onsdag den 20. juni 2012

Vegetarfrikadeller af soya...

Efter at være blevet introduceret til Soy4you er jeg gået i gang med at undersøge hvad det kan bruges til. Der ligger allerede et par opskrifter på deres hjemmeside. Jeg er dog nysgerrig for at se hvordan det ville hænge sammen, så jeg kastede mig ud i at lave disse deller:

Ligner de ikke rigtige frikadeller på en prik? Det er virkelig svært at se, mærke og smage forskel. Og det er netop produktets force.

Jeg tog 30 g af det lyse 'hakke kød'. Det er ca den mængde der svarer til 1 måltid for 1 person.

Jeg lavede 2½ dl Herbamare Urtebouillon og hældte over - og lod det stå i blød i ca 10 minutter. De blev derefter dryppet grundigt af i en sigte.

Det udblødte 'fars' vejede nu 130 g. Jeg tilsatte 30 g meget fintrevet gulerod, ½ finthakket rødløg og 1 æg + salt og peber. Skal de laves i en vegansk udgave kan man bruge hørfrøslim eller et æggesubstitut.

For at få det til at hænge bedre sammen tilsatte jeg en stor håndfuld havregryn og ½ dl rasp.

Jeg syntes ikke at blandingen hang nok sammen, så jeg tilsatte endnu et æg.

Så begyndte det at ligne noget. Det hænger jo naturligvis ikke sammen på samme måde som en rigtig frikadellefars - og derfor skal man forme det lidt forsigtigt. Jeg vil anbefale at man former det hele inden man steger det. Da det var første gang forsøgte jeg mig med et par forskellige størrelser.

Jeg tog et par latexhandsker på og formede dem med hænderne. De virker meget løse i det - men husk på at proteinerne i æggene koagulerer ved varmepåvirkning og bliver faste.

Jeg varmede en slip-let pande op på middelvarme og tilsatte en blanding af SMØR og olie - er du veganer så brug kun olie. Frikadellerne blev lagt på panden ved hjælp af en spartel.

Halløj, jeg fik mig noget af en overraskelse da de blev vendt første gang. De havde den nydeligste sprøde og brune stegeskorpe.

Da de var færdige lagde jeg dem på fedtsugende papir. Modsat rigtige deller suger de ret meget fedtstof til sig, så det er med at få det overskydende væk.

Jeg serverede de sprøde deller til en pastasalat med pesto, finthakket selleri, gulerod, majs, ærter og perletomater. Uhm, det var kræs. Jeg kan levende forestille mig at de også ville gøre sig godt til en krydret kartoffelsalat.

Konsistensen er spændstig og det er altså næsten som at tygge i en rigtig frikadelle. Smagen var rigtig fin - dog fortrød jeg at jeg ikke havde kommet timian i.

Jeg kunne dog langt fra spise dem alle sammen. De 2 største gemte jeg til dagen efter og spiste kolde.

Ja, rødløg var nok ikke det bedste valg - for de så blå ud i de gullige deller. Men pyt, det ved jeg så til næste gang.

Jeg smurte et stykke hjemmebagt brød med mayonnaise og lagde 3 halve deller tilrette på et leje af salat.

Toppede med skiver af agurk og tomat + endnu en skive brød smurt med mayo. Og så havde jeg en faux frikadellesandwich. Ikke nogen tosset frokost.

Soy4you er et taknemmeligt produkt - det tager gerne mod smag, så bare gå til den. De kan varieres som man lyster: Thai-style med koriander, chili og ingefær. Indiske med karrypasta og ristede sennepsfrø. Italienske med masser af krydderurter og soltørrede tomater. Græske med mynte, feta og oliven. Kun fantasien sætter grænser.

Det lyse granulat kan ligne svinekød og kylling og det mørke oksekød. Jeg leger med ideen om at lave en 'hakkebøf' med bløde løg, kartofler og brun SOVS inden længe.


Jeg har allerede brugt det mørke til at lave den lækreste pizza. Den opskrift skal også nok ramme bloggen på et tidspunkt.

I dag skal jeg lave en salat til aften med grillet flanksteak - så den vil jeg lige ud og lægge i en fræk marinade om lidt. Jeg lyster nemlig sådan efter rødt oksekød. Som det ser ud nu har jeg nemlig overhovedet ingen planer om at droppe kødet - men jeg vil forsøge at erstatte et aftensmåltid om ugen med det moderne kød.

Hvad siger du - er det noget du kunne finde på at give dig i kast med?


41 kommentarer:

 1. Det ser superspændende ud, men - tilgiv mig hvis du allerede har forklaret det tidligere - hvordan får de det til i så høj grad at ligne og smage som oksekød, uden at proppe det med ting der slår os langsomt ihjel? Det er bestemt ikke ment som en kritik, jeg er bare nysgerrig. Det virker lidt for godt til at være sandt. :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak :-) Uh, jeg tror faktisk slet ikke jeg har skrevet noget om det mørke nogen steder endnu. Det er simpelthen bare farvet med karamel lavet på malt - det giver en svag bitter tone, men ikke noget der kan smages i en ret.

   Ved du hvad: da jeg smagte det første gang sidste efterår var min tanke også : det er for godt til at være sandt. Heldigvis blev min tvivl gjort til skamme ;-)

   Slet
 2. Ja det kunne jeg absolut.. er vildt nysgerrig på det, men kan det kun købes på nettet eller er det i handlen?

  Elsker i øvrigt din blog, det er en super god inspirations kilde til mine egne halv skøre ideer der bare må prøves ind imellem..

  Mvh
  Mette

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kan desværre kun købes på deres hjemmeside her.

   Aww, tusind tak - jeg er super glad for at du kan lide det jeg laver. Ha ha, jeg elsker skøre ideer - det er tit sådan at gode ting opstår. Bare klø på ;-)

   Glad hilsen
   Malou

   Slet
  2. Hvis man bor i nærjeden af Malmø, kan det også fås lige her: http://www.astridochaporna.se/blog/

   Slet
  3. Det er det sammen produkt - men henvendt til det svenske marked. Der findes mange soyaprodukter på det danske marked - men Soy4you forhandles KUN på deres egen hjemmeside.

   Det danske sortiment bliver udvidet d 1/9 ;-)

   Slet
 3. Det ser jo rigtig lækkert ud, det skal prøves!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak :-)

   Jeg kan kun anbefale det, er selv blevet meget positivt overrasket.

   Slet
 4. Jeg kunne rigtig godt tænke mig at prøve det, men har ikke set det i handel nogle steder. Det ville være en fin måde at nedsætte det reele kødforbrug på uden at familien ligger i krampegråd ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Du kan også kun købe det her på deres egen hjemmeside. Det er helt nyt og kom først i handlen i fredags. Jeg ved ikke om der er planer om at det skal kunne købes andre steder.

   Ja, det er et godt supplement til kød - Man kan jo f.eks drøje en kødsauce vældigt med et par håndfulde af det her ;-)

   Slet
  2. Jeg har lige forsøgt at bestille 10 pakker: 5 lyse og 5 mørke til 295 kr. Det skulle svare til 10 middage for 4-5 personer og lige nu sparer man 50 kr. i fragt. Desværre er deres økologiske udsolgt, men nu prøver jeg altså. Det kunne være skønt at prøve i nogle fuldkornsforårsruller til madpakken og andet godt, så frokosten blev kødfri. Jeg glæder mig til at eksperimentere med det, når jeg modtager det. Tak for god inspiration.

   Slet
  3. Hold da fast, det var noget af den portion :-)

   Den økologiske version kommer først på markedet d 1/9 - det er derfor webshoppen er 'tom'.

   Glæder mig til at se hvad du kan få ud af det. Det lyder rigtig spændende med forårsruller. Tak, er glad for at du kan bruge inspirationen til noget :-)

   Slet
 5. Det er jeg simpelthen nød til at prøve!
  Jeg er jo faktisk ikke særlig vild med kød - hverken konsistens og tanken om at vi opdrætter dyr i overflåd for at kunne æde dem.
  Men proteiner skal man jo have, og smagen elsker jeg.

  Tak fordi du eksperimenterer, så kan vi andre "abe" efter:-)

  SvarSlet
  Svar
  1. JA, det må du simpelthen prøve. Jeg var selv ret skeptisk før jeg fik det i hænderne - og munden. Men jeg er blevet ret vild med det. Jeg skal dog passe på ikke at spise for meget af det - det er kun 1 eller 2 måltider om ugen det skal bruges i. Har bare så mange ideer der skala prøves af :-D

   Anytime ;-)

   Slet
 6. Man må vel også kunne bruge det til at drøje på kødet i frikadeller, boller og forloren hare, ligesom man kunne med det soyaprotein, man kunne få for mange år siden; det lignede nærmest savsmuld.

  Vi må i gang!

  Elsebeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kan du tro man kan - jeg har i hvert fald tænkt mig at komme det i bolognaise og lasagne sammen med godt økologisk kød. Det sætter prisen ned og mæthedsfornemmelsen op :-)

   Argh, ja - det der savsmuld kan jeg godt huske fra min mors vegetarflip i 80'erne.....puha, det var hæsligt. Det her er heldigvis noget HELT andet :-)

   Slet
 7. Jeg har lige fået mine 10 pakker i dag - bestilte og overførte penge i mandags, så i betragtning af at de først har fået pengene i går, så må man sige det er hurtig ekspedition.
  Nu skal jeg lige i tænkeboks mht. hvad jeg skal prøve, men det kunne godt blive en chili som det første, måske med blomkåls/broccoli/rødkålsris til!

  SvarSlet
  Svar
  1. Wow, det var imponerende hurtigt. Det er godt nok god stil!

   Ja, en chili tror jeg er et godt sted at starte. Uhm, det lyder som noget dejligt tilbehør. Glæder mig til at se hvad du får ud af det :-)

   Slet
 8. 1000 tak for rigtig god inspiration !

  SvarSlet
  Svar
  1. Jamen, det var såmænd så lidt - jeg er glad for at du kan blive inspireret her :-)

   Slet
 9. Det er bare super - jeg er med på ideen med det nye produkt, og gode opskrifter fra dig gør det jo endnu bedre.

  SvarSlet
  Svar
  1. Super, håber du kan lide det. Der skal nok komme flere opskrifter - er glad for at du kan lide det jeg laver ;-)

   Slet
 10. Jeg skal ikke prøve. Jeg er ikke ret vild med erstatninger og har aldrig forstået, at der skal kommes ting i der ligner og smager som kød, når der nu er så mange gode vegetarretter, uden køderstatning i.

  Jeg spiser selv vegetarisk en 4-5 dage om ugen og få fint dækket mit proteinbehov de dage, uden at ty til pulver eller andre sjove ting

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan udmærket forstå din holdning - og giver dig ret langt hen af vejen. Det her produkt har jo heller ikke primært vegetarer som målgruppe, men carnivorer der ønsker at erstatte et enkelt kødmåltid om ugen. Det er f.eka nemmere at 'sælge' til børn hvis det ligner den ægte vare.

   Slet
  2. Jeg er helt med på, at jeg ikke er målgruppen ;-) Det jeg ikke forstår, er hvorfor der er nogen der har behov for, at det skal ligne kød, på en kødfri dag. Hvorfor det ikke er ok, at have en kødfri dag, hvor der ikke er noget der ligner kød i?
   Jeg ved ikke om jeg får formuleret mig helt klart, men jeg undrer mig over, hvorfor der er et marked for produktet - nok mest fordi det er så langt væk fra mine egne kostvaner ;-)

   Slet
  3. Jeg tillader mig lige at give mig besyv med her - for mit vedkommende vil jeg bruge det for at få en masse sunde proteiner og fibre, og dermed en god mæthedsfornemmelse, uden at skulle spise flere kg grøntsager :-)

   Slet
  4. ja, men det gør kikærter og linser jo også, uden at det er forarbejdet til at ligne noget det ikke er

   Slet
  5. Korrekt, men så vidt jeg husker indeholder bønner, kikærter og linser en del mere kulhydrat, og ikke helt så mange fibre - og jeg vil gerne skære ned på kulhydrater og usundt fedt. Hvis jeg så samtidig kan få smagen af kød, så er det kun en bonus.

   Slet
  6. Og med dette produkt er det nemmere at overbevise manden om at spise vegetarisk en dag eller to om ugen :-)

   Slet
  7. @Sidsel - der findes rigtig mange mænd og børn som nægter at spise linser, kikærter og bønner. Man må acceptere at mange har brug for noget der ligner det de er vandt til - ellers tør de ikke smage. Jeg kan udmærket følge din tankegang - men du har jo også taget aktivt stilling til hvad du spiser ;-)

   @Heidi - Er helt enig. Der er jo mage kulhydrater i bælgplanterne - men en kombination er rigtig god ernæring. Ja, det er jeg sikker på at du kan ;-)

   Slet
 11. Super med inspiration til hvad det kan bruges til. Jeg var allerede nysgerrig på produktet, da du omtalte det for nogle dage siden. Jeg kan godt blive lidt svimmel over priserne på kød, især når man bor sammen med en mand, der kan fortære uanede mængder.
  Det virker som et godt alternativ til de dage, hvor menuen står på lasagne, kødsauce, frikadeller osv. Så kan man også godt tillade sig at smide lidt flere penge efter en god rød bøf i weekenden,

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, er glad for at du kan bruge inspirationen :)

   Ja, priserne på godt kød er høje. Det er en god måde at drøje lidt på det. Lige netop - jeg vil også forsøge at kombinere det med kød i både kødsauce og frikadeller. Tror man kan få nogle rigtig saftige deller ud af det :-)

   Lige netop - så bliver der nemlig råd til en ordentlig bøf!

   Slet
 12. Jeg kunne godt finde på at prøve produktet, fordi jeg er nysgerrig, men jeg spekulerer på, hvem deres målgruppe egentlig er. Mange af de vegetarer, som jeg kender eller er stødt på gennem tiden, kan netop ikke lide smagen/referencen til kød (af samme grund undgår de også quorn). Personligt vil jeg helst have en enten/eller-løsning. Enten er der rigtig kød i retten, eller også laver jeg en 100% kødfri ret.

  SvarSlet
  Svar
  1. Uh, jeg kunne rigtig godt tænke mig at se hvad du kunne få ud af det ;-)

   Målgruppen er ikke kun vegetarer - men folk der gerne vil spare på kødet af den ene eller anden årsag og erstatte det en gang om ugen.

   Puha, quorn er jeg heller ikke vild med - konsistensen er 'off'. Ja, kan godt følge dig - men tror der er mange kødspisere der er nemmere at få til at spise det hvis det ligner.

   Slet
 13. Har allerede bestilt et par pakker af hver for at prøve det :P Glæder mig til at se hvilke spændende retter der kan komme ud af det :P

  Takker for info om dette produkt ellers var det nok aldrig kommet til mig :P

  SvarSlet
  Svar
  1. Nice :-)

   Håber du kan få nogle spændende retter ud af det. Du må meget gerne give feedback på det - jeg er jo så nysgerrig :-D

   Det var såmænd så lidt, er glad for at du har 'opdaget' det her hos mig.

   Slet
  2. Så er der blevet lavet bøffer til burger, brugte din opskrift. Smagte virkelig godt..

   Og så har jeg brugt det som fyld i frikadeller :P

   Slet
 14. synes det lyder vældig spændende. Hvordan er protein indholder i forhold til kød. Vil det evt. kunne bruges som proteinforhøjer i retter? Jeg kunne helt sikker finde på og bruge det alene eller blande det med kød. Hvis det er Low carb, ellers går det desværre ikke. Jeg må ind og læse om det.
  tak for info.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, ikke? Der er 65 g protein pr 100 g - mod f.eks 20 g protein i hakket svinekød (med 10% fedt).

   Jeg vil også både bruge det alene og blande det med kød - det drøjer og mætter mere. Det er relativt low carb - kun 4,3 g kulhydrat pr 100 g (sukkerarter 1 g).

   Velbekomme :-)

   Slet
 15. Nej tak. Det er ikke noget for mig. Skal jeg have kød til middag, så skal det være rigtigt kød. Og det samme med grønsager. Jeg gider ikke de der erstatninger. Har aldrig forstået at grønsager/bønner skal ligne kød.
  Vh Charlotte G

  SvarSlet
  Svar
  1. Hver sin smag ;-)

   Sådan er der vist mange der har det - men jeg kan også se at der er mange der foretrækker at det ligner kød.

   Det er jo ikke alle der er sådan nogle grønthøstere som os :-)

   Glad hilsen
   Malou

   Slet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...