mandag den 1. oktober 2012

Duck au vin - del II...

Her følger så 2. del af opskriften på Duck au vin (1.del findes her).

Den færdige ret med smørmør and og kraftig sauce med perleløg og kirsebær. Garnituren er en luftig kartoffelmos med fyld og dampede grønne bønner.

På dag 2 startede jeg med at gøre 300 g perleløg klar.

Har du nogensinde stået og bandet over hvor umuligt det er at pille de små sataner? Løsningen er simpel: overhæld dem med kogende vand og lad dem stå i 5 minutter.

 Så er den yderste skal lige til at smutte af på ingen tid.

Løgene blev gjort klar som til alm Coq au vin - jeg gjorde det a'la Price. De rensede perleløg kommes i en gryde sammen med 2 spsk SMØR, et drys sukker og en smule salt. Der kommes vand på til løgene knapt er dækkede.

Varm op og lad gryden simre til vandet er væk og løgene begynder at karamellisere. Tag dem op, når de er gyldne.

I fryseren hentede jeg 200 g frosne kirsebær med sten. De holder formen flot og væsker ikke på samme måde som de udstenede.

Før jeg gik i gang med saucen og garnituren, pakkede jeg 3 af andelårene til fryseren. De fik hver følgeskab med ¼ af løgene og kirsebærrene. Det bliver til 3 festmåltider på ingen tid.

Og så var det tid til sauce! Fonden fra dagen før blev skrabet fri for andefedt og puttet i en gryde.

Andefedtet blev smeltet og tilsat så meget hvedemel det kunne opsuge.

Det gav en kraftig roux som skulle jævne saucen. Der er SÅ meget smag i fedt fra simreretter, for det optager smagsstoffer fra både kød, grønt og krydderier. Det er en god måde at 'holde smagen hjemme' på at bruge det til at jævne med på denne måde.

Den affedtede stegesky kom i en gryde, blev smeltet og kogt lidt ind. Den blev tilsat yderlige ½ dl af kirsebærvinen som fik lov til at koge lidt med så noget af alkoholen fordampede. Farven var på dette tidspunkt så mørk og fin at kulør var fuldstændig overflødig. Den indkogte stegesky blev nu jævnet med roux. Jeg kom lidt i af gangen for at den ikke skulle blive for tyk. Den fik nu lov til at stå og simre ved svag varme så den 'rå' melsmag kunne forsvinde. Og så smagte jeg på den - oh, my God! Det var i sandhed GUDESAUCEN. Alt hvad det skulle til for at den gik over i historien var et lille nip salt, ¼ tsk æblecidereddike og 2 dråber agavesirup der gav den perfekte justering. Saucen blev sat på vågeblus mens jeg lavede garnituren.

Jeg lavede en kartoffelmos som den her, blot uden blomkål. For at spare tid brugte jeg snydemåden og tilsatte en lille håndfuld ristede løg fra pose og en tot finthakket persille. Ristede løg er i det hele taget undervurderede i madlavning - men de kan altså meget andet end at levere knas til en hotdog. Prøv f.eks at komme ½ dl ristede løg i den næste brune sauce du skal lave til en hakkebøf. Jeg garanterer dig for at du ikke vil fortryde det.

Den labre mos blev anrettet i en varm tallerken sammen med en lille håndfuld dampede grønne bønner.

Anden fik lårbenet soigneret så det så pænt ud og blev varmet i saucen sammen med de gyldne løg og de hele kirsebær. Låret blev derefter lagt til rette på sit luftige leje og overhældt med den liflige sauce.

Og så var der endelig Duck au vin. Kombinationen af den krydrede møre and og den kraftige sauce var simpelthen noget af det bedste jeg nogensinde har frembragt i mit køkken. Jeg må indrømme at jeg var pavestolt. Jeg drak det sidste af flasken med Reserva til. Uha, det var et glas fremragende vin. Behagelige bløde tanniner, en behersket frugtsødme - og syre, samt den dybe, dybe intense aroma af fuldmodne kirsebær.

Sådan en flaske kirsebærvin med 0,5 L koster 195 kr. Det er en pæn slat penge - men det er altså en meget stor smagsoplevelse. Retten kan naturligvis også laves med helt almindelig rødvin f.eks en god australsk shiraz med masser af fylde. De fleste gyser når de hører ordet kirsebærvin fordi de forbinder det med det hæslige søde sprøjt man kan få i div supermarkeder. Det her er noget ganske andet. Det er dansk produceret rødvin - blot lavet på kirsebær i stedet for vindruer. Du kan læse meget mere om de forskellige kirsebærvine her hos Frederiksdal

Jeg barsler med flere opskrifter med de fantastiske vine inden længe. Det bliver både salte og søde ting - blandt andet en hommage til min låneonkel som altid serverede en bestemt dessert i min barndom. Den støver jeg af og opdaterer.   

Åh, kirsebær - det er altså favoritten over alle favoritter.


18 kommentarer:

 1. Hej Klidmoster

  Det ser ud og lyder virkeligt lækkert. En god måde at anvende frugt i mad på. Er selv stor tilhænger af frugt/bær i det salte køkken.

  Og så er det noget så umanerligt flot anrettet.

  Hér ville jeg godt ha snydt mig til en lille bid ;-)

  Gode mandagshilsner
  Maj

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Maj

   Tusind tak :-)

   Ja, frugt kan bidrage med en fin sødme til salte retter. Aw, tak - jeg gjorde mig også umage :-)

   Du er velkommen til at komme forbi til rester en dag!

   Glad hilsen
   Malou

   Slet
 2. Hej Malou!
  Hold da op, det ser godt ud!! Det er svært at holde mundvandet indenbords. Der er intet, der slår den perfekt sauce.
  Dit råd med smutning af perleløg.... Det er ligesom historien med Columbus og ægget. Hvor simpelt og effektivt og hvorfor har jeg aldrig selv tænkt på det. Fremover er det slut med at bande fælt!! Jeg vil i stedet sende dig en kærlig tanke.

  SvarSlet
  Svar
  1. *Bukker* Tusind tak :-)

   Jeg er helt enig - saucen er måltidets konge!

   Ha ha, ja - jeg læste det selv et sted og tanke: Nå, ja - det er jo logisk nok. Det er SÅ smart. Tak :-)

   Slet
 3. Max er en meget heldig mand, snyggling! Det håber jeg han er klar over :)

  SvarSlet
 4. Uhhhha hvor ser det G.O.D.T. ud! And og kirsebær er helt sikkert en kombi der skal afprøves.

  Kh. Anne-Mette/Hverdag på Æblelunden

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind T.A.K. :-D

   Det er en himmelsk kombi!

   Slet
 5. Ih det ser godt ud :) Har du prøvet at lave burger med and? Det er ret så læks.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak :-)

   Nej, ikke endnu - men det står på listen over ting jeg skal ha' prøvet af ;-)

   Slet
 6. Er du så færdig, det ser lækkert ud! :D

  Gad dæleme godt at smage sådan en gang and i kirsebær der... Savle savle

  SvarSlet
  Svar
  1. *Bukker* Tusind tak :-)

   Well, der er rester i fryseren hvis du føler for at kigge forbi en dag ;-D

   Slet
 7. Kære Malou
  Den and ser bare alt for lækker ud. Jeg har selv tænkt på at kombinere den kirsebærvin med and, siden vi besøgte Frugtfestivalen i fjor. Nu er der vist ikke nogen undskyldning længere. Tak for tippet med løgene i øvrigt. Jeg havde vist læst det et sted engang men siden glemt alt om det. Godt du lige mindede om det trick.
  Kh Nadia

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Nadia

   Tusind tak - tænkte nok det var lige noget for dig :-)

   Nej, nu må du heller få det prøvet - jeg lover at du ikke bliver skuffet. Velbekomme, jeg læste det også selv et sted - og glemte alt om det. Heldigvis kom jeg i tanke om det da jeg havde pillet de første par løg og bandet over dem :-D

   Kh Malou

   Slet
 8. Ih tak for inspiration. Menuen, når min mand kommer hjem efter alt for lang tids adskillelse (fuck forretningsrejser), skal så meget stå på andelår og et forsøg på at eftergøre den der lækre, lækre sauce.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak, jeg er glad for at du kunne bruge inspirationen til noget :-)

   Ak ja, når man har været adskilt er det godt at forkøle med et godt måltid. Kodeordet for saucen er : kog ind, kog ind og kog ind ;-)

   Slet
 9. Det ser bare så lækkert ud, Malou! Tak for inspiration. Varme klem

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak :-) Jeg er glad for at du kan bruge inspirationen. Varme klem

   Slet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...