torsdag den 28. juli 2011

Chili con caballo...

Der er enighed om at 'chili con carne' er chili med kød og 'chili sin carne' er chili uden kød - men hvad er så chili con caballo? Det er såmænd chili med hest.

En cowboychili langt ude fra prærien hvor man har været nødt til at spise sin hest som havde brækket et ben i et vildt ridt og som bestemt ikke skulle efterlades. Se det er Stop Spild Af Mad på højt plan. Men version er dog mindre dramatisk i det jeg købte hakket hest inde på torvet og ikke først skulle på prærien og lede. Argh, sikke en omgang ævl - videre til opskriften:

Jeg kan godt lide en chili con whatever med MASSER af bønner. Hvide bønner i tomatsauce er da fine, men jeg foretrækker bønner med mere bid og smag end det. Jeg udblødte 300 g pintobønner og 300 g sorte bønner i i køleskabet i 16 timer og kogte dem hver for sig i nyt vand ca 30 minutter.

De sorte bønner fik lige et par minutter for meget - med det gør ikke så meget til en gryderet.

Jeg vejede 250 g af at begge slags til chilien - og frøs resten i flade poser til f.eks salater.

Smagen skulle være stærk, men aromatisk. Jeg havde ikke lige fået købt ind, så igen måtte jeg i skabene efter noget brugbart. Jeg havde hverken en god øl eller rødvin, så det blev kaffe der kom til at lægge klangbunden. Chokolade var der heller ikke noget af (chokerende ikke?), men havde en lækker balsamicoglaze med chokolade som kunne bruges der. Af andre smagsgivere brugte jeg: røget paprika, kanel, spidskommen, chiliflager, laurbærblade. Hvor meget eller lidt er op til dine smagsløg. En flaske mosede tomater skulle der også til.

Jeg havde kun hel spidskommen. 2 spsk frø blev ristet på en varm pande og malet i en elektrisk kaffekværn. 4 store løg blev hakket groft, 8 fed hvidløg blev skåret i tynde skiver og 1 hel rød chili blev snittet fint (+ kerner og frøstande).

Kødet var 400 g hest og 400 g okse. Er du ikke til hest, så brug bare okse. Kødet blev svitset sammen med løg, hvidløg og chili. De øvrige krydderier blev tilsat sammen med de mosede tomater og et stort krus kaffe. Chilien simrede nu ved svag varme i ca 3 timer - mindre kan sagtens gøre det.

Efter 3 timer blev chilien smagt til med chokoladeglazen, salt, peber, lidt sukker og ekstra chiliflager. De 500 g bønner blev tilsat og chilien simrede ca 30 minutter - og så var den klar.


En god kraftig chili med spark. Det meste røg i fryseren - men jeg skulle selvfølgelig lige smage.

Uhm, det var bestemt ikke dårligt forklædt som taco.


Mit helbred har taget et grimt sving til det værre. Der er lige nu langt flere dårlige dage end der er gode. Døjer med svimmelhed, "tømmermænd" uden at ha' drukket, er fuldstændig udmattet og har flere smerter end sædvanligt. Det er svært at lægge planer for jeg ved aldrig hvordan dagen i morgen bliver. Allerede nu stresser jeg over om jeg mon kan klare de ting der er planlagt i de næste par måneder. Det har jeg så taget konsekvensen af i dag og meldt fra noget som jeg ellers helt vildt gerne ville ha' været med til i København sidst i august. Æv bæv bussenmand, ville ellers gerne ha' haft min egen lille stand på MAD Foodcamp og hygget i 2 dage med Piskeriset og Hanne K. Jeg håber at det hjælper lidt på stressniveauet at beslutningen er taget nu og billetten afsat. Dumme krop, latterlige sygdom, belastende begrænsninger.


16 kommentarer:

 1. *kram*
  Det er vildt ærgerligt, men sådan kan det gå. Håber du snart er klar til eventyr igen :-)

  SvarSlet
 2. Jeg er sikker paa, at dine management skills nok skal faa dig tilbage paa sporet. Ufatteligt som de opgaver langt ude i fremtiden kan taere paa vores energi resourcer, foer vi endda rigtigt er begyndt paa dem :-( Men NU kommer helbredet igen! Tak for endnu flere gode mad- ideer. MvH Maria (www.mariasdaisies.com)

  SvarSlet
 3. Sikken en møg krop! jeg håber, den hurtigt arter sig efter et skud overskud. Du får lige et kæmpe kram fra den anden storby.

  Jeg tror, jeg er lige så stor en bønneelsker som dig, og din westerngryde lyder så god! Men jeg må tilstå, at jeg grinede over dine flade poser, hvor køber du dem henne ;-)

  SvarSlet
 4. Hvor er det træls, at kroppen skal sætte grænser. Men hvor må det være irriterende at føle man har misset et memo, hvor dén beslutning lige blev taget!?

  SvarSlet
 5. Pyha, stress og kroppens signaler skal man ikke spøge med. Ros til dig for at have taget en konsekvens på det.

  Jeg vil gerne takke dig for din falafelopskrift- og anvisning. Jeg fik lavet de første vellykkede falafler forleden og de var en stor succes hos alle.

  Klem fra
  mette b

  SvarSlet
 6. Virker det her?

  SvarSlet
 7. Tusind tak skal du ha' :-) Det er meget dejligt med den slags feedback ;-)

  SvarSlet
 8. Hey, det ser godt, rart men en der rigtig forstår at gøre tingene ordentligt :D

  SvarSlet
 9. Tusind tak - jeg prøver virkelig :-)

  Kh

  SvarSlet
 10. Stop Spild Af Mad29. januar 2012 kl. 18.59

  Super delikat, lækkert og ingen madspild - det er da bare godt!

  KH
  Stop Spild Af Mad

  SvarSlet
 11. Du får også lige et *kram* retur.

  Tak, skal vist til at prioritere lidt anderledes. Jeg håber vi ses til M+M i stedet for - for det bliver med garanti et eventyr ;-)

  SvarSlet
 12. Det håber jeg du har ret i. Det hjælper at beslutningen er taget. Nu skal jeg 'bare lige' samle nogle kræfter.

  Ja, det er underligt at ting ude i fremtiden tager så mange kræfter allerede. Måske er det fordi man er bange for at man lige nøjagtigt ingen kræfter har den dag? Ja, det håber jeg :-)

  Ih, jeg er glad for at du kan bruge mine ideer til noget :-D

  SvarSlet
 13. Oh yes, møg-krop. Jeg prøver dog at få det bedste ud af de begrænsninger den giver - men det lykkedes ikke altid. Aww, også kram til dig. Jeg krydser sådan fingre for dig/jer.

  Bønner er bare super god mad - selv om de giver lidt ekstra luft. Ha ha, det er en hemmelighed hvor jeg køber dem. Men det er en god ide at pakke bønnerne fladt og suge luften ud af poserne ;-)

  SvarSlet
 14. Det er simpelthen SÅ megatræls. Jeg synes nu godt nok at jeg er blevet god til at planlægge - men det har kan jeg desværre ikke planlægge mig ud af.

  SvarSlet
 15. Tak skal du ha' - jeg er også meget glad for at det endelig er lykkedes mig at mærke efter i god tid og tænke lidt frem.

  Det var såmænd så lidt. Hvor er jeg glad for at høre at det blev en succes :-)

  Klem

  SvarSlet
 16. Jeg tror det :-)

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...