torsdag den 25. december 2014

Julekage-vafler med kirsebærgløgg...

Her er simpelthen opskriften på den ultimative Stop Spild af Mad kreation. Sprøde vafler, med rester af en 2 år (???) gammel julekage. Jeg havde planlagt at lave dem sidste år, men glemte det. Og jeg turde trods alt ikke lade kagen *host* modne endnu et år. Så i går slog jeg morgenmad og frokost samen til disse labre vafler - og indførte samtidig begrebet frokost-gløgg.

Sprøde, gyldne vafler, pudret med hjemmelavet økologisk flormelis (rørsukker kørt til pulver i krydderikværn) - serveret med kirsebærgløgg fra Selleberg, pimpet med rom-rosin og mandler.

Og her er den så, den ældgamle Morla julekage. Den var Årets Julekage 2012 og er en meget tung sprutmættet sag. Den er nærmest konserveret i sprit og havde stået meget godt emballeret på køl.

Jeg skar top og bund af. bevares, den var da blevet en smule tør - men smagen var stadig potent og fin. Marcipanen, som var mellem kagen og fondanten, var stadig fugtig og spiselig. Jeg fjernede de 2 yderste lag og skar resten af kagen i meget små tern.

Og jeg mener virkelig, meget små tern.Og så til vaffeldejen:

Lutter gode - og nye sager.

Til ca 6 vafler:

125 g blødt SMØR
75 g rørsukker
2 æg
½ tsk vanilje eller marv fra ½ stang
½ tsk kardemomme
¼ tsk fint salt
1 tsk bagepulver 
250 g hvedemel
2 dl mælk

Pisk det bløde SMØR luftigt og fluffy med sukker, vanilje og kardemomme med en håndmikser. Sigt mel, bagepulver og salt sammen og pisk det langsomt i. Pisk til sidst mælken i. Har du fyld, røres det i til sidst. Jeg kom kageresterne i halvdelen af dejen.

Det blev til 4 vafler med og 3 uden. Vaflerne blev kølet ned og varmet på brødristeren efterhånden som de skulle fortæres.

Jeg er totalt pjattet med kirsebærgløggen fra Selleberg. Den er dejlig krydret og lige klar til at varme op. Ønsker man sprut i, skal man selv tilsætte det. På køl havde jeg et glas rosiner som havde ligget i mørk rom i godt en måned. De var sat over til konfekt, men passede jo perfekt her. Det blev også til lidt smuttede mandler.

Rigeligt med rom-rosiner og mandler. Det er jo jul!

Vaflerne blev ristet og pudret - og så var der noget at fylde maven op med. Det er jo jul!

Og jeg må indrømme at det blev til 2 glas gløgg. Det er jo jul!

----------------------------------------------------------------------------------------------

Julemiddagen? Well, den kom først på bordet kl 21. Jeg havde været myreflittig, de sidste par dage, så det hele var lige til at varme. Glade, dejlige ustressede jul....

Igen i år var det en utraditionel julemiddag: Confitetet kylling og ditto kyllingehjerter med frugtrig grønkålssalat (kål, syltede rødløg, bagt hokkaido, appelsinfileter, æble i tern, granatæblekerner, ristede hasselnødder + vinaigrette med fuldkornssennep) , sprøde kartofler, julekrydret tranebærkompot, gudesauce og syltede rosenkål + ananas.

Det var dejligt med så mange grøntsager - og selv om fuglen var kogt i andefedt, var det slet ikke så tungt et måltid. Vi droppede dog alligevel desserten (de gyldne vafler, is og kirsebærsauce) og gemmer den til i dag. 

I dag står den på sofa, serier og sildemadder. Vi ses!


6 kommentarer:

 1. Glædelig juledage :-)

  Så lækkert og anderledes julemad, drikke og hygge :-)
  Du er så kreativ og anderledes tænkende :-)

  Jule hilsner fra Maria

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, i lige måde :-)

   Aww, tusind tak - jeg elsker at hitte på og finde skæve vinkler på gamle opskrifter.

   Glad julehilsen
   Malou

   Slet
 2. For filen da - hvilke skønne juleretter - ikke nok med det - nyder alle dine bedårende skåle, fade, kander, porcelæn samt glas. Ikke mindst dine skønne billeder. Kan du tåle mere ros?
  God Jul samt godt Nytår.
  Charlotte

  SvarSlet
  Svar
  1. *Rødme* Tusind tak for de søde ord - de varmer på sådan en kold dag. Jeg elsker at samle ting og sager sammen til billederne....og finde på ting at komme i dem.

   Tusind tak, i lige måde :-)

   Glad julehilsen
   Malou

   Slet
 3. Hej :)
  Ville bare lige høre hvor du får inspirationen til alle dine spændende vafler henne?? og hvor har du første gang mødt/ tænkt på at kunne bruge et vaffeljern til andet end "almindelige" vafler??
  Hilsen Maria
  PS. mega spændende opskrifter :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej

   Aner det ikke, det dukker bare op. Får tit nogle ret skære ideer som bare skal prøves :-)

   Jeg faldt over Will It Waffle for nogle år side og det gav mig den ide at bruge jernet til andre ting.

   Tusind tak :-)

   Slet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...