lørdag den 13. oktober 2012

Krydret græskar-cheesecake...

I går havde jeg kagedåsen Tine på besøg til vampyrfilm og en bid mad. Jeg havde bestilt 1 kg skalrejer hos Aarstiderne som vi hyggede os med at pille - og bagefter diskede jeg op med denne bagte cheesecake med græskar og varme krydderier. En rigtig efterårsdessert. 

På trods af at det er en dessert med gods, i er den meget let og cremet. Originalopskriften har jeg lånt her hos Sprinkle Bakes og tilrettet så den passede min smag + min springform på 18 cm.

Kagen er lavet med hele 3 slags græskar: Hokkaido, Butternut og Carnival. Det var meningen at jeg ville bruge dem til græskarsuppe, en pie og måske en slags pickles. Men nu fik jeg den idé at lave puré af dem alle 3 - så kunne jeg lave cheesecake nu + fryse noget til suppe og pie.

Carnival er meget lyst og gult. Det er nemmest at flække det vandret og lodret og skrabe kernerne ud. 

Det samme gøres med den orange Hokkaido. Jeg kan anbefale at skrabe kernerne ud med et parissiennejern (kuglejern) - det har tynde skarpe kanter der nemt kan skrabe den slimede indmad af græskarkødet.

Butternut er gyldent og har kun ganske lidt indmad og kerner. Da jeg havde klargjort alle græskarrene blev de lagt fladt på et skærebræt og skåret fri for skræl med en skarp kniv. 

Det hele blev skåret i grove stykker, lagt i et ildfast fad, dækket med stanniol og bagt i 1½ time ved 165°C. Det skal være meget mørt.

De møre græskarstykker kom i en skål og fik en tur *wroom wroom* med min tryllestav.

Det blev lige over 1 kg græskarpuré i alt. Jeg vejede 150 g af til cheesecaken og kølede resten ned inden det blev frosset i 2 portioner.

Bunden blev den gode gamle med Digestive, dog med et snert af kanel. 125 g (8 stk) kiks kom i en frysepose og fik et par dask med siden af kødhammeren. 30 g af det bedste SMØR i verden blev smeltet og rørt sammen med kiksekrummerne og ½ tsk kanel. Det blev spændt bagepapir over bunden på springformen og kikseblandingen blev presset fast - også godt op af siderne. Springformen blev derefter sat på køl mens jeg lavede fyldet.

Æg, majsstivelse, fløde og flødeost - min yndlings.

Fyld del 1: 

150 g græskarpuré
Marven fra ½ vaniljestang eller ¼ tsk vaniljepulver
½ tsk kanel
¼ tsk ingefær
⅛ tsk nelliker
⅛ tsk allehånde
¼ tsk fint salt
½ dl fløde

De stødte krydderier sigtes i græskarpuréen. Salt og fløde røres i.

Det giver en himmelsk krydret blanding. Og så var det bare med at lave resten.

Fyld del 2:

300 g flødeost
50 g rørsukker
50 g mørk sirup (kan erstattes af mørkt sukker)
1 spsk majsstivelse
2 æg

Rør flødeosten blød med en håndmixer. Pisk mens sukker og sirup tilsættes. Tilsæt græskarblandingen + majsstivelsen og pisk derefter æggene i - et af gangen.

Springformen pakkes grundigt ind i stanniol og stilles i et højt fad eller pande.

Fyldet hældes i springformen og der hældes varmt vand ved så det står 3-4 cm op af siden. Sæt hele herligheden i ovnen 70-80 minutter ved 165°C.

Den færdigbagte kage skal kun være akkurat stivnet i midten. Lad den køle ca 20 minutter på køkkenbordet inden den dækkes til og få lov til at sætte sig mindst 4 timer på køl.

Den helt afkølede kage har selv trukket sig fra kanterne - men skær lige forsigtigt efter med en langbladet kniv. Springformen fjernes og kagen glides over på serveringsfadet inden pyntning. Pisk 2 dl fløde til blødt skum. Tilsæt 1 spsk flormelis hvis du ønsker den sødet. Det sprang jeg over.

Start med at smøre et lag flødeskum på toppen - og træk bagsiden af en kokkekniv eller en lang spatel hen over for at lave en plan flade. Kom derefter resten af fløden i en strøjtepose med en stjernetylle. Æh, ja - sådan ser det så ud når en 2 kagedåser samarbejder. Tine holde sprøjteposen og jeg skulle fylde den. Hun fyrede en joke af, jeg ikke kan gengive her, som fik mig til at skraldgrine og miste kontrollen over den skefuld fløde der var i transit. Og så grinede vi endnu mere. Skaden var dog ikke større end at fløden kunne skrabes af igen. Orv, for bare 3 år siden ville det ha' udløst et hysterisk anfald. Godt jeg ikke er helt så perfektionistisk mere.

Sprøjteposen drillede da jeg lavede de 8 toppe og jeg ville ha' skrabt dem af og gjort det igen - men Tine sagde: "Det er sent og jeg er sulten". Ok så , hun havde trods alt en lang køretur foran sig. Jamen, så smækkede jeg da lige en græskarkerne på hver top og så var der kage! 

Med en varm kniv skar jeg 2 stykker og så kunne vi endelig smage på den. Oh la la....lækre sager. Cremet og intens i smagen. Jeg er virkelig imponeret over teksturen - og har straks tænkt mig at udvikle flere varianter skåret over samme læst. De 150 g græskar kan jo erstattes af andre frugtpuréer og krydres på mange forskellige måder. Jeg lurer lidt på om det mon skal være en stikkelsbær/anis eller fersken/kardemomme variant der skal testes næste gang. 

Resten af cheesecaken blev delt i 2. Den ene del blev sendt med Tine hjem og den anden får min kæreste når han kommer på besøg i morgen. 

Syntes også lige den rejemad jeg fik lavet til aften skulle med på bloggen. Jeg har virkelig en svaghed for rejer - og for fine anretninger. Det er også derfor jeg har valgt at deltage i denne frokostkonkurrence med mit stjerneskud

I dag skal jeg ikke lave mad, men slappe af. Aftensmaden bliver kinamad udefra. Well, det er i hvert fald planen - men nu får vi se...

 

18 kommentarer:

 1. Tak for mad! Det var fabelagtigt (og sjovt)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var såmænd så lidt. Tak for, som altid, fremragende selskab :-)

   Slet
 2. Awesome - elsker kombinationen. Perfekt med græskar, for det søde kød passer jo godt til desserter :-)

  Carnival har jeg ikke prøvet at bruge. Hvordan er smagen sammenlignet med hokkaido og butternut?

  SvarSlet
  Svar
  1. Woop woop - græskarstyle :-)

   Jaha, det passede virkelig godt sammen. Har allerede den næste skøre idé i støbeskeen.

   Well, den smager faktisk ikke af ret meget - det var derfor jeg valgte at blande alle 3 sammen.

   Slet
 3. Hvor ser den god ud - jeg gad simpelthen så gerne smage kager/desserter med græskar, og denne er jo en oplagt kandidat - den ser godt nok god ud.

  - Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak, det er jeg glad for at du syntes :-)

   Uh, så er det da bare med at komme i gang. Ellers kan jeg også anbefale de små græskarpandekager ;-)

   Slet
 4. Det ser bare lækkert ud :-)Det må prøves engang ved lejlighed.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak, jeg håber du kan lide dem :-)

   Slet
 5. Det ser virkelig indbydende ud! Tak for opskriften - den kage skal jeg helt sikkert prøve at lave:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak, det er jeg glad for at du syntes. Håber den falder i din smag :-)

   Slet
 6. Altså, spørsmålet skulle være, har rejerne fra Aarstiderne været frosset ned?=p

  SvarSlet
  Svar
  1. Jaha, alle rejer bliver kogt ombord på den båd de fanges og frosset lige bagefter. Det kaldes søkogte rejer :-)

   Slet
 7. Ser unægteligt godt ud!
  Hvor købte du det dér Carnival-græskar?
  Synes det er alt for svært at opstøve lækre græskar i Dk. Har været i Australien, hvor de er meget lettere tilgængeligt. Ævs...

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak :-)

   Carnival-græskarret er fra Aarstidene og er vist dyrket her i Danmark. Jeg vil opfordre dig til at opsøge en større helsekostbutik der også handler med frugt og grønt - der kan du være heldig at de har mange forskellige sorter ;-)

   Slet
 8. Det ser så lækkert ud!

  ...kan man mon bruge kartoffelmel, istedet for majsmel? Eller giver det en særlig effekt?

  Og hvad mener du med at bagepapir spændes ud? Er det bare ud over den nederste del af springformen, og så på med 'siden/kanten' bagefter, til ligesom at 'holde på det'?

  Håber du vil svare, jeg glæder mig til at forsøge mig med projektet :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak :-)

   Hmm, det er muligt - både kartoffelmel og majsstivelse kan jo jævne. Men jeg ville nu nok foretrække majsstivelse (Maizena).

   Ja, bagepapiret spændes fast i ringen - ud over bunden. Kig lige på billederne igen - der er ikke papir op af kanten ;-)

   Slet
  2. Okay tak! Den blev bagt i dag; og blev meget lækker! Tak for inspirationen :)

   Slet
  3. Ih, jeg er glad for at den faldt i din smag. Dejligt at du kunne bruge inspirationen :-)

   Slet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...