mandag den 22. juli 2013

Fennikelsorbet med æble og lime...

Her kommer en pivfræk sag som startede som et pudsigt indfald. For hvorfor nøjes med at lave sorbet på frugt og bær - når nu der er så mange spændende grøntsager? Og da min favoritgrøntsag er fennikel var det jo nærliggende at starte med den. 

Sorbeten ligger lige midt imellem det søde og det salte - hvilke gør den velegnet som både ganerenser, præ-dessert eller blot som en lille forfriskning.

Det hele startede i lørdags hvor jeg cyklede ind på Ingerslev Torv og handlede en masse lækre økologiske varer med hjem - der sørgede jeg lige for at gribe 2 fennikelknolde på vejen. Uhm, og sødkirsebær fra Ryderne - dem kunne jeg slet ikke lade være.

Og så gik jeg i gang med at lave sorbet. Først blev fennikelknoldene gjort klar. De grønne grove stilke og toppen blev skåret af.

De grønne stilke kom i pose og i fryseren (i bedste Stop Spild Af Mad stil skal de naturligvis med i gryden næste gang jeg skal koge fond) - toppen blev pakket i fugtigt køkkenpapir og gemt på køl til pynt.

Endnu engang sprang jeg det hvide raffinerede sukker over og greb ud efter et alternativ: agavesirup.

Og så kom der styr på de ingredienser jeg syntes der skulle i:

300 g fennikel i tern
4 dl æblejuice
4 spsk agavesirup
2 tsk grønne fennikelfrø
½ tsk salt
1 limefrugt (kun saften, riv skallen til noget andet)
1 æggehvide

De grønne fennikelfrø er fra Mill & Morter - de har en helt særlig fin anis/fennikelsmag, meget ulig andre brune fennikelfrø jeg har smagt.

Jeg valgte at komme dem i en te-si. Så kunne jeg smage på blandingen hen af vejen og hive dem op hvis smagen blev for kraftig.

Æblejuice, agavesirup, fennikel og fennikelfrø blev sat over ved svag varme og fik lov til at simre i små 45 minutter.

Gryden blev derefter taget af varmen og sat til afkøling. Fennikelfrøene blev befriet fre den lille te-si og kom i en anden så de kunne få lov til at afgive lidt mere smag.

Gryden og indhold fik lov til at køle til stuetemperatur. Og så smagte jeg på sagerne - og det var lækkert. Men til is ligefrem? Oh well, hvor intet vover - intet vinder!

Jeg stak en stavblender i gryden *wroom wroom* og satte massen til afdrypning i et saftklæde. Det kom der desværre skuffende lidt saft ud af - så jeg endte med at køre det hele igennem en fintmasket sigte i stedet for. Av, min arm. Det gør jeg ALDRIG igen.....

Den passerede masse blev smagt til med limesaft og lidt salt. Den skal knækkes på det helt rette sted og være både sød, syrlig og salt.

Alle de hårde anstrengelser resulterede i 4,5 dl. Javel ja. Og så i ismaskinen med den.

Mens sorbeten snurrede, piskede jeg æggehviden stiv. Efter 25 minutter blev den vendt i og fik lov til at køre med i yderlige 10 minutter.

Den færdige sorbet kom i en flad bøtte og blev sat på frys natten over.

I dag da den skulle serveres, gik jeg i skabet efter de kandiserede fennikelfrø (købt i Bazar Vest). Dem spiser man hjemme i Indien efter måltiderne for at fremme fordøjelsen og give frisk ånde. Og så er de jo ret dekorative og oplagte til at pynte sorbeten med.

Jeg nøjedes med at fiske nogle af de grønne fra - og plukkede lidt fennikeltop også. Sorbeten blev taget op og sat på køl i 30 minutter inden andetning. Skålen til anretning blev sat i fryseren.

Med en lun ske formede jeg en rustik quenelle (se her hvordan man laver sådan en) og anrettede i den kolde skål. 6 kandiserede fennikelfrø og lidt fennikeltop - og så var den i vinkel.

Mums, forfriskende - med en meget lækker og delikat fennikelsmag. Det er helt klart en opskrift jeg skal arbejde mere med. Næste gang dropper jeg æblejuicen og bruger i stedet Pukka three fennel te til at koge i. 

Is på grøntsager - HOT eller NOT?


5 kommentarer:

 1. NØJ! Den ser sk*despændende ud! (ja undskyld sproget :-D). Næsten mere som en creme. Egner den sig bedst som forret eller som dessert?

  Jeg er også fascineret af de kandiserede fennikelfrø - det har jeg aldrig hørt om før. Smager de godt? Jeg tænker, at frøene normalt er ret tørre i det. Smuk smuk servering :-)

  SvarSlet
 2. Super fed idé. Glæder mig til at følge med i udviklingen af den perfekte fennikel sorbet, som jeg forestiller mig vil være en perfekt ganerenser lige før en dessert. Og fed idé med de kandiserede fennikelfrø, som jeg da næsten helt havde glemt - det er alt for længe siden jeg har spist ordentligt indisk...

  SvarSlet
 3. HOT!
  Syntes det er et super fint koncept, glæder mig til at se flere forsøg. Hugh fra River Cottage har jo også lavet is med hhv. rødbede m. chokolade og ærter m. mint. Super lækkert :)

  SvarSlet
 4. Kunne godt forestille mig at tomatsorbet med f.eks. basilikum eller chili og agurkeis med mynte kunne være lækkert

  Paradis havde på et tidspunkt basilikumsorbet - vildt lækkert!

  SvarSlet
 5. Det må jeg altså prøve en dag, for det lyder spændende.

  Da jeg boede på New Zealand, spiste jeg ofte is fra en helt fantastisk lille butik, der eksperimenterende meget med deres is,så jeg har prøvet sjove ting som olivenolie, rødvin og chokolade, rødbede, gorgonzola med pærer, ærter og mynte osv., så fennikel må også prøves!

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...