lørdag den 18. april 2009

Fri os...

Hmm, så har jeg fået summet lidt over filmen. Jeg må give Bente ret langt hen af vejen. Den var ikke særligt godt skruet sammen. Jeg syntes at Lasse Rimmer og Lene Nystrøm spillede deres roller som til en dillitantforestilling i et forsamlingshus. Total utroværdigt og meget dårligt. Jeg sad og blev så irriteret på Lene Nystrøns tuttenuttede pigestemme, der slet ikke kunne bære tyngden at replikkerne. Men det var så der jeg spurgte mig selv: dømmer jeg filmen hårdere fordi den er dansk? Og ja, det gør jeg. Der er ikke noget filter den skal igennem først. Ingen nuancer i oversættelsen eller tekstningen. Jeg får den lige ind i hovedet og under mikroskobet med det samme. Idéen var god og jeg var vild med at man bliver 'inviteret' ind i filmen af en fortæller. Desværre ville filmen være alt for mange forskellige ting på én gang. Dog var der et par ting der sad lige i skabet. Pernille Vallentin og Jens Andersen brænder virkelig igennem som et par sørgelige forhutlede eksistenser. Skildringen at det vesjyske white-trash er uovertruffen. Og det får mig til at gyse. For 20 år siden var jeg selv meget godt igang med at udvikle mig til sådan en afbleget øltelts-trunte med matchende taberkæreste. Heldigvis kom der et højskoleophold og siden en Nallefar og ændrede den skæbne. 

Jeg har lige fået en mail fra min veninde B (som jeg, også en vestjyde), der allerede efter filmen skældte ud over landskabet. Der er en kæmpe løvskov med i filmen og dem er der altså ikke nogen af ved vesterhavet. Hun gik hjem og læste om filmen. Den er slet ikke filmet i vestjylland, men på Fyn, for der kan man få egnsstøtte. Come on, hvor slapt er det. Livet ved vesterhavet hænger da sammen med den barske forblæste natur. Nå, men jeg fik set filmen og det var så det. Den var lige nøjagtigt sine 35 kr værd.

Filmen fik mig dog til at tænke på en vigtig ting: hvad nu hvis jeg kommer ud for en ulykke? Jeg har taget stilling og har et donorkort i min pung. Har du?

17 kommentarer:

 1. Kære Malou
  Jeg har haft det kort i mange år, og min familie kender min holdning. men nu skal man melde sig til via deres hjemmeside.
  Knus
  VIbeke

  SvarSlet
 2. Hej Malou
  Jeg har også kortet i min pung, men jeg er også tilmeldt på donerregisteret. Min familie kender min holdning, men jeg har alligevel givet dem muligheden for at vælge, for det er forudsat min families accept.

  Knus MissMuffin

  SvarSlet
 3. Det var virkelig interessant at læse, hvad du fortæller om filmen. Ja, jeg får jo ikke lyst til at se den - men det er alligevel spændende at læse om dine ankepunkter. Øv det var synd ...

  Klem :O)

  SvarSlet
 4. Malou,

  Ikke behov for donorkort hernede - i Belgien og i Frankrig fungerer systemet med stiltiende accept! Det vil sige, at hvis du IKKE vil have, at dine organer bruges skal du bære et kort. Ellers går man som udgangspunkt ud fra, at alle er frivillige - og det synes jeg er en udemærket ordning taget i betragtning at mange aldrig får taget sig sammen til at lave kortet!

  SvarSlet
 5. Kære Malou.

  Det højskoleophold var på alle måder noget af det bedste, der skete for dig :)

  1000 knus og god weekend,

  Lisa

  SvarSlet
 6. Kære Malou
  Jeg tror, at jeg hopper over den film. Jeg var allerede irriteret, da jeg så forfilm... Jeg kan godt forestille mig at Pernille Valentin er fantastisk. Jeg elsker hende i Nordkraft - der er noget uskyldigt og helt unikt over hende.
  Jeg har også taget stilling ift. donoriet for mange år siden. Det eneste de ikke skal røre er mine hornhinder... jeg har et eller andet mærkeligt forhold til øjne - så det kan jeg bare ikke klare;o)
  Knus fra Hanne

  SvarSlet
 7. Kære Vibeke
  Godt at høre at du har taget stilling!
  Jeg skal vist lige ind og tilmelde mig der så.
  Knus
  Malou

  SvarSlet
 8. Hej MissMuffin
  Godt at høre, jeg har også sørget for at få min mand tilmeldt.
  Det er en god idé at give de nærmeste muligheden for at bestemme. Der kan jo være omstændigheder hvor det er nødvendigt.
  Knus Malou

  SvarSlet
 9. Ja, Madame - virkelig synd. For jeg syntes at hans andre film har noget helt særligt over sig.
  Men når den engang dukker op på dansk tv, er den måske et kig værd alligevel.

  Varme klem :0)

  SvarSlet
 10. Hej Nille

  Det er sådan det skal gøres!

  Jeg ville ønske at det kunne blive sådan herhjemme. Der er alt for mange der glemmer at forholde sig til det.

  Mange hilsner
  Malou

  SvarSlet
 11. Kære Lisa

  Ja, det var den 2. chance jeg havde hårdt brug for. Tror vist at jeg havde gået i 'self-destrukt mode' hvis jeg var blevet i Herning.

  Også 1000 knus herfra :-)
  Tak, nu er weekenden jo snart ovre, men du må nyde den smule der er tilbage :-)

  SvarSlet
 12. Kære Hanne
  Ja, den kan du se engang når den kommer på tv.
  Pernille Vallentin er en meget 'ærlig' skuespiller. Hun brænder virkelig igennem. Hun var altså også virkelig god i Nordkraft. Den vil jeg gerne se igen.
  Jeg har også den plade hun udgav, sikke en stemme.

  Ha ha, sådan tænkte jeg også først. Ikke mine blå øjne. Men jeg prøver ikke at tænke så meget over det. Men det er godt at du har taget stilling!
  Knus
  Malou

  SvarSlet
 13. Ja, du kan tro, jeg har taget stilling - og det er mange år siden. Min holdning er, at hvis jeg af en eller anden årsag ikke skulle kunne bruge min krop mere selv, så kan andre lige så godt få glæde af 'reservedelene'!

  Ang. Bornedals film så er det interessant at læse dit udgangspunkt for bedømmelsen. Nu har hende københavneren her jo ingen reference til "det vesjyske white-trash" at hænge oplevelsen op på. Men jeg kan godt forstå, at den rammer dig et helt andet sted, end den ramte (eller ikke ramte!) mig. Men jeg mener stadig, filmen er stereotyp i sin segmentbeskrivelse.

  P.S. Din pung er helt magen til min teenagers ;-) .

  SvarSlet
 14. Kære Bente

  Godt at høre, bare der var flere det gad at forholde sig til det.
  Ja, hvis/når det bliver aktuelt så lad dem bare genbruge det der stadig kan bruges. Sådan tænker jeg også.

  Hmm, jeg er nu ikke så gal på filmen længere. Men du har stadig ret, frygtelig stereotyp fremstilling.

  Ha ha, hvor hyggeligt. Jeg elsker bare den pung. Jeg havde længe ønsket mig en og fik den af Max i julegave for et par år siden. Jeg har siden købt en ekstra der ligger klar, hvis jeg mister den her eller den går i stykker :-D

  Knus
  Malou

  SvarSlet
 15. Kære Malou!

  jeg har også haft emnet: donorkort oppe at vende på bloggen - og jeg har haft mit kort siden jeg var 18 år.
  Jeg synes at det er så vigtigt i det mindste at tage stilling - og det kan måske være en hjælp for de efterladte i en svær situation....

  Mange hilsner
  Birthe

  SvarSlet
 16. Kære Birthe

  Det er jeg glad for at høre. Jeg er i tvivl om noget at mig kan genbruges, men nu får de tilbudet :-)

  Jeg blev ramt af en bil for nogle år siden og det var det der fik mig til at tage stilling.
  Det burde være sådan som det er i Belgien og Frankrig at man automatisk er tilmeldt.

  Ja, der er sikker mange pårørende der ikke kan /vil tage stilling.

  Mange hilsner
  Malou

  SvarSlet
 17. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...