torsdag den 14. juni 2012

Friterede hyldeblomster...

Her er en retro-ret fra min barndom. Jeg har ikke fået fået friterede hyldeblomster i mindst 30 år - men nu skulle det være! I dag plukkede jeg nemlig 1,6 kg hyldeblomster til saft og tog en håndfuldt fra til denne næsten glemte delikatesse.

Lune, sprøde og aromatiske - en syndig og sommerlig snack. Det bliver en årlig gentagelse fra nu af.


Vælg flotte skærme med lange stængler - det gør dem nemmere at fritere.


Man kan vælge flere forskellige slags dej til at dyppe de delikate blomster i. Beignetdej, tyk pandekagdej, tynd tempura eller som her orly. Jeg vælger orlydej da den indeholder øl som er med til at give en dejlig sprødhed.


Og når det nu er til hyldeblomster er det nærliggende at bruge Fynsk Forår som netop er en frisk øl tilsat hyldeblomst.

Dej til ca 20 hyldeblomstskærme:

250 g hvedemel
2 spsk sukker
½ tsk salt
ca 3 dl øl
4 spsk neutral olie
2 æggehvider

Bland mel med sukker og salt. Pisk øl og olie i - konsistensen skal være som tyk øllebrød. Lad dejen trække i ca 30 minutter.Pisk æggehviderne stive og vend i. Varm en lille gryde neutral olie op til ca 180°C.


Når olien er varm nok steges hyldeblomstskærmene en og en. Man kan nemt fucke stegningen op og få en tyk dejet klump i stedet for en sprød skærm - men her er tippet til at få det til at lykkedes hver gang: dyp blomsterskærmen forsigtigt i dejen. Lad det meste dryppe af igen og slå blidt blomsten mod skålens side for at fjerne overskydende dej. Jo mindre dej, jo bedre resultat.

Kom derefter den afdryppede blomst i gryden og bevæg den forsigtigt op og ned så den folder sig ud i den brusende olie. Jeg bruger et par spisepinde som værktøj. Først til at tvinge blomsten ned under olie så den også bliver sprød på oversiden - og siden til at fiske blomsterne op af olien og lægge dem på fedtsugende papir.


I løbet af ingen tid har man et fad sprøde duftende hyldeblomster.


De lune skærme drysses med flormelis og spises som de er - eller serveres med en kugle vaniljeis til.

Jeg må med skam erkende at jeg lod dem være min aftensmad. En gang om året går det vel nok at spise den slags. De er heldigvis ikke så fede som man kan frygte - er olien varm nok optager dejen nemlig et minimum.

Det var dejligt at få det store hyldeblomst-show overstået i dag. Jeg ville gerne ha' ventet et par dage for at samle lidt kræfter, men jeg har planer hele weekenden. Så jeg samlede mig sammen og hoppede på cyklen. Det tog mig 2½ time at cykle rundt til mine sædvanlige steder og plukke de skærme jeg kunne nå. Det blev til 2 store bæreposer fulde. Det betød at jeg kunne lave den dobbelte mængde saft af sidste år. Så nu står der 8 liter saft og trækker i køleskabet (det er færdigt på mandag) + 2 flasker hyldeblomsteddike.

Skal du plukke hyldeblomster?

29 kommentarer:

 1. Åhh det er min plan at få det gjort i år, herovre er de dog ikke i fuld blomsterflor endnu.

  Jeg ved bare ikke helt hvordan jeg skal få plads i køleskabet til produktionen... Men hvis jeg nu starter tideligt, så kunne jeg måske få plads til mere end én omgang i år. (det tilbagevendene ønske om et større alt muligt i køkkenet) Men jeg skal helt klart prøve friture blomsterne! Neutral olie kunne være?? :D:D

  SvarSlet
  Svar
  1. Her var også kun ca halvdelen der var sprunget ud - hvis jeg magter kan jeg tage en tur igen i næste uge.

   Jeg kan også godt røbe at jeg spillede køleskabs-tetris i aftes for at få plads til det hele :-D

   Ja, prøv de friterede blomster - det er GUF. Jeg kom rapsolie i dejen og friterede i jordnøddeolie. Pøj pøj med projektet :-)

   Slet
 2. Dejligt at du fik en stor høst med hjem Malou, og undte dig selv en snack. Desværre er jeg den eneste i Danmark der ikke er fascineret af de blomster, men så er der jo bare min portion til deling :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Jaha, SÅ dejligt. Skøn snack, men sikke en ulødig aftensmad. Spiser rugbrød til morgenmad for at kompensere lidt :-D

   Du er bestemt ikke den eneste der ikke kan se fidusen. Max kalder det for byldeblomstsaft - og kunne ikke lide de ting jeg kom det i. Nu hvor han er flyttet skal jeg bade i det :-D

   Slet
 3. Lavede saft sidste år, men det stod for varmt... Så tror det blev mere til vin end til saft... Lugtede fælt. MEN prøver igen i år. I mindre målestok OG i køleskabet. Tanken om friterede blomsterklaser bringer mig tilbage til min spejdertid.... Ikke dårligt. tror den står på "snack" i morgen.....

  SvarSlet
  Svar
  1. Æv, hvor trist. For varmt mens det trækkede? Det har en meget begrænset holdbarhed. Jeg kommer ikke ret meget sukker i mit - slet ikke nok til at det konserverer. Det bliver derimod frosset ned i ½ L flasker - for så kan jeg tage op efter behov og ha' frisk saft hele året :-)

   Ja, jeg kan se der er mange der har fået friterede blomster som spejder. Det er også en dejlig udendørsspise :-)

   Slet
 4. Havde en masse dejlig hyld bag i haven, indtil min mand fik em fjernet i forbindelse med at han havde hyret nogle folk til at klippe vores hække. Da jeg klagede over udåden til ham, sagde han bare: " Jamen skat, prisen var den samme"

  SvarSlet
  Svar
  1. NOOOOO.....det er bare mænd i en nøddeskal :-D

   Slet
  2. Vi har et lille bitte grønt område bag vores have, hvor der stod en stor hyld. Den er nu blevet klippet som et træ - det er pænt nok, men jeg stod der i går med en saks, en pose og en havestol og lignede en lille dværg, mens jeg kiggede op på de nederste skærme, der hang i 4 meters højde. Argh.

   Slet
  3. Kender så udmærket følelsen - sendte selv mange længselsfulde blikke efter alle de store flotte skærme der hang SÅ højt oppe. Vi må ha' en kæmpe med ud og plukke til næste år :-D

   Slet
  4. Da vi boede i vores gamle hus havde jeg et sæt, jeg havde med på jagt. En lang raketpind med en krog i enden, og en saks med raketpinde strippet på, og så kan jeg love dig, at der kunne nås ting og sager. Sættet gik til i flytningen - a la "jeg skal bruge en saks, så jeg piller den lige af" og den slags.

   Slet
 5. I år, MÅ jeg få prøvet de friturestegte skærme ! Det ser lækkert ud :-)
  Hyldeblomst saft i køleskabet, ja- hver eneste år, står den store gryde der og fylder det hele :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, prøv dem endelig - de er SÅ lækre. Tusind tak :-)

   Åh ja, den store gryde der fylder det hele. Glæder mig til at få mit på flasker og i fryseren, så jeg kan få min køleplads igen :-D

   Slet
 6. Var også en tur ude at plukke hyldeblomster i går og lige nu står de og trækker i min store suppegryde. Hvordan smager hyldeblomsteddiken og hvilken eddike brugte du?? Det kunne være spændende at prøve og jeg tror nok, at det stadig er muligt at finde hyldeblomst den næste uges tid med de her temperaturer;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Dejligt :-)

   Hyldeblomsteddiken smager delikat og aromatisk af hyldeblomst - brugte den f.eks i den gule gazpacho hvor den gav en skøn smag. Tror også man ville kunne lave en ret fræk mayonnaise af den ;-) Jeg bruger økologisk lagereddike, fylder en flaske med blomster (uden grønne stængler) og hælder på. Blomsterne får lov at blive i. Den skal stå på køl - og kan holde sig i min 1 år.

   Ork ja, det er også hyld at finde i næste uge ;-)

   Slet
  2. har du en opskrift på siruppen? :)

   Slet
  3. Selv om du fik svar på FB - så skriver jeg det lige her også - det kunne jo gavne andre med samme spørgsmål ;-)

   Det er 1 liter saft der er kogt ind med 600 g sukker. Min safte er kun lavet med ½ kg til 1 liter vand - så den er ikke så sød. Er din saft sødere kan du nøjes med at komme 300-400 g sukker i. Kog til den konsistens du ønske. Test på en kold underkop hvor tyk den bliver. Hæld på skoldede glas og sæt på køl :-)

   Slet
 7. Uhm - jeg kunne så sagtens lige spise de der friterede fætre til morgenmad lige nu!!! Desværre er den eneste hyldeblomst i min nærhed lige ud til en ret trafikeret vej, så den tror jeg bare får lov til at blive stående der ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. ÅH - de ville være perfekte til morgenmad - hvorfor tænkte jeg ikke på det? Tusind tak :-)

   Ja, så dur det nok ikke - men der er altså masser af hyld at hente ved Brabrandstien ;-)

   Slet
  2. Selv tak - jeg havde faktisk også tænkt brabrandstien kunne levere hyldeblomsterne, men nu tror jeg lige, jeg venter til efter Northside (som jeg desværre ikke skal deltage i).

   Slet
  3. Håber du får fat på dem du skal bruge :-)

   Slet
 8. Tak fordi du mindede mig om en ret fra min barndom, hvor min mor også har lavet dem mange gange. Jeg får rigtig meget lyst til at prøve igen og at lade mine børn smage!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var så lidt - jeg er glad for at det kunne bringe minderne tilbage :-)

   Håber dine børn kan lide dem - og at det kan være noget der kan skabe minder for dem.

   Slet
 9. Åh gud hvor ser det godt ud!

  Jeg har aldrig fået friterede hyldeblomster, kan godt se at jeg har manglet noget i min barndom ;) men så må man jo lave dem selv :D

  Malou, Malou, du er simpelthen så inspirerende!

  - Maj :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak skal du ha' :-)

   Jeg kan virkelig anbefale dig at lave en portion - det er en rigtig lækker lille sommer-snack.

   Aww, tusind tak - det er jeg meget glad for at du syntes :-D

   Slet
 10. Jeg håber at jeg skal lege med hyldeblomster i år - har nemlig aldrig prøvet og træerne er desværre ikke så populære her hvor jeg bor i Sverige som de er i DK.

  Og de få jeg har fundet har desværre stået lige op ad befærdede veje, hvilket jeg ikke synes er så lækkert.

  Men nu har en kollega vist fundet et par træer i naboens have så jeg har spurgt om hun ikke er sød at plukke lidt til mig. Nu vi se hvor meget det bliver til.

  Og så skal jeg da vist lige prøve det der med frituren... har jeg nemlig aldrig fået, men det ser lækkert og spændende ud.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ak ja, det kan være lidt svært at finde nogle der ikke har været udsat for bilos.

   Dejligt at du får nogle 'rene' :-)

   Jeg håber du kan lide de friterede blomster ;-)

   Slet
 11. Kunne man lokke dig til at dele din opskrift på hyldeblomstsaft på et tidspunkt ? :-)
  Tak for spændende og inspirerende læsning.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg bruger den her opskrift ;-)

   Det er mig der takker - er glad for at du kan finde inspiration her :-)

   Slet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...