lørdag den 9. juli 2011

Blæksprutter smæksprutter...

Uha hvor var jeg kry den dag jeg trykkede på 'bestil' hos Aarstiderne. 1 kg hele blæksprutter til at lave forskellige retter af her til bloggen. I går da de kom brugte jeg så det meste af dagen på at undgå dem - var faktisk lidt bange for dem, for de GLOR på en. Jeg må indrømme at jeg ALDRIG har gjort en blæksprutte ren før. Jeg beklagede min nød til Sif på MSN - hun skrev støttende tilbage: "It was a dark and stormy night. In the fridge lay a box filled to the brim with dead octopi. But then a strange noise... they were... ALIVE!!!!"

Loligo forbesi - tiarmede blæksprutter. 4 stk, den ene grimmere end den anden. Men for pokker - alt min bekymring havde været fuldstændig overflødig. Det er SÅ nemt at rense og klargøre blæksprutter. Aarstiderne har selvfølgelig lavet en video der viser hvordan:Hallo, det er jo lige til at gå til - også selv om man ikke har prøvet det før. På ingen tid havde jeg 4 'futteraler' at arbejde videre med. Der kommer ingen opskrifter i dag, de skal lige skrives rene og færdige først. Men jeg viser lige frem hvad jeg lavede alligevel.


Den store blæksprutte 'æltede' jeg i hænderne for at gøre den mere mør. Den blev derefter åbnet, ridset på indersiden og skåret i store firkanter. Stykkerne fik et lynhurtigt kys af verdens varmeste grillpande og blev vendt i en laber dressing (sød, sur, stærk, bitter, umami, salt). Det var meningen at de skulle i en lun salat - men så langt kom jeg aldrig. Jeg faldt nemlig i en fælde, en tempurafælde.

Jeg kunne simpelthen ikke nære mig for at lave blæksprutteringe af den næststørste sprutte. Puha, hvor har jeg spist mange af de der frosne rædsler til ungdommens fondue-parties. Men de her - åh, du godeste. De tåler ingen sammenligning. knasende sprøde af en let dej udenpå og saftig mør blæksprutte indeni.

Lidt af dressingen til den lune salat (som så først bliver lavet i dag) blev brugt til at dyppe de forskellige tempurastegte ting i. Broccolien var min favorit.

Alle tentaklerne røg også i den varme olie. Pænt sært at sidde ved midnatstid og guffe friturestegte tentakler. *BAM* så ramte jeg muren - kunne simpelthen ikke spise mere dybstegt. Så jeg gnaskede ½ agurk i mig for at rense munden og bare få lidt friskt grønt indenbords.

Det tog mig lang tid at lave det hele - gik i gang ved 20 tiden og var først færdig over midnat. Se lige det her kræ. Han tiggede så det var en pine. Blæksprutter er åbenbart det vildeste katteguf.

De to mindste sprutter er gemt i fryseren til en anden god gang. De grillede, marinerede stykker kommer i en lun nudelsalat i dag sammen med et kyllingebryst og en masse grøntsager. En thai surf'n turf om man vil.

Er du til blæksprutter?


11 kommentarer:

 1. Åh nu har jeg den vildeste lyst til blæksprutteringe...

  SvarSlet
 2. Jeg er vild med sprutte og har også en forkærlighed for dybtstegte blæksprutteringe. Dine ser SÅ gode ud.... glæder mig allerede til dit næste indlæg,
  SS

  SvarSlet
 3. Dine katte er crazy - og de passer godt til ejeren :-D

  Godt at du kom dig over sprutteforskrækkelsen! Jeg glæder mig til at bruge mine i den kommende tid. Jeg fik en sending, hvor der var mange små i (mange sprutter små gør en stor... øh et eller andet). Jeg overvejer, om jeg også skal lave blæksprutteringe, for ligesom du har jeg også spist for mange 'elastikker' som ung ;-)

  SvarSlet
 4. Du er fantastisk i et køkken, Malou! Selv om det jo ikke er noget for mig, kræsenpinden, kan jeg sagtens forstå, du havde lyst til at prøve at tilberede blæksprutter.
  Varme klem til dig og din smukke kat!

  SvarSlet
 5. jeg er helt tosset med blæksprutter - og dit værk ser totalt lækkert ud. *mums*

  SvarSlet
 6. Altså.... øh.... jeg kan godt li blæksprutteringe, og jeg køber og tilbereder også gerne miniblæksprutter til fam. men det er så også dét ;-)

  Prøv at kom et par minisprutter på en varm pande og se hvordan armene krøller op så de står af sig selv. Hehe... meget sjovt scenarie.

  Men respekt for dine eksperimenter. Det ser meget lækkert ud det hele og smager sikkert også fantastisk. Jeg syns bare blæksprutte er så intetsigende. Har dog ikke problemer med at skulle rense dem osv selvom der er rigtig grimme.

  God lørdag...

  Mange gode hilsner
  Maj

  SvarSlet
 7. Jeg synes at blæksprutter er kedelige og har en mærkelig konsistens, så det er aldrig noget jeg ville lave selv.
  Min far er dog stor blæksprutte-fan, så jeg har smagt en utal af kombinationer dengang hvor vi stadig havde kontakt.
  Tror blæksprutte i tomatsovs var hans ynglings- ydrk, tænkte jeg vidst bar:)

  SvarSlet
 8. jep - mine katte er også vilde med blæksprutter - det er jeg nu også, og kender også den der fælde... mums (og Forlæns&Baglæns' udgave...) En anden god måde er at vende dem i majsmel med masser af diverse urter og så stege dem. Så får jeg dem for mig selv :-)

  SvarSlet
 9. Det ser lakkert ud sos men der var en der skrev " smukke" kat. Vi er enige om det er Iske pa billedet ikke??? Kys

  SvarSlet
 10. Yummi, er vild med grillet blæksprutte og blæksprutteringe.

  SvarSlet
 11. Har et meget ambivalent forhold til blæksprutter.

  Tvivler på jeg overhovedet ville kunne rense sådan en fætter, for FØJ hvor er den klam at se på....!

  Da jeg boede i Grækenland spiste jeg læssevis af dybstegte blæksprutter, både ringe og ben....

  Det kan jeg ikke mere - kan godt spise et par ringe, men benene? UF nej, føler det som om jeg spiser en stor edderkop...bvadr *G*

  Så, blæksprutte er ikke det jeg spiser oftest.

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...