tirsdag den 23. april 2013

Fennikel-æblesalat med juveler...

Ja, for ligner de smukke granatæblekerner ikke bare funklende juveler? I lørdags var jeg til sammenskudspisning (med overnatning) og i den forbindelse begik jeg en rigtig lækker salat. Den smagte mig så vel at jeg måtte lave den igen i går - og så kunne den jo passende komme her på bloggen:

Det er en særdeles forfriskende salat med masser af saft, kraft og knas.

Åh, fennikel - min yndlingsgrøntsag over dem alle. Jeg ved godt at det er en knold der virkelig skiller vandene. Men den milde anissmag er noget af det lækreste - og jeg syntes virkelig der er forskel på den konventionelle og økologiske udgave. Øko er mere 'saftig' i smagen. Og faktisk kan jeg gnave sådan en knold i mig som var den et æble. Her spiller den hovedrollen i salaten, med henholdsvis gala æbler og granatæble 'juveler' i birollerne. De 2 smagsgivere i dressingen er fuldkornssennep og dild.

Fenniklen fik skåret de øverste stængler af (som kom i fryseren til den næste fond skal koges) og selve knolden blev snittet på den næstfineste indstilling på mandolinen - og blev lagt i iskoldt vand.

Marinaden var en meget syrlig vinaigrette af æblecidereddike, olivenolie, fuldkornssennep, salt og peber. Du får ikke mål på, da smag og behag er meget forskellig - lav den som du foretrækker. Hak en håndfuld dild og kom i til sidst. Jeg ville gerne ha' haft mere dild i min, men jeg havde været uheldig og fået en potte med hjem som allerede var halvrådden. Æv. 

Æblet fik udstukket kernehuset med en kernehusudstikker (jeg glemte at tage et billede af det trin, for jeg var optaget af at tale i telefon med Nada samtidig) - og blev snittet i samme tykkelse skiver på mandolinen, inden det blev vendt med marinaden og den afdryppede fennikel. Salaten blev stillet på køl mens jeg fik snakket af.

Det endte så med at blive en samtale på 2½ time. Tiden flyver når man snakker nørdet madsnak og hygger over telefonen. Oh well, det gjorde bestemt ikke salaten ringere at den fik lov til at trække smag så længe. Man kan naturligvis vælge at servere salaten sådan lidt i en casual bunke - men jeg gik lidt mere organiseret til værks. Først et lag æbler.

Den snittede fennikel blev arrangeret ovenpå, med 'spidserne' udad som en slags blomst.

Den anrettede salat blev til sidst drysset med juveler - granatæblekerner. Du kan se lige her hvordan man nemmest piller de smukke kerner ud af det hele granatæble.

Salaten blev spist i går og i dag - som fyld i fladbrød, sammen med rester af disse lækre sager:

Søde Anne havde nemlig givet mig en madpakke med hjem i søndags. Ud over en pakke arabiske fladbrød, fik jeg resten af den salat jeg selv lavede lørdag, fetacreme (med gul peber, hvidløg og persille), karryhumus og kold muflonkølle + stegesky. Muflonen er en speciel race som var forfædre til de tamfår vi kender i dag - og denne kølle var langtidsstegt i 8 timer med marokkanske krydderier.

Så søndag aften, og mandag til frokost, lavede jeg sådan en rulle her med resterne. Og da der efter det stadig var fladbrød, humus og fetacreme tilbage fik jeg en ide. Mere salat og så i fryseren efter resten af mit påskelam.

Hov, jeg havde jo fuldkommen glemt at komme rødløg i salat nr 2. Det udlignede jeg straks ved at snitte et lille løg i silketynde skiver.

Først lunede jeg et fladbrød, smurte det med humus og fetacreme - og toppede op med salat og løg.

Lamsebamsen blev varmet og lagt øverst. Og så var det bare at rulle den sammen. Jeg kan anbefale at ha' et stykke foldet stanniol klar til at vikle den færdige rulle ind i.

Og sådan en fik jeg så mandag aften - og her til frokost i dag. Og det er Stop Spild Af Mad på den fornuftige måde. Mandag og tirsdag fik jeg desuden et fladbrød til morgenmad med peanutbutter og banan. De sidste 2 fladbrød bruger jeg i dag til at lave en slags quesadilla med røget ost. Og så er alle resterne udryddet + noget fra fryseren - og jeg har ikke brugt andet en 45 kr til at købe ind til salaten. Det er ikke tosset for mad til 3 hele dage. Madbudgettet har i det hele taget været lavt i denne måned. For jeg har jo været meget på langs.

Og mit helbred har nu desværre taget endnu et sving i den gale retning. Jeg kæmper meget med at få endnu en luftvejsinfektion smidt på porten. Er SÅ udmattet af at hoste at jeg næsten ikke kan hænge sammen længere. De fleste af ugens planer er aflyst. Jeg skulle ellers ha' været på Skejby i dag til det årlige HPV tjek, men det er nu rykket 1 mdr. Og i morgen må jeg melde afbud til generalforsamlingen i SlowFood Århus. Mit immunforsvar skulle ha' en endefuld!

Og nu vil jeg under dynen med en varm kat...


4 kommentarer:

 1. Hvor ser det lækkert ud! Den salat må prøves :)

  SvarSlet
 2. Spændende og som altid - en fantastisk smukt anrettet salat. Du kan altså bare det skidt :-)
  Rigtig god bedring, jeg håber, det snart lysner for dig.
  Kh Kathe

  SvarSlet
 3. Det er skægt, som vi hver især har nogle yndlingsingredienser, som vi MEGET ofte bruger.
  En af dine, som jeg selv har det med at glemme, er den grove sennep.
  Super god og ofte lidt overraskende ingrediens.
  Tak for du mindede mig om den :-)
  Kh, M

  SvarSlet
 4. Ser godt nok lækkert ud - super flot anrettet med salaten! God Bedring!

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...