onsdag den 26. november 2014

Danablue-is med figen-brownie og portvinssirup...

Så er der endnu en is til samlingen - men det er nok både første, sidste og eneste gang den bliver lavet. Isen er et element i min dessert til madbloggerstafetten Secret Ingredient hos Electrolux - og en del af den opgave jeg fik: Vildt & 'det blå krydderi'. Her får du min vilde dessert:

Danablue-is serveret på krydret figen-brownie, dryppet med portvinssirup og drysset med hakkede valnødder. Sødt, salt, surt, bittert og umami + blødt, lunt, koldt og sprødt. Tjek!

Igen greb jeg efter min egen basis-is på kondenseret mælk og tweakede den så den passede. Og så tog jeg latexhandsker på og pakkede den onde ost ud.

250 g kondenseret mælk
2 dl letmælk
2 dl fløde
40 g Danablue

Først skulle osten smeltes i mælken. Det blev den ved svag varme. Mælken må endelig ikke koge. Det dufter kraftigt og gav mig en ud-af-kroppen oplevelse (ja, det betyder det du tænker). Og jeg havde lyst til at smide gryden ud bagefter.

Mælken blev derefter siet og sat på køl.

Det er en meget fed ost og mælkefedtet lægger sig på toppen. Så da blandingen var helt afkølet blev den siet igen. Fløden blev tilsat og blandingen kom i ismaskinen til den var som blød softice. Den kan også blot indfryses i en bøtte og omrøres hver 30 minut.

Den bløde is kom over i en bøtte og blev smidt på køl. Ismaskinen blev sprittet af og fik en undskyldning.

Ved servering fik en af de små krydrede figen-brownies 15 sekunder i mikroovnen.

En kugle is på toppen, et skud portvinssirup + et drys hakkede valnødder og så var der dessert. En alm brownie med is kan være en ret tam dessert - men den her var VILD!

Her ser du en meget begejstret testspiser. Tine havde mange rigtig rosende ord at sige om desserten. "Fuldkommen fortryllende", "Perfekt smagssymfoni" og "Pivfræk". Hun siger at det er en uventet smag til en is og at den ikke umiddelbart får hende til at tænke på blå ost - hvis hun altså ikke vidste hvad det var i forvejen. Jeg har gemt resten af isen i fryseren og vil byde Kagedåserne en smagsprøve på lørdag til vores årlige julefrokost.

Jeg prøvede at smage på isen, men det lod sig ikke gøre. Det er jeg altså ikke nået til endnu. Og det er der vel ikke noget at sige til efter omstændighederne? I stedet spiste jeg en figen-brownie toppet med sødet fløde og sirup.

Hovedretten derimod var en bragende succes for mig - og jeg spiste på både kødet og saucen. Og sørme om jeg ikke også lige fik klemt en forret ind. Der kommer opskrifter i en lind strøm på alle delene, så jeg kan få stykket mit endelige indlæg til stafetten sammen. Det er nemlig kun det ene samlede indlæg der bliver bedømt. 

Og nu har den blå ost har forladt mit køkken i bedste Stop Spild Af Mad stil. Den rejste med min testsmager hjem - som med julelys i øjnene kom den i tasken, sammen med den madpakke jeg havde lavet med resten af hovedretten. Hvor er det fascinerende at smag og behag kan være SÅ forskellig.

Danablue-is - for vildt eller hvad?


6 kommentarer:

 1. Helt helt vildt, Malou du er da for kreativ....

  SvarSlet
  Svar
  1. Aww, tusind tak - jeg har prøvet at tænke lidt ud af boksen :-)

   Slet
 2. Det er ikke bare isen, der er vild;)

  SvarSlet
 3. Sikke en dessert!! Kagen smagte intenst af chokolade med et strejf af figen, og det var den perfekte bund for isen - den onde is. Det kan godt være, at det er første, sidste og eneste gang, du og din stakkels ismaskine laver en blå is, Malou, men isen skal leve videre. I weekenden vil jeg køre en portion på min meget samarbejdsvillige ismaskine, og jeg vil spise isen direkte af bøtten med en stor ske. Tak for mad!!

  SvarSlet
  Svar
  1. *Bukker* Tusind tak - jeg er SÅ glad for at du kunne lide den. Det var en sand fornøjelse at se dig nyde maden så meget. Og jeg er glad for at jeg slap! :-D

   Whaaaat? Du vil ligefrem lave isen derhjemme selv? Wow, det siger noget om hvor god du syntes den var. Fedt. Håber den må smage dig igen :-)

   Slet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...