torsdag den 7. februar 2013

Brownie-vaffel med lakrids...

Jeg har begået en ny kage - en variation af en gammel klassiker: brownies - her som vafler. Da jeg købte mit vaffeljern forsøgte jeg med noget lignende, men det høje sukkerindhold og chokoladen gjorde den umulig at bage uden at den brændte på. Denne gang er den bagt i mine vaffelforme fra Lékué som Hamonoya har sent til test - og det blev en stor succes:

Ved bagningen karamelliserer sukkeret og giver en sprød overflade, men selve kagen er stadig sej og tung under overfladen. Og så får den de fine huller - de er her fyldt med en creamecheesefrosting tilsmagt med citron. Som et ekstra pift har den fået et drys frysetørrede hindbær og lidt ægte kandiserede violer. Heidi kaldte den dessertfrankensteinmonster på Facebook. Hæ, jeg er tilbøjelig til at gi' hende ret.

Formene kan købes mange steder bla her. Her du ikke formene, kan kagen naturligvis bages i en alm form på ca 23 x 23 cm (foret som her).

At lave dem med lakrids var en pludselig indskydelse. Jeg havde lige fået varer ind af døren fra Den Grønne Asparges (som for øvrigt har gratis levering hele februar) - og havde jeg bestilt 2 pakker rå lakridspulver fra Black. Det måtte jeg straks prøve.

Ved første øjekast ligner det grangiveligt det fine lakridspulver fra Johan Bülow. Og det smagen viste sig også at være meget tæt på. Prisen er også stort set den samme: 50g for 40 kr mod 45g fra Bülow for 45 kr. 

Jeg har fundet en opskrift på brownies her hos Love Food Love Cooking som jeg har tilpassede lidt - og erstattede kakaoen med lakridspulver. Well, jeg kom lidt mere i - det skulle jo kunne smages. Husk at når der står spsk (og andre ske-angivelser) i en opskrift, så gælder det målet - ikke en tilfældig spiseske fra køkkenskuffen. Der kan være stor forskel i mængden ellers. Det gør dog ikke så meget lige her, men i andre sammenhænge kan det være vigtigt.

130g mørk chokolade
130g SMØR
200g rørsukker
2 æg
90g hvedemel
1/4 tsk fint salt
3 spsk lakridspulver
Tænd ovnen på 175°C. Smelt SMØR og chokolade sammen i vandbad - eller gør som jeg og zap det i intervaller af 30 sekunder i mikroovnen. Rør blandingen blank og lad den køle en smule. Pisk æg og sukker skummende til sukkeret et opløst. Sigt mel, salt og lakridspulver sammen. Rør chokoladeblandingen i æggeblandingen og fold til sidst melblandingen i. Rør kun til melet er netop optaget i dejen. 

Det at jeg overhovedet skulle bage, startede som et Stop Spild Af Mad projekt. Jeg fandt nemlig denne tallerken med chokolade der havde været smeltet i sidste uge til at dyppe hjemmelavede træstammer i (og den opskrift kommer på inden længe). For at der ikke skulle 'gå katte' i den smeltede chokolade havde jeg stillet den op i skabet - og glemt alt om den. For at kunne få chokoladen op af den dybe tallerken skulle den jo først smeltes - og så kunne det jo ligeså godt ende med brownies.

Den færdige dej blev passer ca til 6 vafler. Jeg stillede vaffelformene på en silikonemåtte, så var de nemmere at vende i en ruf. Pladen blev sat i ovnen i 13 minutter.

Kagerne var halvbagte men havde sat sig nok til at vende ud.

Pas på - de er brandvarme. Jeg brændte mig lidt og tabte den ene form, så 2 af vaflerne blev beskadiget. Men de øvrige så meget lovende ud. Pladen kom tilbage i ovnen i 5 minutter - men det var ikke helt nok, så de fik 3 til. Og så var sukkeret perfekt karamelliseret på overfladen.

Jeg hev silikonemåtten over på risten og lod dem køle helt af inden de blev pillet af. Hæ, de hele altså....de ødelagte guffede jeg i mig mens de var lune - med et stor glas mælk til.

4 flotte fyre. De blev pakket lufttæt ind mens jeg lavede toppingen.

Cream cheese frosting aka flødeostecreme er noget man bedst kender fra div gulerodskager. Men da jeg havde en pakke KIRKS økologiske flødeost naturel i køleren som nærmede sig sidste holdbarhed besluttede jeg at en frisk topping også ville passe fint til den søde brownievaffel. Da jeg luftede idéen på Facebook var der ytrede "hvorfor ødelægge den lækre vaffel med ost". Lad mig lige slå fast: flødeost er, på trods af navnet, ikke ost. Det er afdryppet, syrnet fløde. Og den her er syrnet med den mælkesyrekultur man også  bruger til tykmælk (mascarpone er f.eks lavet med citronsyre). 'Rigtig ost' defineres ved tilsætningen af osteløbe - enten animalsk eller vegetabilsk. Bum!

100g flødeost
25g SMØR
25 g flormelis
Fintrevet skal af ½ øko citron
evt 1 knps vaniljepulver     

Man kan piske cremen sammen til en luftig masse - men så lille en mængde her er ikke værd at svine en maskine til for. Sørg for at SMØR og flødeost har stuetemperatur. Blødgør først SMØR med en gaffel og arbejd citronskal + flormelis ind. Tilsæt flødeosten og rør cremen sammen til en homogen masse. 

Sæt cremen på køl til den skal bruges. Den kan med fordel kommes i en sprøjtepose inden, så er den lige til at hive ud og pynte med. 

De ægte kandiserede violer er fra Camilla Plums gård Fuglebjerggaard. Dem fik jeg af søde Marianne da vi var deroppe til bloggerarrangement i efteråret (de kan købes her). Planen var at de skulle ha' været brugt til julekonfekt, men der kom jo ligesom en flytning i vejen for de planer. De frysetørrede hindbær kan efterhånden fås mange steder, de her er fra en lille listig butik i Randers. 

Og så skal der pyntes. Først sprøjtede jeg en lille dup cream cheese frosting i hvert hul. 

Til sidst blev der drysset lidt violer og hindbær over. Jeg brækkede violerne i mindre bidder for at de ikke skulle blive for voldsomme at tygge i.

Kagen er så stabil at man kan tage den op og bide af den som et stykke brød. Uhm, lækre sager. Kombinationen af den sprøde søde kage med det seje indre, den diskrete lakridsssmag, frisk flødeostecreme og det florale, frugtige drys var lige i vinkel.  

Jeg viste det ovenstående billede frem her på Facebook tirsdag aften. Min veninde Anne skrev straks "Tak skævben, det lyder godt!". Da hun bor ret tæt på blev hun straks inviteret til at komme til te i går så hun selv kunne sætte tænderne i en - en invitation som hun ingenlunde kunne sige nej til.

Og her ser du så billedet af en meget glad kagespiser. Det er en sand fornøjelse af invitere folk der sætter SÅ stor pris på mine kreationer til te. Det blev sagt *uhhh* og *ahhh* mange gange. 

Der er allerede en ny omgang vafler i støbeskeen. Kodeordet er kokos! 

  

5 kommentarer:

 1. De ser frygtelig gode og samtidig meget farlige ud!

  SvarSlet
 2. Mums!

  Sådan nogle forme kunne det være jeg også skulle få fingre i :-)

  SvarSlet
 3. Jeg synes det er så skønt at du er begyndt at tage bage-hatten mere på (fordi det er det jeg nyder mest i et køkken) og den her brownie ser SÅ lækker ud!

  SvarSlet
 4. Jaaaamen, I fatter ikke, hvor god den var.

  SvarSlet
 5. Det er jo genialt :D Vafler og brownie i én! Jeg er solgt! Jeg tænker vaffel-brownie-sandwich med mokkais og krokant...mmm..

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...