torsdag den 22. december 2011

Julekrydrede æbleskiver...

Ordet jul smager af æbleskiver......det er sandt! Her er det dog æbleskiverne der smager af jul - af sødt juleøl og varme krydderier.


De kan spises med marmelade, sukker, sirup eller blot et drys flormelis.


Det er første gang i mange år jeg bager æbleskiver. I min læretid bagte jeg mange tusinde - og det kurerede mig for en lang periode. Jeg havde en gammel elendig elektrisk fidus som røg til genbrug da vi flyttede over i den her lejlighed - og har først fået anskaffet mig en rigtig pande nu. Den er ikke af støbejern, men af aluminium. Jeg skal jo selv kunne løfte den.

Grundopskriften har jeg fået af @sandfaer på Twitter. Den indeholder juleøl, men det havde jeg ikke - så det blev med hvid X-mas og ølsirup i stedet.

Her er den originale opskrift:

250 g mel
3,75 dl mælk
4 æg
175 g smør
1 dl KB juleøl
Lidt salt
25 g sukker


Og her får du så min udgave:

250 g mel
1 tsk kanel
½ tsk kardemomme
½ tsk ingefær
½ tsk nelliker
3 dl mælk
0,75 dl fløde
4 æg (delt i blommer og hvider)
175 g smør
1 dl øl - hvid X-mas
1 spsk ølsirup

15 g sukker
1 knsp salt

Først piskes æggeblommerne med ølsirup og sukker (Bruger du KB juleøl, skal det bare være blommer og den fulde mængde sukker der piskes).

Det skal være helt lyst og skummende.

Krydderierne sigtes sammen med melet.

Smørret smeltes og tilsættes æggesnapsen sammen med resten af ingredienserne.

Æggehviderne piskes stive og vendes i dejen.

Jeg foretrækker at komme dejen i en engangssprøjtepose. Det gøres nemmest ved at stille den i et højt glas.


Enden lukkes med en poseclips - så kan dejen kun komme en vej ud.


Klip spidsen af og bøj den opad. Og så er det tid til at varme panden op.

Jeg steger i smeltet klaret SMØR. Det hverken syder eller branker - men giver en flot gylden stegeskorpe.


Med sprøjteposen er det nemt at dosere dejen i hullerne.


Er der nogen der ikke ved hvordan man laver runde æbleskiver? Når der er dannet en lysebrun 'skal' vendes den op på højkant i hullet - brug en tynd strikkepind eller en tandstik. (Det er på det her stadie man kommer et lille stykke æble i, hvis det skal være ægte æbleskiver). Der fyldes lidt ekstra dej i hvert hul inden de drejes endnu en gang.

De gyldne æbleskiver bliver vendt et par omgange til mens de bager færdige.

Selv om de er kuglerunde når de er nybagte klapper de lidt sammen hen af vejen. Der blev 35 stk af den her portion.


Det var meget svært ikke at foræde sig i de gyldne julekugler.


De var svampede og gode - og ikke klæge som de ofte kan være.

Resten kom på køl. De kan enten fryses eller spises over et par dage. De skal blot varmes et par minutter i ovnen, så er de næsten som nybagte igen.

Mange tusind tak for alle de dejlige stemmer og 'likes' på Facebook. Jeg er SÅ glad og stolt over at jeg kan berette at det var mig der vandt Peberkagehusudfordringen.

Juryens begrundelse: (citeret her fra)

"Juryen har kåret "peberkagehus med bolchevinduer og pynt" som vinnerbidrag. Huset er svært delikat, stilrent og med mange små, flotte detaljer. Det er tydeligvis nedlagt svært mye arbeid i dette huset, og små detaljer som fargede vinduer setter prikken over i-en. Bidraget gir også mye "julefølelse", særlig når lysene på innsiden er tent. Juryen vektlegger at avstemningen på Facebook ikke har påvirket valget av vinner, men det har vært et stort engasjement rundt dette bidraget".


Nu er jeg ikke nogen ørn til norsk - men det der er lige til at blive rigtig glad af. Ud over æren og glæden følger der også en laber præmie med: en Kenwood KM020 Major Titanium. Den glæder jeg mig rigtig meget til at tage i brug. Sikke en dejlig julegave at få. Nu har jeg ikke længere nogen undskyldning for ikke at bage ALT mit eget brød.

Måske skulle jeg ønske mig Meyers bagebog i julegave?17 kommentarer:

 1. Tillykke!!!! Så betaler det sig altså at stemme ;)
  Glædelig jul - Edith

  SvarSlet
 2. Hvor dejligt! Tillykke og glædelig jul :-)

  SvarSlet
 3. http://www.williamdam.dk/mad_vin/mad_vin_div/bleskiver_1556013_da.html
  Kender du denne bog ?
  Mvh
  Tina

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Tina

   Nej, den kendte jeg ikke - så tak for tippet :-D

   Slet
 4. Stort tillykke med at du vandt - det er også SUPER med de glasruder :)

  SvarSlet
 5. Hej Malou ! Det glæder mig at høre, at du vandt Kenwood maskinen. Det må være rigtigt dejligt for dig med en sådan extra uventede, men stærkt ønsket julegave

  SvarSlet
 6. For søren hvor ser de bare super gode ud- håber jeg får den æbleskivepande jeg ønsker mig i julegave!! Jeg så selv først tricket til runde æbleskiver forleden i et link på Samvirke . Det er da bare så smart. Tak for opskriften og rigtig glædelig jul!
  Kh Sara

  SvarSlet
 7. Tillykke, Malou - jeg er så glad for, at du vandt Kenwood'en! Og tak for den skønne opskrift på æbleskiver! Den skal bruges her :-)
  Varme klem!

  SvarSlet
 8. Fantastisk at du vandt kæmpemaskinen! Meget velfortjent. Jeg har selv en stående på ønskesedlen for 2012 ;) glædelig jul!

  SvarSlet
 9. tillykke med det.
  ser ud til at være en lækker maskine

  Glædelig jul.

  p.s. Kan kun anbefale Meyers Bagebog

  SvarSlet
 10. Yeah, tillykke med din nye arbejdskraft :-)

  SvarSlet
 11. Hej Klidmoster

  Stort tillykke med præmien. Den fortjener du.
  Glædelig jul.

  Hilsen
  Inge V.

  SvarSlet
 12. Tillykke tillykke! Jeg har selv sådan et monster, og jeg elsker den over alt på jorden. Det er dog en meget tung skål som følger med, så ønsk dig evt. en plastikskål. Jeg er helt gennemsnitligt slap, og jeg har problemer med den store stål skål når jeg skal skrabe dej over i en form.
  Men igen, tillykke! Du har så meget fortjent den :)

  SvarSlet
 13. YAY du vandt! Hvor er jeg glad på dine vegne, og det er også ærligt og redeligt fortjent. Tillykke Malou :)

  Hilsen Vicki

  SvarSlet
 14. NUUUUUUJ, HVOR ER DET FEDT!!!! Super-duper meget tillykke med førstepræmien!!!! Hvor er det bare overmegamegetsuper-keewl at vi kan hjælpe dig til en køkkenmaskine, det holder hele vejen ind i det nye år. Så har jeg også fået et kryds i spejderbogens oversigt over gode gerninger (hø hø).
  Og hey - nårh ja - de der julekugler ser da vildt smarte og fancy ud. Tror du man kan lave dem uden piskefløde? For ellers bliver min mave altså totalt sur på mig...

  SvarSlet
 15. Vi har en norsk supervisor, og jeg kan lige høre hende "synge" og betone sætningen "svært mye arbeid", og det lyder dejligt. :-)

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...