torsdag den 8. december 2011

Peberkagehus 2011...

Endnu en jul - endnu et peberkagehus. Huset blev bagt mandagen inden jeg tog til København og pyntet på blot 2 timer fredag formiddag inde julefrokosten. Sidste år brugte jeg 45 timer på at lave pynten på forhånd, men det havde jeg hverken tid eller kræfter til i år. Glasuren blev derfor sprøjtet direkte på huset - hvilket var både bøvlet og hårdt.

Men færdigt blev det - og ret så fint med lys i. Det har ikke sidste års wow-faktor, men mindre kan også gøre det. Det er jo primært lavet som en slags juledekoration som skal give lidt ekstra hyggelys i decembermørket.

Sidste år brugte jeg nogle rigtig dårlige bolcher til vinduerne. De smeltede simpelthen efter få dage. Så klog af skade besluttede jeg mig for at droppe dem i år. MEN så fandt jeg den her spand i Netto med de helt rigtige bolcher (som jeg også brugte i 2009) - og så måtte jeg jo ha' bolchevinduer alligevel.

Det er kun de klare bolcher man kan bruge. Resten af bolcherne pakkede jeg i små poser og pakkede ind til pakkeleg - så slap jeg af med dem.

Men først skulle der jo laves en peberkagedej. Igen i år har jeg brugt den her. For den virker og er nem at lave. Jeg kommer dog lidt ekstra krydderier i.

I år brugte jeg halvt lys og halvt mørk sirup.

Opskriften lyder på kanel, kardemomme, ingefær og peber - jeg tilsætter ekstra 1 tsk stødte nelliker og ½ tsk allehånde. Det giver en ret så krydret dej som spreder en skøn duft i stuen fra det færdige hus.
 
I år lavede jeg en dobbeltportion dej. Så var der til både hus og til en masse peberkager. Dejen fik lov til at hvile natten over på køl.

Endnu engang brugte jeg den gratis skabelon fundet her, men tilpasset med de vinduer jeg ville ha'.

Der gik SÅ meget galt. Den første udskårne gavl tabte jeg på gulvet da jeg skulle lægge den over på pladen. Den første bagte plade peberkage satte jeg en grydelap ned i og maste - og endelig tabte jeg halvdelen af det færdigbagte tag. Efter et (ok, så flere) hysteriske anfald og en kæmpe tudetur tog jeg en dyb indånding og begyndte forfra. Jeg VILLE lavet et hus i år.

Når de udskårne stykker har bagt i 5 minutter er de klar til at få vinduerne fyldt ud med knuste bolcher. Bolcherne knuses ved at komme dem i en pose og give dem et par slag med siden af hovedet på en kødhammer.

Efter bagning skal det køle helt af på bagepapiret inden det forsigtigt pilles af.

Selve husdelene og bolchevinduerne blev rigtig gode. Det tegnede lovende.

Som en ny detalje i år lavede jeg et lille ovenlysvindue i hver side af taget.

Sidste år samlede jeg noget af huset med Royal icing i stedet for smeltet sukker - noget som er både nemmere og mindre stressende. Når man bruger smeltet karamel skal det gå vildt stærkt med at sætte delene sammen - og det er nemt at brænde nallerne. Karamel har dog den ene fordel at det sætter sig med det samme - RI skal tørre i et døgns tid. Jeg fandt derfor 4 kartoner tomatsauce som kunne fungere som støtter mens glasuren tørrede.

Huset blev filet til med en bølgekniv og samlet med RI. Det fik lov til at stå uforstyrret i 6 timer så glasuren kunne tørre lidt.

Jeg bandt derefter et bånd om huset og brugte nu tomatbrikkerne til at understøtte taget mens det tørrede. Og sådan fik huset lov til at stå mens jeg var i København.

Igen måtte jeg hive mig i håret: jeg havde glemt at file taget til og kun samle det med RI inden i. Nu stod jeg med brede hvide striber som skulle dækkes.

Men bolchevinduerne var stadig i tip top stand.

Og det var ikke spor tosset med de nye vinduer i taget.

Nå, men der var ikke andet for at komme i gang. Den RI jeg havde lavet til at samle huset med var dog alt for stiv til at min dumme hånd kunne arbejde med den. Det var der heldigvis råd for, så den blev tyndet op med lidt mere æggehvide. Jeg lavede 4 patroner til min sprøjtepose - se her hvordan.

Argh, min indre perfektionist lider under den pynt. Den blev nærmest kastet på. Men jeg havde kun 2 timer til rådighed før jeg skulle i gang med at gøre klar til julefrokosten. Jeg havde bagt 2 dele til døre - men de blev droppet pga tidsnød.

Det var SÅ svært at sprøjte glasuren direkte på huset. Jeg havde ikke noget overblik og stod rigtig dårligt. Linjerne blev derfor vinde og skæve.

Det var noget nemmere at pynte taget i år. Jeg pillede snefnuggene af det gamle hus og satte fast med lidt frisk glasur.

Mine skæve vinduer. Næste år laver jeg pynten ved siden af igen og sætter på.

Huset fik også lige lidt pynt på tagryggen.

Og færdigt blev det - og det er vel det vigtigste. Jeg hader mig selv når jeg sjusker - men må erkende at med fibromyalgi er det nogen gange nødt til at være 'godt nok' i stedet for 'perfekt'. Næste år tager jeg revanche og laver det vildeste hus nogensinde.......eller det hus der bliver kræfter til.

Nu står det færdige hus her i stuen og spreder juleduft og lys. Af hensyn til min astma og brandfaren er det dog små batteridrevne 'fyrfadslys' der er sat i.

Skal du bage et peberkagehus i år?


24 kommentarer:

 1. VED hvad du mener! Når "godt nok" er det man må acepere. Sådan havde jeg det netop med mit hus. Jeg gad næsten ikke gør det færdigt med glasuren da jeg nåede dertil, fordi samlingen ikke gik som jeg ville...

  Godt ser dit altså stadig ud! Selvom du ikke selv føler "perfekt". Desuden skal jeg nok lave din opskrift engang, min var iikke så vellykket :/

  SvarSlet
 2. Orv i min optik ser det virkelig perfekt ud! Jeg har altid ønsket mig et sådant hus til jul. Som barn var det bare ikke noget min mor tryllede med og moster som tryllede, delte ikke! Men måske næste år.... Det er så smukt!

  SvarSlet
 3. Det er faenme sejt, og en smart ide med bolcherne.

  SvarSlet
 4. Det hus er SÅ fint, Malou. Og der skal jo være små skønhedsfejl, så man kan se, at det er hjemmelavet! Jeg synes, at du skal være rigtig stolt af resultatet. Om jeg så brugte fra nu af og til juleaften ville jeg aldrig kunne lave et hus så flot.

  SvarSlet
 5. Det er da et fint hus og næste år (eller når man husker det) starter man bare i endnu bedre tid ;)

  SvarSlet
 6. Det er simpelthen så fint et hus. Meget julehyggeagtigt :-)Ville ønske, at jeg selv havde tålmodigheden til at gå i gang.

  SvarSlet
 7. http://mydanishkitchen.com/29. januar 2012 kl. 18.30

  Den er da rigtig flot!!! Jeg tænker selv om jeg skal undertage at lave et hus. Det har jeg ikke gjort i mange år.

  SvarSlet
 8. som altid er dine krav til dig selv og din cooking tårnhøje:-) På den gode måde altså, men det her er stadig tårnhøj kvalitet og look.... har ikke set nogle der er flottere end dit!

  SvarSlet
 9. Årh manner, det er altså det sejeste hus. :-)

  SvarSlet
 10. Kan godt være, du synes, det ikke er det der 'perfekt', men jeg sys sawtme, det er imponerende! Godt gået Moster! :)

  SvarSlet
 11. Pjat med dig - det er supergodt gået!

  SvarSlet
 12. Jeg synes, det er fint og fantastisk - og næste år stjæler jeg din idé med at komme ekstra mange krydderier i dejen; hvorfor har man ikke tænkt på det noget før?

  SvarSlet
 13. Kære Malou
  Jeg synes simpelthen, at det er SÅ fint. Jeg kan slet ikke se, at du har brugt mindre tid på det. Jeg plejer også at pynte dem, jeg har lavet, efter det er samlet. Det er bøvlet, men det er nu også hyggeligt :)
  Kh Nadia

  SvarSlet
 14. SAY WHAT - det er da perfekt, smukt og mega julet. Send det lige til 8240!

  SvarSlet
 15. Hold da op et arbejde - jeg stemmer starks :-)

  SvarSlet
 16. Utrolig fin pepperkakehus!
  Lykke til i pepperkakehusutfordringen!

  SvarSlet
 17. Helt sinnsykt fantastisk.
  Liza

  SvarSlet
 18. Åh hvor er det bare blevet flot! Imponerende :) Det kan du godt være stolt over da.

  SvarSlet
 19. Åhr, hvad det blev fint (igen i år!). Jeg har fået bagt huset, men mangler at pynte det. Nu må vi se om jeg formår at få det pænt.

  SvarSlet
 20. Hahaha, så fik jeg da lige oploadet et billede af mig selv, hva´ :D Nå, men jeg troede det var ændring af avatar :)

  SvarSlet
 21. RESPEKT! :-) Det er virkelig et smukt kagehus. Jeg er især vild med den måde du har lavet vinduerne på og den smukke pynt. Sejt!
  Jeg gad godt kaste mig over sådan et projekt, men tror det må vente et år eller to, så er det et rigtig fint projekt at lave sammen med mine to køkkenhjælpere ;-)

  SvarSlet
 22. Øjs øjs det er godt nok flot lavet.... Hold nu op du dygtig. Den vil vi prøve at lave... min søn på 7 år synes den er heeeeelt vild flot og han vil have sin med i skole siger han HIHI glæder mig til at se resultatet....

  SvarSlet
 23. Hejsa! Sidste år blev jeg meget inspireret af dig og dine kager, og besluttede mig for selv at kaste mig ud i projektet. Den fik jeg stor succes med - især med dejen. Da jeg så i år ville gentage succesen opdagede jeg at Familie Journalen har slettet deres opskrift, og det har simpelthen ikke været muligt for mig at finde opskriften nogen steder. Jeg har så i år prøvet med en anden opskrift, men resultatet blev ikke nær så godt. Så jeg ville høre om du selv har gemt din opskrift, og måske vil skrive den ned og dele med os andre?
  På forhånd tak :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Opskriften ligger her på bloggen. Tror nok indlægget hedder 'den perfekte peberkagedej til huse og mænd'. Familie Journalen har ikke slettet den, blot flyttet den. Det nye link er i det indlæg med min opskrift ;-)

   Slet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...