mandag den 23. maj 2016

Sommerens bedste kartoffelsalat - med vinaigrette, krydderurter og Havgus...

Sponsoreret: krydderurterne er en gave fra Growing Home.

Tør man påstå at sommeren er her? Jeg har i hvert fald taget hul på grill-sæsonen. Jeg plejer at påstå at hver sommer har sin egen kartoffelsalat - og har lavet nogle forskellige versioner igennem årene. Her får du mit bud på en, som jeg ved jeg kommer til at lave igen og igen denne sommer - både med kartofler og med blomkål:

Ingen tung hvid dressing her, men en liflig vinaigrette med fuldkornssennep, kapers og en stor håndfuld krydderurter - og masser af høvlet ost.

Der var en pose med 350 g nye kartofler med i ugens kasse - dem vaskede jeg og kogte lige akkurat møre.

Der var også bredbladet persille og kørvel med - og så var der en lille rest basilikum fra sidste uge. Det var dog slet ikke nok, så jeg måtte en tur på altanen.

Der har jeg nemlig, takket været Growing Home, fået mig en lille urban krydderurtehave. Når man bor i lejlighed (og har katte + fibrohjerne) kan det være noget af en udfordring at dyrke noget brugbart. De her krydderurter er dog ret så robuste og kan tåle noget mere, end de skravl man køber i supermarkederne. De er dyrket på friland, uden brug af kemisk skadedyrsbekæmpelse - og er klar til at bruge ved ankomst. Med lidt kærlig pleje kan de holde resten af året (Note to self: vand dem!) 

Jeg måtte frit vælge 6 varianter i deres sortiment - og endte med at få leveret citronverbena, peberurt (vintersar), vietnamesisk koriander, bronzefennikel, citrontimian og grøn salvie. Siden har jeg selv tilføjet en citronmelisse til samlingen - og planlægger også at skulle ha' en bredbladet persille.

Til denne kartoffelsalat tog jeg en god håndfuld kørvel og bredbladet persille - og gik på altanen efter lidt salvie, citrontimian, peberurt og bronzefennikel. Den sidste gemte jeg - og hakkede resten. De hakkede krydderurter blev blandet med en stor spsk fuldkornssennep, 3 spsk citronolie, 2 spsk hvidvinseddike, saften fra ½ citron, 2 spsk hakkede kapers, lidt urtesalt og masser af friskkværnet sort peber. 

Jeg har 2 slags Havgus på lager: den alm, som er lagret minimum 1 år - og en særudgave som er lagret i 4 år. Ja, jeg er også selv overrasket over det indkøb. Men den på 4 år er SÅ nøddeagtig med ekstra mange af de knasende proteinkrystaller - det var kærlighed ved første bid. Til den her salat valgte jeg dog den almindelige - og høvlede en god portion til spåner. Kan du ikke skaffe Havgus, kan den erstattes af anden hård ost som f.eks Parmesan eller Pecorino. De kogte, afkølede kartofler, blev skåret i mundrette bidder.

Det her makkerpar af urte-vinaigrette og ost, vil også passe fremragende hældt ud over et fadfuld dampede hvide asparges.

Alt vinaigretten og ⅔ af osten blev vendt i kartoflerne. 

Kartoflerne fik lov til suge smag til sig på køl i en lille times tid, inden salaten kom på et fad. 

Resten af osten og den plukkede bronzefennikel blev fordelt over.

Salt, syre, umami og aromatiske krydderurter - det hele går op i en højere enhed. 

 Spis den alene, som en vegetarret - eller server den til sommerens grillede kød.

Jeg serverede selv kartoffelsalaten sammen med en grillet svinekotelet, grillet spidskål + nye løg og en blandet grøn salat, som det sidste basilikum røg i.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Det er virkelig fedt at kunne dyrke og plukke krydderurter på altanen - i stedet for at skulle købe nye hele tiden. 

De 6 potter med krydderurter jeg fik leveret, gav mig dog et lille pladsproblem på altanen - da jeg kun havde plads til 2 i hængepotter og resten på en lille rullevogn. Jeg cyklede derfor op i Bauhaus og købte en altankasse. Der fandt jeg også hele sortimentet fra Growing Home - og nuppede, som sagt, en citronmelisse med hjem også.

Nu skal jeg så bare huske at vande dem!!! Og måske/måske ikke holde Iskelil fra dem. Det bette kræ er gået fra at være dødsensangst for altanen, til totalt forlibt i krydderurterne - og tilbage til angst. Nu sidder hun igen her bag altandøren og knurrer af de grønne sager der svajer i vinden. Ja, katte er totalt sære!

Den bette kryster-kat bliver forresten 1 år i dag. Eller det vil sige, det har jeg bestemt at hun gør. Hun blev jo fundet som en bette hitte-mitte i en hæk - men var ca samme alder som plejemor-kattens killinger...og de blev født d. 23/5 sidste år. Tillykke til den bette fis - hun giver liv og glade dage her.

God mandag til alle der kommer her forbi...

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...