fredag den 19. juli 2013

Give-away: Rødgrød med fløde...

Det er højsommer og overalt bugner det med solmodne frugter og bær. De har fået mig til at tænke på den klassiske danske sommerdessert: Rødgrød med fløde. Tænk, sådan en opskrift har jeg ikke på bloggen - og jeg tror faktisk ikke jeg nogensinde har lavet det. Ligger du inde med den perfekte opskrift på rødgrød med fløde - ja, så kan du være heldig at veksle den til.....rødgrød med fløde. Forvirret?

Foto: Vølve
Fantastiske Vølve har i den forbindelse givet mig mulighed for at uddele en stor (269 ml) skønherlige sukkerscrub som ligefrem bærer navnet Rødgrød med fløde. Det er en Special Edition som kun laves her i sommer. Den fås også her i et sæt med en shampoo.

"Uraffineret rørsukker tilsat økologisk, æterisk lavendelolie samt en naturlig og sommerlig duft af hyldeblomst og kirsebær". Uhm, den dufter virkelig af sommer, frugt og rødgrød...

Der følger en træske med så man undgår at få urenheder i som kan nedsætte holdbarheden. Og hvis du vil ha' muligheden for at sætte en ske i Vølves rødgrød - så skal jeg bede om muligheden for at sætte skeen i din.  

Læg en kommentar med opskriften på din ynglingsrødgrød - enten den du selv laver eller evt et link til en som du har særligt kik på.

Er det mon en ren jordbærgrød eller er det blandede bær der er et hit hos dig?

Skal der hindbær til i din favorit eller er det no go?

Kan man overhovedet lave rødgrød uden rabarber?

Eller var farmors variant med ribs det bedste minde fra barndommen?

Spørger du mig er kirsebær en selvskrevet ingrediens. Hvad siger du?

Og hvad med de søde røde stikkelsbær, får de mon grøden helt op og ringe?

Hov, og kan det kaldes rød-grød hvis der er blå-bær i?

Og er vanilje mon HOT eller NOT? 

Og så har jeg slet ikke engang overvejet fløden. Tyk, tynd, blandet med mælk eller den fuldfede fra Arla Unika?

Den der leverer den bedste opskrift, enten direkte eller af omveje, får tilsendt den lækre scrub. Og ja, det er mig der udvælger min personlige favorit. Den udtrukne rødgrød fået et twist a'la Klidmoster og havner her på bloggen. 

Kommentarfeltet er åbent til og med fredag d. 26/7 kl 20:00...

27 kommentarer:

 1. Sjovt... jeg har netop sat farmors og min opskrift på min blog, så den smider jeg da lige i din retning :-D

  http://mini-hakkeren.blogspot.dk/2013/07/stikkelsbrgrd.html

  Mit mælk eller fløde skal ikke i grøden... det skal stå ved siden af i et glas :-D

  SvarSlet
 2. Jeg laver det med blommer og mirabeller, udstenet. Koger bare hele skidtet (skræl og det hele) med passende sukkermængde (det svinger lidt alt efter hvor sure/søde bærrene er) og kornene fra en vanillestang. Når det er kogt godt ud, får det lige en hurtig omgang med en stavblender. Og Voila! Smager super godt.

  Min mor laver det med sten (og blender det ikke), men det er ikke supergodt for den der stavblender :-P

  Og så spiser jeg det med flødeskum, i stedet for upisket fløde :-)

  SvarSlet
 3. Jeg har tænkt mig at lave en omgang rødgrød i aften. Ville ha lavet det forleden, men rabarberne i min nye have var.. ikke gode.

  I min nye have bugner det med moreller. Jeg har ledt som en gal på nettet efter morelopskrifter, men finder ingen. Har du nogle forslag - eller har du eksperimenteret med dem?

  Hilsen fra Schousniglen
  https://www.facebook.com/Schousnigel

  SvarSlet
  Svar
  1. Du kan bruge alle opskrifter hvori der indgår kirsebær og blot erstatte dem med moreller ;-)

   Slet
 4. For mig er den klassiske rødgrød med rabarber og jordbær, fløde og strøsukker - det der virker. Det tager måske 10 minutter at tilberede en klassisk rødgrød og du får en eksplotion i munden af syre og sukker, komælk og lykke, når du spiser en skefuld rødgrød med fløde. Luk øjnene og smag rigtigt på en skefuld rødgrød med fløde og strøsukker. Det er som at se en film indvendig på øjelåget om en sommerdag med blå himmel og vild lykke.
  Se opskrift her: http://www.thecookingaffair.com/?p=4235

  SvarSlet
 5. Jeg sender dig lige et billede via FB af en opskrift fra en gammel "Frk. Jensen" kogebog. :) Så er jeg da med i konkurrencen? ;)

  SvarSlet
 6. Jeg siger som Ghita Olesen. Den lille groenne bog med frk Jensen's kogebog er genial og med den BEDSTE roedgroed. Jeg kommer maelk paa eller fromage blanc, for ren floede, det bliver altsaa lige vammelt nok. Fromage blanc er herligt med en kremet konsistens og en dejlig forholdsvis neutral smag der ikke stjaeler billeder fra roedgroeden.

  SvarSlet
 7. Jeg syntes da rødgrød med fløde skal være den helt klassiske, jordbær og tyk gul fløde. :-D

  Mit største barndomsminde med rødgrød er ikke et af de heldige. I den lille landsby jeg boede i var der en enfoldig ungkarl som stadig boede på fødegården hvor hans 2 brødre og mor også stadig boede. Ungkarlen hjalp min mormor lidt til hånde, og fik vist en skilling for det.

  Fordi det var så lille en landsby var det hele lidt familiært og jeg var kommet med ungkarlen hjem en eftermiddag, hvor hans gamle mor på nok 90 havde lavet rødgrød med fløde. Jeg blev spurgt om jeg ville have noget, der var fløde til, som de selv havde hentet direkte på nabogården. Det ville jeg gerne, men det smagte afskyeligt, for konen, der var så godt som blind, og dog stadig stod for alle måltiderne til hendes sønner, havde taget fejl af salt og sukker!

  Æv, det var ikke en god omgang rødgrød med fløde!

  Skulle jeg selv give mig i kast med at lave rødgrød med fløde kunne jeg godt finde på at eksperimentere med lidt lime saft og skal i. Det tror jeg kunne give et godt kick til de søde (og dejlige) jordbær! :-)

  SvarSlet
 8. Den ultimativ bedste grød er en syrlig ribsgrød med en håndfuld hindbær i. Ved servering skal der godt med sukker på så det knaser godt og så iskold sødmælk.
  Det er slet ikke til diskussion -dette er den bedste grød:-)

  major-minx@sol.dk

  SvarSlet
 9. Grøden som kan laves året rundt! Jeg fryser altid ribssaft ned og laver en grød på ren ribssaft. Når grøden er færdig hælder jeg en god portion frosne jordbær eller hindbær i og rører rundt; når bærrene er tøet op, smager og dufter den grød af de skønne hele bær, fordi de ikke er blevet kogt i smadder. Når der er sæson, bliver grøden lavet med friske ribs og tilsættes de friske bær - se det smager af noget. En ren jordbær- eller hindbærgrød bliver fad og kedelig, synes jeg. Dog laver jeg solbærgrød udelukkende på solbær - et godt drys smuttede, hakkede mandler ovenpå gør ingen skade :-)
  Elsebeth
  Elsebeth

  SvarSlet
 10. Min yndlingsgrød er og bliver dog stikkelsbærgrød lavet på de allerførste grønne bær - og med en ordentlig stang vanille i, og den skal endelig ikke sies. Fra barnsben var det desserten på min fødselsdag, den 20. juni - det passede lige med de første grønne bær.
  Elsebeth

  SvarSlet
 11. Ca. 1 kg snittede rabarber, hindbær, ribs, kirsebær og solbær
  Ca. 5 dl vand pr. liter siet saft
  250 g sukker
  25 g kartoffelmel eller ¾ dl Maizena.

  Tilberedningsmetode
  Kom frugten i en gryde med vand og kog den i ca. 20 minutter.

  Sigt og mål saften, hæld den tilbage i gryden og kog den igennem med sukker. Rør kartoffelmelet ud med lidt koldt vand eller kold saft.

  Når saften koger kraftigt, flyttes gryden fra varmen og kartoffelmelsjævningen hældes i, under omrøring. Eftervarmen jævner nu grøden, der IKKE må koge mere, for så bliver den "lang".

  Endnu nemmere er det at jævne rødgrøden med Maizena udrørt i lidt koldt vand eller saft, da grøden skal koges igennem 2 – 3 minutter.

  Hæld rødgrøden i skåle, drys med en anelse sukker, det forhindrer at grøden trækker skind. Sæt den koldt.

  Server med mælk, fløde og mandeldrys.
  mvh Tinna

  SvarSlet
 12. Uh rødgrød det har jeg allerede fået lavet par gange i år :)

  For mit vedkommende kommer indholdet og forholdet an på hvad jeg har af skønne frugter. Men der skal altid ribs og solbær i, dem elsker jeg. Koger dem altid med en rest ribssaft, fra ribsgele lavningen. Rest og rest det bliver lagt i tilside kun for at lave rødgrød :)

  Sidst så det sådan ud.

  Solbær
  Ribs
  Rabarber
  Jordbær
  Hindbær

  Kogt op med rørsukker og par tomme vanillestænger og ribssaft (sjerneanis er også godt)
  Så bliver det hele siet. I med opblandet kartofelmel eller marisena og nogle af de flotteste bær. Denne gang små skovjordbær og danske jordbær, der skulle også havde været hindbær i men de blev spist ;)
  Og så smager det altså bedst når man har taget hensyn til naturen og det hele er øko og spist med fløde!

  SvarSlet
 13. Med risiko for at blive hængt ud som en der forsøger at snyde sig med/ikke har læst posten/generelt er irriterende, så vil jeg pointere at mit indlæg ikke kvalificere sig til deltagelse i konkurencen, men jeg håber, at det er ok at skrive alligevel.

  Sagen er, at jeg som 32 årig etnisk dansker aldrig har smagt rødgrød hverken med eller uden fløde. Det tætteste på er min mormors kirsebærgrød, som jeg faktisk fantaserede om i formiddags, men grød på ren kirsebær er ikke rødgrød i de fleste danskeres øjne. Så ingen deltagelse fra mig.

  SvarSlet
  Svar
  1. Du vinder ikke give-awayen - men jeg er vildt glad for at du lægger en kommentar alligevel. For jeg elsker kirsebær - og for mig vil der ikke være nogen rødgrød uden dem <3

   Slet
 14. Min barndoms rødgrød stod min farmor for. Hver dag til middag (kl. 12) var der varm mad med frugtgrød af enhver art til efterret. Vi tilbragte rigtig rigtig rigtig mange eftermiddage med bærplukning nede i mosen, og belønningen var en rig variation af kogt frugt.

  Rødgrøden bestod af ribs i rigelige mængder, hindbær i lige så rigelige mængder og en god håndfuld knaldrøde rabarberstængler. Min farmor jævnede grøden med kartoffelmel, og indimellem kunne den godt være lidt "træskoagtig", men smagen var altid fantastisk. Stort set al frugtgrød blev serveret med Fåremælk. Her får du Ingeborg Suhrs udgave fra 1919:
  ½ l sød Mælk, 1 á 2 æg, 25 g Melis, 1 teskefuld Vanillesukker, 2 Vanilletabletter eller ½ Stang Vanille.
  Æg og Sukker piskes sammen, den kogende Mælk piskes heri, og det hele hældes igen i Gryden og piskes her, indtil Mælken omtrent staar paa Kogepunktet.
  Om ønskes kan en Teskefuld Flormel udrøres og koges sammen med Mælken inden Æggene tilsættes.
  Anvendes Vanille, bør denne koges lidt i Mælken.

  Rødgrød med fåremælk er et sikkert hit - i hvert fald hos mig :)

  SvarSlet
 15. som grødelsker der ikke kan tåle sukker er min rødgrøds variant ofte således: jordbær og rabarber. Tilsættes ca ½ brev af et rødgrødspulver. lidt nonoxal, og en minimal mængde "sød" (hermatas flydende specifikt eller stevia). Køles af og indtages med piskefløde der næsten dækker og evt. en sjat mælk i.

  Rabarberne skæres småt ud, jordbærene skæres evt. i ½ om de er store.

  resultat: en rødgrød der ikke giver blodsukker stigning

  SvarSlet
 16. Nå er jeg da nordmand og der kjører vi ikke det konseptet, men jeg har da en rabarbragrøt-oppskrift som jeg ofter spiser med kold, "tynd" fløde - så mon ikke det teller;)

  http://trinesoppskrifter.blogspot.dk/2012/06/rabarbragrt-med-jordbr.html
  <3

  SvarSlet
 17. Jeg tror faktisk aldrig, jeg har fået rigtig rødgrød med fløde. Men hos mine gode mormor får jeg ofte jordbærgrød lavet af jordbær fra min mormor og morfars have. Ren sommer i en mundfuld.
  Alligevel overvejer jeg dog nogle gange, om den ikke kunne trænge til bare en lille opdatering, så det i stedet blev en blanding af jordbær, hindbær, ribs og solbær. For det er i mine øjne en fantastisk blanding. Jeg har fundet en opskrift hos de gode Price-brødre, som jeg efter at have kigget lidt på den, da vist meget snart på prøve af. Den er lige her: http://www.dr.dk/DR1/SpisemedPrice/Opskrifterne/Roedgroed_m_floede.htm

  SvarSlet
 18. Jeg benytter altid spise med prices opskrift!!! elsker det simpelthen. Er dog med tiden begyndt at lave det på et lidt højere niveau, hvor jeg laver nærmest en slags panna cotta (vaniljesmag) og så en grød bestående af hindbær, jordbær som koges op med lidt sukker, citron, vand og vanilje (og husblas til sidst) der så hæles ud over panna cottaen, SUPER lækkert og frisk.

  Mvh. Freja Lyno Hansen

  SvarSlet
 19. Åh jeg kommer fra et hjem, hvor der ofte om sommeren blev lavet gammeldaws rødgrød med diverse bær fra haven og det er stadig ikke lykkes mig at lave en så god som min mor og mormor;-) så jeg er gået over til min egen lidt mere moderne version:
  Nyplukkede jordbær
  Spæde rabarber
  Et lille stykke af en rigtig kvalitets vaniljestang
  Nogle hyldeblomstskærme
  Sukker efter smag
  Dette koges op og jævnes let med maizena eller kartoffelmel

  Grøden spises hvor den stadig er lidt lun med mælk og fløde og skal det være rigtig luksus med en lækker vaniljeis:-)

  Pia
  piarotbl@yahoo.dk

  SvarSlet
 20. Lækker præmie, den kunne jeg da godt bruge, der er ikke så meget luksus til mor på barsel...

  Hos min mormor og morfar blev der altid serveret frugtgrød med rigelige mængder iskold nymalket mælk til, da min morfar var mælkebonde. Min mormor serverede dog aldrig traditionel rødgrød, men ribsgrød er smagen af mormor!

  Jeg selv laver rødgrød i bedste "stop madspild"-stil, og bruger de bær i haven, der netop er blevet modne den dag, men som oftest findes i for små mængder til at blive til syltetøj eller kage. For mig er en del af charmen ved rødgrød at den aldrig smager ens. Den sidste rødgrød jeg lavede i torsdags bestod således af ribs, solbær, hindbær, jordbær og en stilk rabarber. Opskriften ser ca. sådan her ud:

  1 kg bær
  ca. 250 gram sukker (300 gram hvis der er rabarber i, men husk at korrigere sukkeret i forhold til bærrenes sødme!)
  lidt hele vanillekorn (jeg bruger dem fra Urtekram)
  2-2½ dl vand
  2 spsk kartoffelmel som jævning

  Jeg foretrækker ikke at koge den for meget, da jeg godt kan lide at bærrene har lidt bid, det er skønt at få en lille jordbær- eller solbæreksplosion midt i al den øvrige grød. Jeg serverer den altid med rigelige mængder iskold mælk, som jeg husker det fra mormors lille landkøkken. Den anden dag havde jeg dog en rest vanillesovs i overskud, og det er ren luksus at komme på toppen :-)

  SvarSlet
 21. Jeg ville koge en vaniljestang med, og pynte med mandelsplitter :-)

  600 g blandede frosne bær (fx. halvt frosne skovbær og halvt frosne jordbær)
  2,5 dl vand
  175 til 200 g rørsukker
  0,5 vaniljestang
  200 g friske friske hindbær eller et mix af hindbær og jordbær
  1,5 spsk Maizena
  lidt koldt vand
  75 g mandelsplitter
  1 til 1,5 dl piskefløde

  vh Stephanie
  agf_fanen@hotmail.com

  SvarSlet
 22. Jeg befinder mig p.t i England og de er vilde med rødgrød med fløde - dog er det svært for dem at udtale - til stor morskab for mig . Det bliver aldrig kedeligt , at høre de indfødte forsøge at sige Ø :)

  http://www.jorgen-christensen.dk/PDF2010/Red%20Fruit%20Jelly.pdf

  Eva // eva_vejlstrup@hotmail.com

  SvarSlet
 23. For mig er det helt forkert med en opskrift på rødgrød. Min bedstemor gik ud i haven og plukkede de bær, der var i sæson, kogte dem og smagte til med sukker og endelig jævnede med maizena mel. Nogle gange var det mest ribs, andre gange var det jordbær og stikkelsbær kunne også sagtens komme med. Det blev serveret til dessert efter hovedretten, der blev spist til frokost.

  SvarSlet
 24. Jeg er vild med bær og frugt grød, så jeg har ikke en speciel favorit eller en jeg har kik på. En god bær eller frugt grød skal være hjemmelavet med masser af kærlighed :)

  SvarSlet
 25. Hello,

  I would like to play.:)
  Your game is on my sidebar,on the right,move the blog please.:)
  http://petite-armoire.blogspot.com/
  betikarauski@gmail.com

  All the best.:)
  Bernadett

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...