tirsdag den 20. december 2011

Perlebyg a' la mande...

Tag ja-hatten på og prøv noget nyt til jul. Der er ingen der siger at man SKAL være underlagt traditionernes tyranni. Hænger den almindelige ris a' la mande med kirsebærsauce dig ud af halsen - så prøv den her version på perlebyg med en frisk appelsinsauce til.

Appelsinsaucen kan du finde opskriften på lige her. Den er smagssat med laurbær og vanilje - så den har både sure, søde og bitre noter. Det passer rigtig godt til både den her model og den bløde søde ris a'la mande.

Den her opskrift er til 4 små portioner. Grøden blev kogt af 1 dl perlebyg og 4 dl mælk.

Jeg kom perlebyg, mælk og en flækket ' tom' vaniljestang i en gryde og satte den i ovnen på 130°C. Hver gang der var gået 20 minutter tog jeg den ud og rørte rundt. Efter ca 2½ time var den helt perfekt - perlebyggen var mør og en smule udkogt. Den kan også koges på komfuret i ca 40 minutter - men det kræver konstant omrøring.

Perlebyggrøden kom i en skål og på køl natten over. Den kan også sagtens køles ned på et par timer. Det er bare vigtigt at den er helt kold inden fløden kommer i.

Den kolde grød blev smagt til med ca 1 spsk sigtet flormelis. Det var ikke nødvendigt med mere, vaniljestangen havde også afgivet en del sødme.

100 g smuttede mandler fik lige en tur i minihakkeren *wroom wroom*.

De blev hakket mellemfint og blandet i grøden.

2 dl af den, efter min mening, bedste fløde blev pisket til blødt skum.

Indrømmet, den kunne godt ha' trukket 1 dl fløde mere. Men jeg skulle jo bare prøve hvordan det blev - og så sparede jeg de kalorier.

Jeg anrettede den i små skåle.

Med appelsinsaucen for sig. Og smagen? Det smager rigtig godt og næsten som almindelig ris a' la mande. Det er kun teksturen der er lidt anderledes. Man kan også lave grøden på f.eks sago, tapioka, brune ris eller perlespelt.

Perlebyg a' la manden kan naturligvis også serveres med kirsebærsauce - Selleberg har markedets bedste. Prøv den, du vil ikke fortryde det.


7 kommentarer:

 1. Rigtig god ide.
  Nu får jeg næsten ikke noget julemad og sjældent 'på dagen', så bliver ikke træt af de ting jeg kan lide af det - men savner ofte at der er lidt mere gods og bid :)
  Smukt :)

  SvarSlet
 2. Det er godt nok bizart - men det er jo netop derfor vi har en Klidmoster; hvem opfinder ellers den slags? (tror dog ikke Julenazisten tager springet til perlebyg, men mon ikke den kan sælges til Noma?) //kh Tuberkulosen

  SvarSlet
 3. Mmmm, det lyder virkelig lækkert. Jeg er jo egentlig til helt traditionel ris a´la mande med kirsebær. Men jeg er overbevist om at jeg ikke ville fortryde din variant med appelsinsauce.
  Især ikke taget i betragtning af at jeg altid laver denne and:
  http://www.valdemarsro.dk/den-ultimative-andesteg-med-appelsin-timian-og-vanille/
  Og så vil det være oplagt at køre appelsintemaet hele vejen igennem julemiddagen.
  Det skal da vist prøves af :)

  SvarSlet
 4. Marian Neerup Larsen29. januar 2012 kl. 18.30

  Ej hvor lækkert med et alternativ til alt det traditionelle....

  SvarSlet
 5. Jeg tror jeg holder mig til grødris i år... Synes det er weird nok at lave den på soja/ris-produkter (og ditto "flødeskum" *host* *hark*) ;-)
  Men sjovt initiativ. Er lidt forelsket i appelsinsaucen - det var en god ide. Men nu har jeg lige købt mig nogle amarenakirsebær til projektet, så dem tror jeg, at jeg vil spise først - og så er mandel-desserten nok forsvundet før jeg når til appelsinerne *fnis*

  SvarSlet
 6. Sikke en god idé - jeg har aldrig tænkt på, at man kunne bruge perlebyg i stedet for ris. Kunne man have lavet det i høkasse i stedet for?
  Varme klem!

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...