og overhæld med alkohol. Der er gin i det store glas og vodka i de øvrige. Lad dem trække 1-6 mdr på køl alt efter din tålmodighed. Brug den med vodka som 'snaps' og server den afkølet i små glas. Den med gin bruges til florale G&T's.

Og magter man ikke det store saftshow, men bare gerne vil ha' lidt hyldeblomst i sin sommer - så pluk et par flotte blomsterskærme og og lav friterede hyldeblomster. Server med en kugle vaniljeis og englene vil trutte i den store basun...

Fik du lavet saft i år?


54 kommentarer:

 1. Jeg dyppede hyldeblomster i pandekagedej og stegte dem. Interessant resultat.

  SvarSlet
  Svar
  1. Interessant godt - eller interessant skidt? :-D

   Slet
 2. Åh, hvor ser det godt ud! Jeg har desværre ikke nået at lave saft i år, men jeg gemmer denne opskrift, og så SKAL jeg altså have det gjort næste år (hvor jeg forhåbentlig har fået mig en kummefryser).
  Jeg kan dog se, at der står vinsyre to gange i opskriften i stedet for citronsyre og vinsyre. Hvor meget citronsyre skal der i?

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, det var du lige vågen - det er rettet til i teksten nu ;-)

   Super, så håber jeg at du får glæde af opskriften til næste år. *Krydser fingre* for at der er en kummefryser på vej!

   Slet
 3. Jeps! Vores fryser er pt. fuldstændig proppet, fordi der lige har været hyldeblomst- OG rabarbersæson (aka masser af hjemmelavet saft), og så købte vi også en masse øko-svinekød for et par uger siden!

  (og gæt hvem der så skal bruge fryseren i stor stil i forbindelse med juli-temaet på bloggen? Det er så meget fail ;-)).

  SvarSlet
  Svar
  1. Woop woop, lager på frost FTW!

   Ha ha, planlægning er ikke lige det Piskehapser er bedst til ;-)

   Slet
  2. Der tager du så 110% fejl ;-)
   Problemet opstod, da svineavleren først kunne levere kødet tre uger senere end aftalt, men heldigvis kunne noget af vores kød feriere i svigerforældrenes fryser :-)

   Fordelen ved manglende plads i fryseren lige pt. er så, at så må vi jo spise de hjemmelavede is med det samme... #totalwin

   Slet
 4. Jeg bruger en gaffel til at fjerne blomsterne fra klaserne; det går hurtigt. Skallen skræller jeg af citronerne og presser saften ud og undgår dermed det hvide bitre lag. Det gør det dejlig let at lave marmelade, da der ikke skal pilles noget fra.
  Elsebeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Ih, det lyder smart at bruge en gaffel. Jeg tror dog ikke det er en bevægelse min arm giver være med til ret længe - men det skal bestemt prøves :-)

   Jaha, sådan tænker jeg også med citronen.

   Slet
 5. Du skriver at du sier saften fra blomsterne igennem en ble til sidst bl.a. for at få småkryb sorteret fra men så kommer de vel med i de retter du bruger restproduktet til ???
  Hilsen Lone

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det kommer lidt kryb med i slutproduktet - men da det bliver varmebehandlet er det helt ok ;-)

   Slet
 6. Hvor ser det alt sammen lækkert ud - har køleskabet fyldt med hyldeblomstsaft der trækker :) Sidste omgang her prøvede jeg at søde til dels med stevia...det kan i øvrigt ikke anbefales da det hele er blevet rigtig bittert på en ikke spændende måde :(

  Men ellers kan jeg også anbefale en smule vanille i saften og naturligvis godt med citron :)

  Men eddiken skal da prøves...tak for en masse inspiration!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak :-)

   Æv, det lyder træls med stevia. Tak fordi du skriver det, så springer jeg mine eksperimenter over.

   Jeg har prøvet med vanilje - det er godt, men jeg syntes nemt det kan komme til at overdøve den fine hyldearoma.

   Pøj pøj med eddiken. Jeg er glad for at du kan bruge inspirationen :-)

   Slet
 7. Argh, hvorfor kommer mine kommentar aldrig ordenligt igennem? Prøver lige igen. ;-)

  Har du prøver at putte saften i fryseposer? Det gjorde vi i hvertfald da vi kom til at lave mellem 30-50 liter saft fra vores æbler og pærer ude fra vores have. Det fungerede fint og var super nemt!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hmm, er der mon knas med systemet?

   Ja, sådan frøs vi det da jeg var barn. Det syntes jeg bare er bøvlet når man kun er 1 person - og ikke kan løfte en kande. På den her måde kan jeg ha' flasken til at stå på køl og kun lige blande den saft jeg kan drikke i et glas af gangen.

   Orv, det er meget saft. Det må være dejligt med hjemmelavet saft hele året :-)

   Slet
 8. Jeg bruger resterne til at lade dem trække med vodka. Det trækker lige det sidste ud, og resultatet er en herlig sommersnaps :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. lyder lækkert ! :)

   Slet
  2. God ide at hælde sprut på - tak for det tip :-)

   Slet
  3. God ide! Det har jeg også gjort nu, havde så godt nok ikke vodka, men mon ikke hvid rom også kan bruges? Det vil vise sig:) hvor længe lader du det trække?

   Slet
 9. Man kan også bruge lidt af resterne til at blande i jordbærsyltetøj. Det skal hakkes fint, og man skal passe lidt på med doseringen. (Taler af erfaring...) De to ting passer jo sammen som fod i hose både smagsmæssigt og sæsonmæssigt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Uhm, det lyder også vildt lækkert - tak for det tip :-P

   Slet
 10. Lækkert :-) Jeg gik hyldeamok og fik lavet både saft, fritterede, syltetøj med jorbær og hyldeblomster og sidst, men ingenlunde mindst: champagne :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak :-)

   Mums, sikke en overflod af lækkerier. Signe lavede champagne sidste år, men det eksploderede for hende. Kan se at du lukkede luften ud af flaskerne løbende. Det må jeg prøve til næste år :-)

   Slet
 11. Jeg lavede "kun" 5 liter saft i år - sidste år blev det 7 1/2 liter. Jeg havde dog ikke så lang tid, så de trak kun i to dage, og jeg må indrømme, at det altså gør en forskel - den bliver mere kraftig af at stå i tre-fem dage. Jeg bruger faktisk en del mørk sukker i min hyldeblomstsaft, og er ret vild med det, men det er nok en smagssag. Jeg synes i hvert fald ofte de lyse hyldeblomstsafte bliver lidt kedelige i det.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, 2 dage er lige i underkanten - men s¨må du drikke den mere ufortyndet i år ;-)

   Vi er helt enige - saft på rent hvidt sukker er for beige i smagen. Det mørke sukker gør virkelig en forskel.

   Slet
 12. Tak for en god opskrift, og en forkklaring på, hvad den syre skal i saften for. I mange år troede jeg på a det var for at forhindre gæring - det gærede alligevel. Nu er jeg næsten kommet fra at lave hyldesaft, men det bliver nok til et par flakser i de kommende dage, der er jo masser af blomster endnu :) Og ikke mindre tak for anvendelsesmuligheder for de brugte blomster, jeg har altid tænkt at de måtte da kunne noget - al det gode ...

  SvarSlet
  Svar
  1. Velbekomme - er glad for at du kan lide den :-)

   Med så højt et sukkerindhold + den vildtgær som blomsterne indeholder kan det være svært at undgå gæring. Så skal man enten pasteurisere, henkoge eller fryse.

   Ih, herligt at du fandt inspiration til anvendelse af blomsterne også :-)

   Slet
 13. Jeg har også lavet saft efter denne opskrift
  30 skærme, 600 g lys rørsukker, 2 spsk citronsyre
  1,2 l vand, 1 økologisk citron.
  Jeg har før prøvet med rørsukker og lime - men det smagte virkelig dårligt - det er første år jeg har citronsyre i, og det er så blevet den bedste saft jeg nogensinde har lavet, ved ikke om det gør noget ved smagen.
  Jeg lavde også hyldeblomstsirup - men troede den kunne passe sig selv på "1", mens jeg gik i skoven, men det kunne den ikek - den fik sgu lidt brændt eftersmag :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er også en rigtig god opskrift. Jo, citronsyren gør også noget ved smagen - uden kan den godt blive lidt kvalm og fad.

   Argh, lige pludselig går det stærkt når man koger sirup. Du må på den igen ;-)

   Slet
 14. Ingen hyldeblomst saft i år, selvom den jeg fik lavet sidste år var rigtig god!

  dog blev min hyldeedike fra sidste år, ikke nogen succes, hvilken edikke bruger du som base? bare så jeg er klar til næste år ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Så må du lave den igen til næste år ;-)

   Jeg bruger økologisk hvid lagereddike. Blomsterne får lov til at trække i et helt år. Hvis du er heldig er der stadig blomster at få ;-)

   Slet
 15. Ej, det lyder lækkert.. I år fik jeg ikke lavet saft nej, for jeg blev mor for en måned siden, så alt overskud er gået til at kigge vores lille pige dybt i øjnene :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak :-)

   Aww, så kan jeg godt forstå at du er optaget. Tillykke med hende <3

   Slet
 16. Dagens spørgsmål !
  Klidmoster hvor køber du de klare plastbøtter med låg?
  Syntes de kunne være praktiske til at gemme madvarer i :-)

  Solveig

  SvarSlet
  Svar
  1. Yepper, de hedder Condi-bøtter og er fremstillet til fødevarer. De fås også i hvide - og de kan tåle at komme i fryseren.

   De kan købes hos H.W. Larsen: lige her :-)

   Slet
 17. Hej igen! Jeg tænkte som en gal på, om du kunne bruge noget andet end en gaffel med dine dårlige hænder, men kunne kun komme på den idé at du putter noget om skaftet, så du ikke behøver at klemme hårdt sammen om det. Idéen kan dog bruges af andre med raske hænder. Det går hurtigt, så kunne du måske lokke MAX (eller en anden) til at gøre det for dig til næste år - og næste år igen :-)
  Elsebeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej igen.

   Uh, jeg havde slet ikke tænkt på det med at klemme gaflen (som også vil være problematisk) - men at bevægelsen med armen vil være træls. Jeg syntes altså at det fungerer rigtig godt med en lille saks.

   Ja, næste år skal jeg ha' en veninde til at hjælpe mig med både at plukke og gøre til. Mine arme er stadig helt døde efter den omgang :-)

   Slet
 18. Det er muligvis lovligt at plukke det, der hænger udenfor private haver – men efter min mening er det rigtig dårlig stil! Som haveejer har jeg opgaven med at luge, pleje og gøde haven. Det kan være ganske hårdt arbejde. Det er også mit ansvar at klippe hæk og beskære buske/træer - også på ydersiden - så de overholder kommunens regler ift. hvor meget haven må fylde i forskellige højder. Jeg forstår bestemt godt, at haveejerne bliver sure. De har alt arbejdet, udgifterne og ansvaret på både indersiden og ydersiden og så kommer du forbi og høster frugten af haveejerens arbejde. Muligvis lovligt – men rigtig dårlig stil! Hvis du ringede på og spurgte om haveejeren selv skal bruge blomsterne, så anerkender du, at det er haveejeren, der gør arbejdet. Nogle vil sige nej og andre vil invitere dig til at plukke på begge sider – det er da ren win-win og god stil :-) Alternativt kunne du snuppe din LadyBug og kører ud i hegn og skov, hvor blomsterne heller ikke er helt så tæt på udstødning fra biler.
  Birgit

  SvarSlet
  Svar
  1. Tja bum, du har til dels ret. Der hvor jeg tillader mig at høste blomster, er der hvor grenene hænger så langt ud over fortorvet at jeg skal dukke mig når jeg går forbi. Og er det da ikke haveejerne der har misligholdt sit ansvar om at der skal være fri passage på fortorvet?

   Tror mig, jeg var skal også uden for alfavej og høste :-)

   Slet
 19. Hej Malou !

  Jeg er i gang med at afprøve din version af hyldeblomsteddike :-) Glæder mig til at smage det endelige resultat. Hvad angår hyldeblomstsaften, så har jeg anvendt denne her version de sidste mange år: http://kitchenofkiki.blogspot.dk/2011/06/elder-flower-cordial-la-palle.html, som indeholder citron, lime og citrongræs.

  Kirsten

  SvarSlet
 20. Hej Malou,
  Har du nogen idé om hvor mange skærme du (sådan cirka) brugte...?

  SvarSlet
  Svar
  1. Rigtig mange - nok i retningen af 2-300 stk. Jeg laver min saft meget koncentreret så den fylder mindst muligt i fryseren og rækker langt når den tyndes op.

   I år brugte jeg hele 2,2 kg blomster til samme mængde vand ;-)

   Slet
  2. Bruger du så samme mængde sukker, selv om du kommer flere blomster i? Har lige sat en omgang efter din opskrift over, men har lidt hyld til overs som sagtens kunne komme i...

   Slet
  3. Ja, sammen sukkermængde og vand - blot flere blomster.

   Slet
 21. Hej Malou..
  Jeg har lavet hyldeblomstsaft i mange år efter den samme gamle opskrift, men i år skulle der lige ske noget nyt. Så jeg er i fuld gang med at lave adskillige liter saft efter din opskrift :-) Jeg vil gerne lave marmelade, men jeg er lidt i tidsnød p.t. Man bør vel kunne fryse massen, og så lave marmeladen senere.... eller..???

  Marian

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marian

   Ih, dejligt :-)

   Ork, du kan sagtens bare fryse dem nu og lave marmeladen senere.

   Slet
 22. Jeg har lavet almindelig hyldeblomstsaft i sidste uge og en af rabarber, vanille og hyldeblomster i denne uge, som jeg lige har siet og nøj den er altså god! Derudover har jeg også lavet hyldeeddike, hvor jeg brugte øko-æbleeddike, citronskal og en lille smule rørsukker. Jeg er så spændt på, hvordan den bliver, men den skal jo trække mindst tre uger.... Du skriver, at du stiller din til trækning i køleskabet, men jeg har læst andre steder, at den skal stå i en solrig vindueskarm, og nu bliver jeg jo så helt i tvivl om, jeg har gjort noget forkert. Der kan vel ikke vokse mikro-organismer i eddike kan der? PH-værdien er jo lav...
  Et andet spørgsmål: Jeg har henkogt første portion hyldeblomstsaft, da jeg har en ret lille fryser. Saften har fået et lag i overfladen der ligner "bundfald", har jeg gjort noget forkert? jeg har læst et sted at, der godt kan komme bundfald ved henkogning, men eftersom det er i overfladen bliver jeg i tvivl om det er det...

  Tak for en inspirerende blog :)

  Med venlig hilsen
  Lene

  SvarSlet
 23. Hej Malou. Hvad bruger du eddiken til. Det er ikke noget jeg normalt har i huset, så er lidt nysgerrig efter hvad man kan bruge det til. Hilsen Laila

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Laila

   Jeg bruger den til marinader, salatdressinger og agurkesalat. Den kan også være en fin smagsgiver i f.eks hollandaise :-)

   Slet
 24. Hej Malou.

  Min hyldeblomst saft står i øjeblikket inde i køleskabet og hygger sig, og er spændt på resultatet, da det er første gang jeg prøver kræfter med det.

  Men jeg vil lige høre dig om "snapsen"... Du skriver at den skal stå i 1-6 måneder, men har læst andre steder at man kun må stå og trække i 4 dage og nydes kort efter?
  Så er lidt i tvivl hvordan jeg skal gribe det an.

  Og når du så du så har hældt vodka i et glas med hyldeblomsterne, hvordan opbevare du dem så? på køl eller bare på køkkenbordet?


  Mange hilsner fra Lena

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lena

   Dejligt, håber du kan lide det :-)

   Jeg har efterhånden lavet både med gin og med vodka - og det har trukket fra 1 mdr til 1 år. Forskellen er om man bruger friske nyplukkede blomster, eller 'brugte' som jeg. Bruger du friske blomster skal det kun trække få dage ø- ellers bliver det bittert. Men der er ingen bagkant på de 'brugte'.

   Jeg har mit stående i køleskabet. Men hvis det er dækket helt af sprut, bør et mørkt skab kunne være nok.

   Mange hilsner
   Malou

   Slet
  2. Mange tak for svaret :-)

   Jeg hælde vodka over mine "brugte" hyldeblomster. Er spændt på hvordan det kommer til at blive.. Om ikke andet er det da en lækker værtinde gave, hvis man ikke selv er til det :-)

   Slet
  3. Det var så lidt :-)

   Nice. Ja, det er nemlig godt at give væk i små flasker :-)

   Slet
 25. Hej :)
  Er det okay at hælde det på flaske i morgen fx? De blev sat over onsdag aften, eller er det for lidt? Jeg lavede en portion i sidste uge, men den blev godt nok bitter da den stod fra fredag aften til tirsdag eftermiddag :)

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...