torsdag den 14. februar 2013

Spicy indisk mulligatawny af gule ærter...

En god krydret suppe til de kolde dage. Det er endnu et Stop Spild Af Mad projekt - det er nemlig den sidste rest gule ærter der er omsat her. Mulligatawny er noget jeg er vokset op med fra en dåse....Heinz....så vidt jeg husker. Her får du mit bud på hvordan man selv kan lave den: 

Det er en rigtig kraftkarl der giver sved på panden. En lille klat skyr, eller andet syrnet mælkeprodukt er perfekt til at give smagsløgene en kølig pause ind i mellem de hotte skefulde. Jeg serverede de små pandebrød af kikærtemel til.

Jeg havde alt i huset i forvejen - på nær små baby-peberfrugter og frisk koriander som jeg måtte i byen efter. 

Man kan selvfølgelig bruge en færdig karryblanding, men jeg valgte at lave min egen af:

Sorte peberkorn
Korianderfrø
Gule sennepsfrø
Brune sennepsfrø
Nelliker
Bukkehornsfrø
Kardemomme
Hel kanel
Stødt spidskommen

De hele krydderier blev ristet let på en pande for at frigive de aromatiske olier. De blev derefter tilsat en smuldret kanelstang og malet i en krydderimølle. Til sidst tilsatte jeg en god skefuld spidskommen.

Det gav en mild aromatisk karryblanding.

Der skulle også nogle 'våde' smagsgivere i. En god knold ingefær blev derfor skrællet. Det gøres nemmest med en teske. Jep, den er god nok. Prøv selv, skrællen er lige til at skrabe af.

Og så var tiden kommet til et nyt eksperiment. Jeg har nemlig købt denne fadskraber (well, man kan jo ikke samle på dejskrabere og så ikke ha' sådan en). Men hvad har en skraber så med ingefær at gøre?

Jamen, se lige bagsiden? Den minder da ret meget om et kæmpe Garlic Card. Det blev jeg nødt til at prøve af.

Jow jow, det var ikke så skidt. Faktisk var det ret godt tænkt - på nær en ting: af få det af igen. Det lod sig dog løse ret nemt ved at bruge en bagepensel og så børste det ned i en lille skål. 

 Jeg valgte også at bruge lidt korma karrypasta.

Og så var jeg klar til at starte suppen op. Der var 250 g gule ærter tilbage at gøre godt med. Skal suppen startes op fra bunden af, kan man starte med at koge tørrede gule flækærter møre i lidt urteboullion. Man kan også tage den nemme løsning og bruge den pulveriserede version (Møllerens?) der kun skal koge i 5 minutter. Jeg tilsatte 1 ds flåede tomater, 3 fed hvidløg i skiver og den revne ingefær. Blandingen blev varmet langsomt op og tilsat 1 ds kokosmælk, 1 spsk karrypasta og chilisauce.

Mens suppen simrede, blev fyldet gjort klart. Åh, frisk koriander - det er jeg godt nok blevet vild med. Sjovt når jeg hu har hadet det i så mange år. Der blev hakket en del til fladbrødene og en lille håndfuld til suppens fyld.

Da resten af suppen skulle fryses ned, valgte jeg kun at lave fyld til den portion jeg skulle spise til aftensmad i går. Lidt kyllingebryst (fra den kylling de gule ærter var kogt på) blev skåret i små tern og 2 små peberfrugter blev skåret i tynde ringe. Så var der lidt knas også.

Fyldet blev lagt i bunde af den ventende suppeskål. Suppen fik en tur med stavblenderen *wroom wroom* - og derefter blev farven justeret med lidt gurkemeje. Smagen blev også justeret: saften fra ½ citron, salt og et par dråber agavesirup. Og så også lige lidt mere chili. Den skal være sur/stærk.

Den skoldhede suppe blev hældt over fyldet. Og så var den faktisk klar til at servere. Men jeg blev nødt til lige at pynte den en smule - både for smagen og for udseendets skyld.

Så lidt skyr, en tot koriander, lidt peberfrugt og et drys nigellafrø. Uhm, lækkert. Og så var det farvel og tak til de gule ærter. Da jeg vejede af til suppen var der dog lige nok til frokost:

Det spiste jeg som en slags humus på en skive ristet rugbrød. Ikke spor tosset. Det er SÅ dejligt at få brugt alle resterne.Så du at man også kan lave pandekager af gule ærter?

Om lidt ringer de fra Radio24syv - jeg skal på her ca 15:50 og tale om hestekød. Jeg håber jeg kan inspirere til at sætte mere godt dansk hestekød på menuen. Du kan lytte med her

 

Du kan også lytte med herover. Jeg er på fra ca 45:20 - 52:30.

4 kommentarer:

 1. Kan vi ikke også få opskriften på de gule ærter? ellers er der jo ikke rester at lave noget som helst af...

  SvarSlet
  Svar
  1. Den kommer på når billederne er redigerede og teksten er skrevet - og det tager den tid det tager ;-)

   Du kan jo bare koge nogle tørrede ærter eller linser i bouillon og starte op op hvis det er. Det er jo mere eller mindre det gule ærter er.

   Slet
 2. Det gjorde du til UG m kryds og slange :)
  Hvor vil det da være fantastisk hvis denne mærkningsskandale får den konsekvens at det bliver ok at spise hest
  Tak for din indsats. Du er en fremragende ambassadør. Håber på fred og fordragelighed i din mailboks ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. *Bukker* Tusind tak :-)

   Ja, det ville være godt at der kom noget positivt ud af den. Hest var en stor del af vores kost før i tiden - men jo mere den almindelige forbruger bliver fjernet fra råvarene, jo flere følelser bliver der koblet på. Et blevet kaldt 'ond' i dag fordi jeg spiser hest. Hmm, tror jeg ville følge mig ond hvis jeg spiste buræg.

   Tak, det er jeg meget glad for at du syntes. Der er kommet et par svinere - men det er som forventet ;-)

   Slet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...