torsdag den 11. april 2013

Stop Spild Af Mad: Brødbudding af ølkage...

Nu er bread and butter pudding jo ikke noget vi normalt gør så meget i her i Danmark - og der er synd, for der er en pragtfuld måde at lave en dessert a'la Stop Spild Af Mad. Jeg har lavet en version her på bloggen før, med croissanter og ahornsirup. Her har jeg dog leget lidt med konceptet og brugt kage i stedet for brød.

En svampet og lækker sag under overfladen - og sprød, karamelliseret og 'slikket' på toppen.

Der er virkelig ikke mange kræfter at gøre godt med i disse dage - jeg er fuldstændig braklagt. Og i forgårs kom søde Anne så forbi med en 'madpakke': 2 bakker lasagne, kylling i karry, blåbærkiks og en hel hjemmebagt ølkage (skåret i skiver så jeg ikke skulle bruge mine få kræfter på det). Og så havde hun sørme også lige handlet på vejen. Magen til betænksom veninde skal man lede længe efter. 


Uhm, der er mange år siden jeg sidst har fået ølkage. Så jeg fik spist en del skiver med SMØR på allerede i går. Men jeg ville umuligt kunne få spist den hele - og plads i fryseren *host* det findes ikke her. Og så slog det mig: hvorfor ikke lave bread and butter pudding med noget af den? Kagen kan nemt erstattes af hvede- eller grovbrød uden skorpe hvis du har lyst til det.

Takket være Anne havde jeg nemlig æg, mælk og SMØR i huset. Og så skulle der faktisk kun bruges 2 andre ingredienser: muscovadosukker og marmelade. Sukkeret har jeg altid på lager, men det er sjældent at jeg har marmelade. Men takket være endnu en madblogger, nemlig Marie, havde jeg et glas af hendes liflige hjemmelavede bergamottemarmelade med Vin Santo og kardemomme stående i køleskabet. Det var med at få det brugt, så det ikke gik til.

Bergamotte er en lille aromatisk letbitter citrusfrugt - og du kender sikkert den karakteristiske smag fra altheabolcher og earl grey te. Marmeladen smager fuldkommen fortryllende. Du kan sagtens erstatte den med en god appelsinmarmelade - den skal bare være en smule bitter f.eks Dundee.

Jeg tænkte at den ville passe perfekt til ølkagen som jo var bagt med varme krydderier. Jeg tog 5 skiver kage, smurte dem med SMØR og derefter marmelade.

Et lille ildfast fadt blev smurt med SMØR og drysset med muscovadosukker.

Kagestykkerne blev skåret i trekanter. Jeg mindes at ha' set Gary Rhodes lave det sådan engang på BBC. Tanken er at spidserne skal stikke op over æggemassen så de bliver sprøde og knasende i ovnen.

Så trekanterne blev stillet til rette i det klargjorte fad - lag på lag.

Fadet blev fyldt helt op - og så spiste jeg de trekanter der ikke var plads til. Good stuff!

Og så til æggemassen: 2 æg, 2 dl mælk og 2 spsk muscovadosukker. Først opløses sukkeret i mælken og så piskes æggene i. 

De økologiske æg var fra Hedegaard. Jeg er ellers lidt skuffet over dem i disse dage, for det er bla Hedegaards færdigprodukter SHAKER som sponsorerer TV3s nye satsning Køkkenkrisen, hvor Bo Bech lærer kræsne familier at lave mad FRA BUNDEN. At TV3 ikke selv kan se ironien i det - og at det får programmets budskab til at miste troværdighed allerede inden det starter er synd og skam! Pandekager er jo noget af det nemmeste at lave - og her er de lavet af ca 50% sødmælk, buræg og tilsat Kaliumsorbat (E202). Og deres scramble eggs med bacon? De er sørme beriget med hele 5 E-numre der udover E202 også byder på bla Natriumnitrit (E250) og røgaroma. Det skal sørme nok inspirere nogle mennesker til at leve af bedre råvarer....eller hvad? Ahhh, det var godt lige at få luft for det...

Æggemassen øses over kagetrekanterne - og så skal de lige stå ca 5 min og suge lidt inden fadet skal i ovnen. Lige inden det sker, drysses det der stikker op med lidt ekstra sukker. Fadet bages derefter 35 - 45 minutter på 180°C.

Æggene sufflerer og danner en budding forneden - og toppen bliver sprød og lækker.

Den letafkølede bread and butter pudding blev serveret men en creme lavet at skyr, rørt lind med lidt mælk, smagt til med vaniljepulver og en smule agavesirup. Letpisket fløde eller vaniljecreme havde også været godt.

Yum, en rigtig nærende og varmende dessert på en kold dag. Nu når jeg ser billedet tænker jeg at et drys hakkede mandler også ville ha' været godt til.

Jeg har tænkt mig at bruge bla det her indlæg til mit oplæg på Aarhus Sustainability Festival på søndag. Den er nemlig perfekt til at illustrere et par vigtige pointer i den tankegang der skal til for at bekæmpe madspild, udvise bæredygtig forbrugeradfærd og vælge økologien til.

Og nu vil jeg tilbage under dynen. Mad skal jeg jo heldigvis ikke bekymre mig om. Det eneste jeg skal forholde mig til er om jeg skal ha' lasagne eller karrykylling til aften (Tak Anne). Det er lige til at holde til...19 kommentarer:

 1. Øjøjøj den ser god ud! Jeg er personligt helt vild med bread'n'butter puddings, de har alt, hvad man kan ønske sig af en dessert! Ideen med at bruge en fast skærekage har jeg aldrig prøvet, men måske man skulle det? :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Aww, tusind tak <3

   Endnu engang tak for den liflige marmelade - den er simpelthen SÅ lækker ;-)

   Ja, en ikke alt for sød kage. Jeg har tænkt mig at lave endnu en version med resten af min julekage i næste uge.

   Slet
  2. Mmmmmhhh...Bliv ikke overrasket hvis jeg står foran din hoveddør, så! Jeg kan ikke forestille mig noget bedre end julekage'n'butter pudding a la Klidmoster. Haps!

   Slet
 2. Jeg har kun én ting at sige: YUM!

  :) Linda

  SvarSlet
 3. Tusind tak for lækker opskrift. Den skal jeg have afprøvet.
  Dine tanker om E nr. ligger sig lige op af mine mht.folk der servere færdig mad absolut ikke kan have en holdning til om der er to kødsorter blandet i maden, for hvad med alt det de også servere af tilsætningsstoffer og eksemfremkaldende ingredienser, dem tænker de jo heller ikke på. Næ så hellere leve som jeg gør med mad lavet fra bunden.
  Ønsker dig god bedring.

  Kh. Lis

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak, jeg håber den må smage dig :-)

   Vi er helt enige! Hjemmelavet er bedst og ikke svære eller mere tidskrævende hvis man tænker sig lidt om.

   Tak skal du ha' <3

   Kh Malou

   Slet
 4. Sjovt du nævnte det med Hedegaards Shaker-halløj som sponsorer programmet - det slog også mig som det allerførste da jeg så det. Det var jo netop sådanne produkter som Bo Bech "brokkede" sig over. Spøjst valg af TV3....

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, er det ikke bare en underlig prioritering af TV3?

   Jeg overvejer lidt at skrive til dem. Men mon ikke de er lidt ligeglade bare der kommer penge i kassen?

   Slet
 5. Velbekomme min snut! ;-)

  SvarSlet
 6. De der shaker-produkter undrer mig voldsomt (og et sponsorat af et program om at lave ordentlig mad, giver jo bare slet ikke mening). Der er såmænd masser af ting jeg gerne køber som færdigt produkt, men betingelsen er, at det er enten bedre eller lige så godt som det jeg selv kunne have lavet.
  Pandekage-, pizza- og tærtedej er helt klart ting jeg synes er så lette at lave godt selv, at jeg ikke kunne finde på at købe det - men jeg er ikke så meget sportsmand, at jeg springer over, hvor gærdet er højest, så fx pasta har jeg det fint med at købe (bortset fra at jeg p.t. ikke spiser bl.a. kornprodukter, og så er pizza, pasta, tærter m.m. jo li'som udelukket - men med lidt held, kan jeg på et tidspunkt genindføre det i en eller anden mængde).

  SvarSlet
 7. Jeg smagte en tam bread and butter pudding ovre i England. Og jeg brød mig slet ikke om det. eeeeew!.. Må hellere en dag lave det selv og se om dét er bedre!

  SvarSlet
 8. Den her ser super lækker ud, jeg er selv helt vild med den ganske almindelige "gammeldagws", som faktisk bliver brugt meget her nede hos landmandsfamilierne. Der bruger man som regel det gamle brød til en brødbudding til dessert, og så med saftsovs til. Og det er nu ikke så ringe endda :-)

  SvarSlet
 9. Det ser godt ud! Fedt koncept på din blog med fokus på stop madspild. Nu har du i hvert fald fået mig til at tænke mig om en ekstra gang, før jeg smider resterne i skraldespanden. Ha' en fortsat god dag :)

  SvarSlet
 10. Kære Klidmoster. Jeg har før kigget på opskrifter på din blog, men i dag kom ind på dit indlæg om leverpostej hvor du skriver at du har fibromyalgi. Jeg kiggede rundt på andre opskrifter. Jeg kan simpelt hen ikke forstå du spiser så relativt mange kulhydrater. Jeg har ME/CFS (meget nærtbeslægtet sygdom, men med mere udmattelse og mindre smerter). Har du aldrig prøvet en lavkarbo-diæt (LCHF/ketogen) eller lignende? Jeg har haft meget gavn af det. Meget mindre muskelsmerter, mindre inflammation og mere energi.

  (Jeg har også døjet en del med mavetarmproblemer , hvor jeg var nødt til at spise helt sukker- og stivelsesfrit før det hjalp. Efter noget svampebehandling kan jeg dog efterhånden godt tåle lidt sukker igen, men bryder mig ikke om det. Jeg har haft mælke- og glutenintolerans i næsten 10 år, så det giver sig selv, men det var ikke nok bare at droppe de to ting).

  Jeg er meget madglad og elsker at eksperimentere, men det var et meget godt valg af give afkald på alle de såkaldt lækre ting, som man får det værre af. Jeg er nået frem til at frisk og enkel mad er bedst, ikke så mange kunstfærdigheder. Masser af grøntsager. Eddike, rødvin, kaffe og sådan noget er bedst at undgå.

  mvh Casper

  SvarSlet
 11. Kære Klidmoster
  Har lige været en tur i Småland, havde en kasse blandet fra køkkenet med, bl.a lidt svedsker og lidt mandler. Da lækkersulten så overmandede os lavede jeg en kombination af Brødbudding og Kathrineblommekage med nogen skiver af en industrilimpa, svedsker i små stykker og hakkede mandler - og så ellers mælk,æg,sukker, vanille og revet citronskal over. Det er ikke sidste gang det bliver prøvet.
  Eller en brødbudding med æblekompot til.
  Venlig hilsen Marie Dejn

  SvarSlet
 12. Hmmm....og hmmm....igen. Nu skrev jeg godt nok på fb at denne kage altid bliver spist op hos os - men måske skulle man bage dobbelt portion næste gang, så der helt bestemt bliver noget tilbage til at prøve din opskrift :)
  Ellers har jeg også et par gange skåret ølkagen i tern, ristet dem i ovnen uden nogen dikkedarer, og så bare spist disse knasende "croutoner" til aftenteen. Det er faktisk heller ikke så tosset, og de kan også gemmes i et glas til senere brug..

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...