torsdag den 29. december 2011

Rå rosenkålssalat med mandariner...

Oven på den fede bløde julemad er det godt med noget sprødt grønt knas. I går stod menuen på frikadeller og der skulle en god salat til. Ud over rosenkål bød den også på gulerødder, mandariner, dadler og ristede mandler + en sur/sød sennepsmarinade.

Rå rosenkål - kan man det? Ork, ja - det skal bare være skåret fint nok.

Pil de yderste blade af rosenkålen og snit dem så fint som du kan.

Det plejer at være et slidsomt projekt for mig - men ikke mere. Takket været den Börner mandolin jeg har fået af Santoku går det nu som en leg.

På inden tid og med meget få brugte armkræfter havde jeg en stor tallerken perfekt snittet rosenkål.

Jeg skiftede indsats i mandolinen og kunne nu snitte mine gulerødder (1 gul + 1 orange) i julienne på 30 sekunder.

Og så skulle der laves en dressing. Olivenolie, æblecidereddike, fuldkornssennep, agavesirup, salt og peber.

Dressingen blev hældt over de snittede grøntsager. Jeg tog en latexhandske på og æltede det hele sammen. Det får kålens cellevægge til at springe så den bliver nemmere at tygge og optager marinaden bedre. Salaten kom derefter på køl for at trække.

Og så skulle der gøres lidt fyld klart. Julens sidste 2 mandariner blev lokket ud af skallen, stenene listet ud af 3 dadler og de ristede mandler hakket groft.

Mandarinerne og dadlerne blev skåret i små bidder.

Salaten blev hentet på køl og vendt med frugten.

De ristede mandler blev drysset over.

Det var virkelig en skøn salat til et par saftige dunser. Knas med knas på.

I dag har jeg været inde i byen til et sandt udsalgshelvede. Men jeg fik det jeg kom efter, nemlig et nyt stegetermometer. Valget faldt på det her fra OBH. Det kostede noget mindre end jeg havde regnet med, så jeg smuttede forbi Kunst og Køkkentøj og forkælede mig selv med en form til at støbe chokolader i også.

Jeg valgte at tage en lille pause fra de frådende horder af gavebyttende og købelystne århusianere på Slap Af hvor jeg har spist med stor fornøjelse før. Der fik jeg den mest fantastiske rugbrødssandwich (79 kr). Den var med fyld af røget tun, forskellige salatblade, brøndkarse, ravigottedressing, syltede rødløg og tyttebær. Nøj, det var bare kræs. En af de mere mindeværdige frokoster jeg har fået i år. Det er stadig grænseoverskridende at gå ind og spise frokost alene, men i dag gik det heldigvis ret nemt.

Nu skal jeg lave stuvet hvidkål og slappe af resten af aftenen. Ud over at kræfterne er små har jeg begyndende ondt i halsen og småbjæffer som en babysæl. Hvis jeg ikke passer på bliver det hurtigt til den helt store omgang - men man har jo lov at være heldig. Så det krydser vi lige fingre for ikke?11 kommentarer:

 1. Ohlala - skæppeskøn salat! Er helt enig i, at fintsnittet rosenkål gør sig rigtig godt i en salat. Brugte det selv i en forret til juleaften sidste år, og selv en rosenkålshadende gæst kunne lide det! De er bestemt lækre, de små kål, bare man nusser lidt om dem :-)

  SvarSlet
 2. Marian Neerup Larsen29. januar 2012 kl. 18.28

  Uhmn rosenkål! Det er virkelig også kommet på menuen her hos os! Og mums hvor ser din salat lækker ud. Æblecidereddike er et hit til virkelig mange lækkerier i mit køkken....

  SvarSlet
 3. ej den ser skøn ud din rosenkålssalat - den må jeg huske. Apropos at spise alene - nu har jeg jo været single i mange år, så jeg har for længst gjort op med at der er ting, man ikke kan gøre alene OG nyde det i fulde drag:-) Jeg går ud og spiser alene tit - også middag om aftenen, hvis det passer mig. Jeg går også nemt i biffen alene, ja sågar har jeg flere gange taget et kroophold alene med et par overnatninger, når jeg har trængt til luftforandring og forkælelse. Det eneste jeg ikke gør alene er at rejse - men det er nu mest fordi jeg selv synes at lige netop det er kedeligt alene. Der vil jeg gerne ha' selskab. Ja, det vil jeg da også til bif og middag, men at være alene skal ikke betyde at jeg ikke skal nyde livets behageligheder fordi jeg ikke har en mand til hverdag:-) Håber du og alle andre vil gå rigtigt meget ud alene i 2012, så det blir helt "normalt". Heldigvis føler jeg mig aldrig kigget på - men det er måske fordi jeg ikke selv synes at der er noget "pinligt" ved det.
  Rigtig godt nytår o ghåber du slipper for forkølelsen

  SvarSlet
 4. Åhh Klidmoster, du berører et emne som ligger mit hjerte nært: at spise alene på café og lignende steder her i lille Danmark. Jeg har boet i London i en periode, og der gik næsten ikke en dag, hvor jeg ikke var alene på café eller kaffebar. Jeg elskede det, for vi var mange ensomme sjæle som sad og læste aviser, bøger eller bare nød en god kop kaffe. Da jeg kom hjem til lille Danmark tænkte jeg "hvorfor har jeg dog aldrig været på café alene herhjemme?". Jeg skyndte mig ned på yndlings cafeen, hvor jeg satte mig, og fluks fik jeg TO menu kort. Jeg takkede nej til det ene, og aldrig før er jeg blevet kigget på med et så mistroisk blik. Jeg spiste min mad i larmende tavshed, og følte vitterligt at hele byen var stoppet op for at se på "hende den tossede, som spiser alene". Hvorfor er man mærkelig når man er alene?! Jeg spiser tit alene når jeg er hjemme, så hvorfor ikke ude i offentligheden? Nogen gange er Danmark simpelthen for lille et land til at rumme mig og alle mine mærkværdigheder, så det er godt, at en som dig står frem og siger, at du også spiser ude alene. Måske vi kan vende landet til tanken om mennesker der spiser alene?

  /Anne

  SvarSlet
 5. Hov! Det navn sagde mig noget, og jeg måtte ud i skabet og kigge - og minsandten, jeg har også en Börner. Den er orange, sidder i en mørkebrun holder og er lavet i W. Germany. :-) Den er mindst 25 år gammel, og som 10 årig eller så fik jeg nogle solide flænger i fingrene af den. Min mor kunne ikke lide den, men den fik alligevel lov at overleve så længe, at jeg kunne tage den med mig, da jeg flyttede hjemmefra for 16 år siden. Men jeg synes nu ikke, at det er uden armkræfter at bruge den. Måske den er ved at være lidt slidt.

  Skægt. :-)

  SvarSlet
 6. Hæ, flot - jeg klikkede jo bare på det andet link. Okay, men jeg har nemlig en dårlig foodprocessor, som jeg ikke synes er særlig genial til at snitte og lignende. Men jeg tænker, at det nok alligevel i høj grad er det samme de kan :)

  SvarSlet
 7. Oh hvilken luksus salat. Jeg havde helt glemt at dadler kan bruges til andet end at rulle bacon om. Salaten lyder også lidt sundere :-)

  SvarSlet
 8. Åh, du kan tro jeg også er glad for den. Den har allerede sparet mig mange armkræfter. Der er et link i teksten til den jeg har ;-)

  En mandolin kan snitte skiver strimler, lave pommesfrites og julienne + begge dele i tern. En foodprocessor kan jo ud over det også rive, blende og hakke. Men jeg vil sige at med en mandolin og en stavblender med det rette tilbehør kan lave det meste af de et stor køkkenmaskine kan.

  Aww, hvor er du sød - nu bliver jeg helt forlegen :-D

  SvarSlet
 9. Hvor sjovt :-) Måske var vi der ligefrem på samme tid?

  Hvad fik du så om man må spørge?

  SvarSlet
 10. Den lyder simpelthen så fantastisk den mandolin - sådan en kunne jeg nu godt tænke mig at have at spille på ;) Umiddelbart har jeg dog måske fået nye køkkenting nok for et stykke tid - hvilken af mandolinerne har du? Nogle af dem er trods alt ikke så dyre, kan jeg se? Forresten, jeg har tit tænkt på, om en mandolin gør det bedre end en (billig) foodprocessor kan - eller om det er det samme? Er det noget, du ved noget om, åh du madorakel? :D

  SvarSlet
 11. Ej jeg spiste også derinde i dag, efter dine anbefalinger! Sjovt!

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...