tirsdag den 31. maj 2016

Nudelsalat med korianderchutney og mango-sorbet med Sriracha...

Salat med sorbet? Har kliddamen sprunget en sikring? Nej nej, tag en løstsiddende heldragt af ja-hat på og få dig en på opleveren her. Der er jo ikke tale om en alm grøn bladsalat med en kugle sliksød hindbær-sorbet knaldet på toppen - men en aromatisk salat med sprøde grøntsager og nudler....toppet med en forfriskende mango-sorbet med ingefær og Sriracha. Der er smæk på smagen hele vejen!

Selv om salaten er iskold er den hot - og perfekt til en varm sommerdag. 

Jeg opfandt den her i weekenden, under et anfald af Malou Automatique - hvor jeg brainstormede over hvad resterne fra Den Store Indiske Middag kunne bruges til. Min gastronomiske legekammerat mumlede stop dig selv kvinde....men det var på ingen måde muligt. Undskyld? Jeg stod med en masse rester bla grøntsager, noget korianderchutney og en del sorbet...som skulle bruges i bedste Stop Spild Af Mad stil - så det var en del mulige og umulige konstellationer i spil...for mange, måske....

Men faktisk er det der med sorbet til salat slet ikke mit påfund. Har nemlig set det i utallige versioner på nettet og for at nævne et par stykker: vandmelon/feta salat med mynte-sorbet, capresesalat med basilikum-sorbet og krabbesalat med Bloody Mary-sorbet. Det handler bare om at tænke lidt udenfor boksen. 

Nå, men der var også lige den der korianderchutney. Hjemme i Indien gik der en del koriander til - hele 2 kæmpe bundter fra Inco blev det til. De der små forkølede potter fra supermarkederne smager ikke af en pind, men det her er der saft og kraft i. Da jeg kom hjem med det blev det straks rullet ind i fugtigt køkkenpapir og lagt i en plastikpose. Sådan kan det holde sig i over en uge på køl. Hele det ene bundt var dog øremærket til chutney.

Det er ikke det vi forbinder med en traditionel chutney, for den er ikke kogt - men blot blendet. Opskriften stammer fra en indisk aften i min gamle madklub, hvor vi lavede et hæfte med opskrifter. Hvor originalen stammer fra, kan jeg desværre ikke huske. Men her får du min version, som den blev lavet i fredags:

1 stort bundt skyllet koriander
25 g kokosflager (ja, du kan godt bruge alm kokosmel)
1 spsk kokossirup - eller brun farin
1 tsk salt
1 spsk revet ingefær
1 halvt lille hakket løg
2 spsk friskpresset limesaft
1 grøn Jalapeño (eller anden grøn chili)

Smid det hele i en minihakker og kør det *wroom wroom* til det ligner grøn pesto. Smag evt til med mere sødt, surt og salt. Chutneyen kan holde på køl ca 5 dage. Vi spiste en del af den fredag og mere lørdag til frokost - men der var stadig noget tilbage. Så den rest tog jeg frem i går til salaten her.


Og så gik jeg på jagt i skabet og grøntsagsskuffen.

Jeg fandt nudler, lavet på brune ris og tang - tørrede sorte kinesiske svampe og ristede kokosflager. Så langt, så godt...

Jeg satte et par af de tørrede svampe i blød i koldt vand. Jeg havde følgende grøntsager på lager: gul + rød peberfrugt, spidskål, gulerødder, forårsløg, agurk og den sidste rest koriander.

Det hele blev snittet i lange julienne-strimler, undtaget de 2 forårsløg, som blev snittet i tynde skrå ringe.

Den stærk-søde sorbet skulle ikke være eneste 'dressing'. Jeg valgte at lave en marinade til at marinere de kogte nudler i også. Jeg havde købt en stor dunk mangojuice, til at lave drinks - så den står jeg nu også og skal ha' brugt resterne af. Har frosset noget ned til at forsøge at lave en karrysauce af, drukket lidt i danskvand, kørt en sorbet og så brugt lidt til den her marinade. Skal nok få den tømt!

Marinade:
2 spsk mangojuice
1 spsk tamari (hvedefri soya)
1 spsk limesaft
1 tsk fiskesauce
1 fed revet hvidløg
1 lille knold revet ingefær
1 lille finthakket rød chili

Det hele blev rørt sammen og vendt i de kogte, afkølede nudler.

Jeg vred grønsagerne let mellem hænderne og vendte dem i nudlerne. Min mave havde sagt at det altså godt lige måtte komme noget protein i også - så jeg gravede en pose halvspiste hotwings fra Memphis Roadhouse frem fra fryseren, tøede dem op, varmede dem igennem, pillede kødet af og vendte det i salaten.

Og sådan kunne salaten sagtens ha' udgjort et lækkert måltid i sig selv. Men der var liiiige lidt ekstra lir til toppen...

Først små klatter af den labre korianderchutney og et lille skud Sriracha.

Dernæst et lille drys ristede kokosflager og hakket koriander.

Efterfulgt af en kugle sorbet på toppen. Den er lavet af blendet mango, revet ingefær, limesaft salt, Sriracha, meget lidt glukose og en æggehvide - og du kan se opskriften ➤➤ lige her.

Dælme en smuk salat - der var noget til både øjne og gane.

Salaten fik lov til at stå et øjeblik, til den liflige sorbet begyndte at smelte. Og så blev den rørt ud i hele portionen, hvor den bidrog med lidt frugtsødme og et ekstra svirp på tungen. Pløk - men SÅ lækkert.

Der er stadig en smule sorbet tilbage. Jeg tænker den vil gå godt på en frisk salat med rejer, agurk, dild og mango. Nu får vi se, hende Automatique kan nemt nå at få en anden idé.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------

I dag kommer Anne på besøg til tarteletter og planlægningsmøde ang Kulinarisk Sydfyn. Vi er inviteret derned igen i år - og har fået mulighed for at holde et lille foredrag om at være madbloggere. I vanlig stil, når det er os, med gak og løjer indlagt.

Så jeg må heller få styr på mit køkken, som stadig lider lidt efter weekendens indiske tour de force.

God tirsdag til alle der kommer her forbi...Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...