tirsdag den 19. juli 2011

Frittata con le patate...

Eller sagt på godt dansk: æggekage med kartofler. I dag til frokost var det resterne i køleskabet (æg, pølse og kartofler) der bestemte menuen - og det pegede i den italienske retning. En frittata er den italienske variant af vores æggekage, med en masse fyld i æggemassen.

Det er en ret rustik ret som er god både lun og dagen efter på et stykke rugbrød.

Du kan bruge dig ting du har liggende eller har lyst til - her får du min version:


Der var frisk oregano med fra Aarstiderne - og det var det der gav mig ideen til at tale italiensk med min æggekage.

Jeg havde 2 store pølser fra Mineslund som jeg ikke havde fået smidt på grillen. Dem ville jeg bruge.

Deres skind er ret tykt, så jeg besluttede mig for at flå det af dem. Et langt snit og så kunne det nemt krænges af.

Pølserne blev derefter flækkede og skåret i skrå skiver. Jeg skar et løg i tynde både, hakkede en halv rød peberfrugt og skrabede 2 store kartofler. Og så begyndte det at tage form.

Kartoflerne blev skåret i små tern mire poix. 2 fed hvidløg blev pillede og snittet i ultrafine skiver - mindst 20 skiver af hvert fed. Og parmesan skulle der også til, så jeg rev ca 1 dl.

Først sauterede jeg løgene i lidt olivenolie. Da de var blevet gennemsigtige, men stadig havde bid, kom jeg peberfrugten på og lod den snurrer med i et par minutter. Derefter kom det op i en skål og panden blev gjort klar til næste trin.

Pølsehapperne blev også stegt i lidt olivenolie - jeg tilsatte ½ tsk fennikelfrø for at give lidt ekstra smag. De stegte pølser kom på fedtsugende papir og så blev panden vasket af og gjort klar til sidste etape.

Den små kartoffeltern og hvidløgsskiverne blev sauteret ved svag varme i olivenolie til de var næsten møre. Det skal endelig ikke tage farve. Rør af og til så de ikke bider sig fast i panden.

Når kartoflerne er næsten møre blandes de andre ting i. Fordel det hele jævnt på panden - og så er det klart til æggemassen.

Den var her lavet af 4 æg, ½ dl mælk, en god tot hakket frisk oregano, ½ dl revet parmesan, friskkværnet sort peber, flagesalt og lidt revet muskatnød.

Det hele piskes sammen og fordeles jævnt på panden. Der skrues nu ned på lavt blus.

Og så lagde jeg låg på og lod æggemassen sætte sig. Man kan også lade frittataen stivne lidt og så bage den færdigt i ovnen for at få en gylden overflade.

Kig til den med jævne mellemrum - det tager ca 10 minutter på svag varme for æggene at sætte sig. Den må endelig ikke få for meget, så bliver den gummiagtig.

De færdige frittata blev toppet med resten af den revne parmesan, lidt gule cherrytomater og lidt hakket oregano. Er den lavet på en slip-let pande er den lige til at glide over på et fad - eller kan den bare serveres direkte fra panden.

Man kan med fordel servere en god blandet salat til. Jeg spiste den bare som den var. Overvejede et kort øjeblik ketchup, men besindede mig. Halvdelen røg indenbords til forkost - og resten til aften med en rest salat fra i går.

Og jeg har lige fortsat dagens italienske tema ved at lave den her vanille-gelato med kraftig inspiration fra Hanne K's opskrift. Den er til i morgen hvor den skal serveres med syltede kirsebær.

Det var jo meningen at jeg lige nu skulle ha' siddet hos min søster efter en lang og spændende dag i et tv-studie. Jeg var inviteret til København for at skulle deltage i optagelsen af en dummy til et ny tv-program. Jeg må ikke skrive noget om selve programmet - men jeg kan sige så meget at det var noget jeg længe havde drømt om at deltage i. Og da jeg overhovedet ikke har nogen som helst drømme om at komme på tv - så var det perfekt at få lov at prøve kræfter med konceptet uden at det skulle vises. Desværre blev optagelsen rykket til på fredag - og så ramlede alle planerne. Super ærgerligt. Men nu slapper jeg så af herhjemme i stedet og nusser lidt rundt i køkkenet.


8 kommentarer:

 1. det er æggekage med omsorg og respekt for råvarerne .... lexi lexi....

  SvarSlet
 2. Ser rigtig dejlig ud.
  Det er min yndlingsmåde at bruge køleskabet små guldkorn på, alt kan ryge i en æggekage/omelet/frittata.

  SvarSlet
 3. Hvor er det sjovt, jeg sad lige og spiste en sådan til morgenmad (okay, frokost) da jeg klikkede her ind. Du kommer ikke mel i dine æggekager?

  SvarSlet
 4. jeg er ikke den store æggekagespiser... men når det skal være så skal den fyldes med så meget som muligt!

  Katrine Steinicke

  SvarSlet
 5. Tusind tak skal du ha' :-)

  SvarSlet
 6. Tak skal du ha' :-)

  Oh yes, det er en smart måde at få ryddet ud på.

  SvarSlet
 7. Ha ha, sjovt tilfælde. Mel? Nej, det har jeg aldrig kommet i æggekage. Men jeg kan finde på at piske hviderne for sig og vende i.

  SvarSlet
 8. Sådan har jeg det også - masser af fyld :-)

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...