søndag den 22. marts 2015

Fødselarens beskedne ønske: bøf & salat...

I dag fylder Max 50 år. Ja, halvtreds. Det fatter man jo på ingen måde. Min gave til ham var en hjemmelavet middag her, som han kom og inkasserede i aftes. Han havde fået frit valg på alle hylder, men blot bedt om bøf og salat. Meget vel, det fik han...

En stor bøf og hele 7 forskellige slags salat.

For et par uger siden havde jeg været så heldig at støde på det her vilde tilbud i Kvickly Viby. Sådan en basse smed jeg straks i cykelkurven. (Jeg var deroppe igen i går - og der er stadig 6-7 stk tilbage *hint hint*).

2600 g økologiske oksefilet for 390 kr. Opskåret til 6 bøffer giver det en pris på 65 kr pr stk. Et fund til de penge!

Den blev først skåret op i går. 2 x 500 g til fødselaren og jeg. Jeg skar oksefileten over midt på - og skar en bøf fra hvert stykke mod midten. De sidste 2 stykker, blev skåret midt igennem.

Det gav 4 x 400 g til fryseren. Bøfferne blev vakuumpakket inden de havnede på frost.

Så tykke bøffer er svære at stege på panden. De risikerer at branke udenpå før de er tilpas i midten. Jeg valgte derfor at stege dem på samme måde, som den store Porterhouse. Bøfferne blev først tempereret til stuetemperatur. De fik derefter et godt skud flagesalt og masser af friskkværnet sort peber - og blev brunet 2 minutter på hver side i en 50/50 blanding af olivenolie og SMØR. Derefter kom de i et ildfast fad og stod på køkkenbordet i ca 45 minutter, mens jeg smækkede salaterne sammen.

Der var ganske lidt basilikum tilbage, som gerne skulle bruges i bedste Stop Spild Af Mad stil. Jeg besluttede mig for at lave en pesto med bredbladet persille, saltede peanuts og hvidløg.

Økologiske basilikum smager så kraftigt at man sagtens kan smage den i pesto, selvom det er mest persille i. Jeg rev hvidløget - men blendede det ikke med. Det kan godt blive for bittert hvis man gør det. Basilikum, persille, peanuts og olivenolie blev blendet *wroom wroom*.

Og så var det jeg kom i tanke om den ekstra lagerede cheddar jeg havde på køl. Jeg havde et par veninder på besøg fredag og den var en rest derfra. Osten er meget cremet og har udprægede saltkrystaller - den kunne sagtens smides i en pesto. Så jeg smed sådan et par terninger ned i blenderen til resten. Til sidst blev der smagt til med et par dråber citronsaft og lidt ekstra salt - og det revne fed hvidløg rørt i.

Totalt lækker pesto. Den skulle straks sættes i sving som smagsgiver.

En bøtte økologiske skyrtern blev drænet og vendt med en generøs portion pesto.

De blev brugt i en blandet salat, bestående af: ærtesalat, edamamebønner, majs, bladselleri, rød peber og cherrytomater. Og så kunne jeg jo ha' stoppet der. Men nej, jeg havde en masse rester der skulle omsættes - så det blev til 5 små salater + 1 til rest fra fredag.

Det blev en helt lille salatbar. Der var tænkt i både farver og tekstur. Jeg fik ikke taget billeder af de forskellige ting undervejs, for det skulle gå lidt stærk - det var jo Max tiden skulle bruges på.

Salat af blomkål og gulerod, snittet papirtyndt på mandolin. Der er vendt citronmarinerede rødløg og nigellafrø i + en smule olivenolie og salt.

Kugler af honningmelon (også en rest fra fredag) vendt med finthakket rød chili, lidt BOC, persille, et par dråber hvidvinseddike og et drys salt.

Butterbeans med bladselleri, soltørrede tomater, citronmarinerede rødløg og persille - vinaigrette af hvid balsamico, olivenolie og urtesalt.

Salaten fra fredag: rødkål snittet papirtyndt på mandolin og vredet, tilsat appelsinfileter, tørrede kirsebær, hakket bredbladet persille og vinaigrette på balsamico og olivenolie.

Bånd af gulerod, lavet med tyndskræller - marineret i æblecidereddike, citronolie, urtesalt og stødt spidskommen.

Zoodles (sammentrækning af zucchini + noodles) - squash, snittet på spiralmaskine. Vendt i rigeligt pesto. 

Med salaterne på plads, var det tid til at lave bøfferne færdige. De kom i ovnen på 200°C til stegetermometeret bippede på 52°C - og så trak de tildækket i 5 minutter inden de var klar til servering. Men der skulle lige en lille ekstra ting til.

Fødselaren er også en rigtig hund efter SMØR - så jeg havde skaffet den her til at komme på bøffen.

Bøffen blev anrettet, omkranset af salaterne, fik en klat SMØR på toppen og blev overhældt med stegeskyen fra fadet. Og så var der fødselsdagsmiddag.

Jeg levnede en god del af min bøf - som så kan gøre lykke på et stykke brød her til frokost. Men se lige hvor flot kødet er. Det er en idiotsikker på at stege bøffer perfekt på.

Efter middagen måtte den gamle rare mand lige slå mave sammen med en kop kaffe og Trixie, som naturligvis også havde fået det bøf hun kunne trække.

Senere på aftenen blev der alligevel plads til lidt is. Kræfterne var ikke til hjemmelavet i denne omgang, så det blev italiensk tiramisu-is og citronsorbet fra Kvicklys frysedisk. 

I dag er jo så selve dagen. Vi skal bare slappe af, glo serier og spise rester. Og masser af lagkage. For søde Stine fra Chokoladesansen kom forbi med en lækker hjemmelavet lagkage til Max, som tak for hjælpen med noget computer-noget

Lyse bunde med chokoladecreme, brombær/blåbærkompot, bærmousse og sød fløde. Nøj!

 Fødselaren har allerede spist sig en pukkel til i den.

God søndag til alle der kommer her forbi...

3 kommentarer:

 1. Må jeg ikke nok blive din kæreste 😜👍 jeg fylder 50 til sommer 😂😂

  SvarSlet
 2. Ps og hjertelig tillykke til Max 😊

  SvarSlet
 3. Uhhhmmm lækker mad (som altid) :-D

  Tillykke med ham <3

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...