fredag den 8. juli 2011

Lakridssorbet a'la Klidmoster...

Så har jeg igen haft gang i ismaskinen. En af mine læsere K spurgte på et tidspunkt om man ikke kunne lave lakridsis uden fløde, som hun ikke tåler. Ork ja, klogede jeg mig - jeg kan da lave en opskrift på lakridssorbet til dig. Og hvad skete der så - jeg glemte det igen. Fibrohjerne, ja tak.

Men i går kom så dagen hvor jeg endelig fik gang i opskriften. Jeg stod nemlig inde i Ren Kost i Jægergårdsgade og kiggede på slikhylden. Og der stod de - de 2 lakridssirupper fra Johan Bülow. Jeg havde den søde i forvejen (tak, Sif) og investerede i den salte på stedet. Og så var det hjem og lave sorbet.


Hallo, det ligner da næsten den fra Paradis. Den smager også næsten ligesådan, den er bare naturligvis lidt mere 'vandet' og sodavandsis-ish. Her er sorbeten kun kørt så meget som ismaskinen kan trække - den skal indfryse ca 4 timer bagefter pga det høje sukkerindhold.

Lakridssorbet:

6 dl vand
2 dl rørsukker
2 spsk sød lakridssirup
2 spsk salt lakridssirup
1,5 pasteuriseret æggehvide
1 tsk flormelis
3 tsk lakridsrodspulver

Kog først en sirup af vand og rørsukker.


Kom de 2 slags lakridssirup i et fad.

Hæld den varme sukkersirup over og rør til lakridssiruppen er helt opløst. Stil fadet i køleskabet og lad væsken køle helt af.

Når den er kølet helt ned er den klar til at komme i ismaskinen. Har du ikke en sådan er det så nu den kommer i en bøtte (omrøres hver ½ time til den bliver grødet).

Mens sorbeten kører i maskinen piskes æggehvide med flormelis og lakridspulver. Det er med til at gøre den færdige is lækker og cremet - når der nu hverken er mælk eller fløde til at gøre det. Æggehviden tilsættes når sorbeten ligner tyk grødis og kører derefter ca 20 minutter. (Uden ismaskine røres den grundigt ud i den halvfrosne sorbet og og skal kun omrøres en gang eller to til under indfrysningen).

Det er det her engelske lakridspulver jeg bruger. Det er frysetørret lakridsrodspulver. Det kan bla købes her.

Ikke at forveksle med det her som er lavet på lakridsrodssaft: "Fineste rålakrids dampet, presset og granuleret af persiske lakridsrødder" fra Johan Bülow. Det kan man evt drysse lidt på af inden servering.

Når ismaskinen har gjort sit arbejde står man med en meget blød sorbet. Det er med at få den i fryseren i en fart.

Jeg kom den op i flade bøtter - så fryser den hurtigere. Det er også praktisk med den størrelse bakke, for så skal man ikke ha' den ud og ind af fryseren hver gang man skal ha' noget af isen. Man kan SAGTENS spise en hel bakke af gangen. Well, jeg kan. Sorbeten tør lynhurtigt op (der er ingen tilsat stabilisator), så spis den i rasende fart her i sommervarmen. Det er læskende for både legeme og forstand....eller noget.

Der står lige nu en kasse med 1 kg blæksprutter ude i køleskabet. Jeg har ALDRIG renset eller tilberede en rå sprutte før - så jeg glæder mig til at se hvordan det kommer til at gå for sig. Jeg har kig på et par forskellige opskrifter - og jeg tror det bliver lidt asiatisk med chili, ingefær, pak choy og ristede kokosflager. Eller en wokret med nudler. Det er endnu uvist. Hvis det koster for mange kræfter at rense dem, ryger de rensede i fryseren til en anden god gang - og så tager jeg en rugbrødsmad i stedet for. Nu får vi se.


7 kommentarer:

 1. Jeg krydser så meget fingre for parterapien. Da jeg læste, at I sku' flytte hver for sig, blev jeg total chokeret. Du har altid skrevet om Max med den største kærlighed og han har ligeledes lydt som om, han ville gøre alt for dig.

  MEN hvis det gennem terapien viser sig, at det ikke skal være jer, håber jeg, at I kan skabe nye tilværelser og være afklarede omkring det.

  Bedste tanker, Joan

  SvarSlet
 2. Jeg har ledt og ledt - men kan altså ikke finde lakridsrodspulveret i selve opskriften - er det der hvor der står 3 tsk?
  Ser ellers godt ud - og jeg ville få sådan en portion helt for mig selv med en lakrids-i-mad-hadende mad herhjemme :-)

  SvarSlet
 3. Hej Joan

  Tak for tankerne :-)

  Jeg elsker skam stadig Max meget højt - og vi er da også stadig kærester. Men det at være gift og bo sammen er svært at kombinere med de ting vi begge kæmper med hver for sig. Terapien er hård, men nødvendig - og fører den os ikke sammen igen, så får den os fra hinanden på en god måde.

  Lige nu tager vi det hele en uge af gangen.

  Glad hilsen
  Malou

  SvarSlet
 4. Hej Heidi

  Åh, tusind tak for at fange fejlen - det havde jeg stirret mig helt blind på :-)

  Tak, det er rigtig godt - omend det smelter lige lovlig snapt. Hmm, ikke lide lakrids i mad - kan man det??? :-D

  Glad hilsen
  Malou

  SvarSlet
 5. hmmm fibrohjerne;) Det var et godt udtryk...kender de nhjerne vist lidt for godt ;)
  Du er bare god til det du laver;)

  Rigtig mange knus og kram herfra.
  Silla

  SvarSlet
 6. I love you!!!
  - glæder mig så meget til lakridssorbet - og sent er ikke bare bedre end aldrig, det er mere end perfekt og du er fandme sød at du kastede en håndfuld skeer efter mig!!
  Kæmpe knus og lige så mange tanker!

  SvarSlet
 7. Åhhhhhhh hvor ser det bare fantastisk ud! du har lige fået en mælkeallergiker til at flæbe, fordi jeg også så gerne vil have lakrids-is-sorbet. Men ak, har jo ikke lige kunnet happe noget sammen, for har ikke ismaskine... MÅSKE skulle man investere i sådan en sag. Tak for inspirationen og godt at høre dig og Max kan få det til at funke :-)

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...