onsdag den 22. august 2012

Kartoffel-frikassé...

Nu er frikassé jo normalt en hovedret med kød - men i denne version er den lavet som en vegetarret der også kan bruges som tilbehør:

Det er kartofler der spiller hovedrollen her - i en delikat sauce tilsmagt med citron og masser af dild.

Jeg har været så heldig at få hele 5 kg økologiske kartofler tilsendt af Jysk Landbrugsrådgivning - som repræsenterer de danske økologiske kartoffelavlere. De har nemlig lige skudt en madbloggerkonkurrence i gang hvor en flok udvalgte bloggere bidrager med deres bedste kartoffelopskrifter. Der vil blive linket til alle opskrifterne fra Facebooksiden Økologiske Kartofler.

Og præmien? "Vinderen af bloggerkonkurrencen får en økologisk miniferie på det idylliske Gram Slot (kendt for blandt andet Rema 1000s økologiske mælk) med middag på slotskroen, en kurv med økovarer, spøgelsesvandring og rundvisning på slottet". Orv, det lyder som lige noget for mig - det er da lige som sådan en miniferie jeg trænger til.


Så i går gik jeg i køkkenet og testede den første opskrift til konkurrencen - og det blev så denne kartoffel-frikassé. Bakken med 650 g kartofler blev vasket og kogt knapt møre i letsaltet vand - og derefter pillede + skåret i mundrette skiver.

Selv om kartoflerne skulle være i centrum, ville jeg også gerne ha' lidt farve og knas. 50 g gulerod i tern blev dampet i 30 sekunder og 50 g edamamebønner blev pillede. Jeg ville gerne ha' haft ærter eller hestebønner i - men nu var det altså edamamebønner jeg havde på frost.

Saucen til frikassén er i det her tilfælde en blanquette - en hvid opbagt sauce. Under normale omstændigheder ville man jo ha' haft fond fra kødet til at lave saucen på, men her var der jo ikke noget. Løsningen blev at bruge Herbamare i stedet for. Jeg ønskede ikke en alt for fed sauce, men den skulle alligevel ha' et et blidt flødekys - og så mælk for resten.

Sauce:
25 g SMØR
3 spsk mel
2½ dl Herbamare
¾ dl fløde
Mælk for resten ca 2 dl.

Smelt smørret i en tykbundet gryde og pisk melet i. Opbag saucen under omrøring - først med bouillon og fløde. Brug mælken til at tynde op med til den har den rette konsistens. Det skal være en ret tynd sauce - for det er ikke stuvede kartofler vi er ude i her. Smag saucen til med salt og peber - men husk på at bouillonen er salt i sig selv.


Kartoflerne kommes i saucen og simrer under omrøring i et par minutter. De vil suge lidt af saucen til sig og samtidig afgive en smule stivelse. Til sidst blev gulerødderne og bønnerne tilsat.

Gryden blev taget af varmen og et stort bundt hakket dild blev vendt i + et godt squeeze citronsaft.

Og så var det bare at anrette den herlige frikassé i en stor tallerken og pynte af med en kvist dild. Retten kan som sagt serveres som et vegetarisk måltid eller som tilbehør. Den ville gøre sig rigtig godt som tilbehør til stegt flæsk, grillede frankfurtere eller en helt almindelig karbonade.

Det var mit først bud på en ny opskrift med kartofler. Jeg har dog masser af idéer. Det bliver kræfterne der bestemmer hvor mange jeg når at få prøvet af. For det er lidt omstændigt at udtænke helt nye ting.

Jeg har allerede flere ting i arkivet der ville ha' været perfekt til konkurrencen - og de er jo alle i forvejen lavet af danske økologiske kartofler. Så dem kigger jeg lidt på og ser om der er noget jeg skal lave igen i en ny udgave:
Og så er der den ultimative kartoffelmad - hvor hver kartoffel er bagt ind i bacon. Den ville jeg bestemt ikke være ked af at lege med igen.

I dag kaster jeg mig ud i endnu en kartoffelopskrift - og med lidt held rammer den bloggen i morgen. Dagens kodeord er mos!
16 kommentarer:

 1. Lækker frikassé. Jeg har jo udgivet min kartoffelsalat før, ellers var den oplagt, for det er verdens bedste.

  Jeg tænkte, at din frikasse da også kunne du til fisk?

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak :-)

   Er du også med i konkurrencen? For du kan jo bare pimpe kartoffelsalat lidt ekstra og udgive den igen så.

   Ork ja, den vil være god både til fiskefrikadeller og til et stykke stegt eller dampet fisk :-)

   Slet
  2. Nej, det er jeg ikke, men det kan være, jeg skal overveje det :-)

   Slet
  3. Det kan jo være de kontakter dig også :-)

   Slet
 2. Åh det ser lækkert ud! Jeg håber virkelig at du vinder det ophold. Jeg har et helt specielt forhold til Gram Slot, da min farmor bor i byen, og vi har brugt mange timer i parken og med at planlægge hvordan vi skulle indrette os i det fine slot, inden det selvfølgelig blev solgt til anden side :D Krydser fingre for dig :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak :-)

   Aww, tak - det er vel nok sødt sagt af dig. Jeg har aldrig været der og håber da jeg får mulighed for at opleve 'jeres' slot engang :-)

   Slet
 3. Øjs, det lyder lækkert!

  SvarSlet
 4. håber at du vinder...krydser finger

  SvarSlet
 5. Lækker frikassé der! det er netop sådan nogle opskrifter der gør at man rent faktisk ikke behøver at have kødet som hovedperson i maden hver gang(det er nu stadig lækkert med kød, misforstå mig ikke) ;)

  Jeg tror faktisk ikke at det kun er for udvalgte madbloggere - her på siden https://www.facebook.com/oekologiskekartofler/app_208195102528120 ser det ud til at alle er velkomne til at lave et forslag :)

  SvarSlet
  Svar
  1. *Bukker* tusind tak, det er sgu den bedste ros man kan få med på vejen :-)

   Uh, det du linker til er en sideløbende konkurrence med den for madbloggerne - men præmierne er helt ens ;-)

   Slet
 6. Tillykke med førstepladsen og dermed en dejlig præmie :o)

  Mange hilsener fra Vibeke

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak Vibeke - det er allerede booket plads på Gram Slot. Åh, hvor jeg glæder mig :-)

   Slet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...