mandag den 10. juni 2013

Melonsalat med wow-effekt...

Det er jo ikke nogen hemmelighed at jeg ELSKER at lege med maden. Alt lave noget smukt ud af noget spiseligt er både sjovt - og en god udfordring. Det er ikke første gang jeg tager en melon og laver den til en 'beholder'. Jeg har både lavet en kurv af vandmelon og en skål/fyrfadsstage/krone af honningmelon med jordbær.

I går lavede jeg så denne fine skål - udskåret af en vandmelon og fyldt med en lækker melonsalat med anissyltede rødløg og ærteskud. Ville du ikke gerne kunne sætte sådan en på bordet til en af sommerens grillfester? Jeg lover dig at dine gæster bliver voldsomt imponerede!

Alt starter jo som sagt med en idé. Og den gik i det her tilfælde ud på at man kunne udstikke flotte former i skallen på en melon med en udstikker.

Men jeg blev hurtigt klogere - for det var nemlig umuligt. Man kan IKKE stikke noget ind i en rundet skal - og jeg endte faktisk med at ødelægge udstikkeren. Men den kunne stadig bruges til at tegne efter. Jeg brugte en tynd sort tusch som så kunne tørres af bagefter. Med en urtekniv snittede jeg forsigtigt rundt i kanten, med kniven vinklet på skrå, så den kom ind inder blomsten - og igen et par millimeter længere ude. De løse stykker blev derefter forsigtigt fjernet. Når man skal tegne er det smartest kun at tegne en blomst af gangen, for ellers tværer man stregen ud.

Jeg lavede blomsterne sådan lidt 'dansende' rundt i ring - og den sidste blev lidt klemt. Jeg prioriterede at lave den pænest foroven. Midten af blomsten er lavet med et lille parisiennejern.

Med et kannalerjern lavede jeg forsigtigt et lille snit i hvert 'blomsterblad'.

Og så var udskæringen på plads. Og så skulle melonen laves til en skål.

Med dybe snit lavede jeg først en grov kant. Det gav et 'låg' som kunne løftes af.

Og så snittede jeg igen - denne gang tættere på udskæringen, så der dannedes en fin kant.

Skålen blev derefter tømt for melon - først i store stykker med en kniv og siden med en isske. Frugtkødet blev gemt og skal laves til forfriskende drinks i dag.

Og så til selve salaten. Den skal sidde lige i skabet. For jeg giver ikke fem flade fregner for noget der er smukt, men som er kedeligt i smagen. Smagen er ALTID vigtigst. Nøj, hvor har jeg spist mange fancy anretninger der behagede øjet, med kedede tungen. Den slags bør man for alt i verden undgå.

Melon og feta hvid fast ost er jo efterhånden en klassiker. Jeg har 2 varianter her på bloggen: med netmelon og frøskinsmelon - og med vandmelon. Denne gang valgte jeg at bruge vandmelonen fra 'låget' og 1 cantaloupe. Fælles for de salater jeg havde lavet før var at rødløgene var blevet marineret i syre fra citrusfrugter. Men efter at ha' lavet syltede rødløg med anis til denne salat blev jeg enig med mig selv om at de løg ville være pragtfulde til melon. 

Jeg valgte at give dem lidt ekstra smæk på smagen og greb min hjemmelavede hyldeblomsteddike. Den lavede jeg sidste år af eddike og så mange klippede hyldeblomster der kunne være i flasken. Den har stået på køl hele året og smager SÅ godt. Så jeg siede ca 1½ dl igennem en tesi for at få blomsterne fra. Jeg tog lidt fra til salatdressingen og blandede resten med mørk agavesirup. Jeg kan ikke give dig nøjagtige mål - lav den så sød eller sur som du foretrækker. Men husk på at melonen er sød og derfor godt kan trække en del modspil. Brug f.eks alm eddike, hvis balsamico eller sherryeddike - og det sødestof du har det bedst med.

Blandingen varmes op, tilsættes salt og 2 tsk anisfrø - og hældes over 1 lille rødløg, skåret i meget tynde både. Løgene trækker til blandingen er helt afkølet. De kan med fordel laves dagen før.

Jeg valgte også at tilsætte ½ agurk - uden skræl og kerner.

De 2 slags melon og agurk blev skåret i små mundrette bidder.

Løgene blev drænet fri for lagen - og lidt af den blev brugt til at lave dressingen. Der blev tilsat mere hyldeblomsteddike, lidt god olivenolie + salt og peber.

En rund feta hvid ost blev skåret i tern og så var salaten klar til at samle.

Jeg undlod at komme osten i, men vendte blot de syltede løg og dressingen sammen med resten.

Salaten smages til med mere friskkværnet peber og evt mere eddike.

Salaten bygges op i lag - med lidt ost mellem hvert lag. Så bliver det pænest, efter min mening.

Det passede heldigvis lige med mængden. Og så er den faktisk klar til at sætte på bordet. Men jeg ville lige give den et ekstra lille pift først.

Så jeg nippede lidt ærtespirer og pyntede med. De kan købes i Metro og hos velassorterede grønthandlere. Det er simpelthen det billigste trick der findes - men da de smager pragtfuldt er de jo ikke i nærheden af at være det forhadte NFG (Nonfunctional garnish = pynt, for pyntens skyld).

Aj, men se lige i modlys. Den slap jeg da ret heldigt fra. Det er bestemt ikke sidste gang jeg vil lave en skål af en vandmelon. Jeg har allerede et par ideer til den næste. 

Men da jeg kiggede på uret havde det taget mig 4 timer (incl hvilepauser) at frembringe salaten - og klokken var pludselig faretruende tæt på midnat. Vagtlerne fik derfor lov til at overnatte i køleskabet og kommer så først på grillen i dag. 

Så aftensmaden i går var 'bare' salaten. Uhm, de anissyltede løg gav bare den lækreste smag og et godt knas til salaten - og aromaen af hyldeblomst passede perfekt til den søde melon. Den kommer til at gøre sig godt til de grillede småfugle i aften.

Nu vil jeg ud og lave den dry rub fuglene skal trække med inden de skal tilberedes og den bbq-sauce de skal pensles med når de er næsten færdige. Og så skal jeg hvile mig resten af eftermiddagen. Der skal nemlig samles lidt kræfter til i morgen. Der har jeg fået lov til at komme med i Den Økologiske Have til et lukket arrangement med Torsten Schmidt. DET glæder jeg mig til - og vil gerne være så frisk som muligt.  

God solskinsdag til alle der kommer her forbi...

13 kommentarer:

 1. Hvor ER du bare kreativ - og hvor ser det lækkert ud ! TAK ! :-)

  SvarSlet
 2. Uhm, det ser godt nok lækkert og flot ud:-) Skal da klart på bordet næste gang der kommer gæster:-)

  SvarSlet
 3. hvis overskuddet er der skal den da vist på bordet til sankthans - aka ældstens fødselsdag...

  SvarSlet
 4. Hold op, hvor ser det bare lækkert ud! Hvor får du ærtespirer fra?

  SvarSlet
  Svar
  1. Som skrevet står: Metro og velassorterede grønthandlere :)

   Slet
  2. Jeg læste det igennem flere gange uden at se det... Tak for svar :)

   Slet
 5. Har man en have kan man selv dyrke ærtespirerne.... hvis man nænner at nippe de fine små skud af.... :)
  Skal klart prøve denne kombination. Skålen..... vil nok også tage mig 4 timer uden fibo

  SvarSlet
 6. Wow - det er da det flotteste jeg har set længe! :)

  SvarSlet
 7. Hvor flot - og hvor fedt, at du lige viser, hvordan man kan gøre. Den vandmelon-salat vil se flot ud på sommer-bordet. Og for en melon-elsker som mig, vil den også få mundvandet til at løbe.

  SvarSlet
 8. Hej Malou
  Hvor er den bare sjov. Kunne du ikke have lavet en svane af stanniol ved siden af. De havde klædt hinanden. Hihi. Ai, det er gas.
  Hvis jeg fik sådan en serveret, ville jeg slet ikke kunne spise, for så ville jeg nok koncentrere mig om skålen.

  VH Hanne

  SvarSlet
 9. Hej Malou.
  Jeg elsker vandmelon-salat, men er nu blevet gravid, og så er feta jo forbudt spise.... jeg har tænkt og tænkt, men har ikke fundet på noget alternativ -måske er din fantasi bedre end min? Hvad vil du foreslå i stedet for feta?
  Mvh Britt

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Britt

   Uha, hvem har dog bildt dig det ind? Ja, du skal undgå oste af upasteuriseret mælk som svanger - da bakterien listeria monocytogenes kan skade fosteret.

   Men der behøver feta (det er jo et beskyttet navn og kun den ægte græske variant må bære navnet) ikke nødvendigvis at høre ind under.

   Den 'feta' som er produceret i Danmark ER lavet på pasteuriseret mælk - og den kan du spise med god samvittighed. Se på emballagen, det fremgår om produktet er pasteuriseret eller ej.

   Jeg vil anbefale dig at købe den her eller de her

   Så lav du trygt en god vandmelonsalat og nyd hver en bid.

   Og tillykke ;-)

   Glad hilsen
   Malou

   Slet
 10. Mange tak for svaret!

  jeg har læst det på denne side: http://bilag.mammanett.no/melk/gravid/oster

  som har fået rådet fra Mattilsynet (den norske fødevarestyrelse): http://www.matportalen.no/rad_til_spesielle_grupper/tema/gravide/kan_gravide_spise_fetaost

  Så her i Norge hvor jeg bor anbefales det at ikke spise feta, og jeg ved ikke nok om norske osteproducenter til at jeg tør ikke høre efter ;)

  Mvh Britt

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...