torsdag den 25. december 2014

Årets julesalat 2014: Grønkålssalat de luxe...

I år satte jeg denne saftspændte salat på mit julebord. Den grønneste kål med både frugt, grønt og knas. En veritabel vitaminbombe med masser af kostfibre og sundt fedt.

En rigtig dejlig salat med mange teksturer og smage. Perfekt til den lidt fede julemad. Det er en kombination af flere salater, som jeg har lavet før - men som jeg ved virker sammen.


Der følger en lille spøjs anekdote med, fra da jeg købte grønkålen. Jeg spurgte nemlig en ung fyr i Føtex om de havde frisk grønkål - hvortil han svarede: "Ja, men desværre kun økologisk". Øh, ok - så nu skal økologi så undskyldes? Jeg ser det ellers kun som et plus at der ikke er giftrester i min kål. Salaten skulle ud over kål, indeholde hokkaido, syltede rødløg, appelsin, æble, granatæble og ristede hasselnødder. 

De syltede rødløg havde jeg lavet et par dage i forvejen. 2 rødløg blev snittet mellemfint på mandolinen og proppet tæt sammen i et sylteglas. En lage blev kogt sammen af  2 dl eddike, 1 dl vand og 1 dl rørsukker + 2 laurbærblade, 4 hel allehånde, 1 stjerneanis, 1 tsk anisfrø og lidt salt. De varme lage blev hældt over løgene, inden de blev lukket til og sat på køl. 

Grønkålen blev vasket, ribbet og kørt i minihakkeren *wroom wroom* til en grofthakket salat. Jeg lavede en hurtig vinaigrette på olivenolie, æblecidereddike, agavesirup, fuldkornssennep, salt og peber. Halvdelen af vinaigretten blev vendt i kålen inden den blev fordelt på et fad. Den anden halvdel blev vendt med et stort æble i små tern.

Det grønne bunddække fik et lag af bagt hokkaido (skrællet, skåret i tern, vendt med olie + Five Spice krydderi + salt, bagt i ca 20 min på 180°C, dryppet med hvid balsamico og afkølet). Derefter fulgte 2 appelsiner skåret i fileter og en god portion af de afdryppede rødløg.

Der blev toppet med de små æbletern i vinaigrette, en god håndfuld granatæblekerner og lidt ristede hasselnødder. Og så var den klar til at komme på bordet.

Salaten gjorde stor lykke til den confiterede kylling med hele udtrækket.

Var der en frisk salat på dit julebord?

1 kommentar:

  1. Spændende opskrift 😄 tror jeg vil tage udgangspunkt i den senere i dag. På vores jukebord var der en salat af rødkål, rødløg, porre og grønkål. Det hele stegt let på panden. Jeg lavede en dressing af hvidløgsoliw, hvid balsamico. Og i anledning af julen fik den færdige salat lidt kirsebærsirup. Den smagte super.

    SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...