søndag den 3. maj 2009

Klassisk 65...

Efter en hård uge fik vi os et velfortjent hvil på Klassisk 65. Det er den skønneste lille franske bistro beliggende midt på Jægergårdsgade. Max havde været der før og havde fået talt mig godt varm på stedet, så det var med stor forventning jeg åbnede døren. I det øjeblik jeg trådte ind af døren slappede jeg af. Der var bare en fuldfed, afslappede og uhøjtidelig stemning. Vi skulle sidde ved vinduet, Max i på en bænk i vinduet og jeg i en forbavsende komfortabel stol. Stedets karismatiske ejer Søren Andreasen bød velkommen og var nærværende hele aftenen uden på noget tidspunkt at blive påtrængende. Her er gæsterne velkomne og ikke bare nogen der skal bespises og så ud af klappen.

Der er ingen duge på bordene, hurra for det! En dug kan nemlig godt få en hård aften sammen med os to. Det skal dog lige siges at det eneste jeg væltede i går, var et glas vand. Vi vidste jo hvad vi ville ha´, så det var hurtigt bestilt. Der kom vand, vin og en brødkurv på bordet. Brødet var nybagt og velduftende, med sprød skorpe og luftig halvsej krumme. Det fik følgeskab af en skål hjemmerørt aïoli, som var syndig - men SÅ god. Det anbefales at bestille en forret, hvis man som os vil forlyste sig med stedets velrenommerede peberbeuf. Den er ca 45 min undervejs, da den skal tillaves langsomt og intervalsteges. Så fik vi også en undskyldning for at mæske os i en gang vinbjergsnegle i hvidløgssmør. Vi blev straks anbefalet at holde igen med brødet, da "voksne mænd var gået grædende derfra efter at ha´ levnet noget af bøffen". Så vi tog rådet til os og nippede forsigtigt af brødet til forretten kom.

Sneglende kom rygende varme og duftende. Det er dejligt at være fri for sneglehusene, det er så 80´er agtigt. Det var de møreste snegle jeg nogensinde har fået, trust me - det siger ikke så lidt. I mange år fik jeg ALTID snegle når vi var ude at spise, så jeg kender min snegl på biddet. Her dog på mangel af samme og det var en sand fryd. 

Men alt det smør kan jeg ikke klare i maven, så jeg nøjes med at dyppe brødet lidt og så ellers nyde det der hænger ved. Max er af en ganske anden støbning, så han dypper noget dybere i den liflige blanding af smør, hvidløg, persille og gyldent rasp.

Det var en skøn date vi fik os. Det er dejligt at man kan få sådan et sug i maven efter næsten 16 års samliv, så det nød vi i fulde drag. Vi fik en rigtig skøn vin: Francis Ford Coppola, Diamond Collection, Green Label, Syrah-Shiraz 2006. Frugtig, med lidt peber i næsen og lige en 'marmeladevin' som vi kan lide den. Her bestiller man en flaske, drikker det man har lyst til og lader resten stå. Prisen udregnes så efter hvor stort et indhug man har gjort på druerne. Der går 5 glas på en flaske og 1 glas koster således en femtedel af flaskens pris. Vi sad længe og hyggede os, nød vinen og hinanden til det var blevet tid til hovedretten. Og det er så her jeg som cater må sukke af misundelse. Flambering 'table-side' er ikke en af disciplinerne jeg er blevet undervist i, selv om jeg er uddannet gastronom. Men det gør så til gengæld at jeg kan nyde det som et godt udført håndværk af andre. 

Og godt håndværk - det var det vores franske ven udfører her. Først smøres den intervalstegte bøf med en blanding af dijonsennep og grønne madagaskar-peberkorn. Så steges den i smør og flamberes i cognac, ilden slukkes med en generøs regn af portvin og kraftig indkogt fond. Bøfferne fiskes op og trækker færdig i folie, mens saucen simrer færdig. Den bliver tilsmagt med appelsin og monteret med en næsten ulovlig mængde smør.

Og så kom den endelig på bordet. Serveret med et minimum af tilbehør, det er altså 250 g oksemørbrad der er hovedpersonen her. Dog var der en halv aromatisk langtidsbagt tomat, sprøde haricot verts og håndskårne rustikke 'sveller' til. Og det er der aftens eneste kritik falder, de var lidt for mørke for min smag. Men pyt, det er jo ikke kartofler jeg gør mest i for tiden. Så jeg brugte bare lidt af det skønne brød til at opsuge den sød-skarpe pebersauce. Uha, hvor var det godt. 

Når man intervalsteger kød og lader der hvile som her, får man et jævnt rosa og saftigt resultat. Der er ingen kødsaft der undslipper ud på tallerkenen, det bliver simpelthen 'optaget' i kødfibrene mens bøffen hviler. Normalt kan jeg godt lide en bøf der næsten siger muh, men det er kød med mere fedtmarmorering end her. Her var der fokus på tekstur og velsmag. Oksemørbrad kan alt for nemt blive halvkedeligt hvis det ikke bliver kælet for. Hvad nytter det at tage det fineste, dyreste kød og så skamstege det? På Klassisk 65 har de fat i den lange ende, her kæles der for detaljen og råvarene. Man kan mærke stoltheden over at leverer et godt resultat, det varmer godt nok mit hjerte når jeg oplever det. Der er ingen profitmaksimering her, ingen underlødige produkter eller turist-hejs. Kun god 'ren' ærlig mad lavet med hjerte og hjerne. 

Af en eller anden grund har vi fattet stor kærlighed til netop Syrah/Shirazdruen. Det er ofte de australske vi falder for, men den her californiske darling tog vi straks til os. Jeg ville bestemt ikke hade at få sådan en kasse på lager, så nu vil jeg på jagt efter en leverandør.

Det var dejligt at sidde og følge med i udendørslivet på Jægergårdsgade. Der er skam også udeservering og senere på sommeren kan jeg godt se os sidde derude og nyde (endnu) en peberbeuf. Men jeg sad hele aftenen og kiggede på Hjerteforeningens gule skilte, mens jeg ukritisk fyldte mig med mættet fedt, rødt kød og alkohol i ikke helt forsvarlige mængder. Hmm, jeg fik tøjlet den dårlige samvittighed mens vi lod os lokke af duften at nabobordets desserter. Vi bestilte det samme som de fik, med et par gode glas dessertvin til. Jeg fik desværre ikke fat på hvad det var vi fik i glassene, men det var afstemt præsis til at komplimentere desserternes sødme. Vi havde ellers aftalt at springe over desserten, da der jo var en økologisk rabarbercrumble der ventede herhjemme. Men vi har det med at glemme den slags aftaler når vinen flyder og musikken spiller. Her et lækkert mix af blød afdæmpet jazz, blues og andet 'voksenmusik'. 

Max fik en omgang Crêpe Suzette (også tillavet 'table-side') med en skøn is til. Han er en hund efter god dessert, så der kom mange uh og ah lyde fra ham. Jeg tænkte først da jeg så det her billede, 'hvorfor var den tallerkenkant ikke tørret af'. Sorry, det er en erhvervsskade. Det er lige nøjagtig derfor jeg føler mig så godt hjemme på Klassisk 65. Kvaliteten er i top - og det er det der betyder noget. Det er uprætentiøst anrettet på den helt rigtige afslappede måde.  

Men Max kunne få sin dessert i fred, jeg havde kun øje for min Crème brûlée. Perfekt brændt sukkerspejl og silkeblød kølig bagt vaniljecreme. Gudespise! 

Og så er der lige toiletterne. Det er ofte der fårene skilles fra bukkene. Og her blev jeg bestemt ikke skuffet. Selv om det var verdens næstmindste toilet, var der kælet for alle detaljer. Duftevand, lotion og lækker sæbe. Men det skønneste var nu godt nok stablerne med rene vaskeklude lige til at tørre hænder i. Og så bare i en kurv med dem bagefter. Det er ren luksus.

Vi tilbragte 5 timer på stedet før vi satte kursen mod en bus hjem. Det var en super god aften og vi følte bestemt at vi havde fået 'value for money'. Næste gang vil vi prøve stedets 'bondemenu' som er en 3 retters menu tilberedt af stedets 'ældste' kokkeelev. For ja, der bliver helt bestemt en næste gang :-)

Om 3 uger skal vi i Jægergårdsgade igen, da bliver det Malling & Schmidt der skal ha´ besøg. 

20 kommentarer:

 1. Kære Malou

  Mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm.
  Sidder her kl. 7.30 og får lyst til spise snegle, bøf og creme brülee... Ærgerligt, at der er en times kørsel til Århus, jeg ville elske at spise på Klassisk 65.

  Knus fra Hanne

  SvarSlet
 2. Wauw, det var jo en totaloplevelse af de helt store! Det var fantastsik at læse om, og det glæder mig så meget, at I er lige så glade for hianden efter 16 års samliv. Tillykke ;-)

  Varme klem!

  SvarSlet
 3. Godmorgen Malou. Jamen halløj jeg bliver helt sulten og det er kun morgen endnu.

  Jeg må indrømme at jeg ikke fatter hvordan i overhovedet kunne bevæge jer hen til bussen Hihi

  Hvor er det dejlig læsning, kan mærke at I har haft en virkelig dejlig aften og at det er noget der har været godt for dig.

  At flambere må du vistr bare kaste dig over. Er sikker på at det kan du sagtens lære. :-)

  Rigtig god mandag til dig
  Knus Henriette

  SvarSlet
 4. Kære Malou!

  Sikke en beskrivelse, I burde for gratis mad i LANG tid derinde, for den beskrivelse :-)

  Hvor lyder det bare LÆKKET og det er så dejligt at komme ind på en restaurant, hvor de ikke har tralvt med at få en spist af og ud af døren igen. Det oplevede vi også på Røverstuen i Rebild, hvor vi blev opfordret til at sidde og nyde det og endelige tage os god tid......

  Den bøf lyder helt forjættende og hvor skønt at der ikke er så meget forskelligt tilbehør, men at kødet er i fokus. Jeg ELSKER jo kød - og især rødt kød - selvom det ikke er så sundt(??). Det er lidt pinligt, men jeg kan faktisk spise mere kød (læs: steaks og lign. - ikke frikadeller) end min kæreste :-)

  Den creme brulee ser altså også fantastisk ud og en god creme brulee er som himlen selv (eller som jeg forestiller mig himlen *S*).

  Sneglene ved jeg endnu ikke helt med, jeg tror jeg skulle drikke mig rigtig meget mod til og da jeg ikke drikker noget med alkohol i (eller ihvert fald meget, meget lidt), så kan det jo blive lidt svært :-)

  Kærlig hilsen
  Birthe

  SvarSlet
 5. PS:
  Hvis du kaster dig ud i flambering, så siger jeg bare en ting: PAS PÅ!
  Jeg har prøvet det engang, det var VILDT (beskrivelsen findes et sted inde på bloggen).

  Knus
  Birthe

  SvarSlet
 6. Det var som at være der - tak for mad :-)Skal ind o se din video- glæder mig :-)

  SvarSlet
 7. Fantastisk dejlig restaurantanmeldelse - selvom jeg næppe kommer på de kanter, er det altid rart at læse!

  Det med kanten ville nok også falde mig i øjnene... men det er jo en detalje! Fritterne er også lidt for mørke til belgisk standard - vores nationalstolthed; men det er småting når kød er perfekt tilberedt!

  Da jeg arbejdede som bartender i Paris blev klokken jo tit mange - og så kunne man ende natten på en restaurant på Champs-Elysées, der fik friske snegleforsyninger fra Bourgogne ved 3-tiden om morgenen... jeg har ALDRIG senere fået så lækre snegle tror jeg!

  Det lyder i det hele taget som en perfekt aften :-)

  SvarSlet
 8. Kære Malou
  Det hele ser bare total overlækkert ud, det må have været en god oplevelse.
  Jeg sidder her mandag middag med min klemme med ost og drømmer mig til Århus for at spise... det må blive ved drømmen
  Knus og god mandag

  SvarSlet
 9. Hej Malou
  Jeg elsker madanmeldelser. Og dit sprog passer lige til mig. Gode sproglige billeder. EJg glæder mig SÅ meget til at læse din anmeldelse af Malling Og Schmidt. Der får jeg sgu nok aldrig råd til at komme. Men du skriver jo så jeg fornemmer smagen.

  SvarSlet
 10. Kære Hanne

  Hæ ha, det er ondt at sidde og savle så tidligt :-)

  Hvad med at tage en overnatning i området og så tage på Klassisk 65?
  Det er helt bestemt umagen værd.

  Knus fra
  Malou

  SvarSlet
 11. Kære Madame

  Du kan tro det var en dejlig oplevelse. Maden, stemningen og kæresteriet :-)

  Selvfølgelig går både livet og parforholdet op og ned, men vi er nærmest groet sammen i sjælen.

  Varme klem fra Århus :0)

  SvarSlet
 12. Hej Henriette

  Hmm, der er heller ikke noget som bøf om morgenen :-)

  Du kan tro det var godt at komme ud og gå en tur bagefter, så kunne det også falde lidt på plads i maven.

  Tak, du kan tro det var en dejlig aften. En af dem der lader batterierne godt op sådan parforholdsmæssigt.

  Trust me - jeg kan sagtens flambere :-)
  Jeg har bare aldrig lært at gøre det 'table side' for kunderne.

  Rigtig god uge til dig, jeg sender dig mange tanker. Det er meget du har at tænke på lige nu!

  Knus Malou

  SvarSlet
 13. Kære Birthe

  Ha ha, jeg sendte linket til ejeren så lad os se hvad han siger til den :-)

  Du kan tro vi følte os velkomne. Der er godt nok mange steder jeg ikke gider at komme mere, der er mange 'madfabrikker' der bespiser folk på samlebånd. Det er en af ulemperne ved at bo i en 'turistby'. Dejligt at Rebild ikke var sådan!

  Uha, det var en af den slags bøffer man kan tygge med øjenvipperne. Rødt kød kan være helt fantastisk, det kunne jeg altså ikke undvære :-)

  Jeg kan godt love dig at den Crème brûlée var HIMMELSK. Når jeg bliver (forhåbentlig) engel vil jeg aldrig spise andet :-)

  Ha ha, snegle er vist ikke for alle. Det er også noget jeg har lært Max gennem årene :-)
  Du skulle nu prøve det en gang. Kan du lide muslinger?

  Kærlig hilsen
  Malou

  SvarSlet
 14. Ha ha, tak for advarslen Birthe.

  Jeg har skam flamberet en del i min tid, bare ikke 'table side'.

  Men jeg har heldigvis kun brændt mit pandehår en gang :-D

  Jeg skal vist lige ind og se hvad du har bedrevet på den konto.

  Knus
  Malou

  SvarSlet
 15. Hej Miri

  Dejligt at du kunne lide anmeldelsen, så velbekom :-)

  Mange hilsner
  Malou

  SvarSlet
 16. Hej Nille

  Tusind tak, jeg er glad for at du kunne lide den!

  Tænk at man kan irritere sig over en tallerkenkant, men sådan er det bare nogen gange.
  Uha ja, du må jo ha´ adgang til verdens bedste 'sveller'.

  Nu bliver jeg så ganske misundelig: friske snegleforsyninger fra Bourgogne - gider du lige :-)

  Du kan tro detr var en helt igennem perfekt aften :-)

  Glade forårshilsner
  Malou

  SvarSlet
 17. Kære Pernille

  Uha, du kan tro det var lækkert. Selv brødkrummerne var gode :-)

  Det var bestemt en af de bedre restaurantoplevelser.

  Hvis du engang kommer forbi Århus vil jeg gerne mødes på Klassisk 65 til en bid mad :-)

  God ondsdag!

  Knus
  Malou

  SvarSlet
 18. Hej Vita

  Nice, jeg håber ejeren at Klassisk 65 syntes det samme :-)

  Du kan tro jeg også glæder mig til at anmelde Malling & Schmidt. Det bliver godt nok en stor oplevelse at skulle derind.

  Jeg er også lidt bekymret over prisen, men nu har vi jo sparet sammen. Det er bare grænseoverskridende at bruge det der svare til halvanden månedes madpenge på en skide middag. Ja undskyld udtrykket :-)

  Glad hilsen
  Malou

  SvarSlet
 19. Hej Malou!

  jeg kan lide kammuslinger, tæller det? Jeg har aldrig rigtigt turde kaste mig ud i muslinger - og slet ikke øster - men jeg er blevet (lidt!) mere modig med alderen, så jeg skal nok prøve det (men ved dog stadig ikke helt med østers!).

  Knus
  Birthe

  SvarSlet
 20. Hej Birthe

  Hmm, kammuslinger tæller vist ikke på den konto. Jeg syntes at de smager fantastisk, men de er jo ikke ækle at se på.

  Blåmuslinger har jeg aldrig rigtig haft fidus til, men der kommer en kasse med dem på næste fredag. Det er jeg godt nok spændt på - men smager de mig ikke , kan kattene vel få dem :-D

  Mums, østers kan jeg rigtig godt lide. Men jeg var godt nok skeptisk i starten.

  Knus
  Malou

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...