mandag den 12. december 2011

Vegetarisk julemad: Grønkålspostej...

Julen nærmer sig og årets julemiddag skal planlægges. Står du med fletningerne i postkassen forbi du får en vegetar på besøg og ikke ved hvad du skal servere? Så skulle du måske overveje at traktere grønthøsteren med denne sunde og lækre postej.

(Billedet er forarbejdet i Picasa for at give det et retro look a'la Instagram)

Grønkål? Er det ikke bare noget langhåret hippie-æde? Jo, det er det også. Grønkål er dog noget af det sundeste efteråret og vinteren kan byde på. Jern, kalk, kostfibre og C-vitaminer - og ikke at forglemme velsmag. Det handler bare om at tage ja-hatten på og få gang i den grønne sag. I denne uge var der en stor pose kål med i ugens kasse. Det skulle der straks gøres kål på (Muhahahaha.....pun intended).

Den her postej vil gå rent ind hos enhver vegetar - og hos andre der foretrækker mindre kød i maven.

Opskriften er udsprunget af min vegetariske falske juleand fra sidste år. Så jeg startede med at koge noget quinoa (udtales kinwɑ) som udgangspunkt.

Grønkålspostej:

50 g hakkede ristede valnødder
200 g svampe (her markchampignon)
250 g løg
150 g grønkål (frisk eller fra frost)
150 g porre
4 dl kogt quinoa
1 spsk frisk timian
3 spsk olivenolie
½ dl balsamico
3 æg
1 dl græsk yoghurt
ca ½ dl rasp
salt/peber


Hvis du bruger frisk grønkål, som jeg gør her, så skal den skylles meget grundigt. Jeg skyller den af mange omgange og slynger den derefter fri for overskydende vand i en salatslynge. Bruger du kål fra frost skal det blot tøes op og knuges fri for væde.

Jeg ville gerne ha' haft mange flere svampe i, men jeg måtte tage til takke med det jeg havde i huset. Det er derfor porrerne blev fundet frem. Armkræfterne kneb det lidt med, så det blev den nemme løsning:

Grønkål, løg og svampe fik en tur i blenderen *wroom wroom* hver for sig. Det eneste jeg skulle ha' kniven i var porrer, nødder og timian.

En stor pande blev varmet op og olien hældt på. Løg, porre, svampe og timian blev sauteret til det meste af væsken var fordampet. Grønkålen blev tilsat og fik lige lov få et par minutters varme.

Valnødder og quinoa blev rørt i inden blandingen fik lov til at køle i 15 minutter.

Mens blandingen kølede piskede jeg bindemidlet af æg og græsk yoghurt sammen. Det blev krydret godt med salt og peber.

Det hele blev blandet godt sammen til en homogen 'fars'.

For at teste smagen stegte jeg lige et par små deller. Det er en god ting at gøre - dels kan man teste om krydringen er tilstrækkelig og om det hænger sammen eller der skal mere æg i. Argh, den stegeskorpe fik noget i mig til at klikke: det måtte jo kunne laves i vaffeljernet! Jeg sværger - det jern har en eller anden sælsom magt over mig.

Størstedelen af farsen kom i en smurt brødform og sat i ovnen på 180°C i 45 minutter.

Resten kom i det, godt olierede, varme vaffeljern.

Og det lykkedes sørenjensme.

Ikke alene blev det en lækker sprød vaffel - den kunne også løftes ud af uden problemer.

Det er lige før jeg fortryder at jeg kom noget som helst i ovnen. Så meget stegeskorpe gør det til en rigtig sprød og lækker snack.

Den færdigbagte postej fik lov til at køle af i formen i ca 20 minutter før den blev løsnet i kanterne og vendt ud.

Det blev til en fast og saftig postej som vil gøre sig godt til rødkål, brunede kartofler og sauce lavet på grøntsagsbouillon.

Postejen kan også spises kold som pålæg på brød - et strejf af sennep og en syltet rødbede vil være fjong på.

Grundopskriften kan sagtens varieres efter hvad du har i huset. Det gælder bare om at lave noget som smager godt og som kan hænge sammen. Får du en veganer til jul kan du erstatte æggene med hørfrøskum eller No Egg og yoghurten med en soyabaseret som f.eks Provamel.

Jeg vil også lige indskyde at grønkål kan bruges som en fremragende hovedbeklædning. Billedet blev taget på dette års Mad+Medier efter jeg muligvis har drukket et par glas vin eller to.


11 kommentarer:

 1. Mhh, det ser vel nok lækkert ud. Er ikke selv vegetar, men har netop fået en skøn pose grønkål hjem - så nu bliver jeg simpelthen nødt til at prøve kræfter med denne postej. Men jeg har dog lige et enkelt spørgsmål - hvor kommer balsamicoen ind i billedet - og er det rød eller hvid?
  Mvh Susanne

  SvarSlet
 2. Hvor lyder det dog lækkert, Malou - du er fantastisk til at finde på! Og sundt er det jo tilmed. Varme klem

  SvarSlet
 3. Med stor inspiration fra dine mange lækre madvafler, forsøgte jeg mig igår med ærtevafler med røget laks.
  Hvis du har lyst kan du se opskriften på min blog.
  Mange hilsener

  Marlene

  SvarSlet
 4. Det ser rigtig spændende ud! Hvor tør/fugtig er postejens konsistens? :-)

  SvarSlet
 5. SUVERÆNE tiltag!!! Og SKØNT billede - det er altså fedt du viser det billede! Du styrer for vildt M

  SvarSlet
 6. Grønkål i vaffeljernet - ja det kan jo næppe overraske...
  Med et netop indkøbt (dobbelt!) vaffeljern i huset (efterspurgt af manden, som omsider fik sin vilje), så må jeg snart i gang med at eksperimentere. Men det bliver efterhånden svært at finde på noget der ikke har været omkring dit vaffeljern først :-)

  SvarSlet
 7. Spændende med alt det vegetariske der - fik helt lyst til at spise noget bacon til det hele ;)

  SvarSlet
 8. Du er skøn! Tak for det råber veganeren, den glæder jeg mig meget til at lave, og så kan jeg se at jeg er nødt til at gå ud og finde mit vaffeljern frem af gemmerne...

  SvarSlet
 9. Mon jeg egentlig nogensinde har lagt en kommentar her? Jeg tror det ikke. Jeg er ret vild med din blog :D jeg laver ikke så mange af opskrifterne, da jeg ikke er den store kødspiser. Så indslaget i dag var så herligt! Vi plejer at lave tærter med grøntsager og nødder til jul, og salater med appelsiner, rødkål og sådan. Superlækkert. Jeg må blankt indrømme at min viden om et vaffeljerns anvendelsesmuligheder har været stærkt indskrækende, indtil du begyndte at blogge om det, haha :D! Jeg tænkte - hvad med en havregrødsvaffel? Ville de gå?

  hilsen Trine - en danskstuderende, der spiser meeeeget havregrød.

  SvarSlet
 10. jeg er blevet beordrede til at lave denne postej af min mand.. Dog har jeg ingen "skide i bukserne " grønlangkål hverken friske eller på frys, så jeg er nødtil at ændre lidt på opskriften.
  Du kan evt. se ændringen inde på min blog i løbet af i morgen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Uh, ja - så må du jo hellere adlyde :-)

   Du kan jo bruge den her opskrift i stedet for - og så bare droppe æbler og svesker:

   http://klidmoster.dk/2010/12/den-falske-juleand.html

   Glæder mig til at se din udgave :-)

   Slet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...