fredag den 20. maj 2016

Keema Matar - indisk gryderet med hakket kød og ærter...

Her får du min version af den lettilgængelige og superlækre indiske ret: Keema Matar. Den er oprindelig med hakket lam eller ged, men her har jeg brugt godt dansk økologisk oksekød. Retten er et af elementerne til Den Store Indiske Middag i næste weekend. Og da jeg for en gang skyld er på det der 'forkant' blev den lavet næsten færdig nu og gemt i fryseren.

Mørt langtidssimret kød i aromatiske sauce med masser af søde ærter - det er et hit! Opskriften er frit efter Madhur Jaffrey, men med mit twist.

Retten starter, som så mange andre indiske retter, med et par spsk Ghee. Det er groft sagt klaret SMØR - aka helt rent fedt uden vand og mælkebestanddele. 

Ghee kan købes færdigt i visse specialbutikker - men det er nemt at lave selv. Jeg brugte 250 g økologisk SMØR fra Naturmælk og endte med ca 200 g færdig Ghee.


Det kan sagtens holde sig ved stuetemperatur, men jeg foretrækker at køle det ned. Når det skal bruges, kan man nemt skrabe den ønskede mængde fri med en ske.

Til selve retten skulle der bruges 300 g hakket oksekød (jeg brugte det der var med i ugens kasse), løg, hvidløg, ingefær, tomatpuré og hakkede tomater.

Krydringen bestod af 2 tsk gurkemeje, ½ tsk friskrevet muskatnød, 2 tsk spidskommen, 1 tsk kanel og 4 spsk Kandyan Curry (koriander, fennikelfrø, sort peber, spidskommen, ingefær, kardemomme, nelliker, kanel og karryblade).

For at være lidt fræk, tilføjede jeg også ½ tsk pulveriseret chipotle. Autentisk indisk? Nope, men det skider de vilde engle på! Der skulle også bruges 1 løg, 2 fed hvidløg og en stor knold ingefær.

Løget blev hakket mellemfint og hvidløg + ingefær revet fint. Og så var retten lige til at starte op. 

En stor pande blev varmet op med 3 spsk Ghee. Løg, hvidløg og ingefær blev stegt blødt og lysebrunt. Krydderierne blev tilsat - og derefter oksekødet. Da det hele var brunet let af, blev der tilsat 2 spsk tomatpuré og 1 ds hakkede tomater + 3 dl vand. Retten fik lov til at simre ved meget svag varme, uden låg, til væden var kogt næsten væk. Det tog ca 1½ time. Der blev derefter smagt til med rigeligt salt og friskkværnet sort peber.

Retten blev derefter kølet ned og gjort klar til fryseren. Jeg tog dog en smule fra, som skulle prøvesmages til aftensmad.

2 dl blev tilsat saften af ½ citron og en stor håndfuld frosne ærter. Det blev varmet godt igennem og justeret med lidt ekstra salt.

Et drys koriander - og så var det mad. Den krydrede 'kødsauce', den syrlige citron og de søde ærter spiller SÅ godt sammen. Glæder mig til at servere retten som en del af middagen.

Jeg fik også lavet både snacks (kryddernødder, næsten efter den her opskrift), en sær is (ja, der er Sriracha involveret) og kokossaucen til fiskeretten (havkat) i går - så jeg føler at jeg er ved at være godt med. Men jeg ved af erfaring at der stadig er meget at se til. Satser på at få lavet selve saucen til Murgh Makhani (Butter Chicken) lavet på forhånd også - for målet er at være så ustresset som mulig på selve dagen, når ham her skal spises under bordet. Men der er virkelig mange detaljer det skal på plads og begrænsningens kunst er svær....meget svær. Men jeg ELSKER det jo. At planlægge, lave opskrifter, klemme ekstra ting ind, forberede og eksekvere - det er ren zen. For mig er det ikke teknisk svært at lave sådan en middag - men det koster kræfter (og mange indlagte hvil) + utrolig meget tid. Alene det at udvikle og sætte de rette cocktails til de forskellige retter, er hårdt *hik* arbejde kan jeg love dig! 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

I dag skal jeg dog ikke i køkkenet - for jeg skal på brun date....med en bøf. Sammen med en anden af De Brune Riddere trækker jeg nemlig i de brune waders og trasker ud i den dybe brune sovs, for at tage favntag med en moppedreng af en bøfsandwich....som forhåbentlig scorer højt på karakterskalaen og dermed er køretuen værd...

I denne måneds Ud & Se er der forresten en fremragende artikel om bøfsandwichens historie og lidt lir om De Brune Riddere (skrevet at den skønne Ida Rud). Skal du ikke selv på farten, kan hele bladet læses lige her

God weekend til alle er kommer her forbi...



Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...