søndag den 16. november 2014

Krydrede græskar-vafler med glaze...

Græskar er en af de grøntsager som kan en helt masse, både i det søde og det salte køkken. Det er et stykke tid siden det er blevet til noget sødt, så her kommer en opskrift på nogle lækre krydrede vafler med græskar og juleøl - serveret med en glaze af ahornsirup.

Jeg vil nok sige at det er kage bagt i et vaffeljern, men hvad gør det? De smækre vafler er lavet helt uden hvedemel og raffineret sukker.

Det hele startede med et halvt træt hokkaido, til overs fra mine tarteletter med confiteret kanin, græskar, grønkål og ristede hasselnødder. I bedste Stop Spild Af Mad stil skulle det jo bruges inden det gik til. Jeg havde været så doven at jeg ikke havde fået taget indmaden ud - og så går det hurtigt ned af bakke.

Men nu blev indmaden fjernet og ydersiden vasket grundigt. Der er ingen grund til at skrælle hokkaido, for skrællen kan sagtens spises. Desuden er farven med til at give den færdige puré den smukkeste dybe orange nuance. Der kom folie på fadet og det kom i ovnen på 200°C i 45 minutter til det var meget mørt.

Bevæbnet med stavblenderen gik jeg til angreb på det bagte græskar *wroom wroom* og efterlod en silkeblød dyborange græskarpuré. Den fik lov til at køle lidt af mens jeg fandt resten frem. Og derefter vejede jeg 125 g af til vaflerne. Resten kom på køl. Ovnen lod jeg være tændt, for jeg havde på fornemmelsen at jeg ville få brug for den igen.

Før jeg fandt ingredienser frem, opstillede jeg nogle krav til opskriften: ingen hvedemel, ingen hvidt sukker og ingen indkøb. Det skulle være ene ting jeg havde på lager. Det fik mig til at gå på jagt efter en brugbar væske, for det var hverken mælk eller andet i den boldgade. Bagerst i det ene køleskab fandt jeg en juleøl fra sidste år som var gået på dato i september. Den kunne fint bruges! I stedet for hvedemel brugte jeg en kombination af kokosfibermel (nej, det er ikke bare blendet kokosmel) og Naturlic fiber. Som sødemiddel valgte jeg lys agavesirup.

2 æg
5 spsk agavesirup
1½ dl nisseøl
125 g græskarpuré
50 g kokosfibermel
2 spsk Naturlic fiber
1 lille tsk Pumpkin Pie (spicemix)
1 tsk bagepulver
½ tsk natron
½ tsk fint salt
30 g SMØR

Pisk æg og sirup sammen. Tilsæt øl og græskar. Smelt det dejlige SMØR. Sigt alle de tørre ting sammen og rør blandingen i det våde. Rør til sidst det smeltede SMØR i dejen.

Jeg kom den færdige dej i en stor engangssprøjtepose. Vaffeljernet blev varmet godt op og dejen bagt i små portioner. Dejen blev sprøjtet ud i jernet i en top - det skulle nemlig ikke være hele vafler, men en slags stjerner. 

Det var godt jeg havde ladet ovnen være tændt. Vaflerne blev nemlig hurtigt meget mørke, uden dog at være gennembagte. De blev derfor lagt på en bageplade efterhånden som de havde fået farve nok - og bagt 6 minutter til sidst (og vendt halvvejs).

De færdige vafler blev lagt til afkøling, mens jeg lavede den labre ahorn-glaze.

Vaflerne blev lagt på bagepapir og sprøjtet over med glaze. Som lidt knas, kom der et drys chiafrø på toppen.

Så snart glazen var stivnet en smule, var de klar til servering. En god kop sort te, chai eller et glas mælk ville være godt til.

Jeg skulle hilse og sige at nisseøl heller ikke var dårligt til. Og det var så min aftensmad, selv om det kun var sidst på eftermiddagen. Der røg pænt mange af vaflerne indenbords.

Hen på aftenen blev jeg alligevel en smule sulten og havde brug for noget salt. Det blev til 2 stk oksemedister fra Hanegal, blot stegt på panden og serveret med French's og ketchup. Det er SÅ dejligt at man nu kan få økologisk medister i det her format. I en lille husholdning som min, kan det være svært at få bugt med en hel stor medister.

Og mit næste projekt i vaffeljernet? Det skal være Lises sprøde Churros.
4 kommentarer:

 1. Nøj de lyder gode! Må prøves. Faktisk har jeg flere gange lavet dine sundwich-brød med græskarpuré i stedet for bønner eller kikærter og spist dem med forskelligt pålæg eller bare smør - stor succes :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak :-)

   Orv, smart - det må jeg hellere prøve. Tak for tippet!

   Slet
 2. Tillykke med dit nye layout! Hvor er det fint og lyst og venligt:-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak - er glad for at 'renoveringen' falder i god jord :-)

   Slet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...