mandag den 8. december 2014

Crock-Pot: Eisbein med sauerkraut og cidersauce...

Her kommer en rigtig sydtysk klassiker: Eisbein med sauerkraut - dog i min meget frie og kærlige fortolkning. Det er på ingen måde en ret jeg havde planlagt at lave, men da jeg stod med en masse sauerkraut til overs efter mine New York style hotdogs var jeg jo nødt til at finde på noget at bruge det til i bedste Stop Spild Af Mad stil. Og før jeg fik set mig om var jeg i gang med den her ret. Godt så!

Smørmør, langtidstilberedt gris + krydret sauerkraut + sennepscreme + kogte kartofler + cidersauce + høvlede gulerødder =  om ikke så skøn at skue, så ufattelig velsmagende aftensmad!

Denne kæmpe Crock-Pot fra Acreto har stået et stykke tid og ventet på at der blev kræfter til at teste den. Det var oplagt at få den i spil til sådan en omgang gris og kål.

Til eisbein bruger man sædvanligvis schweinshaxe (svineskank). Jeg gik på jagt i fryseren og fandt et stykke af min lille velfærdsgris Putin fra Lille Raneladegård. Det er et stykke skank med tilhørende skinke - perfekt til formålet.

Jeg havde været så heldig at vinde en lille dåse sauerkraut i pakkespil, og den kom straks med i kålpuljen her. I stedet for vand, valgte jeg at bruge ½ L æblecider. Ikke den søde variant, men en stærk sag. Som det søde blev det til lidt agavesirup, i stedet for sukker. 2 mellem løg skulle der også til. Og så var der krydderierne. De opskrifter jeg kiggede var typisk med enebær, laurbærbær og kommen. Det var ikke lige en smagsprofil jeg magtede, så jeg sammensatte min egen: 3 laurbærblade, 5 hel allehånde, 5 nelliker, 10 sorte peberkorn og 1½ stjerneanis.

Løgene blev snittet og delt i løse ringe.

Løgene blev derefter sauteret ved svag varme i SMØR, til de var gyldne og karamelliserede. Alle krydderierne kom med de sidste par minutter. Løgblandingen blev vendt sammen med kålen og halvdelen lagt i den ventende Crock-Pot.

Den lille gris fik ridset sværen diagonalt, krydret med salt + peber og blev lagt på kålen med kødsiden op.

Resten af den krydrede kål blev fordelt over kødet og flasken med cider hældt i. Låget blev lagt på, varmen blev indstillet på low og timeren sat på 5 timer. Da tiden var gået blev kødet forsigtigt vendt - og fik 3½ time mere.

Grisen faldt fra hinanden da jeg fiskede den op - succes! Jeg tømte resten af indholdet op i en sigte.

De hele krydderier blev fisket fra kålen (de er SÅ trælse at bide i). Stegeskyen blev kørt igennem et klæde, kogt lidt ind og jævnet med en smule arrowroot (pilerodsstivelse). Saucen blev smagt til med salt og et par dråber agavesirup. Liflige dråber!

Der hører sig sennep til. Jeg tog et par gode skefulde fuldkornssennep og rørte op med lidt dijon og alm gul sennep. Som ekstra tilbehør ville jeg bare ha' noget knas fra gulerødder i spåner (lavet med tyndskræller) som modspil til den ellers meget bløde ret. Og så skulle der en helt alm kogt hvid kartoffel med et drys persille til.

Det smørmøre kød blev befriet for fedt og svær - og delt i store lunser. Det blev overhældt med den labre cidersauce.

Og så var der gris og kål i rigelige mængder. Meget mættende og nærende vintermad. Der kunne sagtens ha' været serveret et godt glas cider til - men jeg fik nu en kold øl. Det er jo jul og dermed sæson for hvid X-Mas som jeg har et blødt punkt for.

Max var på besøg og vi fik næsten gjort kål (pun intended) på alt kødet. Det er lige en smule tilbage og jeg tror der skal i et par vietnamesiske pandekager på mandag. Der er masser af kål tilbage - og det bliver frosset ned i mindre portioner til andre projekter. Jeg har f.eks en pakke gåsepølser liggende - og det kunne godt blive til en fræk julehotter med krydret sauerkraut og syltede løg. Nu får vi se.....

En ting er sikkert: den Crock-Pot er kommet for at blive. Jeg ved ikke om du har lagt mærke til det, men jeg bruger ikke min Römertopf ret meget mere. Den er simpelthen for tung for mig at løfte ind og ud af ovnen - mine dumme arme vil slet ikke samarbejde i tiden. Den her Crock-Pot står i arbejdshøjde på køkkenbordet og er ret nem at ha' med at gøre. Det er lige før jeg overvejer at sende min Römertopf videre. Vi har ellers lavet mange gode ting sammen. Men vi vil jo altid ha' minderne.

Nu vi jeg gå i køkkenet og lave små frække kiksekager i portionsstørrelse.

8 kommentarer:

 1. Ah - ser frem til dine kommende slow cooker opskrifter. Har selv haft stor succes med sådan en fætter, og det er de lækreste ting man kan lave!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak. Den bliver fyldt i morgen igen - men mere gris, masser af julekrydderier og cola ;-)

   Dejligt at høre. Hvad er din favorit at fylde i?

   Slet
 2. Hej Malou. Det er med stor fornøjelse jeg læser din blog og nu tillader jeg mig endda at kommentere (uuuuuh ;-) fordi jeg godt kunne bruge eet af dine skæve indspark. Vi bor i USA (Michigan nærmere bestemt) og lige om lidt er der julefest i min professors hus med sammenskudsgilde hvor alle skal tage noget julemad med fra deres eget hjemland. Jeg er med til at arrangere festen og tænkte at bidrage med lidt forretter/snacks. Jeg har tænkt dadler i bacon og rugbrødschips med ærtedip og så gik jeg i stå! Har du en fræk ide til noget med flæskesvær eller rødkål eller????

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Henriette
   Beklager at jeg er så sent ude med et svar. Håber du fandt på noget ;-)

   Slet
 3. Genial crock pot du har der :-) Jeg elsker sådanne gør livet nemmere maskiner.
  Elsker også tyske retter, var i Lübeck at smovse i går.
  Skøn ret du har lavet, som altid.

  Jule hilsner fra Maria

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, genialt er kodeordet. Er vildt glad for den og har allerede lavet mange retter i den :-)

   Tusind tak.

   Slet
 4. I'll be needing one of those! Jeg har haft et godt øje til sådan en slowcooker/Crock-pot tingest i laaaang tid.. Siden jeg smadrede min ANDEN (yes nr. 2) stegeso, er det lissom gået op for mig, at jeg skal have mig en måde at langtids-mad-lave, som jeg ikke kan smadre. Crock-pot ser lovende ud :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Du vil ikke fortryde det! Den er virkelig dejlig. Skålen er lidt tung, men kan ryge direkte i opvaskemaskinen ;-)

   Slet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...