tirsdag den 27. december 2011

Karameller med hvid chokolade, citron og lakrids...

Lige siden lillejuleaften, hvor jeg lavede de her lakridspudrede karamelkugler, har idéer til alternative versioner af dem rumsteret rundt i mit baghoved. Jeg ville både pille ved konsistensen og smagen. Her kommer så den første version:

75 g honning med citron
100 g hvid chokolade
2 tsk rålakridspulver
1 spsk engelsk lakridspulver


Hvis du bruger en honning uden citron kan du tilsætte en smule fintrevet citronskal fra en ubehandlet citron.

Det er de mest fibromyalgi-venlige karameller EVER - for der skal ikke røres ret meget og man skal ikke bakse med tunge gryder. Få ingredienser + en minimal arbejdsindsats = hurtig og overskueligt projekt. Jeg bruger mikrobølgeovn - og har du ikke sådan en dims, så lav det over vandbad. Jeg havde fået et lille glas honning med citron i min pakkekalender og det ville jeg bruge. Min søster fortalte at hun havde lavet dem efter min første opskrift og tilsat rålakrids - så det ville jeg også prøve.


Der var ikke helt honning nok i det lille glas, så jeg supplerede med lidt af min bybi. Jeg ville gerne ha' at karamellerne blev mere faste og chewy end de første, så jeg skar lidt i honningmængden da det er den der er 'blødgøreren'.

De 2 slags honning blev zappet sammen i mikroovnen i 20 sekunder.

Rålakridsen blev tilsat og blev rørt godt ind.

Den hakkede hvide chokolade blev rørt i og skålen blev zapppet i 30 sekunder.

Massen blev rørt godt sammen og hældt i en lille form foret med bagepapir. Efter blot 20 minutter i køleskabet var den klar til at vende ud og skære til.

Konsistensen blev perfekt! Karamellen var nem at skære i strimler med en skarp kniv. Det er jeg rigtig glad for - for nu kan jeg rigtig lege med sjove smagskombinationer uden at tage hensyn til at de skal pudres i enten lakrids eller kakaopulver.

Jeg skar små mundrette karameller ud af hele stykket. Kanterne forsvandt på mystisk vis.

Men de her skulle pudres for smagens skyld. Så jeg gjorde en bøtte med engelsk lakridspulver klar som jeg dumpede karamellerne i lidt efter lidt. Den blev rystet hver gang jeg kom et nyt hold i.

Da de alle var pudrede på alle sider fiskede jeg dem op og tappede det overskydende lakridspulver af.

Hallo, er det ikke bare de nemmeste og hurtigste karameller nogensinde? Fra trangen melder sig til der er klar til at spise går der kun en halv time.

Nu tænker jeg på varianter med frysetørrede bær, puf-sukker, pebermynteolie og og og og og........bare det ikke ender med en besættelse a'la bacon eller vaffeljernet.

Har du et godt forslags til en smagsvariant?


16 kommentarer:

 1. Hej Malou
  De ser lækre ud - bortset fra at jeg ikke kan fordrage lakrids og choko sammen ;-) Mærkeligt vil nogen mene, men sådan er det altså.
  Nå men, vil lige høre,om du tror man bare kan lave almindelig karamel med samme opskrift minus lakrids? Jeg kan bedst li en sej og chewy karamel a la lagerman karamelstænger og håber lidt på samme konsistens, da du beskrev, hvordan du bedst ku li dine karameller. Blir de mon sådan eller har du evt en anden opskrift?

  Godt nytår!
  Tine

  SvarSlet
 2. Tak for svaret og jeg tror jeg prøver den opskrift du anbefaler, for de ser dejlige ud :-)

  SvarSlet
 3. Nu skal jeg ikke gøre mig klog på andre menneskers opskrifter, men jeg har selv lige lavet en tester af denne her med blot 30 gram hvid chokolade (en lille rest jeg havde) og tilsvarende lidt honning.

  Jeg vil tro, det også kommer an på honningtypen og meget andet, men da den vitterlig tager ingen tid at lave (modsat mange andre karameltyper), vil jeg da næsten anbefale dig at prøve selv med sådan en lille portion (og uden lakrids i, hvis det passer dig bedre - det er vel kun et smagsstof og burde ikke påvirke konsistensen). Så kan du se, om det er noget for dig.


  Ellers har jeg læst mig til, at alm. flødekaramellers konsistens i høj grad afhænger af, hvor længe man koger massen og hvor varm den bliver. Termometer kan anbefales.

  De her bliver helt klassiske, og den seneste version (med 2-3 gange så meget glukosesirup som der står, dog) synes jeg personligt blev meget chewy:
  http://www.dansukker.dk/dk/Opskrifter/Slik/Fl%C3%B8dekarameller.aspx

  Men de kræver en times tid, hvor opskriften herinde er klar på 5 minutter :-)

  God fornøjelse og godt nytår
  Rikke Sørensen.

  SvarSlet
 4. Forslag? Jaaa, hvad med havtorn!? Syrligheden ville gå godt med den søde karamel. Og sikke da en nem opskrift. Det ender nok a la vaffeltema :-) Klem fra Camilla (Himmelske kager)

  SvarSlet
 5. Hej Tine

  Tak - og i lige måde :-)

  Jeg gør overhovedet ikke i flødekarameller - syntes de er besværlige. Men lav dem her - og drop lakridsen. Jeg tror det er lige den konsistens du eftersøger ;-)

  Også Godt Nytår til dig!

  Kh Malou

  SvarSlet
 6. Hej Britt. Har lige været forbi dig i dag ;-)

  Tak, det er SÅ nemt. Er allerede ved at udvikle en masse forskellige varianter.

  Tusind tak, jeg er også meget glad for den. Mangler du en røremaskine? Jeg har den 'gamle' (købt januar 2011) billigt til salg.

  Knus

  SvarSlet
 7. Takker :-)

  Hmm, tror kirsebærsauce er no go - for vådt. Men blend den og lav is af den - det er et hit ;-)

  SvarSlet
 8. Jaha, det er SÅ meget nemmere. Sorry ;-)

  SvarSlet
 9. Hej Malou - og glædelig bagjul :-)

  Vil bare lige høre dig ad, om du kan beskrive konsistensen? Jeg leder efter en karamel, som er sej og chewy - IKKE fudge konsistens! Dine lyder lidt som det, jeg leder efter. Bortset fra at jeg overhovedet ikke bryder mig om at blande choko og lakrids - ja ja, jeg ved mange synes det er mystisk, men det kan jeg altså bare ikke li'. Egentlig er jeg mest til en ganske plain og simpel lysebrun flødekaramel med godt med bid i, så hvis du har sådan en opskrift, så vil jeg da super gerne se den :-)

  Godt nytår!

  Kh Tine

  SvarSlet
 10. Hej Malou,

  øv, nu får jeg lyst til karameller! Nej, spøg til side, det lyder jo super nemt, det må jeg prøve.
  I øvrigt tillykke med den nye røremaskine, jeg er kun en lille smule misundelig, men det er helt og holdent velfortjent.
  Knus Britt

  SvarSlet
 11. Sikke en frækkert af en opskrift - mange tak for inspirationen! Jeg må lige gruble over, hvad der kan puttes i af vanvittige ting... hvad med kirsebærsauce, eller bliver det noget hejs?

  SvarSlet
 12. Nørj, så slipper man for at stå og lave små dimser på tallerken. Åh nej, så er de jo endnu nemmere at lave. Argh. :-)

  SvarSlet
 13. Hejsa
  Jeg kan ikke tåle honning, kan jeg bruge sirup og/eller marmelade? ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hejsa. Aner det ikke - du må prøve dig frem ;-)

   Slet
 14. Hej Malou. Jeg har lige prøvet din fine opskrift. Karamellerne smager rigtig godt, men de er ret bløde. Kan der gøres noget for at få en fastere konsistens?

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Henrik

   De er meget bløde - og skal hels spises lige fra køl. Du kan evt prøve at skrue lidt ned for honningmængden.

   Slet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...