søndag den 11. december 2011

Krydrede julemacarons med hvid chokolade/appelsin-ganache...

Det er en første gang for alt. Nu har jeg endelig fået prøvet kræfter med de udfordrende macarons. Jeg har længe forsøgt at taget mig mod til - og takket være Anne au Chocolat og hendes konkurrence fik jeg i går det puf jeg havde brug for.

De lækre macarons har jeg smagssat med julekrydderier og fyldt med en hvid chokoladeganache med appelsin.

Jul med jul på.

Jeg ville gerne ha' en krydret smag a'la peberkage - men ikke alt for krydret. Så jeg droppede peber og nøjedes med de andre stødte krydderier fra peberkagehuset:

2 tsk kanel
1 tsk ingefær
1 tsk kardemomme
½ tsk allehånde
½ tsk nellike


Opskriften på macarons har jeg fundet her hos Nicolai. Den passede med de ingredienser jeg havde.

3 æggehvider
2 spsk sukker
110 g mandelmel
200 g flormelis

Æggehviderne skal være temperere = stuetemperatur. Jeg tog mine ud et par timer i forvejen så de kunne smide kulden fra køleskabet på køkkenbordet.


Mandelmel havde jeg intet af (og derfor krydser jeg fingre for at jeg vinder den søde chokoladepiges konkurrence - så skal der bages macarons i stor stil) så jeg måtte selv lave noget. Smutte og riste mandlerne først? - no way, der er for meget arbejde i det for dumme fingre og gode kostfibre i hinderne. De fik lov at blive. Det rustikke look er in her på bloggen.

Mandlerne blev kørt i minihakkeren *wroom wroom* til de blev til det fineste mandelmel. Jeg brugte ca 120 g mandler og vejede derefter 110 g af af det færdige mel. Med macarons er det nødvendigt at være nøjagtig med mængderne.

Flormelisen kom igennem en sigte inden den blev blandet med mandelmelet.

Krydderierne kom ligeledes igennem en fintmasket sigte. Specielt kardemomme kan ha' nogle genstridige skaldele tilbage fra kapslerne - de skal helst fra.

Æggehviderne piskes til en tyk, stabil marengs. Og her opdagede jeg så min brøler: jeg havde ikke 3 æggehvider - det stor "1¼" på hvert bæger. Argh, så røg nøjagtigheden lige ud af vinduet der. Nå, men jeg nøjedes med at piske 1½ spsk sukker i - og krydsede fingre for at det gik.

Mandelblandingen vendes forsigtigt i marengsen - de kloge siger max 50 bevægelser. Konsistensen skal være som tyktflydende lava. Hmm, jeg har ikke den store ekspertise i lavas viskositet må jeg indrømme. Jeg holdt lidt af mandelblandingen tilbage pga den manglende halve æggehvide - men fik alligevel lavet min dej lidt for tyk.

Den færdige dej kom i en sprøjtepose med en rund tylle. Det er meget nemmere at sætte posen ned i et højt glas når den skal fyldes (fold siderne ned først) - så har man begge hænder fri.

Jeg lukker altid posen med en poselukker - så kan jeg nøjes med at koncentrere mig om den ende dejen skal ud af og ikke klemme sammen i den anden ende også.

For at ha' noget at sigte efter tegnede jeg cirkler på bagsiden af bagepapiret.

Dejen blev forsigtigt sprøjtet ud i cirklerne. Det var meningen at dejen skulle flyde lidt ud og blive flad på toppen - men den var altså for tyk til at fatte det stunt.

Så de blev noget ujævne - både i omkreds og højde. Men nu ved jeg til næste gang hvordan det skal være. De ubagte macarons skal skaltørre inden de skal i ovnen - minimum ½ time. Mine fik lov til at stå i 1 time. Ovnen blev varmet op til 150°C. Pladen blev sat i ovnen og jeg ventede spændt i 18 minutter.

Yay, de fik de fineste fødder og krakelerede ikke. Det er nemlig 2 af de ting der kan gå galt - så jeg var pavestolt. De var sprøde udenpå og seje indeni - så pyt med at de ikke kunne vinde en macaron-skønhedskonkurrence. De duftede simpelthen så godt af krydret jul - og jeg vidste lige hvad der skulle indeni for at give dem det sidste pift.

En hvid ckokoladeganache er nem at lave med lidt chokolade, fløde og SMØR. Men ak, fløde var der ikke noget af - så jeg måtte nøjes med en version uden. 75 g hvid chokolade blev smeltet med 30 g SMØR og rørt sammen til en emulsion.

Den blev tilsat den fintrevne skal af en halv økologisk appelsin.

Ganachen blev smurt ud på en tallerken og kom i køleskabet for at stivne hurtigt.

Da den var kold kom den op i en sprøjtepose med en lille stjernetylle. Well, det er så en slikpose - et godt trick jeg har lært af Sif. Sådan 50 stk er meget billigere end engangssprøjteposer og kan sagtens holde til små mængder eller sprøjteglasur.

Og så var det bare at parre de afkølede macarons 2 og 2 - og fylde dem med det liflige fyld.

Jeg kom også "nutella" i nogen af dem. Det er af den hjemmelavede slags - lavet af dessertkokken Tor Stubbe på Hotel Marriott. Jeg var så heldig at få et glas med hjem efter chokoladekurset i sidste uge. Det er en ekstremt cremet sag bla lavet på macademianødder. Jeg glæder mig til at blogge om kurset - indtil jeg får fingeren ud, kan du læse lidt om det her hos Mira som også var med.

Lige til en mavepine. Havde dejen været lidt mere flydende havde de været helt glatte i overfladen. Lesson learned!

Max var på besøg og skulle trakteres til den store guldmedalje. Han havde nemlig måtte tage til takke med rugbrødsmadder til aften. Der blev 10 fyldte macarons ud af den her portion.

Det blev brygget et par kopper Prince Vladimir til.

Jeg spiste 4 stk - 2 af hver. Det var lige i overkanten, men det var bare så svært at stoppe igen. Det er godt nok søde sager og jeg endte med at fantasere om en grapetonic. Jeg planlægger at lave dem igen, men bittesmå. Så kunne de gå for at være en slags konfekt her til jul.

Det er SÅ fedt at den her weekend nu vil blive husket som den weekend hvor jeg lavede macarons og ikke som som den tårevædede afslutning på den hårdeste uge længe. Det har virkeligt været en prøvelse at komme igennem den uge. Og nu SKAL det vende - for ugen der kommer byder på juleafslutning hos GourmetGirafferne og et ophold på Falsled Kro. Jeg glæder mig som et lille barn til spise 9 retter gourmetmad med skønne vine til og sove i en luksussuite med egen pejs. Tror allerede nu jeg kan påstå at det er den bedste præmie jeg nogensinde har vundet.

Med det for øje vil jeg skrue helt ned for blusset de næste dage. Jeg er i gang med at se Mad Men - og har lige slugt hele 1. sæson. Den fænger mig ikke lige så meget som f.eks Rome, der var sidste uges serie-projekt. Men jeg VIL se den til ende - tror det er godt for mig at se noget andet en det jeg plejer. Også selv om jeg syntes at der er en udpræget mangel på hugtænder. Så er det sagt.

Har du forsøgt dig med macarons?


13 kommentarer:

 1. Tusind tak skal du ha' - er glad for at du kan lide begge dele :-)

  Nej, mandlerne er ikke ristede først. Det ville jeg dog gøre hvid de var blevet smuttet først. Hmm, skal da vist bage macarons snart igen.......

  SvarSlet
 2. hov! Sikke en fin blog og rigtig lækker opskrift! Kom du ikke mandlerne i ovnen inden du malede dem? :-)

  SvarSlet
 3. Hej Klidmoster
  Jeg har lige lavet dine julemacarons, og de er super lækre! Jeg har lavet macarons nogle gange nu, og jeg har smidt mange plader ud, men også spist mange :) Jeg har nogle fif fra en fransk kogebog, som virkelig har hjulpet mig. for eksempel er de nogen gange svære at få af pladen, men så kan man fugte et bord og lægge bagepapiret med macrons på og så løsner de sig. Man kan også banke i bunden af pladen før de kommer i ovnen, så er der ingen dumme luftbobler i dejen. Tak for en god opskrift - den bliver familien glad for i julen.

  SvarSlet
 4. Det ser simpelthen såååååå godt ud. tak for en alletiders blog :)

  SvarSlet
 5. Hvor ser de yderst lækre ud! Jeg har efterhånden savlet over utallige macarons her i blogland og bliver nok snart nødt til at prøve. Håber jeg kan få dem halv så flotte som dine bare.

  Ha en skøn uge :)

  SvarSlet
 6. Det er virkelig nogle fine macarons. Rustikt er altid godt i min verden, og det er da en perfekt julekage med de krydderier i. Håber du bliver klar til næste uge, og nyd opholdet! :)

  SvarSlet
 7. Åh hvor ser det dog lækkert ud, Malou! Men sikke en tålmodighed det må kræve. Her hos os har Monsieur slugt Mad Men og været meget begejstret.
  Jeg håber I får et dejligt ophold på Falsled Kro! Varme klem til dig.

  SvarSlet
 8. Ohlala hvor de er fine, madame Malou :-D

  Har du også set anden sæson af Rome? Har hørt, at den ikke skulle være så god som første sæson, men mangler fortsat at se serien færdig. Er pt. i gang med The Tudors (når jeg er alene hjemme) og The Shield (når gemalen også er hjemme).

  SvarSlet
 9. Min Macaron mødom blev taget i oktober i Paris hos Dalloyau, med udsigten til Jardin de Luxenburg. Lækre små sataner! Jeg tror faktisk jeg ikke tør lave dem, der er så meget der kan gå galt. Men den officielle undskyldning er, at jeg ingen røremaskine har! Dine ser nu lækre ud og jeg kan virkelig godt lide de er så rustikke i det!

  SvarSlet
 10. Langt de fleste mennesker fejler første forsøg på macarons, så det er super flot med så flotte macarons i første forsøg. Jeg har også lavet macarons et par gange. Det lykkedes, men ikke uden et par dumme plader! Men tricket er helt klart at lade dem stå inden man bager dem. Dine macarons i juleudgave lyder skønne. God idé at bruge Tor Stubbes nutella som fyld. God 3. søndag i advent.

  SvarSlet
 11. Ih, hvor er de flotte! Jeg så Australian Masterchef, og der fik kagerne lige en fugtig pegefinger på dutterne, så kagerne blev lige, som de skulle være!

  SvarSlet
 12. Dine billeder og ord giver mig altid lyst til at komme igang med ønskede projekter, og ikke midst giver du mig MOD til at kaste mig ud i det. Tak for super anvisninger, de ser fantastiske ud.
  Falsled .... mit kongerige for sådan et ophold! Og så som præmie ... hvor vildt. God bedring Malou

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...