lørdag den 2. juli 2011

Humus af grønne flækærter...

Jeg holder lige en lille pause fra stikkelsbærrene og vender tilbage til den grønne humus jeg lavede i onsdags.

Den er lavet af disse grønne flækærter som jeg har fundet i Ren Kost i Jægergårdsgade.

Man behøver strengt taget ikke udbløde dem - men der står på posen at det bør gøres. Jeg lagde 3 dl i koldt vand og lod dem ligge i ca 1 time.

De udblødte ærter kogte derefter ca 30 minutter i letsaltet vand. Det skulle jo bruges til humus, så de måtte godt være meget møre og dermed nemmere at blende.

Bøtten med stødt spidskommen var desværre tom, så jeg måtte i gang med de hele frø. De blev ristet kort på en middelvarm tør pande og kørt til pulver i en kaffemølle som kun bruges til krydderier.

De afkølede flækærter delte jeg i 2 portioner - den ene røg i fryseren til en anden god gang. Resten blev blendet med en stavblender *wroom wroom* med 1 stor spsk tahin (sesampasta), 2 tsk malet spidskommen, salt, 2 spsk græsk yoghurt, 3 spsk olivenolie og saften fra ½ citron. Smag dig frem. Der kan naturligvis også tilsættes hvidløg. Jeg valgte at det springe det over denne gang da humusen skulle serveres med mine ret stærke ramsløgskapers.

Den færdige humus fik lidt olivenolie på toppen og blev drysset med lidt ramsløgssalt.

Den første aften blev humusen brugt som fyld i en hesteburger. Ja, hest - har selv haft indtil flere af slagsen og ser intet forkert i at spise dem også.

Dagen efter spiste jeg resten til frokost på et stykke knækbrød. Et stykke røget hestefilet, lidt marinerede gulerødder og lidt ramsløgskapers - enkelt og lækkert.

Så er spørgsmålet om blogland mon klar til en hesteburger?

33 kommentarer:

 1. Bring it on - heste er altså ikke sødere end køer, så jeg har ingen skrupler med at sætte tænderne i sådan et kræ ;-)

  Hvor købte du hestekødet?

  SvarSlet
 2. Hæ hæ, god indstilling :-)

  Det er købt hos en rullende slagter som holder inde på grønttorvet onsdag og lørdag - han har hest ca hver 6 uge.

  Mon ikke Google kan hjælpe dig med et sted nær dig?

  I dag tager jeg på torvet og køber hakket kød, røget filet og møre bøffer. Guf :-)

  SvarSlet
 3. lyder fremragende - den må jeg snarligt prøve. Elsker Humus, og heste, jeg synes vi skal spise det som er.
  Tak for dine gode og anderledes opskrifter...

  SvarSlet
 4. Det er godt nok længe siden jeg har hørt om nogen der laver hest (he he) - men ideen er meget spændende. I forhold til et stykke gennemsnitsko er der vel egentlig færre medicinrester i, ikke? Har aldrig selv prøvet det, men tænker at det må være tilfældet? I øvrigt: hvordan er smag og konsistens egentlig på heste i forhold til køer?! Jeg tænker det må være ganske fedtfattigt?

  SvarSlet
 5. Hej Camilla

  Ha ha, endnu en der ikke er bange af sig - herligt :-)

  Ja, lad os da spise de gode ting der findes. Velbekomme, jeg er glad for at du kan lide det jeg laver :-)

  SvarSlet
 6. Hej Hottie von Dottie

  Det er godt nok også længe siden jeg har set hestekød til salg nogensinde - slagteren sagde at folk er bange for det.

  Tro mig, det er underlagt den strengeste dyrlægekontrol. Det skal noteres hvad hesten får af medicin - og den kan nemt få stemplet 'uegnet til menneskeføde'.

  Hånden på hjertet: jeg kan sgu ikke rigtig smage forskel på okse og hest. Det er kun ganske lidt magere end ko. Glæder mig til at få det som en rigtig bøf i aften :-)

  SvarSlet
 7. Ingen problemer med hest.

  Men din humus - DET ser lækkert ud - ikke prøvet - men skla

  /Erland

  SvarSlet
 8. Vil lige pippe lidt med om hestekødets smag og lugt.

  Husker engang jeg var på første date hos en fyr, som jeg virkelig syntes godt om. Han ville da lige lave milionbøf og pasta, og da han gik igang bredte der sig en sød duft i hele huset. Enten var kødet surt, eller også måte det være noget jeg ikke anede hvad var. "Kan du gætte hvad det er for noget kød?" spurgte han triumferende. Jeg skød fra hoften med et "Hest?" og med tankerne om at flygte. Jo stolt og glad fortalte han så om sin lokale slagter som opkøbte heste, der skulle slagtes, og at han derfor fik det vldt billigt. Ja tak, men hvis han fik det tit, hvorfor havde han så ikke lært at krydre sig ud af den søde smag som hang i hele stuen. Pludselig var jeg ikke så sulten alligevel.

  SvarSlet
 9. Det lyder vildt lækkert! Her er vi store fans af humus og spiser det gerne i forskellige varianter - i øjeblikket en med chili.
  Klem og god regnvejrsdag til dig :-)

  SvarSlet
 10. Ydrk!
  Jeg bryder mig ikke om at spise hestekød, for jeg kunne heller
  ikke spise min hund:)
  Måske dobbeltmoralsk, men sån er det nu engang:)

  Jeg har dog spist hestekød et par gange i mit liv (mens vores egne heste gik på marken udenfor, haha), men jeg må sige, at det ikke rigtig smager mig.
  Det er sån lidt... sødt og sejt?
  Da jeg var barn havde vi hest, som 2 gange fik de sødeste føl.
  En af gangene prøvede vi at malke hesten for at smage mælken, men det var heller ikke lige sagen.
  Det smager som tynd sødmælk med en sukkerknald i- sån husker jeg det hvertfald:)

  SvarSlet
 11. Katrine Steinicke2. juli 2011 kl. 11.08

  det ser LÆKKERT ud!

  Hest er godt! Jeg har selv flere af slagsen :P
  Og også i fryseren!

  Jeg kan anbefale et rigtig godt slagtehus som sælger GODT hestekød til billige priser! ikke noget fedt ponykød, men gode varmblodsheste!

  Hvad koster hestekød inde i byen?

  SvarSlet
 12. Haps det ser lækkert ud :-)

  SvarSlet
 13. Haha, jeg så godt de solgte hestekød inde på torvet i dag, jeg må indrømme det ikke tiltræk min pengepung :-p Men det er nu ikke fordi jeg syntes det er synd for hesten, jeg har bare den der frygt for at det er alt for sødt til mig, som jeg har hørt mange sige...

  SvarSlet
 14. Forresten Malou, jeg har altså brug for din hjælp.. Så hvis jeg måtte kigge over i dag på et eller tidspunkt ville jeg blive meget glad.. Skal nok lade være med at blive hængende længe.. Tænker det bare er lidt lettere at spørge om alt det jeg vil face to face, i stedet for herinde..

  SvarSlet
 15. Jeg syntes det er ok at spise hest men forstår godt de der holder hest som kæledyr ikke vil. jeg sybtes dog ikke hestekød smager særligt godt så det er ikke noget vi serverer her i huset :)

  SvarSlet
 16. Har intet problem med hest som nyttedyr, men må indrømme at et ikke er min smag. Det er alt for sødt til mig :) Din hummus ser rigtig lækker ud :)

  SvarSlet
 17. I bund og grund er det vel i orden at spise alle slags dyr - såfremt at de har haft et anstændigt liv; oplever minimal stress og smerte på vej til vore tallerkner. Det er jo forskelligt fra kultur til kultur hvad der er i orden at spise, og derfor synes jeg ikke at man skal pege fingre - af nogen.

  SvarSlet
 18. Katrine Steinicke2. juli 2011 kl. 20.05

  hestekød er kun sødt hvis det er meget fedt, eller hvis det er for "gammelt"...

  SvarSlet
 19. Hej Erland

  Cool!

  Tak, det er en dejlig afveksling fra kikærter ;-)

  SvarSlet
 20. Hej Sverigestossen

  Yikes, sikke da en historie. Så var jeg nok også blevet kureret.

  Jeg har stegt en BØF af hestefilet i dag - og det duftede altså ikke ret anderledes end ko ;-)

  SvarSlet
 21. Hej Madame

  Tak, den var rigtig lækker.

  Med chili? Det lyder dejligt.

  Klem

  SvarSlet
 22. Hej Miss Muffin

  Det er ingenlunde dobbeltmoralsk - og jeg respekterer fuldt ud din mening. Dejligt med flere sider af samme sag.

  Jeg er opvokset på landet og har haft flaskelam der blev lige så tamme som hunde. Men de skulle altså slagtes - og sådan var det. Det har helt klart været med til at give mig et andet syn på det jeg putter i munden.

  Yikes, hestemælk lyder nasty :-)

  SvarSlet
 23. Hej Katrine

  Tusind tak, det var super lækkert :-)

  Uh, do tell - jeg vil gene ha' mere. Slagteren tager 60 kg for hakket og 250 for filet. Kan det skaffes billigere?

  SvarSlet
 24. Hej Cphfoodie

  Tak, det var nice :-)

  SvarSlet
 25. Hej Pille

  Det hest han sælger på torvet er bestemt ikke sødt - det smager pragtfuldt ;-)

  Hov, ser først din besked nu. Forstå mig ret, og det har bestemt ikke noget med dig at gøre, jeg er ikke god til at ha' besøg af 'fremmede' i lejligheden endnu. Men jeg vil meget gerne hjælpe dig - måske kan vi ringes sammen eller mødes hos dig? Du kan jo lige sende mig en mail (klidmoster@gmail.com) med dit telefonnr - for jeg kan ikke finde nogen som helst oplysninger på dig på din blog. Håber at det er ok :-)

  SvarSlet
 26. Hej Manse

  Tro mig, jeg respekterer også at der er nogen der ikke vil spise det.

  Jeg er heldigvis blevet glædelig overrasket over det her - det smager meget bedre end jeg husker :)

  SvarSlet
 27. Hej Vicki

  Hvor sjovt, alle nævner det søde - jeg kan ærlig talt ikke smage det. Det skulle vist sidde primært i fedter - så jeg har måske været heldig?

  Tak skal du ha' :-)

  SvarSlet
 28. Hej Hanne

  Jeg er helt enig!

  Det er ikke meningen at pege fingre af nogen - jeg har fuld respekt for den der vælger noget fra.

  SvarSlet
 29. Hej igen Katrine

  Good to know ;-)

  SvarSlet
 30. Det er skam helt okay.. Sender dig lige en mail, så skal jeg nok sørge for kæresten er afsted med kræene, eller i hvert fald det store kræ, når jeg skal have din hjælp, kan jo huske du har sagt du ikke er så vild med hunde :-)

  Vi kunne selvfø'lgelig også bare sætte os ned i vores campingvogn, så er jeg ikke afhængig af kæresten er hjemme, og du slipper for mine kræ :-p

  SvarSlet
 31. Katrine Steinicke3. juli 2011 kl. 08.35

  Jøsses det er dyrt!! Men sådan er det jo nok i byen :P

  Jeg giver 20 kroner kiloet for hakkekød!

  80 kroner kiloet for filet!

  og 140 kroner kiloet for mørbrad!

  jeg kører ind imellem til Onsild Slagtehus og henter en filet og en mørbrad... !

  SvarSlet
 32. Pille - Vi ses når du er tilbage :-)

  Katrine - WOW, der er sgu billigt. Jeg skal da vist en tur til Onsild snart. Tak for tippet :-)

  SvarSlet
 33. Den langhårede29. maj 2012 kl. 11.45

  Hvorfor ikke bare servere burgeren med en god rodfrugtbøf i. Selerier og rødbeder er ikke så kære som heste, hunde og køer! B-)

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...