tirsdag den 30. oktober 2012

Farsbrød indbagt i græskar...

I går formiddag fik jeg den idé at man da måtte kunne fylde et græskar med fars og bage det helt i ovnen. Nåede lige at føle mig helt genial og original - indtil en hurtig søgning på Google gjorde det ganske klart at det da allerede fandtes i et utal af udgaver. *Hmpf* godt man ikke er den nærtagende type. Nå, men her får du så i hvert fald min fortolkning:

Ikke noget dårligt første forsøg. Jeg havde dog glemt at tage højde for at farsen udvidede sig under bagningen, så mit græskar flækkede. Men konceptet holder - og smagen er virkelig umagen værd.

I søndags var Signe og jeg til Økologisk slagtefestival på Halkær Kro. Der købte vi en masse lækre økologiske sager. Jeg købte bla disse hokkaidogræskar i 3 størrelser. Det store grønne vil jeg lave mos af til fryseren - og de 2 mindste skulle så bruges hele. Det helt lille skal jeg lave en portionssuppe i - måske allerede i aften?

Det mellemstore græskar var perfekt til at fylde med fars. Når mans skal bruge hele græskarret er det vigtigt at det bliver gjort grundigt rent udenpå - man kan nemlig sagtens spise skallen når den er mør. Det kan være jord og urenheder der skal fjernes, det gøres nemmest med en blød svamp.

Græskarret gøres klart i toppen som skulle man snitte en græskarlygte. Der skæres en stjerne ud om stilken med en urtekniv - og den vrikkes forsigtigt løs og løftes op.

Derefter skal det udhules helt. Det gøres nemmest med et parisiennejern - det har nogle tynde skarpe kanter som er nemme at skrabe det slimede fyld løst med. Man kan selvfølgelig bruge en alm spiseske, men så skal der bruge en del flere kræfter. Og så er det klart til at blive fyldt med farsen.

Farsfyldet blev lavet af 500 g hakket svinekød fra Bornholmergrisen - Kvickly havde nemlig udsolgt af deres økologiske hakkekød. Jeg bilder mig ind at det er det næstbedste valg.

Der skulle en god portion grøntsager i farsen også. De er med til at give tekstur og en god fugtighed i det færdige farsbrød. Sellerien og porre havde jeg også med hjem fra Nordjylland. Her brugte jeg kun pottetop - for det nederste stykke blev til 3 farserede porrer med den fars der blev til overs.

50 g gulerod
50 g selleri
50 g porre
50 g løg
1 fed hvidløg

Gulerod og selleri blev revet på mit fineste Microplane. Porre og løg blev hakket fint - og hvidløget revet på mit garlic card

For at binde farsen sammen tilsatte jeg:

1 dl fløde
½ dl fintvalsede havregryn
1 æg

Ud over salt og peber ville jeg gerne ha' noget knald på smagen. Jeg overvejede flere forskellige krydderier inden jeg kom i tanke om den her bøtte Krydderi til Gris fra Camilla Plum. Det har jeg fået i gave fra søde Marianne - og det ville jo passe perfekt her!

Det er en ret rustik blanding af rosmarin, frisk laurbær, salvie, fennikel, oregano, lavendel, hvidløg, timian og chili. Jeg tog en spiseske og smed det i min krydderimølle - og *wroom wroom* så var det som jeg ville ha' det.

Alle ingredienserne røres til en lind fars. Jeg gør det ved at tage en latexhandske på og ælte den sammen med hånden.

Den færdige fars fik lige lov til at hvile lidt mens jeg gjorde det samme.

Græskarret blev derefter fyldt op med fars. Og det er så her jeg skulle ha' kommet lidt mindre i så den kunne ha' haft mere plads at udvidde sig på. Så hvis du vil gøre mig opskriften efter - så lad være med at pakke farsen tæt sammen og helt ud til kanterne. Resten af farsen blev som sagt lavet til 3 farserede porrer.

Låget blev lagt på og græskarret blev sat i et ildfast fad. Første etape bestod af 1 time i ovnen ved 175°C.

Efter 1 time var græskarret ved at være mørt, men farsen var ikke gennembagt. Jeg tog låget af og satte et stegetermometer ned i midten. Fadet blev sat tilbage i ovnen til termometeret bippede på 75°C. Det tog ca 25 minutter.

Stegetermometeret blev fjernet og låget blev lagt på igen. Græskarret fik derefter lov til at trække i 15 minutter inden det blev flyttet over på et serveringsfad. 

Og så var det lige klart til at skære ud og servere.

Det færdige græskar-farsbrød blev skåret ud i lagkagestykker og serveret med en rå rosenkålssalat (rosenkål, rødløg, æble, hasselnødder + dressing af olivenolie og æblecidereddike) og colcannon (kartofler, fløde, SMØR, grønkål).

Det var et rigtig saftigt og velsmagende farsbrød.

Og det endte med at blive et ret godt balanceret måltid med masser af grøntsager. Den cremede mos med letbitter grænkål, den sprøde salat med masser af knas og syre + det bløde søde græskar og den krydrede fars. Jow jow, det gik op i en højere enhed. 

Jeg spiste 2 portioner - og det var kun ¼ af farsbrødet. Resten 'pelsede' jeg.

Noget bliver spist som pålæg i dag og i morgen - resten ryger i fryseren. Og græskarret?

Det blev skrabt fri for kødrester og frosset i bedste Stop Spild Af Mad stil - det kan nemlig sagtens bruges til at lave en græskarsuppe af en anden god gang.

------------------------------------------------------------------------------------------------

I går var en meget skelsættende dag for mig. Jeg blev nemlig meldt aktivt boligsøgende. Og det er med meget blandede følelser. Den her lejlighed har været det bedste hjem jeg har haft i hele mit liv på trods af at jeg kun har boet her i 9 år. Max flyttede i maj sidste år, så jeg har nu boet her alene i 1½ år. Det er det længste jeg har boet alene i hele mit voksne liv. Det har været en lang og smertefuld proces at acceptere at jeg nu er førtidspensionist med en kronisk sygdom - og at den her store lejlighed (83 kvm) er for dyr og trappen for ond (3. sal) til at jeg kan blive her. Men nu skal det være! Jeg vil gerne ha' en frisk start i en lejlighed det er min så jeg ikke længere har fornemmelsen af at sidde tilbage i vores. Der stod 1342 på venteliste foran mig her i min egen afdeling - men pga af min anciennitet i boligforeningen og mit 'handikap' rykker jeg direkte ind som nr 1. Det betyder at den næste ledige 2 værelses lejlighed i stuen eller på 1. sal blive min. DET er for vildt!

Jeg må indrømme at jeg er SÅ bange fra at flytte fra mit trygge hjem - men samtidig SÅ glad for at jeg nu kan få ryddet helt op i krogene og få mindre plads at rode på. Nu er jeg ved at indhente tilbud fra div flyttefirmaer - for pga min ringe fysik skal jeg ha' hjælp til både pakning og flytning. Men jeg har købt 2 ruller sorte sække - og går allerede nu i gang med at smide ud med hård hånd. Det bliver 64 kvm jeg skal slå min folder fremover og det kræver at jeg skiller mig af med en masse møbler, ting og juks.

Uha, det er spændende. Hvis alt går vel kan jeg måske allerede flytte først i det nye år? 

   

9 kommentarer:

 1. Som altid ser det super lækkert ud

  SvarSlet
 2. Hvor er det en god ide.. Det fyldte græskar skal hent klart prøves, jeg har kun bagt hele græskar med hvidløg, olie og timian inden i, for at kunne smøre det på brød :-)

  Kh Rikke

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak :-)

   Det kan jo fyldes med alt muligt forskelligt. Så sågar en der havde lavet en lasagne i et. Det var snazzy :-)

   Uhm, det lyder også lækkert. Det må jeg prøve!

   Kh Malou

   Slet
 3. Dit græskar ser supergodt ud, det skal prøves! Og colcannon tror jeg, at jeg lokke min ellers ret kræsne far til at spise(han er 88 og alene, så jeg besøger ham tit og laver mad til ham - og jeg savner altid inspiration).

  Med hensyn til flytningen lyder det til, at du er klar og bliver glad for at få ryddet op. Men som katteelsker mangler jeg at høre, at dine katte kan flytte med, når det er i samme boligforening?

  Mange venlige hilsner Maria

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak :-)

   Ja, det må du få ham lokket til - det er en god måde at få lidt ekstra grøntsager på. Hvor er det sødt af dig at lave mad til din gamle far <3

   Jaaaa, mentalt klar til både flytning og oprydning. NU skal det være. Yes, kattene flytter med uden problemer - har allerede ansøgt om husdyrstilladelse ;-)

   Glad hilsen
   Malou

   Slet
 4. Var så heldig at min mutti inviteret til Barcelona, og der var vi inde et sted hvor de lavede både fyldte løg og æbler - mums..
  Den gode klassiske peberfrugt er da heller ikke af vejen, men dejligt med alternativer.

  Tillykke med den nye lejlighed - håber det bliver godt, trappen alene er jo en stor ting når man er færdig.

  SvarSlet
 5. Hej. Kan man godt udhule et almindeligt hokkaido græskar? Jeg købte nemlig et i går og det føles ualmindeligt hårdt og umuligt at skrabe ud med en ske? Kan man evt koge det først, så det bliver lidt mørt og dermed nemmere at udhule? Mvh. Katrine

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej. Det her er et almindeligt hokkaido. Det er kun kernerne du skal fjerne - tag evt en urtekniv til hjælp. Nej, man kan ikke koge det først, det bliver noget smat.

   Slet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...