tirsdag den 5. februar 2013

Røgede rejer fra Den Grønne Asparges...

Røgede rejer er en lækker lille delikatesse. Hallo, det er jo bacon fra havet. De kan være svære at få fat på, men takket være Den Grønne Asparges kunne jeg i dag sætte tænderne i de små tibenede krebsdyr.

Jeg valgte at spise de små basser som en sen frokost sammen med en rustik råkost og en hurtig basilikum-aïoli. 

Det fine er at jeg kan spare leveringsgebyret på 50 kr - da lageret ligger ikke så langt fra hvor jeg bor. Da jeg afgav min ordre i sidste uge var det også meningen at jeg selv skulle ha' været forbi og hente i dag. Men det fik vejret sat en stopper for. Jeg tør simpelthen ikke cykle når der ligger sne og det blæser. Heldigvis blev mine varer så i stedet bragt til døren. Dejlig service. 

Jeg havde, ud over de røgede rejer, bestilt tunge ting til mit basislager. Der skal være div tomatprodukter på lager - for så kan jeg altid lave noget mad i en ruf. Der røg også lige lidt ekstra luksus i kurven - 2 pakker rålakridspulver og en pakke chokoladeovertrukne lakridsmandler. En del af den ene pakke lakridspulver er allerede omsat i de lifligste brownies bagt i vaffelforme (de kommer på i morgen).

Og se lige sådan et flot bundt frisk økologisk basilikum. Da jeg bestilte syntes jeg det var lidt pebret med 26 kr for et bundt - men der kom næsten 100 gram. Det er godt noget andet end de fesne potter man kan købe i supermarkederne.

Basilikummen blev sat i vand og jeg fandt resten af komponenterne til frokosten frem. Det blev en lyn-aïoli på købemayonnaise - men Hellmann's lavet på æg fra fritgående høns går man ikke helt galt i byen med. 4 spsk af den blev blendet med en stor håndfuld basilikumblade - og smagt til med salt, peber og et stort fed presset hvidløg. Bum!

Rejerne blev lagt på en tallerken og fik lov til at smide den værste køleskabskulde. Duften var meget appetitstimulerende hos både folk og fæ. Hylekoret gik i gang og jeg måtte uddele indtil flere smagsprøver til de utålmodige stakler mens jeg lavede salaten.

Den grove råkost blev lavet af en stor gulerod 'revet' i julienne med det jern der ses her. ½ spidskål blev snittet fint og ½ rød peberfrugt ditto. Der blev hældt lidt olivenolie og saften fra ½ citron over + et drys salt og peber. Salaten blev vredet forsigtigt sammen med hænderne så der blev brudt nogle cellevægge i grøntsagerne. Marinaden var med til at blødgøre lidt - men den grove råkost bevarede stadig masse af knas.

Et lille hoved broccoli blev snittet i ultrafine buketter og overhældt med kogende vand. Det fik lov til at stå i 2 minutter inden det kom i koldt vand, blev drænet og vendt i salaten.

En nem salat som vil passe fint til mange ting. Jeg tror resten skal vendes med en dåse tun til frokost i morgen.  

Jeg kiggede på min anretning og blev enig med mig selv om at den nok ikke var så egnet til at spise ved sofabordet foran computeren. Og det skulle endda også kombineres med en underholdningssyg lillesøster i telefonen og et gevaldigt lækkersultent kattekræ i topform. Løsningen måtte være at pille rejerne i køkkenet på forhånd.

Så pillede blev de. Det var lige den perfekte mængde til en frokost. 

Uhm, store saftige rejer med en aromatisk røgsmag. Det var lige til at holde til.

Og den dejlige basilikum-aïoli passede som hånd i handske. Jeg fik den tanke at en rejesalat på røgede rejer skal være forretten på lørdag. Der får jeg nemlig kagedåsen Chokolade-Stine på besøg og disker op med en bette middag (og Stine medbringer desserten - hvilket jeg allerede jubler over). I denne uge er der nemlig 600 g røgede rejer på bud til 90 kr. Det vil jeg straks bestille - og håbe at vejret arter sig.

Og de røgede rejeskaller? De står selvfølgelig og simrer i en gryde på komfuret med vand, hvidvin, løg og gulerod. Det er et forsøg........og jeg håber det smager bedre end det lugter. Er ret spændt på resultatet.

Nu vil jeg gå ud og lave en cremecheesefrosting til mine nybagte brownievafler med lakrids og drysse dem med et eller andet pynt. Jeg er jo nødt til at smage på sagerne, og fotografere, inden jeg kan frigive opskriften. Puha, det er SÅ hårdt at være madblogger. *ironi kan forekomme*


11 kommentarer:

 1. Sikken et dejligt nyt tiltag på levering af økologiske varer i Århus og omegn.

  Det ser meget skønt ud og sikken en service.

  Fantastisk basilikum, du har købt. Det er på ingen måde dyrt for så stort et bundt og i den kvalitet. WOW. At finde basilikum i bundter er virkelig svært. Og så tilmed øko!

  Jeg kan anbefale dig at pakke basilikumbundtet i et fugtigt viskestykke og lægge det i grøntsagsskuffen. Det er en sart sag og jeg har ikke gode erfaringer med at sætte det i vand.

  Glæder mig til at se, hvad du ellers får købt samme sted.

  Kh, Mette

  SvarSlet
  Svar
  1. Jaha, det er fantastisk. Det er både øko og konventionelle varer - men det hele er luksussager som jeg ellers skulle i mange forskellige butikker og lede efter.

   Det er 2. gang jeg får derfra og begge gange har det være SÅ godt. Ja, servicen er bestemt prikken over i'et.

   Det var et helt fantastisk bundt basilikum - det fyldte hele køkkenet med en fantastisk duft. Tak for tippet til opbevaring - resten er dog allerede omsat til en lækker pesto på mandler, men jeg vil gøre sådan næste gang ;-)

   Uh, 1. gang købte bla en røget Tomme Blanche som røg *pun indended* i den her tartiflette. Den ville jeg ikke ane hvor jeg ellers skulle ha' købt.

   Er lige ved at bestille nye varer til på fredag ;-)

   Kh, Malou

   Slet
  2. Fedt, Århus fører på points. Jeg tror ikke, vi har tilsvarende alternativ herovre :-)

   God fornøjelse. Det kan godt gå hen og blive lidt af en (madpenge)røver, men det gør heller ikke noget, når det er så gode råvarer.

   Har shoppen noget som helst at gøre med nogle af øko-boderne på Ingerslev Boulevard?

   Og forresten: kan du ikke lave et super indlæg om det skønne torvemarked, som vi på INGEN måde har i Kbh. Torvehallerne sælger overhovedet ikke grønt i samme kvalitet og variation som på Ingerslev.

   Slet
  3. Uh, jeg tror faktisk jeg har læst om noget tilsvarende på dine kanter - har bare glemt hvad det hedder. Giver lige lyd når/hvis jeg kommer i tanke om det!

   Ja, det kommer til at koste lidt knapper. Men så skal jeg ikke byen rundt efter 'de små lækre sager'. Har fundet en øko-grøntpusher som leverer alle basisvarerne til døren - og han er meget rimelig med sine priser. Så det går vist o-p op.

   Nej, ingen forbindelse til Ingerslev. Der er forbavsende lidt øko derinde. Faktisk henter mange af boderne deres grønt ude hos GASA - noget de fleste handlende ikke ved. Sjovt du siger det, for jeg har planlagt at skrive om markedet og det på Bispetorv også. Det skal bare lige være lidt varmere i vejret, så jeg kan cykle derind og handle :-)

   Slet
  4. Der er både good guys og bad guys på Ingerslev og du har helt ret, nogle henter deres varer på Gasa.

   Men du finder også nogle fantastiske økologiske boder (altid minimum 2 i hver sin ende), Falslevgaard, ænder+frugt fra Djursland og så skal Niels fra Samsø absolut ikke glemmes. Det kan godt være, han ikke er økologisk, men han bringer nogle af de bedste grøntsager, æbler, kirsebær og jordbær til byen, man kan forestille sig!

   En af de ting, jeg savner allermest fra Århus ER markedet på Ingerslev.

   Når man har været der nogle gange, kan man hurtigt sortere de dårlige fra!

   Slet
 2. Røgede rejer er bare mums.

  Jeg har prøvet at lave mayo med smag af røget rejer.
  Skallerne koger forsigtig i olien, man vil bruge til at lave mayo'en med. Køler helt af og sigtes. Og derefter piskes mayo'en med olien - lækkert til en alternativ rejecocktail med lidt salat, de pillede røgede rejer og lidt ovnbagte halverede cocktailtomater med lidt chili og hvidløg.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jaha, det kan jeg kun give dig ret i.

   WOW - det lyder pragtfuldt. Det må jeg prøve i morgen når det næste læs røgede rejer arriverer ;-)

   Slet
 3. MUMS siger jeg bare!!! Og ja, har engang lavet suppe på reje og krebse
  skallerne...lugtede fælt men blev en totalt lækker suppe, så klemme på næsen og vinduet op ;)haha det skal nok lønne sig i sidste ende!!

  SvarSlet
  Svar
  1. Lige mine ord ;-)

   Jaha, lugten mens det kogte var rigtig fæl - men den færdige sauce var det hele værd. MUMS!

   Slet
 4. ... og når du så har fotograferet vaflerne, så træner du lige kastearmen, inden du tyrer en af sted mod Djævleøen. Jeg skal være sikker på, at den når frem denne gang :-D

  I øvrigt fab pris på røgede rejer i denne uge - så kan man da ikke sige nej!

  SvarSlet
  Svar
  1. ......og de lo og de lo - min arm kan knapt kaste dem over mit eget dørtrin ;-)

   Jaha, har også bestilt 600g. Dem skal jeg lege med på lørdag :-D

   Slet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...