mandag den 25. juni 2012

Vegetarburger med røget ost og chipotle-mayo...

I dag kunne jeg for alvor se fordelen i at ha' en pose Soy4you i skabet. Jeg er nemlig kommet hjem fra Kulinarisk Sydfyn til et tomt køleskab og et minimum af kræfter. Løsningen blev denne lækre vegetariske burger.

Det lykkedes mig at kravle over i den lokale Super Best her i eftermiddag for at handle lidt ind. Det er et stykke tid siden de tog det økologiske kød ud af sortimentet - og nu har de kun noget rigtig kedeligt gaspakket som jeg på ingen måde har lyst til at købe. Så vil jeg langt hellere spise soya!

Jeg lagde derfor 15 g af det mørke 'hakkekød' i blød i 2 dl urtebouillon. Efter 10 minutter drænede jeg den overskydende væske fra i en sigte - og pressede let med bagsiden af en ske.


Der var så ca 65 g at gøre godt med.

Jeg tilsatte 1 æg, 15 g grov spelt-rasp + salt og peber. Blandingen blev rørt godt sammen og fik lov at trække i ca 5 minutter.

Min erfaring med Soy4you som 'fars' begrænser sig til disse frikadeller. Der erfarede jeg at blandingen godt kunne være ret våd og alligevel sætte sig fint i stegningen. Men en ting var jo at lave små flade deller formet i hænderne - hvad med en stor burgerbøf?


Løsningen blev at forme den i en serveringsring. Jeg havde i 2 størrelser - og valgte den der passede bedst i størrelse med burgerbollen.

Ringen blev lagt på et stykke sammenfoldet bagepapir og 'farsen' blev presset sammen med bagsiden af en teske.

Ringen blev løftet af - og voila: en perfekt rund burgerbøf.

En lille pande blev varmet op og tilsat lidt olie + en klat SMØR. Ved hjælp af bagepapiret blev bøffen vendt ned i det varme fedtstof. Papiret blev trukket af og bøffen blev stegt i ca 3 minutter på hver side.

Den færdige bøf blev løftet over på fedtsugende papir hvor den fik lov til at dryppe af.

Mens den lå på panden havde jeg gjort lidt grønt klart: Lolla Bionda, en grønstribet tomat, lidt agurk og skalotteløg - alt fra sidste uges KukKasse.

Ja, det var så de her burgerboller jeg kunne få i dag. Note to self: bag en røvfuld burgerboller til fryseren.

Og så skulle jeg altså prøve at lave en chipotle-mayo. I sidste weekend på Weber Grill og Musik Festival lavede Louise Lorang denne frække sag. Jeg nåede ikke at smage den dernede - så nu måtte jeg altså selv prøve. Jeg købte i november en dåse chipotle i adobo sauce (røgede, røde jalapeño-chilier i krydret sauce) - og dem havde jeg stadig en del af i en bøtte i køleskabet. I stedet for alm mayo valgte jeg at bruge den med chili som Hellmann's sendte.

En god portion mayo blev smagt til en 1 tsk af saucen - jeg droppede at bruge selve chilierne, da der jo allerede var chili i mayoen. Lime havde jeg ikke, så det blev til et squeeze citron sammen med et par dråber agavesirup og lidt salt. Wuf, det var STÆRKT!


For at mildne lidt tilsatte jeg lidt af den her mayo med hvidløg - af den simple grund at der ikke er mere at den helt plain tilbage. Det store glas....*host* gik sin vej.

Det blev godt nok til en mayo med spark i - en af dem der losser en i munden og samtidig aer smagsløgene. For det er en aromatisk røget varme chipotle bidrager med. Jeg varmede burgerbollen og smurte både top og bund med et generøst lag mayo.

Og så slog det mig: der skulle da også en skive røget ost på. Sådan en havde jeg heldigvis i køleskabet.

'Bøffen' fik ostefrakke på og blev zappet i 30 sekunder inden den blev lagt til hvile på et leje af Lollo Bionda.

Løg, agurk, tomat og overbolle - og så var der aftensmad.

Et tværsnit. Bestemt ikke nogen dårlig vegetarburger. 'Bøffen' var meget behagelig at bide i og smagen var også ret fin. Men uha, jeg er en chilli-kylling. Jeg skal love for at jeg fik varmen - men på den gode måde.

Nu skal jeg bruge lidt til på at sortere alle billederne fra Kulinarisk Sydfyn. Jeg vil lave et par forskellige indlæg dernede fra - men har 400 billeder at vælge imellem, så det kræver lige lidt oprydning. Jeg fordøjer stadig alle den mange indtryk - og er fuld af imponade. Stemningen, kvaliteten og udbuddet - det hele tog mig med storm. Glæder mig til at genleve det når jeg skriver om det - og indlæggene kommer sådan lidt hulter til bulter mellem de 'almindelige' indlæg. Indtil da kan du læse om det her hos Piskeriset, her hos Jensen's Madblog og her hos LaCucinaNada.


13 kommentarer:

 1. Uh, jeg elsker chipotle, bare ikke i for store mængder! Den der veggeburger er vist lige noget for mig!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er også helt fantastisk - i den rette dosis :-D

   Tak :-)

   Slet
 2. Har du egentlig lavet andre vegetar bøffer? i fx bønnestilen?

  Ellers er det en af de ting jeg gerne vil se dit bud på, hvis du engang får lyst til at lege med det ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, det er ikke noget jeg har gjort så meget i. Min mor havde et vegetarflip i 80'erne og der blev jeg mere en kureret for min trang til den slags. Jeg magter simpelthen ikke konsistensen - så hellere bare nogle grillede grøntsager i.

   Men jeg har lavet en 'fars' på svampe og quinoa som er ret god. Og denne bøf af seitan var heller ikke tosset. Håber du kan undvære, for det er nok ikke lige noget jeg sådan går i kast med - men man skal aldrig sige aldrig.......det kan være jeg pludselig får et flip :-D

   Slet
  2. Det er en fair grund. Min mor havde et grødflip i 90'erne og det er først det sidste års tid jeg er begyndt at kunne spise det igen, men sætter grænsen ved havregrød, resten kan jeg ikke få ned.

   Slet
  3. Puha, grød kan også bare være en udfordring. Har også først lige lært at spise risotto igen af samme grund :-)

   Slet
  4. Sidsel - der er hos helsekosten en farsblanding, der er lavet af bønner/linser, og den fås både fin og grov til "frikadeller". Den smager superfint, og der er intet kunstigt i den. Jeg har kun prøvet den grove, og den er god.

   Har flere opskrifter på vegetarbøffer, som er gode. Du kan jo kigge over til mig, så skal jeg prøve at kaste mig over dem på et tidspunkt. Jeg kan også godt sende dig et udvalg på mailen, for jeg har flere liggende på computeren af dem.

   Slet
 3. Sådan en burger kunne jeg da godt bruge som madpakke i morgen... nu skal jeg bare lige finde en 3D-printer :-D

  Tak for sidst. Glæder mig til at læse indlæggene om KS :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tror lige det er en burger for dig....der er jo røget ost i ;-)

   Uh, sådan en printer vil jeg også gerne ha' fat i. Så skulle jeg eddermugme printe noget af dit rabarbersirup. Meget nemmere end at lave det selv :-D

   Selv tak, det var hygsomt - omend lidt fugtigt.....sagde prinsessen. Jeg taster løs på det første indlæg nu. Tror bare hellere jeg må lukke ned nu og skrubbe i seng - skal jo på Molskroen i morgen til frokost og skulle gerne være det der 'frisk'.

   Slet
 4. Den gad jeg godt have smagt! Og imponerende så meget bøf der kommer ud af 15 g soya.

  SvarSlet
 5. Jeg skal helt sikkert prøve det der Soyahalløj snart. Jeg er også "en kylling" hvad angår chili, men jeg kan jo bare lave den mindre skrap. Vi må se, hvad det kan blive til. Måske en helt anden variant.

  SvarSlet
 6. Manner - jeg æææælsker simpelthen burger og jeg kunne sagtens finde på at tænke "Hvorfor ikke?!" med den burgerbøf der... Hey, what the heck, jeg spiser allerede soja i en del ting jo *G*

  Bliver sgu helt sulten nu.
  En anden fordel er, at man undgår alle de dumme skandaler, som ellers kan plage den betændte kødindustri.

  SvarSlet
 7. uhm den ser lækker ud, Hvor køber du din røgede ost henne? Eller ved du om der er en bestemt kæde der fører den.

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...