mandag den 1. april 2013

Nostalgisk påske...

Påsken er ved at være ovre for denne gang. I år har den været en smule tung at komme igennem. De sidste par dage har jeg været overvældet af en bittersød nostalgi. For selv om jeg ikke savner den familie jeg har valgt fra er der alligevel noget der mangler: den store påskefrokost med alt hvad der dertil hører.
 
Til jul er det ostestjernen jeg savner og her til påske er det mormors pølsekrans. Det var noget at det bedste jeg vidste som barn. Det var simpelthen ikke rigtig påske før den kom på bordet. I går lavede jeg den selv for første gang - og jeg må indrømme at jeg fældede en tåre mens jeg fotograferede den. Smuk er den jo at skue - og sikke minder den udløste.

Jeg indrømmer blankt at jeg nok har været lidt hurtig til at dømme den 3-stjernede ude. For så slem er den jo heller ikke når man kigger på deklarationen. E120 (Cochenille) er trods alt et naturligt fremkommende farvestof. Pølsen er måske lidt til den fede side, men med en tyk skive brød under udlignes fedtenergiprocenten jo betydeligt.

Uhm, jeg benyttede mig også til at få min yndlingsmad til frokost: spegepølse med remoulade + rå OG ristede løg. Det var rent svir.

Det er utroligt så mange minder og følelser der er gemt i smag og duft. Og det var en rigtig dejligt nostalgisk rejse tilbage til barndommens påskeborde. Tænk at jeg efter alle de år atter har taget den 3-stjernede til nåde. Jeg er allerede gået i tænkeboks over hvad den ellers kan bruges til. Måske kan den anvendes lidt som man ellers ville bruge bacon?

Jeg vender tilbage med tips og idéer inden længe...

----------------------------------------------------------------------

Tilføjet d. 3/2:


Wow, jeg er imponeret over hvor mange der faldt i min lille aprilsnar her. Der er også kommet en del private beskeder og mails. 

Jeg må indrømme at jeg troede at den var for langt ude og nemt gennemskuelig - men rart at se at jeg trods alt kunne få folk til at hoppe på limpinden.

Der er kommet mange spørgsmål angående spegepølsen. For hvad blev der af den? Spiste jeg 'mormors pølsekrans' efter den var fotograferet? Og hvordan kan jeg som ambassadør for Stop Spild Af Mad tillade mig at være SÅ dobbeltmoralsk og lege med maden + smide den ud.

Svaret er såre simpelt: NEJ - jeg spiste ikke noget af spegepølsen. For at undgå madspild skal der være mad at spilde. Den røde rædsel er, efter min mening, ikke egnet til menneskeføde. Det er mig en gåde hvorfor den stadig findes. Den har altid stået som en skamplet på det danske frokostbord.

Jeg har virkelig ondt af de børn der får den med i madpakken - har selv traumer om den dagplejemor der tvang mig til at spise den. Det er et af de klammeste industriprodukter der findes - lavet af alt det ulækreste afpuds der kan hakkes og farves. Hallo, den har en fedtenergiprocent på 90. Desuden er konserveringsmidlerne kaliumsorbat (E 202) og natriumnitrit (E 250) simpelthen ikke noget der hører til i menneskekroppen. Flere og flere får allergiske reaktioner af det skidt. Så de 10 kr jeg brugte på at købe denne pakke kunne jeg lige så godt ha' brugt på at købe en pakke engangsvaskeklude og lavet en krans af - og det er lige før jeg hellere ville ha' spist dem!

Husk at det der står her på bloggen kun er min personlige holdning og mening - du bestemmer naturligvis helt selv hvad du vælger at komme i din indkøbskurv, din egen krop og dine børn. 


28 kommentarer:

 1. Har hørt at den afgiver en ganske forfærdelig stank af orne hvis man steger den, så det ville jeg ikke gøre :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for tippet, men det kommer vist ikke til at ske - tjek lige datoen ;-)

   Slet
  2. Haha, Ejjj jeg var søvnig igår!

   Kunne nu altså heller ikke forstå at du ville tage noget SÅ klamt til nåde :D

   Slet
  3. *Fnis*

   Du var bestemt ikke den eneste der hoppede på limpinden. Jeg fik endda et par mails :-D

   Meget kan jeg finde på at spise når ingen kigger - men aldrig 3 stjernet spegepølse ;-)

   Slet
  4. Haha, jeg er lettet :D

   Slet
 2. Personligt, så vælger jeg altid at bruge den som pepperoni erstatning på pizza. Men meget imod hvad Christa skriver, så synes jeg den lugter dejligt når den bliver stegt. Jeg ved også at mange finner bruger den i deres nationalret: Ranslirpa. Prøv at google det. Det ser sgu godt ud.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ha ha ha ha ha, der fik du mig sgu på limpinden. Smukt! Tak :-D

   Slet
  2. Finlands national ret!!! HAHAHAHAHA!!! Den var go'!!! :-D

   Slet
  3. Ja, smukt ikke? Jeg var også helt færdig af grin :-D

   Slet
  4. JO, det er MEGET smukt! Så cool og nonchalant skrevet også! God stil, der! :-D

   Slet
 3. Hahaha du har kuk i kabyssen Malou :-D

  SvarSlet
 4. Det er utroligt, som mad kan bringe minder frem. Jeg har til daglig et meget anstrengt forhold til kødpølse, men en gang hvert 3. -4. år skal jeg alligevel have sådan en mad og et 'farmor-moment'.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg må straks starte med at indrømme at det her indlæg er en stor fed aprilsnar - og jeg spiste altså ikke af pølsen. Den var kun til at lege med. Og nej, det er i mine øjne ikke madspild - for den røde rædsel er efter min mening slet ikke egnet til menneskeføde ;-)

   Men ja, der er utroligt mange minder i mad. For mig er den julekålen der får de fleste minder frem - og det er farmor for alle pengene. Kødpølse? Det tror jeg aldrig jeg har smagt. Men dejligt at du også har et madminde der kan udløses på den måde.

   Slet
 5. Ha ha, selv om jeg har fødselsdag 1. april og burde være forberedt til tænderne (!!) på at blive fuppet, så hoppede jeg squ også på din joke! Jeg var næsten ikke på pc igår, men så den lige kort og tænkte at det var godt nok underligt... og så frem til at læse om hvordan du "forsvarede" den i forhold til øko LOL LOL LOL. Jeg er og blir en blodine! I hvert fald 2 cm fra hårrødderne!

  SvarSlet
  Svar
  1. *Fnis*

   Woop woop, endnu en der gik i fælden ;-)

   Du kan tro jeg morede mig med at lave indlægget. Jeg overvejede kyletter, fiskepinde, Stryns blå leverpostej og så den her. Kravet skulle være at det var noget jeg kunne smide ud med god samvittighed bagefter. Og jeg må indrømme at jeg ikke syntes at den her røde rædsel er egnet til menneskeføde - så derfor blev det den!

   Slet
 6. SÅ er jeg gladere, jeg troede det helt var rablet for dig!!! :-) Godt jeg ikke fik skrevet en pinlig kommentar! Glad for det var Aprilsnar.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ha ha, så meget vil det vist aldrig rable. Kan finde på at spise mange ting når ingen kigger, men rød 3-stjerner er IKKE en af dem.

   Ak ja, der var mange der hoppede på limpinden - og du kan tro jeg har fået et par meget fortørnede mails. Du kan tro jeg også er glad for at det bare var en aprilsnar ;-)

   Slet
 7. LOL
  Du fik også mig.
  Ovenpå en meget både proteinrig og til tider også fed tid på din blog, blev jeg helt bekymret for, hvad du havde gang i.
  Ånder lettet op :)
  Og tak for et godt grin - af mig selv ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Yes!

   Ha ha, hvor sødt - der er faktisk mange der har udtrykt bekymring. Syntes selv det var ret spidsfindigt fundet på. Og jeg må indrømme at det er længe siden jeg har moret mig så meget med at skrive et indlæg :-D

   Slet
 8. Jeg læste den ikke før i dag, er 'lidt' bagud med mine feeds - og faldt også i, indtil jeg kom til kommentarerne.
  Ja, kunne jo være at du havde et meget kært minde ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. *Fnis* godt at høre - for så lykkedes min lille spøg jo ;-)

   Ikke et kært minde, men derimod et hæsligt et af slagsen: min dagplejemor serverede sødmælksfranskbrød belagt med stegemagarine som hun skar med en gammeldags ostehøvl - og ovenpå det blev der lagt skiver af den her røde rædsel. Det var en pine at klemme ned! Puha, godt den tid er forbi :-)

   Slet
 9. Du er ikke egnet til menneskeføde

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej? Der kommer vel ikke kannibaler her forbi?

   Slet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...