onsdag den 15. august 2012

Salat Nicoise a'la Klidmoster...

Puha, den her varme smadrer lysten til varm mad. Der skal lette anretninger og salater til. I går lavede jeg den her Nicoise til aften - og pimpede den efter alle kunstens regler.

Det var bare lige hvad jeg havde lyst til - let, godt og sprængfyldt med spændende smage. Jeg må indrømme at salaten var gået lidt i glemmebogen - men i søndags genopdagede jeg den:

Der var jeg nemlig på Århus Folkekøkken til foredrag med Selina Juul, stifteren af Stop Spild af Mad (der kommer et selvstændigt indlæg om foredraget senere). Jeg mødtes med 2 andre madbloggere og Gourmet Giraffer, Britt og Lotte, så vi kunne spise frokost sammen inden foredraget. Og der på menukortet var der en Nicoise med: kartofler, grønne bønner, tomater, løg, oliven, æg, tunfisk, ansjos, vinaigrette med lidt sennep og milde krydderurter til 72 kr. Den nuppede jeg og nød i fulde drag. Og den fik mig til at mindes mange gode måltider i barndommens Frankrig.

Salat Nicoise er en salat der deler vandene meget. Tun eller ej? - og i så fald frisk eller fra dåse? Kartofler eller ej? Grønne bønner eller ej? Og hvad er der lige med de der ansjoser? Mange har en mening om hvad den ægte version er. Heyraud, forfatteren til La Cuisine à Niceen skrev i 1903 "at den ægte salat med det navn, skulle indeholde artiskokhjerter i kvarte, rå peberfrugt, tomater, sorte oliven og ansjosfiletter - hvorimod Escoffier dikterer, i hans Le Guide Culinaire: bønner, kartofler, tomater og ansjoser. Ikke et ord om tun nogen steder. Men opskrifter ændrer sig med tiden - og der findes nu et utal af varianter. Brug de ingredienser du kan lide - det er jo trods alt det der er vigtigst: smagen!


LinkMin version startede som et Stop Spild Af Mad projekt og udviklede sig derfra.

Jeg havde nemlig en bakke vagtelæg som skulle bruges. De var indkøbt til Restaurant Day - men den dag har jeg simpelthen flyttet til sidst i september. DMI spår om hedebølge med op til 30 grader både på lørdag og søndag - og tanken om et middagsselskab med 4 retter i den varme var slet ikke til at bære. Heldigvis var jeg ikke kommet så langt i mine indkøb, men de her æg + 500 g mascarpone skal omsættes i ugen der kommer. *Suk* så bliver jeg jo desværre nødt til at lave en tiramisu eller 2 også. Trist, ikke?

Jeg valgte at koge 8 vagtelæg til salaten. Det er en god ide at tage dem ud og lade dem temperere inden kogningen. Æggene koges smilende i 2 minutter og 30 sekunder og køles straks ned i isvand.

Min dressing blev også en sennepsvinaigrette - rørt af lidt dijon, hvidvinseddike og verdens bedste olivenolie.

Den blev smagt til med salt, peber og 2 dråber agavesirup.

Ansjoser havde jeg ikke, men jeg havde den her dåse røgede muslinger.

Mums, letrøgede og meget delikate i smagen.

Tunen var en dåse af den gode i olivenolie - MSC mærket.

Det er virkelig noget godt dåsetun. Det er lidt dyrere, men så slipper man for det der plukfisk de fleste billige dåser indeholder.

Flotte reelle stykker. I et hjem med 3 katte er det bare meget svært at kunne ha' det for sig selv - så der endte ikke med at blive ret meget til salaten.

Grønne bønner havde jeg fra ugens kasse - så de var selvskrevne. De blev dampede i 30 sekunder i det vand jeg derefter kogte æggene i. Tomaterne er de små perletomater som koster en formue og jeg kun køber fordi de er Så nuttede. Lidt skalotteløg giver bid og knas, så det skulle også med.

Og så er samlesættet ved at være klart. Bønnerne blev flækket på langs, det syntes jeg ser fedt ud. Nice-oliven havde jeg ikke, men derimod små taggiasca-oliven fra Ligurien - så længe det er små oliven med sten går det an. Sorte udstenede oliven er for det meste fæle - og konserverede med jernsulfat. For at få lidt mere fyld fandt jeg nogle flåede røde pebre på frost og snittede i strimler. Og som lidt ekstra sød/syrligt - 1 spsk ramsløgskapers.

Salaten var sgu bare sådan en blandet pose fra Føtex. Men se, det er jo en FRANSK blanding. Den kostede 10 kr og skulle ikke engang skylles *Snup*.

Bunden af mit serveringsfad blev dækket med salatblandingen og fik et drizzle med sennepsvinaigretten.

Og så kom de grønne bønner på. Ser det ikke fedt ud at de er flækkede?

De afdryppede muslinger, løg, peberfrugt, tomaterne og tunen blev fordelt ud over.

Og til sidst oliven, de pillede halverede vagtelæg og ramsløgskapers.

Mine fine smilende vagtelæg var dog i mellemtiden blevet mere faste - for jeg kom lige til at snakke en time i telefon inden jeg skulle anrette. Ups. Tak for snakken Marie - glæder mig til vi ses lige om lidt.

Billedet af hele anretningen kiksede desværre, det gik lidt stærkt.

Meget mere af det gode.

Man kan servere brød til - men det er ikke nødvendigt.

Jeg fik en stor kold øl til i stedet for.

Og jeg spiste op - hver en bid. Det var det pureste guf!

De sidste vagtelæg har jeg spist til morgenmad i dag:

Stegt til bittesmå spejlæg. Aww, så yndige.

Jeg havde en enlig baconpølse liggende i fryseren - den tøede jeg op, flåede, skar i skiver og stegte til. Og ja, da billedet var taget tog jeg den store flaske med økologisk Heinz ud og gav anretningen et ketchupbad. Oh yes...

Nu vil jeg smøre mig ind i faktor 500 og cykle ind på torvet på jagt efter små drueagurker til at sylte hele. Og så vil jeg tage hjem og sylte de 7 kg store der står og trækker i saltlage i køleskabet. Det er altid noget at gøre for en husmoder!

God solskinsdag til alle der kommer her forbi16 kommentarer:

 1. Åhhh - hvor lækkert. Lige mad til en meget varm sommerdag.
  Barndommens Frankrig?????
  Charlotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak - du kan tro det var godt :-)

   Ja, alle min barndoms somre blev tilbragt i Frankrig. Min mor og stedfar havde anpart i en gammel ødegård i Bordeaux - fantastisk sted :-D

   Slet
 2. MUMSFILIBABA!!! :))
  Stod også på menuen hos mig i går - bare ikke så delikat som din version ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Aww, tusind tak :-)

   Det er bare en sommerklassiker - er sikker på at din også var lækker ;-)

   Slet
 3. Yum! Det må jeg hellere få handlet ind til en omgang af (: Elsker alle tingene, men især oliven, bønner og æg sammen.

  - Kit

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak :-)

   Ja, det må du hellere - det er lutter lækre sager sammen ;-)

   Slet
 4. Åh, min ynglings salat! Helst med masser af gode ansjoser. Uhmm spiste den selv i sidste uge. Hos og lykke med at sylte agurker.
  Har forresten prøvet at henkoge tomater, lavede 10 glas. Det smager fantastisk. Jeg vil ha lavet flere af de glas inde tomaterne er væk....har du prøvet at lave henkogte tomater?
  Vh Charlotte g

  SvarSlet
  Svar
  1. Mums, ansjoser er virkelig en undervurderet spise :-)

   Tak, det slog mig næsten ihjel at sylte. Sikke et arbejde. Nej, har aldrig prøvet med henkogte tomater - men har nu hørt fra flere at det er umagen værd. Det kommer på listen til næste års projekter ;-)

   Slet
 5. Nu ved jeg hvad jeg skal spise når jeg er alene hjemme på fredag! Efterfulgt af en rest is fra Paradis-is! :-D
  Det skulle jo nødig gå til spilde! *host*

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er en god alene hjemme ret ;-)

   Dyyygtig pige - is-spild er den værste form for madspild ;-D

   Slet
 6. Årh altså Malou - du må pimpe min salat anyday, at du ved det!

  SvarSlet
 7. Hvor ser det godt ud, Malou - selv om jeg ikke selv spiser fisk, kan jeg godt se, det er en superlækker og delikat salat.
  Pyha 30 grader? Jeg kan sagtens nøjes med mindre ...
  Varme klem!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak. Den kan også sagtens laves helt fiske-fri - så tilsætter man bare lidt kogte kartofler og en smule sprødstegt bacon ;-)

   Jaha, 30 ulidelige grader. Jeg overvejer at sove på altanen.

   Varme klem

   Slet
 8. Surfede rundt herinde og kom til at se, at du havde 999 "synes godt om" på facebook. Kom i tanker om, at jeg vist aldrig har fået mig klikket ind, så skyndte mig at trykke og blev nummer 1000! Får man så noget? ;-)

  Nå pjat, ville bare sige at salaten ser skøn ud - længe siden jeg har sat tænderne i sådan en omgang :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Aww, tusind tak - dejligt at du blev nr 1000 :-)

   Det er muligt at det bliver dig der vinder, for jeg har besluttet at start en give-away på FB for at fejre de '1000 kunder i butikken' ;-D

   Tak, det var bestemt en herlig salat.

   Slet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...