mandag den 15. december 2014

Chia-a'la mande med Selleberg kirsebærsauce...

Vi vader lige nu knædybt rundt i julegrøden - varm, kold med fløde og som reste-klatkager (eller vafler). Jeg vover pelsen og indrømmer at jeg altså ikke er så voldsom vild med helt alm risengrød, og dermed ris a'la mande - men spiser den som et nødvendigt onde for at få kirsebærsauce, som jeg til gengæld er totale forlibt i. I sommers lavede jeg den her 5:2 venlige Chia-a'la mande med bagt rababerkompot og lovede mig selv at lave en fuldfed version når julen nærmede sig. Og det blev så i går...

Fremragende alternativ til den grødtunge udgave. Hov, det er jo ligefrem en LCHF (Low Carb High Fat) udgave. Den er nemlig både uden stivelse, mælk og tilsat sukker. Men derimod fuldfed fløde, mandler og chiafrø - for det er jo det nye sort!

Der skal ganske få ting til. Fløde, mandelmælk (eller letmælk), chiafrø, Suvida (eller det sødestof du foretrækker), vaniljepulver (jeg foretrækker det her) og mandler. Du kan læse mere om chiafrø lige her.

Selve 'grøden':

2 dl mandelmælk
3 spsk chiafrø
3 spsk Suvida
½ tsk vaniljepulver

Pisk det hele sammen i en lille bøtte. Sæt på køl i 6-8 timer (gerne natten over) og pisk igennem af og til. De supersunde små frø har et højt indhold af blandt andet omega-3 og kostfibre. Og så har de en fantastisk evne til at suge en masse væske til sig - 3-5 gange deres egen volumen.

Mens 'grøden' hygger sig på køl, smuttes mandlerne. 40 g mandler kommes i en tallerken og overhældes med kogende vand. Når de er kølet lidt af smuttes skallen af. Jeg bruger et rigtig nemt trick: 1 minut i mikroovnen, stå 5 min og så zap 30 sekunder igen. De bliver SÅ nemme at smutte. Tør de smuttede mandler i lidt køkkenrulle. Mandlerne kan med fordel ristes let i ovnen.

'Grøden' er færdig når de små frø har suget alt væsken til sig. Til denne portion piskes 1½-2 dl fløde.

Mandlerne hakkes mellemfint og vendes i 'grøden' sammen med den letpiskede fløde. Smag evt til med lidt ekstra sødt og vanilje. Sæt den færdige chia-a'la mande på køl til den skal serveres.

Vælg den kirsebærsauce du er til. For mig er valget meget let: det skal være Selleberg kirsebærsauce. Den er fuldkommen fortryllende - og kun lige overgået af den hjemmelavede

Anret den kolde chia-a'la mande i små skåle. Jeg bruger de små på fod, som jeg plejer at bruge til is. Det ligner jo den ægte vare til forveksling.

Top med kirsebærsauce - lun eller kold. Ja tak!


--------------------------------------------------------------------------------------------------

Er du en af dem der heller ikke rigtig magter helt almindelig ris a'la mande, kommer der her et par forslag til hvad du ellers kan servere:

Svesketrifli på ris a'la mande - med sprut og makroner. En rigtig voksendessert.

Risalamande-cheesecake - med bund af vaniljekranse og kirsebærgelé på toppen.

Og hvis du slet ikke er til ris a'la mande - kan du f.eks servere denne frækkert:

Marcipan-cheesecake med kirsebær - med mandelbund, ristede mandler og syltede Selleberg bær på toppen.

Og slår alt andet fejl: hjemmelavet vaniljeis med kirsebærsauce. Det holder! 

Hvad skal der på julebordet som dessert hos dig?

7 kommentarer:

 1. Det ser super lækkert ud 😊
  Tror jeg vil prøve din chia version af inden juleaften. Jeg er nemlig heller ikke fan af den gammeldags tunge risalamande. Faktisk er der kun én person i selskabet som gerne vil have almindelig risalamande, så han er vist nedstemt i år 😉
  Dine andre forslag ser også lækre ud. Fedt at du lige kommer med lidt inspiration, jeg stod nemlig lidt på bar bund.
  Tak 😘

  SvarSlet
 2. Jeg er heller ikke fan af den klassiske version, og så længe jeg kan huske tilbage har jeg kun tvunget min portion i mig i håb om at finde mandlen :) Her i huset tror jeg vi ender med en fin omgang frugtsalat og noget god chokolade til de voksne... så bliver familiens yngste på 2 nemlig også glad!

  /Kristina.

  SvarSlet
 3. Hold da op, jeg er fuldstændig mundlam og øjen fortabt i dine skønne billeder og opskrifter :-)
  Du forstår virkeligt at lave anderledes mad efter min smag, tak :-)

  velkommen forbi "En verden af kunst"
  Glade tanker fra Maria

  SvarSlet
 4. Der kommer ris ala mande på bordet og som børn havde mig og min søster den tradition med at liste i køkkenet julemorgen og spise en lille portion ris ala mande rester.
  Men hvis nogle af dine alternativer blev serveret ville jeg hellere ikke klage.

  Jeg er ikke vokset op med den traditionelle menu, men med roastbeef og nogle år en lille forret.

  SvarSlet
 5. EJ altså. Jeg vil smage en af hver.

  - Anne

  SvarSlet
 6. Jeg vil prøve chia udgaven nytårsaften - måske med blåbær-sauce...

  SvarSlet
 7. Jeg vil prøve chia udgaven nytårsaften - måske med blåbær-sauce...

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...