torsdag den 6. juni 2013

Italiensk farsbrød med baconflet...

I går var det Fars Dag. Nå, men sådan en har jeg så desværre ikke længere - så jeg omdøbte dagen til fars dag = dagen hvor man spiser fars. Det resulterede i et saftigt italiensk inspireret farsbrød med masser af smag og en sprød skorpe af flettet bacon.    

Jeg hentede lidt inspiration hos min Bacon Explosion - men lavede en noget simplere og fladere udgave. 

Det saftige farsbrød blev bare serveret med en blandet salat. Nemt og lækkert.

Som ved et mirakel havde de hakket økologisk svinekød i Kiwi - så sådan en pakke røg i vognen. Æg og parmesan havde jeg i forvejen.

Og sørme om jeg ikke lige kunne klemme lidt Stop Spild Af Mad ind over. 2 spirede halvrådne løg, som tilsammen udgjorde 1 brugbart, og 3 små ret trætte pastinakker fik nyt liv i farsen.

De trætte pastinakker blev revet på mit helt fine Microplane. Det er en fremragende måde at snige grøntsager ind i fars på, specielt hvis man har kræsne børn.

Uh, og det minder mig om det nye rivejern som jeg har fået til test fra Harmonoya. Jeg valgte den model der hedder 49002 og som har 2-vejs skær. Det er nemt til dårlige hænder og jeg kan støtte det mod bordpladen når jeg bruger det. Og så er det så skarpt at jeg skal bruge et minimum af kræfter. Beskyttelsesskjoldet i plastik har en dobbeltfunktion. Det kan nemlig monteres på bagsiden og bruges som opsamler for det man river. Det er dog kun praktisk når man skal rive en lille mængde. 

Så det var perfekt i går hvor jeg skulle rive en håndfuld parmesan til min fars.

Endnu engang greb jeg ud efter Camilla Plums 'Krydderi til gris'. Det er en laber blanding af rosmarin, frisk laurbær, salvie, fennikel, oregano, lavendel, hvidløg, timian og chili. Jeg tog ca ½ spsk og gav det en hurtig tur i krydderimøllen, så det blev pulveriseret en smule.

Italiensk farsbrød:

400 g hakket svinekød
100 g revet pastinak (eller anden rodfrugt)
1 blendet løg
1 fed revet hvidløg
1 æg
½ dl mælk
1 håndfuld revet parmesan
1 håndfuld hakkede basilikumblade
½ spsk krydderblanding - eller den krydring man ønsker
ca 1 dl fintvalsede havregryn - eller rasp
Friskkværnet peber
evt salt
2 pk bacon

Alle ingredienserne æltes sammen til en lind og ret våd fars. Vær forsigtig med saltet da parmesanosten og baconen begge tilfører salt også. Lad farsen hvile mens baconen flettes. Farsen skal være noget vådere end til f.eks frikadeller. Det sker en højere fordampning i ovnen end på panden - og er farsen for tør fra start....ja, gæt så hvad det er når den er gennemstegt?

Jeg har demonstreret hvordan man laver baconflet på bagepapir før. Skiverne var dog bredere i den ene ende, så for ikke at få et skråt fletværk, lagde jeg denne gang skiverne fra den ene pakke bacon 2 og 2 - med 'hoved' mod 'hale'.

Den anden pakke blev flettet ind så alle skiverne vendte sværsiden opad. Vær omhyggelig og tålmodig, det lønner sig.


Og så var farsbrødet klart til at samle. Jeg havde lidt revet ost tilbage fra en pizza og det besluttede jeg mig for at komme i midten. 

Halvdelen af farsen blev plaseret på det flettede bacon - og der blev lavet en lille fordybning til osten. Den anden halvdel af farsen blev lagt ovenpå.

Brug det fad farsbrødet skal bages i til at bestemme størrelsen.

Brug bagepapiret til at folde baconfletværket omkring farsbrødet på samme vis som havde det været en forloren hare. Læg derefter fadet (smurt let med olie) ned over, stik hånden ind under bagepapiret og vend fad og farsbrød om. Træk bagepapiret at - og pres forsigtigt farsbrødet på plads i fadet. 

Smukt ikke? Og så skal fadet i ovnen i 45 minutter på 180°C.

Derefter tages farsbrødet ud, væden hældes fra (gem den til serveringen) og ovnen skrues op på 225°C. Når ovnen er varm igen, sættes fadet ind i ca 10 minutter. Hold øje med toppen, den må ikke blive for mørk.

Sådan, gylden og sprød. Det færdige farsbrød hviler i fadet i ca 10 minutter inden det løftes over på et fad.

Når man bager farsbrødet i en fad på den måde får man fine skarpe kanter der er mere 'skærevenligt'.
  
Helle for endeskiven! Hæ, det gode ved at bo alene er at man ikke skal slås om den slags.

Mens farsbrødet hvilede, flikkede jeg en hurtig salat sammen. Tomat, agurk, en rest majs og lidt hjertesalat. Tomaterne er forskellige 'vilde' økologiske tomater fra Sicilien. Det er det man på engelsk kalder heirloom tomatoes.

Tomaterne blev skåret i både og halvdelen af agurken fik en tur med julienneskrælleren.

Lidt hjertesalat blev plukket og kom i sammen med en lille håndfuld basilikumblade. Salaten blev vendt sammen med en smule god olivenolie, hvid balsamico, salt og peber.

Farsbrødet blev skåret i skiver på ca 3 cm.

2 skiver + endeskiven var passende til min aftensmad.

Jeg vippede skiverne omkuld og dryppede dem med stegeskyen fra fadet. Uhm, dejlig fars dag. Det var i sidste øjeblik at jeg nåede at fejre dagen - for maden kom først på bordet 23:57. Sådan går det tit på de trælse dage. 

Resterne skal bruges til frokost i dag - lidt pålæg til fryseren. Aftensmad skal jeg ikke tænke på i dag, for jeg skal til Øko-pop-up i aften. Det bliver dejligt - herlig mad i gode venners selskab. Lige hvad jeg har brug for i de her dage hvor kroppen er ekstra usamarbejdsvillig.

Rigtig god dag til alle der kommer her forbi...


15 kommentarer:

 1. Uhmmmmm- hvor lyder det godt og så ser det jo bare helt fantastisk ud med det baconflet! Det bliver jeg nødt til at prøve. Skærer du selv dit bacon af et helt stykke? (savner selv en pålægsmaskine til at skære det tyndt nok. Kh Sara

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak. Baconflet både pynter og smager :-)

   Argh, jeg må indrømme at det er købt skåret fra Tulip. Jeg kan simpelthen ikke finde økologisk bacon i så stort format. Gyngerne og karrusellerne, ikke? ;-)

   Kh Malou

   Slet
 2. Arhmen for filan. Ny yndlingsopskrift! Det ser jo absurd lækkert ud. En af dagene må jeg hellere prøve den eksplosion...
  (Og så fik jeg logget på den rigtige konto)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ha ha, skulle lige til at svare - og så var kommentaren pist væk :-D

   Aww, tusind tak - jeg er glad for at den falder i din smag. Jaha, den eksplosion er altså virkelig værd at gå i kast med. Den giver den danske forlorne hare baghjul ;-)

   Slet
 3. Haha, så blev det alligevel en slags fars-dag. Grinte ret meget af dit ordspil. Men sikke da et festmåltid du fik stablet på benene. Det ser brand godt ud. Sidder og bliver helt sulten igen, selvom jeg lige har spist.
  Hav en rigtig god dag Malou

  SvarSlet
  Svar
  1. Oh yes, det gjorde det. Hæ, syntes selv det var lidt sjovt - men der var mange der spurgte hvad hakket kød havde med Fars Dag at gøre :-D

   Aww, det tager jeg som stor ros. Tak for det.

   Tak, også god dag til dig :-)

   Slet
 4. Uh, det ser lækkert id, Malou :)
  Mon det kunne fungere med en fløde-/smøreost i stedet for den revne? Evt. med smag som pikant eller hvidløg?

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak, det er jeg glad for at du syntes :-)

   Ork, du kan komme lige det fyld i du foretrækker. Alle former for frisk-, smøre- eller 'fast' ost. Du kan også sagtens undlade det.

   Slet
 5. Baconfletnet!! Jeg må i gang med at øve mig. Det er da blær på højt niveau :-)

  Marianne

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er en frækkert ikke? ;-)

   Øvelse gør som bekendt mester - og det kræver altså en smule tålmodighed og omhyggelighed at få det pænt. Men jeg syntes at det er hele umagen værd!

   Slet
 6. Sikke en god opskrift! Netop afprøvet for 1. gang. Tak:0)

  SvarSlet
 7. Den vil jeg lave i aften.Ser så dejlig ud.PS: Fejler desværre det samme som dig.

  SvarSlet
 8. Afprøvet to gange med forskellige rodfrugter og henholdsvis flæskefars og flæskefars/kalvefars, Lækkert hver gang! Og det er hele familien enige i.
  Næste gang skal der prøves med 200 g. finskårne unge skvalderkålblade i stedet for rodfrugten.

  Baconflet er også noget nyt for mig og det holder rigtig godt på saften i farsbrødet.

  Lækkert som pålæg dagen efter.

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...