fredag den 30. december 2011

Hjemmelavet marcipan & kransekagemasse...

Marcipan og kransekagemasse er noget jeg er blevet rigtig glad for at lave. Det var SÅ fedt at kunne sætte en helt igennem hjemmelavet kransekage på nytårsbordet sidste år - så det skal da selvfølgelig gentages i år.

Sidste år var den lavet af hjemmelavet grov marcipan - i år bliver den lavet en en lidt finere marcipan:

Opskriften på marcipanen har jeg fundet her hos Louisa Lorang. Da jeg spottede den vidste jeg med det samme at det var opskriften for mig.

Den er lavet af 300 g økologiske mandler som har et naturligt indhold af bitre mandler. Det giver en kompleks og 'ægte' smag af marcipan.

Ud over mandler er det eneste andet marcipanen indeholder agavesirup. Jeg sværger til den herfra (hvor jeg også har lånt det ovenstående billede).

Det mest slidsomme ved at lave sin egen marcipan er at smutte mandlerne. Der er mange måder at gøre det på. Jeg hælder vand på så det dækker mandlerne og zapper dem i mikroen i 3 minutter. Efter et par minutters trækketid ifører jeg mig et par latexhandsker og smutter løs.

De smuttede mandler fordeles på en bageplade og ristes i ovnen på 180°C i ca 5 minutter. De skal ikke brune, men tørre og varmes igennem hvilket også er med til at fremhæve mandelsmagen.

Mandlerne skal derefter køles helt af.

Næste skridt er at male mandlerne. Jeg bruger den minihakker som er med som tilbehør til min stavblender. Af 3 omgange bliver de *wroom wroom* malet til fint mandelmel.

Og så er det tid til at ælte marcipanen sammen. Mål 1 dl agavesirup op - men tilsæt det af flere omgange. Det er ikke sikkert at mandlerne kan trække det hele. Igen bruger jeg latexhandsker og ælter så meget fingrene kan holde til.

Den færdige marcipan skal trække lidt i køleskabet inden den er klar til brug. Den kan laves til konfekt, bruges i kage eller is - eller hvad du nu har lyst til at bruge marcipan til.

Marcipanen kan også forarbejdes videre til kransekagemasse:

Efter 1 times tid er den klar til at gå videre med. Det er en meget fast og lækker marcipan. Det skal en del viljestyrke til for ikke bare at æde løs af det.

Der var 400 g færdig marcipan. Det er nemmest at skære det i grove tern - for nu skal det nemlig æltes igen.

Jeg tog udgangspunkt i min egen opskrift fra sidste år som var med 500 g marcipan. Der skal først findes et omregningstal og det fik jeg ved at dividere 400 med 500 = 0,8. Og så var det bare at gange mængden af æggehvide og flormelis med det tal. Og JA - selvfølgelig kan du bruge købt marcipan til at lave kransekagemassen af.

400 g marcipan
140 g flormelis
24 g pasteuriseret æggehvide


Marcipanen æltes med æggehvide og flormelis. Og ja, jeg smuttede sørme lige hænderne i endnu et par latexhandsker.

Nu står den færdige kransekagemasse og sætter sig i køleskabet. I eftermiddag vil jeg bage kransekagen så den kan nå at komme en tur i fryseren. Et par timer i fryseren er nemlig med til at gøre den dejlig sej i midten.


Jeg kan virkelig anbefale dig at give hjemmelavet marcipan og kransekagemasse en chance. Det er nemt, men kræver lidt arbejde - og så er det i verdensklasse!


10 kommentarer:

 1. Det ser SÅ lækkert ud og jeg er i fuld gang med at bage. Men hvordan får man knallerterne til at sidde fast? Bruger du glasuren til at fæstne dem?

  SvarSlet
 2. Laura Munk Petersen29. januar 2012 kl. 18.28

  Det ser skønt ud. Elsker kransekage, især den hjemmelavede.
  Du skriver at det kan være hårdt at smutte mandlerne. Et tip, så giver lidt mere struktur (og lidt mindre arbejde) er kun at smutte halvdelen.
  Det er ihvertfald sådan min far gør det, og far har jo altid ret ;)

  Ellers tak for en dejlig blog. Nyder at følge med.
  Godt Nytår

  Laura

  SvarSlet
 3. Det lyder vanvittig lækkert! Jeg ville ikke selv have 'ork' til at lave kransekage helt fra grunden, men det er fascinerende at læse om, hvordan du gør! Varme klem

  SvarSlet
 4. Æv, tennisalbue... Jeg skal ikke selv medbringe noget til festen imorgen, men hey, kransekage smager jo fantastisk på alle tidspunkter af året. Jeg er stærk fortaler for at æde lidt guf i februar, hvor vinteren kan bide sig rigtig fast ;-)

  SvarSlet
 5. Den kransekake ser lekker ut! Men vil du ha en norsk oppskrift?

  500 g mandler
  500 g flormelis
  3–4 eggehvider fra medium store egg
  2 barneskeer hvetemel

  Mal mandlene til fint mel (de skal ikke smuttes). Melet må ikke bli oljet! Del porsjonen i to og hell 250 g mandler og 250 g flormelis i en food processor sammen med en barneske hvetemel. Bruk kniven til å køre det hele rundt. Tilsett halvdelen av eggehvitene litt etter litt, inntil du ser at deigen er ved å samle seg. Legg den første del av deigen på et stykke tykk aluminiumsfolie og gjenta med andre halvdel. Press de to deigdeler sammen til et fast rektangel som du pakker inn i tykk aluminiumsfolie (staniol). Legg i stegeovnen ved 100 grader i 1 time innen du lar deigen hvile over natten.

  Neste dag kjører du ut kransekake på kjøtthakkeren med kakeforsatsdimsen og steker ved 180–200 grader i 8–12 minutter.

  Lykke til!

  SvarSlet
 6. Det ser virkelig spændende ud! Nu er jeg ikke til kransekage (ja, jeg er lidt sær ;-)), men din er virkelig nysselig! Imponerende arbejde med at smutte så mange mandler :-)

  SvarSlet
 7. Hej Klidmoster/Malou!

  Jeg er blevet meget fanget af din skønne blog og læser den bogstavelig talt hver dag.

  Da jeg skal lave denne marcipan i morgen, tænkte jeg på, om det er billigere at lave den selv end at købe den i f.eks. SuperBrugsen...? Og hvor længe kan den holde sig?

  Igen, tak for en formidabel blog :-D

  Knus fra Sidsel, en BESAT læser på 13 år :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Sidsel

   Aww, hvor dejligt at du kan lide min bette blog :-)

   Uha nej, det er på ingen måde billigere at lave den selv - økologiske mandler er rasende dyre. Jeg kunne bare godt lide ideen om at den var helt hjemmelavet.

   På køl kan den holde sig ca 2 måneder.

   Det er mig der takker - tak fordi du læser med <3

   Kram fra Malou

   Slet
  2. Hej, jeg er i den situation at jeg bor i Spanien hvor man ikke kan få kransekage eller marcipan som vi kender det i Danmark. Men man kan tilgengæld købe mandelmel. Spørgsmålet er om der er andre alternativer til honningen i din opskrift?

   Kram,Claudia

   Slet
 8. Efter en mindre mislykkede (efter min mening, familien uenig) kransekage, har jeg fundet denne opskrift. Næstegang bliver det denne opskrift som giver sejren. Øvelse gør mester og det er kun anden år jeg forsøger.
  Godt nytår :)
  Xx Blue Ducklings
  http://www.blueducklings.wordpress.com

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...