tirsdag den 3. marts 2015

Merguez-style bagt blomkål med salat og dip...

Der sker noget magisk når man tilberede grøntsager hele. De bliver ikke alene meget velsmagende, de bliver også smukke. Det her hele bagte blomkål er ingen undtagelse. Inspirationen er hentet i de fantastiske marokkanske merguez-pølser som jeg har forelsket mig pladask i - og har brugt til både disse hotte hotdogs med merguez, hummus og dukkah og denne merguez-gryde med couscous og grønt. Den specielle krydrede smag drømte jeg om at kunne overføres til en ren grønsagsret - og her er den så: 

Det smukke bagte blomkål er både en fryd for øjet og ganen. Der er knald på krydderierne - og masser af velsmag. Jeg skævede til fremgangsmåden her.

Blomkålen blev serveret med en blandet salat, drysset med dukkah og syltede kirsebær - samt en dip på skyr, saltet citron og mynte.

For at få den hele rigtige merguez-smag måtte jeg grave dybt i skuffer og skabe. Der skulle ikke spares på smagsgiverne.

Harissa er et must!

Den har en meget karakteristisk sur-stærk smag og en aromatisk smag fra krydderierne. Jeg glemte at tage et billede af de hele krydderier (snakkede i telefon med en veninden mens jeg lavede mad), men du kan skimte dem i baggrunden:

½ tsk hel koriander
½ tsk spidskommen
½ tsk fennikel
10 sorte peberkorn

De hele krydderier blev ristet let på en tør pande, kølet af og kørt i min krydderikværn. De fik derefter selskab af 1 tsk Ras-el-Hanout. De øvrige smagsgivere var 1 spsk tomatkoncentrat, 1 spsk Harissa og 2 fed revet hvidløg.

Det hele blev rørt op i ca 1½ dl skyr (kan også erstattes af græsk yoghurt) sammen med rigeligt urtesalt.

Blomkålshovedet blev trimmet for blade og fik et 'keglesnit' op i stokken. Det blev derefter sovset godt ind i den krydrede masse. Som du kan se er det kun et ganske lille blomkålshoved jeg brugte - gang op på marinaden hvis du bruger et større. Sæt blomkålshovedet på smurt bagepapir eller en slip-let plade og bag det 30-40 minuitter på 200°C.

Stik i kålen før at mærke om det er mørt. Det må godt være en lille smule modstand i midten. Lad kålen hvile ca 10 minutter inden det skæres ud. Mens det havde været i ovnen, havde jeg lavet en salat:

Blomkål, rødløg, gulerod, selleri, gul og rød peber + dukkah.

Den her dukkah er med ristede mandler, pistacienødder, sort ristet sesam, grøn fennikel og sukker. Salaten skulle ha' en hurtig dressing af hvidvinseddike og citronolie også. 

Rødløg og blomkål blev snittet papirtyndt på min mandolin. Sellerien blev snittet i skrå skiver og peberfrugterne i små tern. Guleroden fik en tur med en julienneskræller. Det hele blev vendt sammen med urtesalt, olie, eddike og hakket persille. Den færdige salat fik et godt drys dukkah.

Dippen skulle laves med lidt saltsyltet citron og skyr.

Der skulle også hakket mynte og persille til.

Dovenskaben længe leve - jeg nøjedes med at tage en smule af den syrlige saltlage citronerne svømmede i. Smag endelig bare til med citronsaft, citronskal og salt.

Blomkålen blev skåret i både, drysset med frisk koriander og serveret med salat + dip. Ikke noget spor tosset vegetarisk måltid.

I dag faster jeg og skal derfor lave en ny opskrift på max 500 kcal til Klidfaster.dk. Det bliver enten en stor ovnbagt pakora eller en bagt suppe - af blomkål naturligvis.

God dag til alle der kommer her forbi...


Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...