tirsdag den 12. februar 2013

Pandekagedagen: gyldne minipandekager af gule ærter...

Så blev det igen tirsdagen efter fastelavn - og den officielle pandekagedag. Det handlede fra gammel tid om at få opbrugt sit lager af mel, æg, mælk og SMØR inden fasten. Nu er der vist mest en undskyldning for at bage lækre pandekager i alle afskygninger - for faste er noget de færreste kaster sig ud i længere.
.
Det stod ellers ikke pandekager på programmet her i dag, men planerne har det jo med at ændre sig. Så min frokost blev pludselig til en omgang biksemad med små gyldne pandekager til. Det er er Stop Spild Af Mad projekt - for det hele er rester til overs fra mine gule ærter fra i går.

Det er sjældent at jeg blogger om resterne før den oprindelige ret har været på - men i dag gør jeg en undtagelse. Men her er da et billede. Gule ærter, kogt på en hel kylling og serveret med grøntsager, kylling, rugbrød og sennepscreme. Søbemad at den gamle skole. Opskriften skal nok komme når jeg lige får lidt mere tid og overskud.

I dag til frokost ville jeg så varme en portion af resterne. Men jeg havde glemt hvor 'fortættet' gule ærter bliver når de køler af. Det var meget fast. Jeg kunne ha' slemmet det op i lidt suppe fra kyllingen - men jeg fik en anden ide: det skulle da forsøges at laves til pandekager! 

Jeg vejede 150g af og fandt de andre rester frem. Der var bla de grøntsager kyllingen var kogt med, et par kartofler, det afskummede fedt fra fonden og kold kylling. Jeg besluttede mig også for at smide et bundt dild i puljen - det skreg på at blive brugt. 

De kolde gule ærter blev most til en medgørlig masse med en gaffel og rørt sammen med et æg og en god håndfuld finthakket dild.

Jeg var ikke helt tilfreds med konsistensen, så der blev pisket endnu et æg i. Når man skal stege noget uden mel eller andet bindemiddel er det vigtigt at der er æg nok i - for når ægget koagulerer (stivner) ved opvarmning kommer det hele til at hænge bedre sammen.

Hæ, den færdige 'pandekagedej' lignede mest af alt rævesauce - men jeg tvivber på at den ville være god på en laksemad.

Resten af måltidet blev gjort klart samtidigt. Grøntsagerne og kyllingen blev skåret i mindre stykker og lidt edamamebønner fundet i fryseren. Der skal noget grønt til for at det ikke skal se for kedeligt ud. 2 pander blev fundet frem: en lille til biksemaden og blinispanden til pandekagerne.

Det var jo oplagt at stege i det fedt jeg havde smeltet af fonden. Det er fedt fra kyllingen og 5 skiver bacon. Smuk farve ikke? Det er så gult fordi gulerøddernes farvestof betacaroten er fedtopløseligt og er 'vandret' over i fedtet under tilberedningen. Jeg er ret vild med at bruge fedtstoffer på den måde. Det er råvarens naturlige fedtstoffer, så man tilfører ikke noget udefra. Ikke alene er det smart og økonomisk - det holder også alt smagen 'hjemme' i retten. 

Blinispanden blev varmet op, tilført lidt af det smukke gule fedt og fik hvert ful flydt med 1 stor spsk af dejen. Det virkede lovende. Da ægget begyndte at sætte sig, og der var tydelige bobler i overfladen, blev de vendt.

Woop woop, det lykkedes. Små gyldne madpandekager uden hverken mel eller mælk.

Grøntsagerne og kyllingen blev ristet på den anden pande i mere af det gule fedt. De optøede edamamebønner blev vendt i til sidst. Og så var der mad.

Og ja da: jeg kom ketchup på....Heinz naturligvis. Det er bestemt ikke sidste gang jeg skal eksperimentere med den slags af rester. Sådan har du vist aldrig forestillet dig at gule ærter kunne se ud?

Skal du gøre noget ud af pandekagedagen?

 

5 kommentarer:

 1. Nøj, hvor ser de altså gode ud - nu må jeg altså se at få gang i de gule ærter, inden jeg glemmer alt om dem igen. Det er altså helt genialt, hvad man kan få ud af rester i form af pandekager, vafler, pizzabunde mm.

  SvarSlet
 2. Spændende indslag med guleærte blinis, og godt fundet på :-).
  /Søren

  SvarSlet
 3. Man får jo helt lyst til at lave guleærter:)

  SvarSlet
 4. Det er jo genialt, simpelthen - far får 2.dags gule ærter sådan som det skal være og fornægterne kan få en flad - Pandekage

  SvarSlet
 5. Det er fedt, at du hiver nogle af de gamle, danske fødevarer og retter frem i søgelyset!
  Det er også forbilledligt med dit fokus på kvaliteten ved rester og hele Stop spild af mad-projektet. Jeg prøver at gøre dig kunsten efter :)

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...