søndag den 14. oktober 2012

Årets julekage 2012...

Halleluja.....jeg har begået min første julekage nogensinde. Og det var på ingen måder planlagt. For IGEN i år havde jeg glemt at sætte frugt i blød og derfor allerede dømt projektet ude. Men pludselig i går fik jeg fingre i en opskrift der ændrede alt - og jeg gik derfor straks i gang med at lave min helt egen ekstra krydrede variant af den.

Den færdigbagte og sprutmættede kage
Opskriften stammer fra Anne som i går postede et billede af den på Facebook. Den er fra et Bo Bedre blad, bragt helt tilbage i 80'erne - og den har de nu bagt hvert år, i 25 år, i hendes familie. Så opskriften må jo siges at være gennemtestet. Der er ingen besværlige mellemtrin og den kan bages i et ryk. Det er en kage a'la engelsk julekage som skal stå og modne mens den pimper sprut i et par måneder. Det måtte jeg prøve! Anne har lovet at poste opskriften på hendes blog når den er klar - og det er den nu. Du kan se den lige her. Hendes opskrift er til en stor springform - så her får du min version der passer til en springform på 18 cm. 

Den originale opskrifter er kun med rosiner og korender + kandiseret frugt. Jeg valgte at bruge 4 forskellige slags tørret frugt i stedet: rosiner, abrikoser, figner og kirsebær. Det er det fede ved den slags kager, de kan varieres efter hvad man har i huset. Opskriften dikterede også smuttede mandler - men det gad jeg overhovedet ikke bruge kræfter på, så de er altså med pels. De jeg havde taget det her billede kom jeg dog til at tænke. Ville jeg virkelig ha' de kunstigt farvede cocktailbær i min kage med næsten ene økologiske lækkerier? Svaret var nej. Men der var heldigvis hjælp at hente på en af mine hylder... 

Jeg havde nemlig et glas Amarena kirsebær til at stå - og de var farvet med udtræk af drueskaller. De smager selvfølgelig mere parfumeret, men det passer mig helt fint lige til det her formål. 

Det hakkede fyld til kagen
Fyld: 
100 g rosiner
100 g tørrede kirsebær
100 g figner
100 g usvovlede abrikoser
65 g Amarena kirsebær
35 g sukat
35 g kandiserede orangeskaller
65 g mandler

Jeg valgte at bruge mørkt muscovado i stedet for brun farin. Det har nemlig både den dybe karamelsmag + et snart af lakrids. Og for at få lidt ekstra gang i gaden brugte jeg 2 slags sprut: mørk rom og den estiske likør Vana Tallinn som jeg selv har hjembragt. 

Resten af kagen: 
150 g mel
½ tsk st. kanel
½ tsk st. muskatblomme
½ tsk st. allehånde
½ tsk st. nellike
½ tsk fint salt
125 g blødt SMØR
125 g mørk muscovado
½ tsk vaniljepulver eller marven fra 1 vaniljestang
½ spsk mørk sirup
2 æg
½ tsk natron
1 spsk vand + 2 dråber eddike
0,5 dl rom
0,25 dl likør

Du tænker måske 'muskatblomme, hvad er det?' - det er såmænd en tyk frøkappe der sidder udenpå en muskatnød. Smagen er mildere end muskatnød og har en sødlig tone. Jeg køber det sådan her og maler det selv til pulver når jeg skal bruge det - det kan dog også købes stødt. 

Jeg målte og vejede alle ingredienserne - og gjorde klar til at røre kagen sammen. Ovnen blev tændt på 140°C. Men først var der lige en form som skulle gøres klar.

Først spændes et stykke bagepapir fast i bunden af springformen. Derefter smøres formens sider med SMØR. Der klippes 2 strimler der er ca dobbelt så høje som formen. De placeres omhyggeligt rundt i formen - smør lidt ekstra ved sammenføjningerne. Voila: en perfekt foret form.

Først røres alt frugten sammen med ca 3 spsk mel. Det gælder om at få pudret alle stykkerne så de ikke hænger sammen. Det kan være nødvendigt at tage fingrene til hjælp.

Melet sigtes sammen med krydderierne. Jeg bruger min elskede melsigte som jeg var så heldig at vinde her hos Marianne for 2 år siden. Man stiller den bare i en skål og fylder den - og så er det 4-5 omgange på håndsvinger. Meget nemmere end at stå med en tung sigte.

I en anden skål piskes det bløde smør, det brune sukker og vaniljen så luftigt og cremet så muligt. Æggene piskes i et af gangen. Så tilsættes de melpudrede frugter + den krydrede melblanding og det røres sammen til en tyk dej.

Natron røres ud i vand med eddike og tilsættes dejen. Og så kommer det sjove: nu skal den røres lind med så meget sprut som den kan trække. Det passede fint med de 0,75 dl jeg havde målt af.

Dejen blev fordelt i den forede form og blev banket godt mod bordet for at fjerne eventuelle lufthuller. Overfladen blev glattet - men så den var lavest i midten og højest ud mod kanterne. Den vil nemlig hæve mest op i midten - og på denne måde får man en jævnere overflade på den færdige kage. Kagen skal bage i ca 3 timer - og har derfor brug for lidt isolering udenpå for ikke at blive bagt for hurtigt.

Min isolering blev foldet papir som jeg bandt omkring med kødsnor. Og så var kagen klar til ovnen. Jeg gav den 3 x 1 time og kiggede til den hver time for at sikre mig at den ikke var blevet for brun på toppen. Man kan lægge stanniol over hvis man er bange for at den bliver for mørk. Det var dog ikke nødvendigt her.

Efter 3 timer stak jeg et bambusspyd i den - og det kom helt rent op igen. Kagen blev derefter sat til afkøling på en bagerist, stadig indpakket. Og der fik den lov til at stå natten over. 

Her til morgen blev kagen så forsigtigt befriet fra papir og form. Den var utrolig velduftende og tung som en mursten. Jeg har ladet mig fortælle at det er et godt tegn. Med en tynd kødpind prikkede jeg ca 100 små huller i overfladen - og så skulle den ha' mere sprut.

Jeg valgte simpelthen at made den med en teske. Den fik samme mængde som allerede var tilsat i bagningen: 0,5 dl rom og 0,25 dl likør. Den kage er en værre sprutso - for den suttede i sig som havde den aldrig bestilt andet. Og den kommer til at få det godt her - for hver søndag frem til jul skal den ha' endnu 0,5 dl rom. Skål skipper!

Den fugtmættede kage blev derefter pakket meget grundigt ind i film og gemt i et af mine køleskabe. Her er simpelthen ikke koldt nok til at jeg tør lade den stå ved stuetemperatur i så lang tid - den kan risikere at mugne eller gære. Så hellere den langsommere, men sikre modning på køl. Jeg læste mig frem til her at det godt kunne gå an. 

Det er da vist første gang jeg nogensinde har blogget en opskrift på noget jeg ikke har smagt på. Men at dømme efter ingredienserne og duften er den vist god nok til at dele allerede nu. Det kan jo være der sidder en derude som har fået lyst til selv at gå i gang med at bage en bette julekage - og så er det jo nu man skal til at i gang.

Leg med opskriften - brug den frugt, de krydderier og den sprut som DU foretrækker. Well, jeg vil nok ikke anbefale en kage bagt på tørrede jordbær, krydret med kardemomme og vædet i Baileys....og dog, man kan jo aldrig vide. Hæ.

Nu vil jeg ha' en bette lur så jeg kan samle kræfter til i aften. Min kæreste har nemlig inviteret mig ud og spise. Jeg har dog fået stillet et par betingelser som jeg skal opfylde: jeg må ikke fortælle nogen hvor vi skal hen, ikke tage kamera med, mobiltelefonen skal blive i tasken, jeg må ikke tjecke ind på 4square og jeg må hverken twitte eller blogge om det. Nøj hvor jeg glæder mig til en rigtig kæresteaften uden forstyrrelser. For som madblogger og aktiv bruger af div sociale netværk glemmer man nogle gange at være rigtigt nærværende i øjeblikket - og sidder tit med næsen i en skærm eller ser tingene igennem en linse. Håber ikke jeg får for mange online-abstinenser. Men jeg har dog fået lov at røbe at jeg skal ha' tatar - og det ser jeg meget frem til.

God søndag til alle der kommer her forbi

Update: den færdige julekage endte med at se sådan her ud:

 Du kan se lige her hvordan kagen bliver pyntet trin for trin. 

 

25 kommentarer:

 1. Kære Malou.
  Min far var englænder, så jeg er vokset op med engelske juletraditioner. Din kage ligner på en prik den kage min mor bagte efter min farmors opskrift. Jeg kan næsten smage kagen, bare ved at kigge på billedet.
  Desværre er hverken min mand eller min søn fan af sådan en engelsk inspireret Christmas Cake, så hvis jeg kastede mig ud i at bage den, ville jeg langt hen ad vejen ende med at spise den alene - og selvom jeg synes den smager fantastisk, så er det ikke helt det samme, når man ikke kan dele glæden med sine nærmeste. Så jeg vil bare glæde mig til at høre, hvordan Kagedåserne modtager din kreation.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Belinda

   Jeg er glad for at du syntes den ligner 'den ægte vare' - så er jeg sørme ret godt tilfreds ;-)

   Min kæreste nægter også st spise den slags, så det er derfor jeg ikke en julekage før. Uh, du kan joi bage en lille en? Og får du den ikke spist kan den gemmes til året efter i fryseren ;-)

   Lur mig om ikke Kagedåserne sætter stor pris på den sprutgennemvædede sag :-D

   Slet
 2. Ih hvor du lokker, og jeg tror faktisk jeg har det meste på lager ;) Hmm måske jeg skal kaste mig over julekage projektet, nu du har afmystificeret det.

  SvarSlet
  Svar
  1. *Lokke lokke* oh yes :-)

   Jeg er helt sikker på at det lige er noget for dig. Ja, det er slet ikke helt så besværligt som man gik og frygtede, vel? ;-)

   Slet
 3. OMG - jeg ryger sgu også på den kage :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Well, men alt det sprut burde den være ret nem at få ild i *Muhahahahha*

   Tror lige det er en kage for dig ;-)

   Slet
 4. Hyggelig læsning. Det varede længe inden jeg fattet hvor ordet "sprutso" kom ind :) jeg troede det var noget med, at du havde griset, da du lavede den, så der var "spruttet" rundt omkring i køkkenet :o)
  Men men.....jeg har fattet, at det er en noget alkohol-krævende sag :o)
  Håber du får en rigtig hyggelig og afslappet aften :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hæ hæ, ja - det er en lidet flatterende betegnelse for et drikfældigt kvindfolk. Men Kagedåserne bruger det i flæng og nu er det gledet ind i det daglige sprog til stor forargelse for nogen :-D

   Tak, det kan du tro jeg gjorde :-)

   Slet
 5. Hvor var det spændende at læse, Malou! Min faster var engelsk gift, og nu får jeg et helt andet syn på hendes tunge julekage.
  Varme klem og god fornøjelse i aften!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, det er jeg glad for at du syntes :-)

   Åh, ja - måske skulle du ligefrem bage en lille en? Tusind tak. Varme klem

   Slet
 6. Hej Malou !

  Den kage opskrift ser godt nok fristende ud :-) Måske jeg vil gøre dig kunsten efter.

  Mange køkken-hilsner Kirsten

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Kirsten

   Tak, det er jeg glad for at du syntes. Jeg er godt nok spændt på den. Uh, ja - gør lige det. Kunne godt tænke mig at se din version :-)

   Glad hilsen
   Malou

   Slet
 7. Den er meget, meget smuk! Kan næsten dufte den helt herovre :-)

  Jeg kan godt anbefale at lave 1-års udgaven - godt nok føler man sig meget fjollet at begynde på projektet i januar-februar stykker, men det er nu meget sjovt. Da jeg lavede det for et par år siden, gemte jeg halvdelen af kagen til året efter (det siges jo, at sådan en kage kan holde sig i årevis, når man først har givet den 6-ugers behandlingen med sprut), og jo - den smagte ganske glimrende stadigvæk!

  SvarSlet
  Svar
  1. *Bukker* Tusind tak Piskehaps - god næse du har ;-)

   Uh, jeg har allerede planlagt at lave den til næste år i august - og så kan det være det bliver januar året efter. DET tror jeg på den kan - den er jo selvkonserverende :-D

   Slet
 8. DEN skal jeg lave hurtigst muligt!!

  Susan
  Bruxelles

  SvarSlet
  Svar
  1. Uh, god fornøjelse - håber den bliver lækker :-)

   Slet
 9. Du vil ikke fortryde det!
  - og den kan sagtens tåles at laves allerede i august måned.

  Den er blevet lavet flittigt igennem årene, og kan endda huske som barn at jeg har fået lov til at smage på denne sprutvædede umanerlig tunge kage.

  Har lavet den af flere omgange som voksen, sidste år besluttede vi (mig og min mor) at halvdelen af kagen pakkede vi kagen ind i abrikosmamelade og marcipan, som det blev beskrevet i udklippet.

  I år er jeg hoppet over, da jeg skal prøve nogle cupcakes i samme genre fra Hummingbird bakery bogen.

  Men, jeg vender nok tilbage til julekagen næste år.

  SvarSlet
  Svar
  1. DET er jeg ikke et sekund i tvivl om at jeg bliver. Hæ, den er skam allerede planlagt til august næste år ;-)

   Jeg kan også huske den fra min barndom. Ville faktisk hellere ha' den end konfekt.

   Du kan tro min også skal ha' den behandling - og så skal den pyntes med royal icing til den helt store guldmedalje!

   Uh, det lyder godt med cupcakes. Er det nogle du har en opskrift på?

   Hæ, den er måske svær at undvære?

   Slet
 10. Hej Klidmoster

  Så er min julekage også i ovnen, den lød så spændende, at den må på mit julebord :-)
  Jeg er bare lidt i tvivl, om hvornår og hvordan med dens indtag af alkohol. Jeg har brugt 0,5 dl mørk rom (55%) og 0,25 dl Cointreau i den rå dej. Når den så er ude og afkølet, så skal den have samme mængde rom og Cointreau over sig, ikke?
  Og derefter skal den have en 0,5 dl rom én gang i ugen frem til servering? Eller kommer du også likøren på?
  Har du smagt den før? Jeg tænker på, om den smager meget sprittet eller om det "fordamper" og ikke smages ligesom i en romtopf? Kan se, du bruger en Morgan rom. Nu havde jeg kun en lidt stærkere rom, men tænker om det bliver for stærkt. Jeg elsker smagen af rom, men det ville være ærgeligt, om det bare smager sprittet.

  Håber, du forstår mine spørgsmål og finder lidt tid til at svare :-)

  Tak for din ellers fine og meget inspirerende blog, som jeg finder meget glæde at læse med på.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Line

   Wee, spændende - håber den bliver god :-)

   Jo, jeg kom samme mængde sprut på den bagte kage som i dejen. Nej, den får ikke bådelikør og rom hver uge - kun 0,5 dl rom. Men hvis din rom er meget stærk kan du jo tage 50/50 Cointreau og rom.

   Jeg må indrømme at jeg ikke har smagt den siden jeg var barn - og den var da sprittet, men ikke på en ubehagelig måde. Jeg husker den som tør, bastant og superlækker.

   Aww, det er mig der takker. Jeg er glad for at du kan lide min bette blog og det jeg laver <3

   Glad hilsen
   Malou

   Slet
 11. Så fik jeg bagt min julekage 2013. Første gang var sidste år efter din opskrift (stort set). Og familien proklamerede den med det samme en tradition! I år har jeg puttet kandiseret citron, ditto appelsin, dadler, store sorte rosiner og mandler i, og den bliver bedøvet med rosenlikør (ikke sød) hver søndag frem til jul. I år vil jeg lege med pynten i stil med din fine kage sidste år, det giver lige prikken over i'et.
  Mange hilsner
  Susan, Bruxelles

  SvarSlet
 12. Hej Malou
  Sikke en spændende opskrift, den har jeg tænkt mig at prøve imorgen
  Men desværre kan Annes blog med opskriften ikke åbnes der står hjemmeside. Ikke længere virker
  Er det sådan at du måske har mulighed for at sende mig opskriften?
  På forhånd tak
  Mvh
  Janani

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Janani

   Anne har fået ny blog her - og der kan du finde opskriften :-)

   Slet
 13. Tusind tak for opskriften, Malou.
  Opskriften er på nu prøvet :)
  Er spændt på hvordan den smager ?
  Jeg vil høre om du måske ved hvor mam kan købe de kagedåser henne som Anne anvender?
  Eller går det med en tallerken i køleskabet indtil dec?
  Vil du anbefale at jeg ser til den hver uge med lidt sprut frem til dec? :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Super. Håber også at den kommer til at smage godt.

   Nej, det gør jeg ikke - men spørg da Anne ;-)

   Ja, den skal ha' lidt sprut hver uge fra nu af. Den kan sagtens gemmes på køl - men så skal den pakkes ind i mange lag plastik. Ellers tørrer den ud.

   Slet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...